«Å lage mat er like kreativt og fantasifullt som å tegne, drive med treskjæring eller komponere musikk» – Julia Child.

Har du tenkt på at du kan åpne en kokebok og lage dine egne retter i stedet for å spise ferdigretter, hurtigsupper og rester?

Mange mennesker liker å lage mat.

Hvordan er det med deg?

Rimelig matlaging

Å lære seg matlaging kan være en kostbar investering når du skal skaffe deg det utstyret du trenger til å lage dine egne retter. Men når du har fått tak i kjøkkenredskapene, vil du bli belønnet med muligheten til å tilberede næringsrike og sunne måltider.

Enten du tilbereder enkle oppskrifter eller haute cuisine, bør du være oppmerksom på sesongens tilbud. Da vil du både spare penger og nyte godt av de ernæringsmessige fordelene til disse produktene – og du vil oppdage at det er mye enklere å spise godt!

Hvor mye koster kjøkkenredskapene?

Du må skaffe deg noe grunnleggende utstyr hvis du vil endre spisevanene dine og begynne å tilberede dine egne velsmakende måltider. Du tenker kanskje at rimelig mat er vanskelig å tilberede, men du trenger ikke å legge deg på samme nivå som de gjør i Masterchef.

Det er ikke molekulær-gastronomi du skal drive med – du skal rett og slett lage til noen sunne, hjemmelagede måltider med enkle midler.

Her er en del grunnleggende kjøkkenutstyr som du bør skaffe deg for å kunne gjøre klar ingrediensene dine. Prisen er også antydet.

  • En skreller til frukt og grønnsaker. Disse koster vanligvis mellom 50 og 100 kroner. Du bør være oppmerksom på hva de er laget av (rustfritt stål, keramikk eller plast) og hvor solid håndtaket er.
  • En god kniv til å skjære og snitte. Avhengig av kvalitet og type må du betale 150–2 500 kroner for en god kniv. Rimelige kniver har en tendens til ikke å vare særlig lenge, så det lønner seg å investere i en litt dyrere type. Og ikke glem å få med deg en knivsliper!
  • En skjærefjel – for du ønsker vel ikke å skjære i stykker benken din? En fjel får du tak i for 100–500 kroner, avhengig av hvilken type du foretrekker.
Illustrasjonsfoto
Du kommer langt med noen gode kniver, en skjærefjel, et rivjern og en grønnsakskreller. (Foto: Lars Hoem)

Til koking av kjøtt og grønnsaker bør du skaffe deg følgende utstyr:

  • En kasserolle. Det holder med én hvis du bor for deg selv. Samtidig er det en fordel om du skaffer deg et par. En kjele med en diameter på 20 cm koster ca. 500 kroner.
  • En stekepanne. Prisen vil variere, avhengig av kvaliteten og belegget. En tefalbelagt stekepanne med en diameter på 28 cm får du for 500 kroner eller mer.
  • En tresleiv og en stekespade i tre. Disse er nyttige til å blande og røre med, og de skraper heller ikke opp kjelen når du rører i sausen. Du får en stekespade i tre og en tresleiv for et par hundre kroner.
  • Lokk som gjør at sausen ikke spruter utover komfyren eller benken. Du kan få tak i glasslokk eller lokk i rustfritt stål. De kan kjøpes separat for omtrent 200 kroner, eller du kan kjøpe kasseroller og stekepanner med lokk og spare penger.
  • En sil. Det er lurt å velge en sil med små hull som du kan benytte til kraft, ris og alle slags pasta. En sil vil koste deg omkring 50–300 kroner, avhengig av hvilken type du bestemmer deg for.
  • Et ildfast fat. Dette er absolutt nødvendig for å tilberede mat i stekeovnen. Vanligvis er de laget av glass eller keramikk, men du kan også finne noen av rustfritt stål. Avhengig av størrelsen koster de fra ca. 400 kroner og oppover.

Hvis du liker å bake, vil du selvsagt ha behov for et målebeger, en kjøkkenvekt og blandeboller. Når du tilbereder din egen mat, kan du velge hva du ønsker å spise. Dermed kan du spise sunnere mat og spare penger.

Så hva venter du på – det er bare å gå i gang!

Slik blir du kokk

Det er mange valgmuligheter for den som ønsker å lære hvordan man blir kokk:

  • Gå på en kokkeskole
  • Følge et kurs i matlaging
  • Studere til en grad i gastronomi
  • Få privatundervisning i matlaging

Videregående skoler over hele landet tilbyr undervisning i restaurant- og matfag. Og i samarbeid med Institut français er det mulig å få tre års utdanning som utvekslingsstudent ved velrenommerte kokkeskoler i Frankrike. Utdannelsen er godkjent av Statens lånekasse og leder fram til fagbrev som kokk.

I Oslo ligger Norsk restaurantskole, en privat videregående skole som utdanner ungdom til dyktige kokker og servitører. Blant grunnleggerne er Pål Suarez som eier Brasserie France og er kjøkkensjef der, daglig leder ved Oslo militære samfund Anne-Mari Wang-Johannessen, og leder for kokkenes mesterlaug i Oslo Mette Løfblad. De ønsker å gjøre restaurant- og matfag til et førstevalg blant ungdom, og vil sørge for at dyktige kokker og servitører kan gjøre norsk matkunst og reiseliv viden kjent. Skolen har inngått et samarbeid med Grete Haaland, professor i yrkesfagpedagogikk ved Høyskolen i Oslo og Akershus for å sikre at det pedagogiske opplegget samsvarer med kunnskapsløftet. Du finner mer informasjon om skolen her.

