Er du på jakt etter en effektiv og interaktiv måte å lære å sy på? Det er mye å takke den digitale revolusjonen for. Teknologien gir jo alle med internettforbindelse og tilgang til en telefon, et nettbrett eller en pc muligheten til å oppdage og lære alle de syteknikkene som før var forbeholdt profesjonelle.

Søm har en viktig plass blant gamle håndverkstyper. Uansett om du drømmer om å bli en stor klesdesigner eller bare ønsker å sy barneklær – eller klær til deg selv! – er internett et overflødighetshorn av læringsressurser.

Skjønt, uoverskuelige mengder er ikke det beste alternativet for alle. En bok som gir en innføring i grunnleggende syteknikker eller går gjennom en rekke spennende mønstre kan være vel så bra.

Det er opp til deg hva du foretrekker: kuratert og faktasjekket, men begrenset informasjon i en bok eller mangfoldig og rikt utvalg av varierende kvalitet på nett. Internettvarianten har kanskje lavest terskel, men krever generelt et litt bedre utviklet blikk for teknikker og mønstre. En bok er fantastisk å ledes gjennom, nettet er perfekt for dem som vet hva de leter etter.

De beste Syinglærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Jasmin
Jasmin
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
239kr
/t
1. kurstime gratis!
Julie
Julie
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Jasmin
Jasmin
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Bergit louise
Bergit louise
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Hilde
Hilde
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Emma
Emma
200kr
/t
Første kurstime gratis>

Gode sybøker å se etter i bokhandelen eller på biblioteket

en mann sitter mellom hylleradene i et bibliotek og leser i en bok
Biblioteket er et fantastisk sted å finne sybøker helt gratis. (Kilde: Unsplash)

Hvordan velger man en sybok?

Det kan være vanskelig å vite hvilken bok man bør begynne med. Derfor trekker vi frem noen gode alternativer:

 • Lær å sy, Elisabeth Lerheim og Malin Mongs: Denne boken veileder deg gjennom dine første syprosjekter, og gir deg solid og grunnleggende kunnskap om blant annet å sy med symaskin.
 • Sy med Ingrid & Ingrid, Ingrid Bergtun, Ingrid Vik Lysne: For dem som er opptatt av trender, kan en sybok fort oppleves litt utdatert. I denne boka, som kom ut i 2020, kombineres forfatternes fokus på bærekraft og redesign med kule mønstre. Her finner du masse inspirasjon og mønstre alle kan klare å følge.
 • Hjemmesydd, Mari Melilot: Denne boka er perfekt for deg som er mer interessert i å sy ting til hjemmet. Kapitlene er delt inn etter husets forskjellige rom, og du vil finne mønstre til alt fra duker og puter til saccosekk og skittentøyspose.
 • Sy selv – verdens fineste klær til ungene, Stine Skoli Ommedal: Denne boka, utgitt i 2019, gir deg det du trenger for å sy plagg til barn, fra baby og opp i skolealder. Alle plaggene stammer fra samme grunnmønster, og ved å kombinere forskjellige mønsterdeler får du over 60 forskjellige resultater. Her finnes noe for alle barn og alle syere, både nybegynnere og viderekomne.
 • En grønn tråd, Mia Tuft, Anna Maria H. Pirolt: En bok for barn og ungdom i alderen 9–16 år. Med denne boka lærer barnet å sy og å tenke kreativt. Informasjonen og mønstrene fremstilles i et bærekraftsperspektiv, og gjenbruk og redesign står sentralt.
 • Nostalgisk søm, Anna Solum, Toril Svarva: I denne boka finner du tidløse og klassiske mønstre til baby, barn, mann og kvinne. Her finner du mønstre til og veiledning gjennom konstruksjonen av gode basisplagg og klær som vil være en favoritt i mange år fremover.
 • Klassisk hvitsømsbroderi, Ayako Otsuka: Kanskje er det broderi du skal prøve deg på i ditt neste prosjekt. Denne boka, som er oversatt fra japansk, gir deg innføring i blant annet sammentrekksøm, uttrekkssøm, tellesøm og Schwalm-broderi, og leder veien mot vakre broderte duker, putetrekk og andre gjenstander.

Husk forresten at flere digitaliserte bøker er tilgjengelige på nasjonalbibliotekets nettsider: Hva med å ta en titt blant sybøkene?

Og ikke glem bladhylla i butikken: Der kan du både finne magasiner med søm og håndarbeid som tema og mer generelle livsstilstidsskrifter med fine oppskrifter.

Syopplæring på internett

Det er lite som er mer frustrerende enn å måtte famle i blinde med et håndverk man ennå ikke helt mestrer. Selv om man ser at noe er galt, er det ikke alltid lett å skjønne hva man har gjort feil.

Men på internett er du ikke alene i slitet med og forsøkene på å bli en kompetent syer. Her kan du heldigvis ta nytte av andres erfaring, prøving og feiling.

