For det som begynner å bli en god del tiår siden, fant du skreddere og draktsyere i de aller fleste byer.

Yrker som disse har i dag fått et luksuspreg. Man syr i all hovedsak til de rike og berømte, de som har råd til å betale det slikt tidkrevende håndverk koster.

På samme tid har hjemmesying gått fra å være en arbeidskrevende nødvendighet til en hobby, en avslappende aktivitet som har et konstruktivt og tilfredsstillende resultat.

Det er slik med mange moderne hobbyer: bokbinding, strikking, farging, hekling, sylting, fermentering – de pleide å gjøres av nødvendighet.

I en verden hvor man ikke lenger trenger å sy om man ikke vil (dette gjelder, skal det sies, ikke på langt nær alle verdens mennesker), er det to hovedgrunner til likevel å lære seg håndverket:

 1. Gleden aktiviteten gir
 2. Ønsket om å drive profesjonelt med sying

I denne artikkelen ser vi på noen av de viktigste digitale og fysiske hjelpemidlene når du forbedrer dine syferdigheter, enten du er en hobbysyer eller har en designer i magen.

Klesstativ med rosa, pelsete klær og en lapp som beskriver modellen og antrekket
Drømmer du om å oppleve den hektiske, spente stemningen bak scenen på en motevisning? (Kilde: Unsplash)
De beste Syinglærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Jasmin
Jasmin
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Jasmin
Jasmin
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
Første kurstime gratis>

Utdanning i søm

Har du fått nok av å være en amatør? Drømmer du om å sy profesjonelt? I så fall har du mange yrkesretninger og utdanningsløp å velge blant. Utdannelsen kan du ta enten på videregåendenivå eller på høyskole eller universitet.

Utdanning i søm og tekstilhåndverk på videregående

Om du nærmer deg videregåendealder og har en drøm om å sy profesjonelt, er kanskje utdanningsløpet håndverk, design og produktutvikling rett valg for deg. Dette er en yrkesfaglig studieretning, og for hvert år spesialiserer du deg mer.

Når du går inn i praksis det 3. og 4. året, kan du blant annet velge mellom disse retningene:

 • Kjole- og draktsyerfaget
 • Herreskredderfaget
 • Bunadtilvirkerfaget
 • Tekstilduodjifaget
 • Veve- og håndstrikkeduodjifaget
 • Modistfaget
 • Skomakerfaget

Du kan lese i mer detalj om dette utdanningsløpet her.

Høyere utdanning innenfor søm og design

Det finnes en mengde utdanningsretninger og skoler for deg som er interessert i en utdannelse i for eksempel klesdesign, designhistorie, merkevarebygging, kostymedesign eller undervisning i kunst og håndverk.

Om du drømmer å formidle håndverkstradisjoner og -kunnskap, er studiet for deg faglærer i design, kunst og håndverk. Dette er en bachelorgrad som tilbys ved Universitetet i Sørøst-Norge og OsloMet.

Om drømmen er å designe og sy dine egne klær og kolleksjoner, bør du sjekke ut studieløpene som tilbys ved Kunsthøyskolen i Oslo, OsloMet, den internasjonale motefagskolen ESMOD og School of Fashion Industry.

Om du er mer interessert i å lære om kunst- og designhistorie enn en praktisk utdannelse, er de store universitetene i Oslo, Bergen og Trondheim et godt sted å begynne.

Gode sybøker og instruksjoner på nett

Kanskje har du ingen karrieredrømmer innenfor søm, men har lyst til å sy et par klesplagg til deg selv, en jakke til barnet ditt eller trekke om en puff?

De heldigste blant oss har fordelen av å ha en dyktig bestemor eller onkel som kan lære bort av sin rike kunnskap.

mor lærer sine sønner å sy på en symaskin
Har du vært heldig nok til å ha en mor som lærte deg å sy? (Kilde: Unsplash)

De som ikke er like heldige, må ta til takke med et godt alternativ: en lærer i sying. I mange tilfeller er privat undervisning alene eller i mindre grupper en fleksibel og god løsning som sikrer at du lærer effektivt og riktig.

Men hva hvis du allerede har bestemt deg for å lære å sy på egenhånd? Det er jo tross alt den aller mest fleksible og billigste løsningen. Og heldigvis er det mange steder du kan oppsøke for lærdom, kunnskap, mønstre og veiledning gjennom prosjekter.

Internett er det første stedet mange går til for å finne svar og lære nye ting. Her finner du ressurser beregnet på syere på alle nivåer og detaljinnføringer i de fleste teknikker du kan tenke deg. Uansett om du vil lære mer om broderi, kvilting eller skreddersøm, om du vil lære deg å bruke overlock, bli en kløpper til å sy for hånd eller å sy skarpe hjørner, vil du finne både videoer og tekstinnføringer.

