Litt grunnleggende sykunnskap kommer veldig godt med i livet.

Du har nok allerede tatt et uoffisielt sykurs eller to hos moren eller faren din eller en venn, og har lært en del i kunst- og håndtverkstimene på skolen. Kanskje har du til og med tatt et faktisk sykurs.

Det er i så fall fantastisk! Men du får begrenset utbytte av å kunne håndsy, hekle, strikke eller bruke en symaskin dersom du ikke vet hvor du finner symønstre. Det er vanskelig, særlig for en nybegynner, å sy uten en plan.

Derfor er det på tide å lete etter gode mønstre for alle ferdighetsnivåer.

Her har vi samlet noen gode nettsider for gratis symønstre. Enten du vil sy gamle klær om til nye eller sy klær av sengetøy eller andre stoffer har vi noe for deg.

Vi kommer ikke til å gå gjennom hvordan man leser og justerer symønstre i denne artikkelen. Om du er usikker på hvordan du skal følge et mønster, er et godt alternativ å sy noe etter en oppskrift som har en medfølgende videoleksjon.

Syere som Ingrid Vik Lysne og Ingrid Bergtun legger ut videoer på youtube hvor de lærer deg å sy og deler mønstre. De fokuserer dessuten ofte på gjenbruk og upcycling av gamle klær og stoffer, og er strålende å se til om du vil sy om en skjorte.

Følg med, sett videoen på pause og se om igjen så ofte du trenger. En av de beste måtene å lære er gjennom handling, og du vil garantert gå ut av opplevelsen med mer kunnskap enn du hadde før. Og kanskje også et fint nytt plagg?

Velkommen til syhjelp online!

Foto ovenfra av en person som syr i svart stoff, på gulvet ved siden av ligger en mønsterbit
Det kan være en utfordring å forstå et mønster, men vi har tro på deg! (Kilde: Unsplash)
De beste Syinglærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Jasmin
Jasmin
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Jasmin
Jasmin
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
500kr
/t
Første kurstime gratis>

Hvorfor bør du følge et mønster når du syr?

Et symønster er malen man bruker til å tegne opp plaggets deler før man klipper dem ut og monterer dem.

Heldigvis er det derfor lett å laste ned et mønster, som PDF, for eksempel, og skrive dem ut.

Det finnes mange steder hvor man kan kjøpe ferdige mønstre. Dersom du er på jakt etter å spare penger, er dette imidlertid ikke den beste løsningen.

Når du dessuten må kjøpe stoff, og kanskje også verktøy, teller hver krone. Heldigvis er vi her for å gi deg de beste gratisalternativene.

Det finnes en rekke gode nettsider fulle av gratismønstre. Uansett hvilket mønster du til slutt velger, er det viktig å ikke gå inn i prosessen med overmot.

Ta deg alltid tid til å se nøye over oppskriften. Hva er vel kjipere enn å oppdage at du har misforstått noe først når du allerede har sydd sammen halve plagget? Det gjelder uansett om du syr et lappeteppe eller en kjole, en pute eller en jakke.

Enda en rask påminnelse: Ikke hopp over steg i forberedelsene. Det er ikke vanskelig å sy, men det er viktig å holde tunga rett i munnen og ikke forhaste seg.

Og føler du deg ikke helt trygg, hva med å ta et sykurs på nett?

Når er du klar for å begynne å sy?

Nybegynnerferdigheter inkluderer blant annet å sy fald, montere ermer, sy inn en glidelås og å feste knapper.

Men en god syer kan, etter å ha gjennomført et sykurs, mer enn det. Å lære å sy betyr også å lære å forstå et mønster, noe som kan være enten lett eller vanskelig, avhengig av hvor komplekst produktet man ønsker å lage er.

Ha syskrinet med alt du trenger klart. Det samme gjelder målene til den personen du lager et plagg til, den puten du lager et trekk til eller det vinduet du syr en gardin til. Pass dessuten på at du har nok tråd: Hvor irriterende er det ikke å gå tom midtveis i prosjektet?

Person griper etter en nål fra et skrin, på bordet ved siden av ligger saks, tråd og stoff
Det er en stor fordel å ha nødvendig verktøy lett tilgjengelig. (Kilde: Unsplash)

Kort sagt: Forbered deg slik at du kan være sikker på at selve syprosessen vil gå så smidig og enkelt som mulig. Det vil resultere i en mye bedre opplevelse for deg.

Fra topper til sirkelskjørt til smekker til en kort sort kjole, fra blyantskjørt til båthals til bærenett til et par bukser: Alt er mulig når du kan sy!

