«Kjøkken er til for samtaler. De er ikke bare for matlaging
– de er til for samtaler.» – Frank Delaney

Mange nordmenn kan ikke lage de enkleste retter. Noen vet ikke engang hvordan de skal steke et egg, og det finnes dem som strever med å koke pasta eller ris.

Hvordan er det med deg?

Ikke få panikk hvis dette passer på deg! Superprof er her for å hjelpe deg med å bli dyktigere til å lage mat med noen nettbaserte ressurser om matlaging.

Slik unngår du fallgruvene mens du får undervisning i matlaging

La oss først ta for oss de fallgruvene du må unngå når du begynner å tilberede mat. Noen ting bør du ha i tankene selv om du ikke får undervisning i matlaging:

  • Ikke få panikk: du trenger ikke ta ting så veldig høytidelig – det er ikke livet om å gjøre.
  • Vær systematisk: du bør ha klart for deg hva du trenger til og med når du handler. Skaff deg alle ingrediensene du trenger til en oppskrift før du begynner på den, så du slipper å løpe omkring mens du prøver å lage mat.
  • Les oppskriften nøye før du begynner: det er bedre å ha klart for deg hva du må gjøre enn å oppdage hvert steg når du kommer til det.
  • Prøv en ny oppskrift før du serverer den for familie og venner: slik bygger du opp tilliten til dine egne evner og viser dem hva du faktisk er i stand til.
  • Vær oppmerksom på krydder og smak: enten det er spagetti carbonara, en smoothie, burritos eller fajitas, bør du jevnlig smake på kreasjonene dine slik at du ikke lager dem verken for søte eller for salte. Er du usikker, så sett frem krydderiene ved siden av retten og la gjestene smaksette den slik de liker det.
Kokker forbereder seg
Følg med og lær å tilberede mat! (Kilde: Visualhunt).

Alle kan bli en flott kjøkkensjef ved å følge disse grunnleggende reglene!

Hvorfor ikke tilberede en ostekake med sjokolade, en jordbærterte eller en Schwarzwaldkake?

Prøv deg på disse enkle oppskriftene som ikke «koster skjorta» ...

Følg et åpent nettkurs i matlaging

Tenk om det finnes nettkurs i matlaging?

Selvsagt kan du lære mye om krydring, oppskjæring og tillaging, og smake på retter når du er sammen med andre. Noen ganger kan du likevel rett og slett lukke kokebøkene dine, legge vekk forkleet, sette deg ned ved datamaskinen din og begynne å ta notater som om du fulgte en forelesning ved universitetet. Det kan du gjøre takket være åpne nettkurs (MOOCs på engelsk).

MOOC er en forkortelse for Massive Open Online Courses. Disse åpne nettkursene ble først laget ved amerikanske universiteter, og i dag tilbyr de mange kurs i en lang rekke emner til mennesker verden rundt.

Hvem som helst kan melde seg på et kurs i matlaging og følge det i Oslo hele døgnet.

Middagsrett
Et godt måltid vil få gjestene dine til å spørre etter mer. (Kilde: unsplash)

Hvordan melder du deg på et nettkurs i matlaging?

Det finnes mange nettkurs i matlaging og kulinarisk vitenskap. Disse kursene er for alle. Mange av dem har en særskilt dato for oppstart. Det er veldig enkelt å melde seg på. Du oppretter bare profil, og så er du klar til å delta i timen.

Hva lærer du om i et nettkurs?

Det er veldig enkelt å følge et nettkurs i matlaging. Her er noe av det du lærer:

  • Grønnsaker: Skrelling, skaving, vasking, snitting, skiving
  • Egg, sauser og baser: Koking av egg, blanding av varme og kalde sauser
  • Kjøtt: Steking, grilling, fresing, brassering
  • Fisk: Ferskhet, fresing, grilling, sjømat
  • Baking, patisserie og fløte: Varmbakkelsdeig, paideig, kjeksdeig

Du blir også belønnet med et kursbevis ved fullført nettkurs.

Er du klar til å forvarme stekeovnen?

Hvor mye vil det koste å fylle kjøkkenet med alt utstyret du ønsker deg?

Se på video-veiledninger

Det er mange videoer om matlaging på YouTube. Derfor kan det være vanskelig å finne gode videoer som passer til ditt nivå.

Hvis du ønsker å lære hvordan du lager en kake, en fruktsalat eller en grønnsakssuppe, bør du se på noen av disse video-veiledningene.

dekket bord
Fremvisningen er viktig både i matlaging og i video-veiledninger om matlaging! (Kilde: unsplash)

YouTube har endret måten vi kan lære oss nye ferdigheter på. Du har sannsynligvis allerede sett videoer om naturvitenskap og historie på YouTube, eller mennesker som lærer andre hvordan de spiller gitar. Det er mange YouTubere og YouTube-videoer tilgjengelig for deg som vil lære å lage mat.

