Kapitler
Ser du etter et kurs eller en utdannelse hvor du kan lære å sy på profesjonelt nivå? Kanskje drømmer du om å leve av å sy babyklær, selge selvlagde jakker og kjoler eller skape en suksessrik plus size-kolleksjon? Kort sagt, vil du perfeksjonere sykunnskapen din og gjøre hobbyen til et yrke?
Gode sytips kan gjøre mangt, men du ser kanskje etter mer? Den beste løsningen er å finne en god skole for søm og design, og melde deg på kurs hos dem. Det finnes en god del å velge mellom, både når det gjelder sted, varighet og type.
Vi går gjennom de forskjellige alternativene du kan velge mellom når du står på terskelen til en karriere innenfor søm og design.
Sy på videregående
Hvis du er en tiendeklassing som brenner for å sy, finnes det en perfekt vei for deg å gå når du begynner på videregående.
Håndverk, design og produktutvikling – den yrkesfaglige retningen
Videregåendeløpet håndverk, design og produktutvikling er et yrkesfaglig alternativ som består av to år på skolen og to år med praksis.
Som elev spesialiserer du deg mer for hvert år. Det første året er likt for alle som tar samme retning. På vg2 velger du mellom en rekke kategorier av håndverk. Som syinteressert er det nærliggende å velge enten søm og tekstilhåndverk eller duodji.
Dersom du velger førstnevnte, har du et stort spenn retninger å velge blant når du går inn i praksis i tredje og fjerde år. Alternativene er blant annet kjole- og draktsyerfaget, herreskredderfaget, skomakerfaget, modistfaget, strikkefaget og bunadtilvirkerfaget.
Du har altså et par år på å teste fag og teknikker finne det du synes er aller mest spennende. Når du har blitt bedre kjent med faget og deg selv, tar du spranget ut i en givende og lærerik arbeidshverdag.
For den syinteresserte som velger duodji, er det også flere aktuelle retninger å velge mellom når vg3 nærmer seg. Er det tekstilduodjifaget, veve- og håndstrikkeduodjifaget eller skinn- og pelsduodjifaget som passer best for deg?
Finn også gode tips og råd i sybøker som kan inspirere deg.
Studieforberedende alternativ: Design og arkitektur
En studieforberedende retning midt i blinken for den syinteresserte er design og arkitektur. Denne utdannelsen er ikke rettet mot sying, men hvis design- og håndverksinteressen din er dominerende, kan retningen likevel være et godt alternativ.
Tar du dette studieløpet, vil du lære mye om designhistorie, arkitektur og håndverkstradisjoner. Vær imidlertid obs på at arkitekturen vektlegges tungt, og det er derfor en fordel å ha en interesse også her.
I tillegg til teori og historie vil du få mange muligheter til å ta rollen som designer. Du vil arbeide deg gjennom prosessen fra fersk idé til plan for ferdig produkt, lage modeller og legge frem arbeidet ditt. Du vil også lære om materialbruk og bærekraft, og få en forståelse av hvordan du som designer jobber i samarbeid med andre yrkesgrupper.
Om du vil ha mer forståelse for sying og ulike teknikker kan du benytte deg av et sykurs Trondheim eller for eksempel på nett om det ikke finner kurs i nærheten av der du bor.

Syutdannelse på høyskole- og universitetsnivå
De beste stedene å lete om du ønsker en praktisk utdannelse i søm, tekstil og design er de spesialiserte kunsthøyskolene. Det finnes imidlertid også universiteter som tilbyr utdannelse i tekstil og design.
Husk på at det er mange yrkesgrupper som arbeider med produksjon og salg av klær og andre tekstiler.
Har du tenkt på om det kunne være interessant å drive med markedsføring av klær, for eksempel? Eller hva med illustrasjon, enten av ideer til plagg eller mønstre til stoffer? Hva med å arbeide med bærekraftighet, regulering av og retningslinjer for tekstilindustrien?
Kanskje vil du dele kunnskapen din og gi andre hjelp til å sy ved å jobbe som kunst- og håndverkslærer eller faglærer på videregående?
Kanskje ligger evnene dine i merkevarebygging, eller liker du å møte og hjelpe kunder? Kanskje vil du konstruere mønstre som folk selv kan sy etter? Eller er det mest spennende du kan tenke deg, kostymedesign?
Er det selve syingen du brenner for, vil du sannsynligvis likevel få mye igjen for å lære å markedsføre deg selv, være en god selger og ha bred kunnskap om industrien du arbeider innenfor.

