«For meg er det å lage mat en kjærlighetens forlengelse»
– Hedda Sterne

Det er nok mange som ville satt stor pris på at det ble undervist i matlaging i skolen. Det å lære å lage mat i ung alder er en god måte å lære barn sunne spisevaner, bruke mindre penger på å tilberede mat og få bedre helse.

Matlaging er som oftest en familiesak. Mange lærer matlaging av et familiemedlem. Hvis du ikke har vært så heldig å ha en dyktig kokk i familien, hva kan du gjøre med det?

Hvordan lærer du å lage mat?

I denne artikkelen skal vi ta for oss ulike måter som du kan lære å tilberede mat på. Enten du vil bli profesjonell kjøkkensjef eller du bare ønsker å bli flinkere på kjøkkenet, har vi helt sikkert en løsning som stemmer overens både med dine ønsker og ditt budsjett!

Lære matlaging i en matlagings-skole

Enten du ønsker å imponere familie og venner med gourmet-måltider eller du bare vil forbedre en del matlagingsteknikker, kan du gjerne følge noen kurs i matlaging med ulike temaer. Det burde være selvsagt at en bygning som er viet til å lære mennesker å lage mat er et flott sted å se etter hvis du er ute etter å forbedre dine evner i kokekunst.

Finn ut hvordan du kan lære matlaging helt gratis!

Kjøkken
Å lære matlaging med en berømt kjøkkensjef ved sin side er en av de aller beste måtene å lære det på. (Kilde: unsplash)

«Hvis du ikke behandler en ingrediens og dens aroma med respekt – hvis du for eksempel drukner den i olje – vil du ødelegge den.»
– Alain Ducasse

Alain Ducasse trenger ikke noen videre presentasjon. Den trestjernes Michelin-kjøkkensjefen betrakter matlaging som en kjærlighetsaffære, og han har startet sin egen kulinariske skole for amatører og profesjonelle som vil lære om matlaging i et hyggelig miljø. Hvis du ikke har mulighet til å komme deg til Frankrike, finnes det likevel en rekke videregående skoler i Norge som har tilbud om undervisning i kokk- og restaurantfag. Der lærer du om:

  • kosthold, ernæring og næringsmidler
  • tilberedning og servering av mat
  • hvordan du behandler råvarer, mat og drikke
  • norske og internasjonale mattradisjoner
  • en sunn livsstil og helsefremmende hygiene

Hvis du drømmer om en karriere som kokk, bør du absolutt vurdere å reise til Frankrike som utvekslingsstudent når du har fullført Vg1 kokk-og restaurantfag. I samarbeid med Institut français er dette mulig, og du får:

  • et 4 ukers forkurs i Oslo før du reiser
  • tre år på skole i Frankrike (med ca. 22 uker utplassering i løpet av de tre årene)
  • undervisning i en fransk klasse sammen med franske elever
  • opphold i internat og hos en fransk familie det første året
  • bo på hybel eller i leilighet de to siste årene
  • støtte fra Lånekassen alle tre årene. Denne støtten dekker undervisning og kost og losji det første året og mange av utgiftene de to neste
  • tre skoleår spekket med spennende utfordringer
  • en helt enestående språkkompetanse
  • tett oppfølging – de franske skolene tilbyr en rådgiver som kontakt- og omsorgsperson

Vg1 restaurant- og matfag + 3-årig kokkelinje (bac pro cuisine) i Frankrike tilsvarer et norsk fagbrev som kokk, og du får dessuten generell studiekompetanse etter til sammen fire skoleår.

En universitetseksamen i matlaging kan fremme karrieren

Hvis det er avgjørende for din fremtidige karriere å lære hvordan du tilbereder mat, er det viktig å sikre seg den rette kokkeutdanningen. Det er mye enklere å få et lån til den fremtidige restauranten din hvis du har en velutdannet kjøkkensjef med på laget. Riktignok er det en fordel med teft for forretningsdrift, men det er kjøkkensjefen som «gjør» restauranten!

Visste du at det finnes universitetsstudier i matlaging?

Ved Culinary Arts Academy Switzerland lærer du om:

  • produktvitenskap
  • kulinariske teknikker
  • matlaging
  • ernæring
  • hygiene
  • presentasjon
  • ulike retter

Utdannelsen er internasjonalt anerkjent i kokkemiljøet, og den omfatter ett års betalt praksis. Når du har fullført programmet, har du skaffet deg:

  • 1 års arbeidserfaring
  • to anbefalingsbrev
  • en bachelorgrad fra Sveits eller USA

Skolen garanterer praksisterminene, og du kan ta dem overalt i verden – USA, Dubai, Shanghai eller London, for å nevne noen steder. Hvilket sted du velger avhenger av hva du er interessert i. Praksistiden gir deg en enestående erfaring før du skal ta fatt på arbeidet som stjernekokk! Med en bachelorgrad i Culinary Arts kan du sikte mot å arbeide i kjøkkenet til et fire- eller fem-stjerners hotell eller en luksusrestaurant. Du kan også raskt klatre mot en lederstilling.