Også på Facebook kan du finne videosnutter om matlaging og hvordan du tilbereder forskjellige retter. Disse videosnuttene varer som oftest bare et par minutter. Nettsider er en flott måte å få tilgang til tusenvis av oppskrifter. Og enda nyttigere er det hvis du har muligheten til å se dem på et nettbrett samtidig som du følger instruksjonene.

Hvorfor ikke melde deg på et matkurs i Oslo hvis du har råd til det.

Nettsteder som handler om matlaging

Enten du ønsker å tilberede en tallerken pasta eller en quiche lorraine bør du trene deg i matlaging, og det nærmest «hagler» av nettsteder for dem som ønsker å lære hvordan de tilbereder mat. Og du trenger ingen forkunnskaper for å følge et gratiskurs i matlaging på nettet. Skaff deg kjøkkenutstyr, skru på datamaskinen og gjør deg klar til å finne de mest fantastiske oppskrifter!

Hvorfor ikke ta kontakt med noen venner og invitere dem til deg på et festmåltid?

Ente du vil lære å tilberede tapas, grille en kylling eller bake en porsjon kjeks, er det flust med internettressurser for dem som er ute etter spennende og smakfulle oppskrifter.

Her er noen av dem:

  • Terje Dørumsgaard har mange tips om både matkultur, tilberedning av mat og oppskrifter på velsmakende norske og internasjonale retter.
  • Gjennom nettstedet MatPrat formidler Opplysningskontoret for egg og kjøtt informasjon om norske råvarer og norsk landbruk, og om hvordan du tilbereder tradisjonsrik norsk mat.
  • På nettstedet Studenttorget finner du Studentkokeboka. Her finner du mange tips til velsmakende mat som ikke tømmer lommeboka til en student.
  • Mye informasjon om norsk mat og hvordan du lager den, finner du på Norsk mat. Fokus er som navnet tilsier på norske råvarer og tradisjonsrik norsk mat.

Mange amatørkokker skriver også blogger der de legger ut originaloppskrifter for eventyrlystne kokker. Enten du vil tilberede en grønnsakwok eller lære hvordan du koker egg, finner du massevis av grunnleggende informasjon om matlaging på internett. Dessuten finnes det en rekke blogger for vegetarianere og veganer.

Vi er mange som bestemmer oss for å lære matlaging fordi vi ønsker et sunnere kosthold. Dette er faktisk den vanligste årsaken bak ønsket om å lære å tilberede mat.

Den nest vanligste begrunnelsen for ønsket om å lære matlaging, er gleden det gir å ha det morsomt med familie og venner mens man tilbereder maten. Uansett hva grunnen er til at du ønsker å lære å tilberede mat, bør de ressursene som er nevnt ovenfor hjelpe deg et godt stykke på vei.

Enten du ønsker å tilberede noen grønnsaker, begynne å bake eller rett og slett stelle til sunnere måltider, vil du finne mye nyttig i ressursene når du begynner å tilberede velsmakende hjemmelaget mat.

Resten er opp til deg selv. Om de første forsøkene dine på matlaging ikke ble helt vellykte, så fortvil ikke! Den beste måten å lære på, er å lære av egne feil!

Enkle oppskrifter som lærer deg hvordan du tilbereder mat

Når du har lært deg noen grunnleggende teknikker i matlaging, kan du prøve deg på mer omfattende ting og utfordre din nyvunne innsikt.

Finn ut hvordan du kan tilberede rimelig mat ...

Du kan tilberede nesten hva det skal være for en billig penge hvis du er strukturert. 

Her er 20 av de enkleste oppskriftene du kan lære deg:

  • Skinkeomelett
  • Lasagne med storfekjøtt
  • Kjøttboller i tomatsaus
  • Tunfiskpai
  • Croque monsieur
  • Risotto
  • Fajitas
  • Ovnsstekt pasta
  • Kjøttpudding med gratinert potetmos
  • Krydderstekte egg
  • Pizza
  • Clafouti
  • Pannekaker
  • Smuldrepai med pære og sjokolade
  • Muffins
  • Sjokoladekake
  • Sjokolademousse
  • Vafler
  • Madeleinekake med syltetøy og kokos
  • Sjokolademuffins

Du kan finne oppskrifter på disse rettene på matlagingssider og blogger. Om ikke lenge tilbereder du hamburgere, sushi, taco, ostekake og makroner!

Matlagings-uttrykk

Du er nødt til å lære deg sjargongen hvis du skal lære å tilberede mat som en ekte kjøkkensjef. I hver av artiklene våre om matlaging har vi et par definisjoner av matlagingsuttrykk, så ikke glem å lese de andre artiklene.

Rensing

Dette betyr at du fjerner alle uspiselige deler av en ingrediens. For kjøtt og fisk kan dette bety bena og skinnet. Du kan også rense eller skrelle frukt og grønnsaker.

Brassering

Du brasserer når du varmer noe over lang tid på lav varme under lokk i en kasserolle eller stekepanne med litt krydret væske.

Nå kan du virkelig gjøre et varp: Hvor mye koster det å lære matlaging?

Trenger du en lærer i Kokkekunst?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Lars