Det er ikke uvanlig å drømme om tidligere tider hvor håndverk og håndarbeid stod sterkere, og hvor kunnskap som nå aktivt må oppsøkes, var så godt som allemannseie. Kort sagt, drømmer om en tid hvor ressurser ble gjort til produkter, uten å sendes jorda rundt, av den fremtidige eieren av produktet selv. Bak ligger en lengsel etter selvstendighet og evne til selvberging og et liv i bedre harmoni med naturen.

Rent materielt har det aldri vært lettere å leve enn her og nå. Ikke bare trenger vi ikke å lage så godt som noen av gjenstandene vi bruker, vi trenger ikke engang å gå til butikken for å kjøpe dem, men kan bestille dem til oss. Priser, spesielt på klær, presses til absurde nivåer fordi produksjon og salg foregår på tvers av økonomier og lovområder, og vi mister forståelsen av alle prosessene og alt arbeidet som ligger bak plaggene i skapet.

Det er ofte en god ting at man ikke trenger å kunne alt om et produkt eller verktøy for å ta det i bruk. Som mobiltelefoner, datamaskiner og internett har blitt ekstremt brukervennlige, uten at de fleste av oss skjønner noe særlig av mekanikken og kodene. Så lenge alt fungerer som det skal, er alt bra.

Men det kan neppe overraske mange at en slik situasjon, hvor man bruker og tar nytte uten å forstå prinsippene bak, vil vekke motreaksjoner. Det virker som vi ser noe av dette i de senere år, og spesielt i 2020: Alt fra sylting til sying og strikking får en ny vår. Folk vil lære, kjenne, skape, og er villige til å ta seg tid til det.

et grått stoff dekker bildet, langs en side ligger stilker med blader
Håndarbeid appellerer i styrket grad til unge. (Kilde: Unsplash)

Og da står vi her, da. Med et ønske om å sy klær selv. Og her kan vi bruke alle fordelene vår moderne industri har gitt oss, spesielt internett. For ulempen våre forforeldre hadde, var at deres læringsmuligheter ofte begrenset seg til kunnskapen i deres nærmiljø.

Nå, derimot, er all verdens kunnskap og teknikk tilgjengelig hvor som helst. Det krever at man går aktivt inn for å lære, og man må ofte oppsøke mange kilder. Men den som virkelig har lyst, har så godt som ubegrensede muligheter til å lære å sy.

Derfor beveger vi oss herved fra det generelle og overgripende til det spesielle: Hvor på internett er det best å lære å sy?

De beste Syinglærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Jasmin
Jasmin
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Jasmin
Jasmin
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
500kr
/t
Første kurstime gratis>

Gode syblogger for nybegynnere

Som nybegynner kan det føles trygt å ha litt veiledning blant alle nettsidene som tar for seg sying. Noen gode tips hjelper veldig langt på veien.

En stor fordel med blogger, er at de er gratis. Ulempen er at de ofte er uredigerte, og dette betyr at kvaliteten på informasjonen kan være varierende.

Vi kan naturligvis ikke presentere noen fullstendig liste, men her er noen nettsider vi kan anbefale og en liten beskrivelse av dem.

  • Sydetselv.blogg.no: Sy det selv er ikke lenger aktiv, men her kan man likevel finne en rekke symønstre for alt fra kjoler og skjørt til utstyr til baby. Bloggens skaper, Kristin Tyvoll Liasjø, tar leseren med i egen prosess, og deler lærdom og mønstre på veien.
  • Syskolen.net: På denne nettsiden kan man finne informative videoer om blant annet symaskiner, undertråd og overlock. I kategorioversikten finner man veien blant tekniske innføringer og inspirasjon til syprosjekter. Som regel linkes det til mønster, men vær obs på at selve mønsteret ofte ikke er gratis.
  • The Spruce: Om du ikke har noe imot å lære å sy på engelsk, finner du her en rekke blogginlegg som tar deg gjennom en grunnleggende innføring i søm. Her kan du lære om alt fra håndsøm til maskinsøm, og du får vite mer om hva stoffegenskaper som tekstur, trådtetthet og stretch betyr for syprosessen. Instruksjonene gjøres forståelige med en trinnvis inndeling og bruk av illustrasjoner.
  • Ingrid Bergtun syr: Om det kan kalles en blogg, er en definisjonssak, men hvis videoinstruksjoner fungerer for deg, er denne kanalen et godt sted å gå! Bergtun ufarliggjør sying, driver opplysning og instruerer både i sying og redesign.
  • Tilly and the Buttons: Den tekstbaserte innføringen som finnes her, er utfyllende. Artiklene har dessuten linker til andre innføringer, så her er det ingen grunn til å fortvile om man treffer på et ord eller konsept man ikke forstår. Her finnes tips til hvordan man former skarpe hjørner og buer, i tillegg til innføringer basert på faktiske plagg.