Så finn frem stoffsaksen og sprettekniven og gjør deg klar for å møte mønsteret!

Nettsider for gratis symønstre

Lyst til å sy et skjørt eller en shorts? Uansett om du er en fersk syentusiast eller profesjonell, uansett om du vil sy barneklær eller klær til kvinner eller menn, finnes en rekke nettsider som tilbyr gratis symønstre til syere på alle nivåer.

Om det er viktig for deg at mønsteret er på norsk, har vi alternativer til deg. Om du også synes det er greit å jobbe ut fra engelskspråklige mønstre, har du imidlertid en mye større bredde av mønstre å velge mellom.

  • Stoff og stil har en rekke gratis mønstre på sine nettsider, inndelt i kategorier som mote, interiør og pynt til jul og påske.
  • Sew, som kaller seg Storbritannias bestselgende symagasin, har et stort utvalg av gratis mønstre for alt fra slips til fotskamler og gravidklær.
  • Sew Can She tilbyr mønstre for alt fra klær til dekor til hjemmet. 
  • Sewing Support har hundrevis av gratis mønstre organisert etter type: alt fra votter til undertøy til skjerf til babyklær.

Ikke sky unna sosiale medier, forresten. Både instagram, pinterest og youtube er fantastiske kilder til nåde mønstre, informasjon og syinspirasjon.

Et googlesøk på den typen mønster du leter etter, kan også gjøre susen. Søk for eksempel på "topp symønster", "symønster sommerkjole" eller "sy pute", og du vil fort få opp gode og ofte gratis alternativer. Det vil gjøre også mindre aktører synlige, ikke bare de største selskapene. Sammenlign alternativene og velg det du liker best!

En bunke med fargerike hjemmelagde munnbind ligger på et gulv
Internett er fullt av gode oppskrifter på tøymunnbind, dersom du vil lage selv. (Kilde: Unsplash)

Er det egentlig noen vits i å kjøpe symønstre?

Som vi har sett, finnes det stort mangfold og mange skatter blant gratis symønstre. Det kan få det til å virke meningsløst å skulle betale for et symønster.

Men det finnes situasjoner hvor det kan være en god ting å legge litt penger i symønsteret.

Når da? Jo, når akkurat det mønsteret der, som du må betale noen kroner for, er det perfekte mønsteret du har sett etter i ukevis: den søte maxikjolen med bånd i livet og akkurat det snittet du har drømt om, og som du ikke har klart å oppdrive noe annet sted.

Den typen situasjon, et lite lykketreff, kan gi deg den lille dytten du trenger for å punge ut. Det samme kan mer avanserte mønstre for profesjonelle syere gjøre.

De dyktigste blant oss vil kanskje inspireres til å utvikle sine egne mønstre. Om man føler seg sjenerøs, kan man dele det på nett til andre ivrige syere, gratis – eller man kan bygge opp et utvalg av mønstre og selge dem.

Mønstre du ikke vil gå glipp av fra uavhengige skapere

Kanskje er du villig til å betale for et mønster, men ikke så interessert i å støtte store kjeder. Kanskje stilen din treffes bedre av en enkeltdesigner eller et lite selskap enn de største mainstream-produsentene av symønstre.

Her har vi noen alternativer for deg:

  • Fæbrik lager trendy mønstre til klær og tilbehør, og drives blant annet av Jenny Skavlan.
  • Cashmerette spesialiserer seg på plus-size-mønstre.
  • Mønstre fra Simple Sew er spesielt designet for å være lett å lage, og er dermed midt i blinken for en nybegynner.
  • Named Clothing tilbyr et vidt utvalg av mønstre, fra badekåper til dresser. Du har god sjanse til å finne det du leter etter hos dem!
  • Oliver & S spesialiserer seg på barneklær, og har mønstre for alt fra onesies til søte små kjoler.
  • The Fabric Godmother har mønstre fra en rekke forskjellige skapere. De selger dessuten stoff, også, og har altså alt du trenger på ett sted.

Ikke glem å følge med på salg i synettbutikken du stadig snoker i! Med litt tålmodighet og observasjonsevner kan du gjøre gode kupp på mønstre og sytilbehør.

Om du virkelig har fått smaken på å sy, sjekk ut denne artikkelen om mulige utdannelser innenfor søm og design.

Hva venter du på? Klipp ut mønsteret, ta frem symaskinen og sett i gang!

Trenger du en lærer i Sying?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.