Høyere utdannelse i klesdesign
KHiO
Et godt studiealternativ for en ambisiøs syer er Kunsthøyskolen i Oslo sine programmer innenfor design. De tilbys både på bachelor- og masternivå.
Den mest aktuelle graden innenfor denne avdelingen er bachelor i klesdesign og kostymedesign, eventuelt etterfulgt av en master innenfor ditt valgte fagfelt.
På nevnte bachelorprogram fordyper du deg etter hvert i enten kles- eller kostymedesign.
Du vil lære om estetikk og teknikk, utvikling av konsepter og forbedre din form- og tekstilsans. Studiet består i stor grad av praktisk arbeid, med verksted for design og søm, og oppfordrer deg til å finne ditt særegne uttrykk.
For å kunne søke på dette studiet må du ha generell studiekompetanse. Selve søknadsprosessen består av en opptaksprøve hvor du vurderes etter ditt potensial, engasjement og refleksjonsevne. Ikke minst vurderes du etter dine evner innenfor blant annet tekstil- og formforståelse og visuell formidling.
USN
Universitetet i Sørøst-Norge tilbyr flere fag innenfor tekstil, design og håndverk.
Du kan for eksempel ta en bachelor i faglærer i design, kunst og håndverk. Hvor godt føles det vel ikke å gi andre inspirasjon til å sy? Eller du kan ta et årsstudium eller en bachelorgrad i folkekunst: tre – metall – tekstil. Du kan ta et årsstudium i kunst og håndverk eller kunst og design eller opptil to årsstudium i tekstil – kunst og design.
Om du ikke ønsker en fulltidsutdannelse, tilbyr dessuten USN flere samlingsbaserte deltidsstudier. Vekker design, redesign og saum av klede eller kreativ maskinstrikking interessen din?
ESMOD
Denne internasjonalt fokuserte Oslo-baserte fagskolen for mote er et velrenommert alternativ. Her tilbys elevene et ettårig og et toårig fagskolestudie i motedesign og som modellør/modellismemedarbeider. Ofte tar man begge disse studiene, og utdannelsen blir da treårig.
Med utdanning herfra kan man bli blant annet designer, produktutvikler, kostymør, innkjøper eller mønsterkonstruktør.
Opptakskravene legges ut om i detalj på deres nettsider, men vi trekker frem at de vektlegger relevant erfaring og/eller videregående utdannelse innenfor relevante yrkesfagretninger.
Det er verdt å nevne at du må betale en betydelig sum for å studere hos ESMOD. Det er altså ikke et alternativ for alle.
OsloMet
På OsloMet kan du også utdanne deg til å bli faglærer i design, kunst og håndverk. Dessuten tilbyr de studieretningen kunst og design, med vekt på mote og produksjon.
Studiet bygger på en balanse mellom teori og praktisk arbeid i verksted. Her lærer du å utvikle ideer og konsepter, og du forbedrer dine tekniske ferdigheter i søm og konstruksjon. Ikke minst lærer du om moteindustrien fra en rekke perspektiver, både kommersiell utvikling, kulturell betydning og etiske problemstillinger.
Studiet inkluderer en praksisperiode på 9 uker i 4. semester.
Du kan supplere dette studie ved å for eksempel ta et sykurs Oslo med en dyktig privatlærer som kan veilede deg og forbedre dine syferdigheter.

SoFI
School of Fashion Industry tilbyr utdannelser som moteindustri, motedesign, motekonsulent og motekommunikasjon.
Motedesign, som nok passer aller best for dem som helst vil sy, er et i hovedsak praktisk og kreativt fag. Du vil bli en bedre syer og en bedre designer, og også få en innføring i de markeds- og salgsrelaterte sidene ved arbeidet.
På denne skolen er de dessuten opptatt av digitalisering og bruk av digitale hjelpemidler, og du vil lære deg å bruke programmer fra blant annet Adobe i utviklingen av designet.
I likhet med ESMOD kommer utdanningen til en pris: I tilfellet SoFI ligger semesteravgiften på omtrent 55 000 kr.
Mulighetene er mange, og det finnes mange måter å jobbe med design og tekstil annet enn å sy. Å skaffe seg et godt grunnlag innen sying er likevel anbefalt. Forsøk deg med et sykurs Bergen for eksempel.
Sykurs på nett
Om du ikke er helt klar for å studere, eller om det rett og slett ikke er veien for deg, finnes det alternativer. Kanskje vil du finne de beste nettsidene for sytips og mønstre?
Eller hva med å finne et nettbasert sykurs? Fordelen er at det er mindre tidkrevende og at du kan gjøre det akkurat der du er.
Selvsagt er det ikke slik at man blir en syekspert etter å ha tatt ett kurs: For å bli virkelig god til noe må man legge ned mange arbeidstimer. Det et kurs kan gjøre, er å danne et trygt grunnlag for din videre utvikling. Det vil gi det et sted hvor du kan få svar på alt du lurer på og effektivt lære deg mange gode teknikker du ville brukt lang tid på å famle deg frem til på egenhånd.
Et nettkurs kan også være et godt alternativ hvis du vil lære deg noe spesifikt: Vil du lære å sy klær til dukker, bli en kløpper på å konstruere mønstre eller bli en mester i redesign? Noen kurstimer kan gjøre mye!
Ønsker du maksimal frihet i undervisningsopplegget, er det beste alternativet privatundervisning. Ikke bare velger du da mellom undervisning ansikt til ansikt og over nett, men du er herre over egen timeplan. Om du ønsker å bli en dyktig syer i en travel hverdag, kan dette være en fantastisk løsning.
Det gir deg ingen grad, men det gir deg uvurderlig kunnskap, motivasjon og en dytt på veien mot drømmen.
Plattformen som kobler privatlærere og elever