Ikke undervurder hvor mye inspirasjon og hjelp du kan finne på nettsider som Pinterest. Interesserte folk har allerede gjort jobben med å samle mønstre og instruksjoner for deg. Det kan være akkurat det du trenger for å sy egne klær, fra jakker, bukser og jumpsuits til topper, kjoler og undertøy.

Om du lærer best visuelt, er videotjenester som Youtube fantastiske. Her legger mange syere ut videoer av sine egne syprosjekter, gjerne vinklet på en slik måte at du kan følge dem og lage din egen versjon. Her får du altså en kombinasjon av inspirasjon og ressurser for å utvikle egne ferdigheter.

Sjekk for eksempel ut kanalene til Ingrid Vik Lysne og Ingrid Bergtun for nettopp denne kombinasjonen av prosjektdagbok og instruksjonsvideoer.

Youtube er dessuten midt i blinken om du har konkrete detaljspørsmål om teknikker: Det finnes innføringsvideoer om det aller meste.

Men kanskje er du en mer tradisjonell type? Eller du ønsker deg en ordentlig skjermpause når du holder på med håndarbeid? Da er det godt det fremdeles finnes bøker i verden.

Gode sybøker med mønstre og instruksjoner

Det finnes en mengde sybøker for dem som ser etter instruksjoner, mønstre og inspirasjon andre steder enn på internett.

Men ikke løp til bokhandelen helt enda: Hvorfor ikke ta turen innom biblioteket i stedet? Her finner du et stort utvalg av bøker helt gratis, og du står fritt til å bla og lete til du finner de bøkene som passer best for deg og dine syplaner.

Det kan likevel være fint med noen tips før du går i gang med bokjakten. Her trekker vi derfor frem noen gode alternativer:

 • En grønn tråd, Mia Tuft, Anna Maria H. Pirolt: Denne boka er rettet mot barn og unge som vil lære å sy. Den er et fantastisk alternativ for dem som vil introdusere sønner og døtre for søm. Her lærer de grunnleggende syteknikker og finner fine og spennende mønstre – og det hele gjøres med et bærekraftsperspektiv.
 • Nostalgisk søm, Anna Solum, Toril Svarva: Forfatterne av denne boka har tatt utgangspunkt i klassiske og tidløse plagg og laget mønstre til klær du kommer til å sette pris på i mange år fremover. Her finner du mønstre for alle kjønn og aldre til syere på alle ferdighetsnivåer, men du som syer utfordres til å ta utfordringen, prøve noe du ikke kan og være åpen for å lære noe nytt.
 • Sy med Ingrid & Ingrid, Ingrid Bergtun, Ingrid Vik Lysne: De to nevnte Ingrid-ene, som ble kjent gjennom tv-programmet Symesterskapet, har ikke bare produsert mye innhold på nett, men også gitt ut en bok. Her finner du mønstre som alle klarer å gjennomføre, trinn-for-trinn-gjennomganger og tips og råd til hvordan man reparerer klærne sine. Om du er interessert i gjenbruk og redesign, er dette boka for deg!
Bilde nedenfra av en kvinne som syr i et rosa stoff på en symaskin
Syprosjektet begynner med en idé og et mønster. (Kilde: Unsplash)

De beste gratis symønstrene på nett

Har du funnet et kjempefint klesplagg, men synes det er for dyrt? Kanskje får du lyst til å prøve å sy det selv i stedet.

Det er så klart mulig! Men du gjør jobben betydelig lettere for deg selv om du klarer å finne et mønster som ligner og som du kan bruke som utgangspunkt. De med en del syerfaring klarer å konstruere sine egne mønstre, men for en nybegynner er det mange steder å trå feil.

Om du allerede eier plagget du ønsker å reprodusere, kan du alltids tegne av det og lage et mønster, men hva når du bare har et par bilder å gå etter?

Som sagt er den beste løsningen å tråle internett etter et passende mønster å ta utgangspunkt i – og det er alltid en fordel om det er gratis! Blant annet Stoff og stil har en rekke gratis mønstre på sine nettsider. Nettsteder som Pinterest er et fantastisk sted å begynne jakten: Skriv inn søkeordene dine og bla deg gjennom enorme mengder forslag.

For å bruke et mønster du har funnet på internett, trenger du tilgang til en printer. Skriv ut mønsteret på A4-ark, fest arkene sammen og klipp ut delene. For bedre kontroll over mønsteret kan det være en fordel å deretter overføre det til et større og lettere papir, eller eventuelt et teststoff.

I sybøker og magasiner vil du som oftest finne mønsterdelene vedlagt, og et trinn i prosessen vil altså være gjort for deg. Det er behagelig, men krever at du faktisk er interessert i de spesifikke mønstrene i boka eller bladet. Gjør-det-selv-nettversjonen er hakket mer omstendelig, men også billig, fleksibel og med et enormt utvalg av mønstre.

Er det egentlig noe annet å gjøre enn å sette i gang?

Trenger du en lærer i Sying?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.