«Hvis du er redd for smør, så bruk fløte!» – Julia Child

I gjennomsnitt bruker nordmenn litt under en time om dagen på matlaging. Kanskje lurer du på hvor mye du må ut med for å få tak i noe kjøkkenutstyr og tilbehør, og begynne å bruke mer tid i kjøkkenet på å tilberede måltider for familie og venner.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva slags kjøkkenredskaper, kokekar og utstyr du er nødt til å ha i kjøkkenskapene dine.

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
Ayeesha
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mona
Mona
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mona
Mona
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hvor mye koster kjøkkenutstyret?

Du trenger ikke et helt arsenal av kjøkkenutstyr for å bli en velrenommert kjøkkensjef! Selv om du ikke har gått kulinarisk skole, kan du likevel få til mange teknikker ved hjelp av riktig utstyr. Det vil snart bli klart for deg at de fleste retter krever et sett med grunnleggende hjelpemidler og et kjøkken som er utstyrt med en kokeplate og/eller en stekeovn. La oss nå først gå inn på hvordan retter forberedes, så kommer vi tilbake til koking og steking. Når det gjelder ting du trenger på kjøkkenet, er det tre grunnleggende redskaper du trenger til å gjøre klar frukt, grønnsaker og kjøtt:

  • En skreller
  • En skavekniv
  • En skjærefjel

Det er det hele ...

Når du har skaffet deg disse tre redskapene, er det masse du får utrettet i kjøkkenet.

Du får tak i dem både i spesialforretninger og i varehus.

Kjøkkenutstyr
Alle gode ting er tre – også i matlaging! (Foto: Lars Hoem)

For en potetskreller av god kvalitet i rustfritt stål eller keramikk må du ut med snaue hundre kroner. Vi fraråder deg å kjøpe den rimeligste, ettersom den ikke varer særlig lenge. Se etter at håndtaket er solid og at delene ikke knekker lett. En test fra 2006 kan gi en pekepinn om hva du bør satse på.

En grønnsakskreller er gjerne utformet litt annerledes og er laget av rustfritt stål. Du får tak i en for omkring femti kroner. Ta deg likevel god tid til å undersøke dem og finne ut hvilken du foretrekker.

Med en god kniv skal du enkelt kunne skjære opp en hvilken som helst frukt eller grønnsak, eller kjøtt. Lager du pommes frites, kan det hende du ønsker å skaffe deg en potetchipper som deler potetene i like store biter. Det vil du også kunne gjøre like godt med en god kniv. En god kvalitetskniv vil koste deg et par hundrelapper. Og glem ikke å skaffe deg en knivsliper, slik at knivene dine alltid er like skarpe og klare til bruk. En moderne knivsliper koster fra 350 kroner.

Du kan få tak i skjærefjeler av glass, skifer, plast eller tre. Prisen varierer med materiale og størrelse, så en moderne skjærefjel vil koste mellom 200 og 2 000 kroner.

Finn ut hvordan du kan lære å tilberede mat helt gratis!

Hva er prisen på kokekar og stekepanner?

Riktignok vil du neppe ha behov for en profesjonell stekepanne, kasserolle eller et varmefat, men noe grunnleggende utstyr bør du skaffe deg. Det kan gjøre det enklere for deg å tilberede maten. Vi tar for gitt at du allerede har bestikk, en mikrobølgeovn, en stekeovn og en kokeplate.

I forhold til kjøkkenutstyr er det to slags mennesker:

  • De som kjøper billig utstyr og bytter dem ut med jevne mellomrom.
  • De som betaler mer, men ikke skifter utstyr så ofte.

Hva koster en kasserolle?

Hvis du bor for deg selv, bør du kunne klare deg med én stor og én liten kasserolle. Da kan du varme to ting samtidig.

Prisen på en kasserolle varerier med:

  • Størrelsen
  • Belegget
  • Merket
  • Forhandleren

Varehus og supermarkeder har ofte et bredt utvalg av grunnleggende kjøkkenutstyr som stekepanner og kasseroller. Følg med på tilbudene!

Kokekar
En dampkoker er en lønnsom investering. (Foto: Lars Hoem)

En kasserolle med en diameter på 20 cm får du kjøpt for mellom 400 og 1 500 kroner, avhengig av forhandler. For den laveste prisen får du en enkel kasserolle, mens du sikrer deg et mer holdbart belegg for den høyeste. En dampkoker kan også være en fornuftig investering. Den får du for mellom 500 og 2 000 kroner.

Ønsker du å lære nye tips og triks med utstyret du har kjøpt? Finn et matkurs Oslo og kom i gang.

Hvor mye koster en god stekepanne?

Det er vanskelig å steke kjøtt eller grønnsaker uten at du har en god stekepanne for hånden. Som med kasseroller, varierer prisen med størrelsen, belegget, merket og forhandleren.

En stekepanne med en diameter på 28 cm kan koste fra 450 til 1000 kroner. Også i dette tilfellet får du en enkel stekepanne for den rimeligste prisen, mens den høyeste sikrer deg et mer holdbart belegg. Du kan også ha stor glede av en wokpanne.

NB: Forsikre deg om at stekepannen vil fungere på kokeplaten din!

Hvor mye koster treredskaper?

Du bør satse på treredskaper for å forlenge levetiden til stekepannen din. En tresleiv og stekespade burde være tilstrekkelig som en begynnelse. Vanligvis koster et slikt sett omkring 50 kroner.

Hva koster lokk?

Hvis du ønsker å lage stuinger og vil hindre dem fra å sprute ut over hele kjøkkenbenken, bør du skaffe deg lokk til kasserollene og stekepannene dine.