Både sybloggere og syere som videoblogger på plattformer som Youtube viser ofte prosessen sin frem, gir tips til å manøvrere gjennom de vanskelige elementene og forteller om egne feilskjær.

Utfordringen er å finne syerne med god kompetanse og mønstre etter din stil.

ovenfrabilde av et kaos av DIY-utstyr, fra stoff til linjal og saks og limpistol, blomster og annet
Bloggere og youtubere tar deg med på sine prosjekter og lar deg lære av og med dem. (Kilde: Unsplash)

De beste sybloggene

Det finnes mange syblogger der ute, og spesielt om du er villig til å lese på engelsk. Bloggformatet er imidlertid ikke like stort som det var for noen år siden, og om du leter etter syblogger, vil du sannsynligvis komme over en del blogger som ikke lenger er aktive. Heldigvis finnes arkivene fremdeles, og der kan du finne mye godt stoff og inspirasjon til ditt neste prosjekt.

 • Stineskoli.blogg.no: Forfatteren av den tidligere nevnte boka Sy selv driver også en livsstilsblogg hvor hun blant annet deler symønstre og leder leseren gjennom DIY-prosjekter til hjemmet.
 • Sigridsewingprojects.blogspot.com: Følg bloggerens prosjekter og plukk opp en rekke gode tips fra henne.
 • Marenaab.blogg.no: Her finner du en rekke oppskrifter til baby, blant annet på smekke, babyteppe og rangle.
 • Malepatternboldness.blogspot.com: For alle dem som er lei av å være en mann i en verden av syblogger rettet mot kvinner: Her er en syblogg som drives av en mann og presenterer et bredt utvalg av klær for menn.

Dette er bare et lite utvalg. Vi har prøvd å dekke forskjellige interesser og syere, men du er den som vet aller best hva du selv liker. Det kan imidlertid være en berikelse å bla seg gjennom mønstre man ikke forventet å være spesielt interessert i, og oppdage plagg og stiler som kan bli nye favoritter.

Grunnleggende syteknikk på nett

For generelle tips til nybegynnere i søm kan nettsteder som Victory Patterns og Sew Mama Sew være gode alternativer. Ønsker du å lære en spesiell teknikk, kan den beste løsningen ofte være å gjøre et Google-søk eller et søk på Youtube. Det finnes instruksjonsmanualer og -videoer for det aller meste der ute!

Håndarbeidsprosjekter trinn for trinn

Det er forskjell på generelle tekniske innføringer og trinnvise gjennomganger av spesifikke oppskrifter.

Det kan gi gode resultater med spesifikke søk: for eksempel på "how to make a summer dress" for den som er komfortabel med engelsk, "sy kåpe til barn" eller "sygrupper i Trondheim".

Det finnes nesten like mange syinnføringer som det er kreative ideer der ute.

Sjekk ut Purl Soho for et stort utvalg av prosjekter for dekor til hjemmet, eller Tilly and the Buttons for hundrevis av syprosjekter du garantert klarer å gjennomføre.

Alternativ syundervisning over nett

Har du vurdert å ta sytimer på nett? Et webkamera er alt du trenger for å få hjelp av en engasjert og erfaren syer. Det er en perfekt løsning for deg med mange spørsmål.

En privatlærer i sying kan motivere deg når du møter motgang og hjelpe deg med å lokalisere problemene som hindrer deg i å komme deg videre.

Strikking, hekling, broderi: Dette er andre ferdigheter en sylærer kan lære deg, og som du kan supplere syprosjektene dine med. En sylærer kan dessuten ta i bruk digitale medier for å hjelpe deg med å gjennomføre prosjektene dine.

en person trekker ut en skuff i et skrivebord, den er full av spoler med tråd
Med et utvalg av tråd i forskjellige farger er du klar for alle syprosjekter. (Kilde: Unsplash)

Uansett om du skaffer deg en privatlærer i sying eller ei, er det viktig å huske på at du vil trenge noe grunnleggende syutstyr, som nål, tråd, en god saks, knapper, strikk, glidelås og så videre. Det finner du i din lokale håndarbeidsbutikk. Det finnes dessuten ferdigkomponerte sett som dekker de mest grunnleggende behovene dine, og som gjør at du ikke trenger å kjøpe alt separat.

Det finnes nettkurs i sying, både gratiskurs og kurs mot betaling, på en rekke nettsider, blant annet Superprof.

Disse kursene vil sørge for at du får all den grunnleggende kunnskapen du trenger om søm og stoff. Deretter vil det bygges mer avanserte og spesifikke ferdigheter på disse, noe som vil gjøre deg i stand til å skape spennende og vakre plagg og gjenstander du bare kan drømme om.

Ditt første prosjekt vil kanskje ikke være en kroppsnær kjole eller en skreddersydd dress, kanskje blir det heller en tøyveske eller et putetrekk. Men med erfaring kommer evnene, og før du vet ordet av det, vil en hel verden av spennende mønstre ligge for dine føtter.

Trenger du en lærer i Sying?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.