Et analogt, men veldig godt alternativ til nettressurser for sying, er bøker. Det kan lett gjøres gratis: Ta en tur på biblioteket og velg en bok eller to som ser spennende og god ut. Her vil du finne store mengder informasjon som kan gi deg den perfekte grunnleggende forståelsen av søm og stoff.

Dette anbefales spesielt om man ser etter en innføring på norsk. Man kan dessuten i mye større grad være trygg på at informasjonen i en bok er basert på solid erfaring og gjennomgang.

Bøker og magasiner er fantastiske alternativer til nettressurser. (Kilde: Unsplash)

Lær å sy: våre nybegynnertips

Noen ting kommer til å gå igjen på nettsidene nevnt over. En slik ting er syutstyr.

Man kommer ikke helt unna utstyr når man skal sy, men avhengig av teknikk kan man klare seg med relativt lite. Er man villig til eller til og med spesielt interessert i å håndsy, slipper man for eksempel unna uten symaskin, og klarer seg med nål, tråd og stoff.

Dessuten gjør man opplevelsen mye bedre for seg selv ved å skaffe seg små, enkle hjelpemidler som en god saks, et målebånd og en sprettekniv. Det kommer godt med å ha et visst utvalg av både tråd og nåler: knappenåler, stoppenåler og synåler i forskjellig størrelse. Kanskje vil man også ha skredderkritt.

Når det gjelder symaskinen, finnes det heldigvis gode nyheter for dem som ikke har råd eller plass til sin egen. Både i Trondheim og Oslo kan man gå på biblioteket og sy. For barn og unge gjelder det samme i Bergen. Ta imidlertid med i betraktningen at tilgjengeligheten er redusert på grunn av smittevernhensyn.

Det er også mulig å leie en symaskin relativt billig. Om det er aktuelt for deg, gjør et google-søk og sjekk om det finnes en ledig symaskin i nærheten av deg.

Når symaskinen er i boks, enten eid eller leid eller lånt, er det på tide å gå til neste steg i prosessen.

Det beste rådet er å ikke prøve å løpe før du har lært å gå. Det kan fort virke demotiverende om du ender opp med ufullstendige eller mislykkede prosjekter, og sying kan føles umulig.

Ingen er en født mestersyer. Sy prøvelapper, bli kjent med de forskjellige typene sting, velg stødige materialer som ikke er for glatte eller stretchy. Få oversikt over hele mønsteret og prosessen før du begynner. Ja, vi vet det er fristende å bare sette i gang, men du senker sjansen for å gjøre feil betydelig når du har oversikt over arbeidet som ligger foran deg.

Ha en telefon eller en sybok tilgjengelig, og les deg opp på forskjellige aktuelle teknikker og problemstillinger mens du arbeider.

Samtidig er det viktig å ikke være redd i møtet med mønsteret og symaskinen. Utfordringer gjør at du virkelig føler at arbeidet er verdt det og gir mestringsfølelse – når du endelig lykkes.

Det blir fort kjedelig å sy gardiner etter gardiner og putetrekk etter putetrekk. Men se denne kjedsomheten som godt tegn på at du har kontroll, litt kompetanse i lomma og er klar for nye utfordringer.

en dame står over et bord, hun har et målebånd rundt nakken, bak henger klær
Utfordringer er noe av det som gjør arbeidet morsomt. (kilde: Unsplash)

Prøv et sykurs med privatlærer

Selv om man kan komme langt ved å lære gjennom tekst og video, føler mange en ekstra trygghet i å kunne spørre en kompetent person om råd og hjelp.

Når man lærer av en video, må man ta sjansen på at man har forstått forklaringen. Når opplæringen foregår som en samtale, derimot, står man fritt til å stille alle de spørsmålene man lurer på. En sylærer vil også kunne vurdere arbeidet ditt og kontrollere at du er på rett vei.

Et sykurs i Trondheim, Kristiansand, Bergen eller Oslo kan virkelig få fart på sygleden. En fordel med en sylærer er dessuten at de ofte har en symaskin tilgjengelig for bruk.

Nettundervisning på webkamera fungerer på mange måter som en interaktiv informasjonsvideo. Det har de fleste fordelene til annen privatundervisning, og er tilgjengelig der du ønsker, når du ønsker.

Mulighetene er altså mange når du har bestemt deg for å lære å sy. Vi kan bare ønske deg lykke til på ferden, men står klare til å hjelpe om du ønsker kompetent og skreddersydd (blunk) undervisning.

Trenger du en lærer i Sying?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.