På Superprof koster et privat matlagingskurs omkring 250 kroner timen. De fleste lærerne tilbyr første undervisningstime gratis. Dette er en fin mulighet til å se om opplegget passer for deg. Prisen varierer litt, avhengig av lærerens erfaring og kvalifikasjoner.

Bruk mindre penger på matlaging

Du trenger ikke å rane en bank for å lære å lage mat! Tvert imot kan du lære å lage velsmakende retter for en slikk og ingenting.

Illustrasjonsfoto
Det kan være veldig morsomt å lage mat hvis det gjøres på den rette måten. (Kilde: Unsplash.)

Det kan hende at du gjør noen feilgrep som nybegynner, så her er noen tips som kan hjelpe deg med å tilberede rimelig mat:

  • Vær systematisk: fra å handle i matbutikken til å tilberede retten – unngå unødig svinn for enhver pris.
  • Les oppskriften før du begynner å lage maten, så du vet hva du kan forvente.
  • Test oppskriften før du serverer den for familie og venner.

Det finnes gode muligheter for å lære mer om matlaging uten stress:

  • Nettkurs i matlaging: På nettet kan du lære mange ulike temaer. Gjennom nettbaserte kokekurs kan du lære både grunnleggende og mer avanserte teknikker.
  • Video-veiledning på YouTube: det finnes mange video-veiledninger fritt tilgjengelig på YouTube, med oppskrifter og forklaringer til ulike teknikker.
  • Nettsteder og blogger om matlaging: på internett finnes mange nyttige ressurser for «fattige gastronomer»! Sjekk noen av de mest populære nettstedene og bloggene og finn nyttige oppskrifter og gode råd.

Ordtaket «Øvelse gjør mester» gjelder også for matlaging! Du kan finne oppskrifter på alt hva du liker – skinkeomeletter, lasagne, bakte grønnsaker, kjøttstuing – og som regel smaker de enkleste rettene best!

Studentmat

Når vi snakker om retter for en billig penge, er det ikke boksbønner på brødskive, hurtignudler, ferdigpakkede brødskiver eller karrimatrester fra gårsdagen vi har i tankene! Fra matbutikken kan du fylle skapet ditt med rimelige og næringsrike ingredienser og begynne å tilberede sunnere måltider.

Illustrasjonsfoto
Du må være systematisk fra første stund når du kommer til matbutikken! (Kilde: Unsplash.)

Sørg for at du har skapet fullt av nyttige grønnsaker som poteter, brokkoli, erter og lignende. Du kan også oppbevare grønnsaker i kjøleskapet eller fryseren til bruk i stuinger, gryteretter og supper, eller andre rimelige måltider som wokretter eller chili con carne.

Mange rimelige retter er tilgjengelige på internett eller i matblader og kokebøker. Her er et par eksempler som kan inspirere deg.

Stekt camembert-overraskelse

Tilberedningstid: 15 minutter.

Steketid: 40 minutter.

Ingredienser til fire personer:

  • 1 Camembert
  • 1 gul løk
  • 3 spiseskjeer brunt sukker
  • 10 g rosiner
  • 4 store brødskiver
  • Persille og gressløk
  • 100 g usaltet smør
  • 1 spiseskje brunt sukker
  • Sider

Tilberedning:

  • Skrell løken og skjær den i skiver før du bruner den i en stekepanne med smør.
  • Tilsett eddik og la den trekke i to minutter. Tilsett sukker og la trekke i 10 minutter. Rør av og til.
  • Skjær et hull med en diameter på 8 cm i camembert-osten og fjern ostestykket.
  • Fyll hullet med løk, rosiner og urter.
  • Legg lokket tilbake over camembert-osten og pakk den inn i aluminiumsfolie.
  • Stek retten i 20 minutter på 200 °C.
  • Rist brødskivene og skjær dem i smale remser.
  • Server med en grønn salat og sider.

Søte sjokolade-/appelsin-/aprikos-kaker

Tilberedningstid: 15 minutter.

Steketid: 20 minutter.

Ingredienser til 16 kaker:

  • 50 g usaltet smør
  • 50 g lettsaltet smør
  • 1 egg
  • 100 g rørsukker
  • 200 g mel
  • 1 appelsin
  • 8 møre aprikoser
  • 1 teskje bakepulver
  • 75 g melkesjokolade

Tilberedning:

  • Skjær aprikosene i terninger, skav appelsinen og riv sjokoladen.
  • Visp sammen egg, bakepulver og halvparten av melet.
  • Tilsett smør og sukker og elt deigen med hendene.
  • Tilsett sjokolade, aprikoser og appelsinskall og deretter resten av melet.
  • Lag 40 g store deigklumper (rundt en teskje) og plasser dem på en stekeplate.
  • Stek i 12–14 minutter ved 180 °C.

Matlagings-uttrykk

Samtidig som du lærer å tilberede mat, må du lære deg sjargongen. I hver av artiklene våre om matlaging har vi tatt med noen definisjoner som vil hjelpe deg. Sørg for å lese de andre artiklene også!

Skav

Skaving er når du fjerner overflatelaget (den ytre, fargede delen av skallet på en sitrusfrukt) for å bruke det til å krydre mat. Ikke bruk den hvite delen!

Grovhakking

Dette gjør du når du deler opp noe i store biter.

NB: Se etter de beste matlagingskursene på Superprof!

Trenger du en lærer i Kokkekunst?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Lars