Culinary Arts Academy tilbyr også et årsstudium i kokkefag. Dette diplomstudiet tilbyr deg en strålende mulighet til å oppdage den kulinariske verden i et internasjonalt miljø. Programmet gir deg dybdeforståelse for gastronomi og kulinariske kunster. Det er utviklet for å inspirere til kreativitet og gi deg de ferdigheter du trenger for å skape nye kulinariske trender.

Gjennom utfordrende praksis og teorikurs i blant annet moderne matlagingsteknikker, hygiene og knivteknikker får du et flott grunnlag for å arbeide som stjernekokk eller for videre masterstudier. Utdannelsen omfatter også utflukter til restauranter, vin- og matprodusenter, messer og gastronomiske arrangementer.

Hvorfor prøver du ikke ut disse enkle oppskriftene som passer godt for ethvert budsjett?

Steke kjøtt
Det krever både disiplin og konsentrasjon å tilberede mat. (Kilde: unsplash)

Delta på et matlagingskurs

Å lære matlaging i en kokkeskole er del av en kjøkkensjefs personlige og yrkesmessige ferd. Samtidig handler tilberedning av mat visselig om å dele med andre. Hvis det er det du ser etter, er det sannsynligvis lurere å melde deg på et matlagingskurs. Det arrangeres flere slike ulike steder i Norge.

Barn og poteter
Det er en god ide å lære noen grunnleggende teknikker sammen med andre mennesker. (Kilde:visualhunt)

Det er en flott måte å lære på når du samtidig deler erfaringene dine med andre. Kurset til en kjøkkensjef kan dekke et bredt spekter av ulike matlagings-stiler:

  • Fransk pâtisserie
  • Makroner
  • Tapas
  • Bistro-retter
  • Japansk kjøkken

Det avhenger helt av hvor du bor og hvilke skoler som finnes. Ofte tilbys bestemte kurs med vanlig undervisning, eller du kan ta et engangskurs.

Du kan lære forskjellige matlagingsteknikker, hverdagsmat, hvordan du tilbereder berømte retter, eller tradisjonsrik mat.

Hvilke kjøkkenredskaper gir best uttelling for pengene?

Skaff deg en privat veileder i matlaging

Har du tenkt på at du kan leie en privat veileder som kan hjelpe deg så du raskt lærer å tilberede mat eller forbedre teknikken din?

Superprof hjelper elever med å finne en veileder som passer for dem. Det finnes mange forskjellige veiledere, og de tar i gjennomsnitt 250 kroner per time.

Du må ta en rekke faktorer i betraktning når du skal velge din egen veileder:

  • Hvor du bor
  • Veilederens erfaring og kvalifikasjoner
  • Dine mål
  • Ditt budsjett

Veilederne på Superprof fastsetter sine egne priser, og vi tar ikke provisjon av timeprisen deres. Som elev får du tilgang til alle veilederne i landet, uavhengig av hva de underviser i. Den første timen er ofte gratis. Dermed får du et inntrykk av hva veilederen har å by på. Som regel er dette ikke en ren undervisningstime. Du får i stedet opplysninger om:

  • Undervisnings-stilen
  • Hvordan en typisk veiledning arter seg
  • Hvilke temaer som blir dekket
  • Hvordan fremgangen din vurderes

Først og fremst er det en nyttig mulighet til å finne ut hvor godt du trives med veilederen din. Hvis dere ikke finner tonen, er det kanskje bedre å se etter andre muligheter og komme i kontakt med andre veiledere. Du kommer jo til å tilbringe mye tid alene sammen med veilederen din, så forsikre deg om at du velger den rette!

Matlagings-uttrykk

Du trenger å lære deg vokabularet når du skal lære å tilberede mat. I artiklene våre om matlaging tar vi med noen definisjoner som vil hjelpe deg, så sørg for å lese alle artiklene!

Finhakke

Dette innebærer vanligvis at du kutter opp noe i små biter. Det er veldig mange ulike måter å kutte opp ingredienser på, og det er mye viktigere enn du kanskje tror å være oppmerksom på forskjellene. Formen og størrelsen på ingrediensene kan endre måten de koker eller steker på, trekker inn saus og væske og endrer konsistens og aroma!

Glasere

Du glaserer kjøtt når du farger det ved regelmessig å tilføre kjøttet dets egen væske.

Nå er tiden inne for deg til å finne ut hvordan du kan begynne å tilberede rimelig mat...

Ikke glem å se etter de beste online matkursene på Superprof.

 

Trenger du en lærer i Kokkekunst?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Lars