Du trenger bare å velge lokk med samme størrelse som kokekarene. Det finnes både glasslokk og lokk av aluminium, og noen lokk kan til og med benyttes til ulike størrelser. Du sparer ganske mye penger hvis du kjøper kasseroller og stekepanner med lokk – det blir som regel rimeligere enn å kjøpe dem hver for seg.

Hvor mye koster en sil?

Du får lett tak i en sil av plast eller rustfritt stål med store hull.

Tenk et øyeblikk på følgende: Du skal til å tilberede litt spagetti bolognese. Når du har kokt pastaen, skal du sile den – men hullene i silen din er altfor store!

Og nå plukker du pastabiter opp fra vasken. Dette er grunnen til at du bør kjøpe en sil med små hull, for den kan benyttes til alt: pasta, ris, kraft og saus.

Avhengig av hva du bestemmer deg for, får du kjøpt en sil for mellom 50 og 200 kroner.

Når du har skaffet utstyret du trenger, er du klar for et matkurs som viser deg hvordan du kan ta i bruk ditt nye kjøkkenutstyr.

Hva må du betale for et ildfast fat?

Du er nødt til å kjøpe et ildfast fat hvis du har en stekeovn. Da kan du tilberede pastapaier, lasagneretter, stekte grønnsaker eller gratenger. Ildfaste fat og bakeformer er gjerne laget av glass eller metall (og ikke plast, av åpenbare årsaker).

Avhengig av størrelsen og materialet koster en ildfast form mellom 100 og 1 000 kroner. Bare vær sikker på at den ikke er for stor for stekeovnen din!

Prøv deg på disse enkle oppskriftene!

Kjøkkendetaljer
Sørg for at kjøkkenet ditt er klart! (Kilde: unsplash)

Selv om det ikke er grunnleggende utstyr kan du også få tak i vaffeljern, riskoker, mikser og bøsser, beholdere og et termometer (hvis du tilbereder mye kjøtt), og servise som du dekker gjestebord med.

Hvor mye koster nødvendig bakeutstyr?

Det finnes også utstyr til baking, i tillegg til kokekar. Hvis du finner tanken på å fyre opp en crème brûlée mer fristende enn å krydre en aromatisk rett med en pepperkvern, trenger du dette utstyret.

Et målebeger

Baking handler om presisjon. Derfor må du måle mengden ut fra kokeboken!

Du bør velge et målebeger av glass fremfor et av plast, fordi det holder seg fritt for smak og er enklere å rengjøre. Et målebeger av glass kan benyttes til å måle sukker, mel og væske. Det koster mellom 200 og 300 kroner, avhengig av størrelsen.

Kjøkkenvekter

Dette er utstyr som kan berge liv!

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg setter alltid bakebollen på vekten og trykker på «vekt» før jeg heller noe mel i den. Jeg trykker på «vekt» før jeg tilsetter sukkeret og blander. Det gjør også at du får færre tallerkener å vaske til slutt.

En kjøkkenvekt kan du få for 250 kroner og oppover, avhengig av modell.

Finn ut hvordan du kan begynne å tilberede velsmakende retter uten å sprenge budsjettet ditt!

En visp

Hvordan kan du blande pannekakerøre uten en visp?

Selvsagt kan du bruke en gaffel, men det er mye enklere med et verktøy som er utformet til nettopp dette formålet! En visp av rustfritt stål varer lenge og koster mellom 50 og 200 kroner, avhengig av størrelse og forhandler.

En salat- og/eller blande-bolle

Salat- og blandeboller er veldig nyttige å bruke hvis du ønsker å lage mat i et vannbad eller blande sammen noen få ingredienser. De er flotte å lage iskrem og toppinger i, eller blande crème pâtissière. Du får kjøpt en salat-/blandebolle av plast, metall eller glass for mellom 100 og 500 kroner.

En kakeform

Ønsker du å lage kaker, paier eller terter? Da må du skaffe deg en kakeform av glass eller metall! Du får kjøpt en slik for mellom 200 og 500 kroner, avhengig av hva du foretrekker. De fleste metallformer har bunn som kan tas ut. Du kan også få tak i et springformsett for en hundrelapp.

I tillegg til disse tingene kan det hende du ønsker å kjøpe kjøkkenutstyr ut fra hva slags retter du vil tilberede. Kanskje trenger du en kakeskjærer, en iskremskje, tenger eller en kjølehylle i matskapet ditt hvis du baker virkelig store mengder!

Kakeform
En kakeform med en bunn som kan løsnes er god å ha. (Kilde: visualhunt).

Selv om du er en nybegynner i matlaging, kommer du langt med riktig utstyr. For litt ekstra hjelp: Husk å se etter de beste matlagingskursene på Superprof! Eller du kan ta en kokkeutdanning.

Matlagings-uttrykk

Selv når det gjelder kjøkkenutstyr, vil du se at det er noen ord du kanskje ikke er sikker på.

Springform

Dette er en kakeform med høye sider som du kan benytte til kaker som tarte tatin.

Håndmikser

Dette er et verktøy som blander ingredienser ved å skjære dem opp. Som navnet antyder, holder du den i hendene og kjører den ned i ingrediensene for å lage suppe, puré eller kompott.

Delta i diskusjonen nå: Koster det mye å lære seg matlaging?

Ikke glem å se etter kurs i matlaging i nærheten av deg, for eksempel kurs Stavanger, hvis du vil lære hvordan du bruker kjøkkenutstyret som er omtalt ovenfor.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.