Italienskentusiaster er oppgitte: Hvorfor er det så få som tar seg bryet med å lære seg det vakre språket fra appenninerhalvøya?

Det er mulig å ta italiensk på videregående, men det er ikke et spesielt vanlig valg. Når alle er mest opptatt av å lære seg spansk og tysk, hvordan skal en stakkars italiensklærer tjene til livets opphold?

Mange lærere i italiensk har valgt å fokusere på å gi privatundervisning. De lærer bort italiensk på nett, på språksentre eller drar hjem til elevene sine.

Det betyr at ivrige italienskelever har mange dyktige lærere å velge blant når de begir seg ut på privatundervisning. Men hvordan skiller man en god lærer fra en middelmådig en? Og ikke minst, hvordan finner du den læreren som er aller best skikket til å bli din nye veileder i det italienske språket?

La oss gi deg noen tanker og innspill om hvordan du best snevrer inn søket og finner en lærer for italienskkurs Oslo (eller et annet sted i Norge) som passer dine behov, mål og studieteknikker.

en arm med grå genser, en notatbok og flere ark som eieren av armen skriver på, i bakgrunnen står en kopp
Å lære et nytt språk vil også kreve egenstudier. (Kilde: Unsplash)
De beste Italiensklærerne tilgjengelig
Francesca
5
5 (26 Evaluering(er))
Francesca
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavio nicolai
5
5 (2 Evaluering(er))
Flavio nicolai
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Andrea angelika
5
5 (3 Evaluering(er))
Andrea angelika
175kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Laura
5
5 (6 Evaluering(er))
Laura
325kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melanie
5
5 (4 Evaluering(er))
Melanie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elisa
5
5 (4 Evaluering(er))
Elisa
370kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marta
Marta
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Francesca
Francesca
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Francesca
5
5 (26 Evaluering(er))
Francesca
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavio nicolai
5
5 (2 Evaluering(er))
Flavio nicolai
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Andrea angelika
5
5 (3 Evaluering(er))
Andrea angelika
175kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Laura
5
5 (6 Evaluering(er))
Laura
325kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melanie
5
5 (4 Evaluering(er))
Melanie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elisa
5
5 (4 Evaluering(er))
Elisa
370kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marta
Marta
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Francesca
Francesca
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hva bør du se etter i en italiensklærer?

Når man har bestemt seg for å lære seg et nytt språk, er det mange måter å gå frem på. Den aller billigste er å finne gratisressurser på nett. Det er ikke til å stikke under en stol at det finnes mye verdifull informasjon der ute, men det kan være vanskelig å legge et godt og solid språkgrunnlag uten å ha noen som kan kontrollere at man går riktig frem.

Går det galt, er det fort å gi opp hele greia. Og setter man seg fast i vanskelig grammatikk, er det aller beste å ha noen å spørre om hjelp.

Men ikke alle lærere er fantastiske til å lære bort italiensk. Det gjelder ikke minst i privatundervisningsmarkedet, hvor kravene til kvalifikasjoner ikke er like strenge som i skolen. Hvordan skiller du klinten fra hveten?

Noen av de viktigste egenskapene i en lærer er entusiasme, bevisst og erfaringsbasert bruk av undervisningsmetoder og mye kunnskap om det italienske språket.

Læreren bør blant annet være i stand til å lære deg om det følgende:

  • Det italienske alfabetet – bare litt annerledes enn det norske
  • Italiensk grammatikk og vokabular
  • Italiensk verbbøyning
  • Italiensk uttale og lytteforståelse
  • Å lese og skrive italiensk

Læreren bør ha solid kunnskap ikke bare om det italienske språket, men også om kulturen. Hen bør også ha gode forslag til lærematerialer som bøker eller nettressurser, og gi gode forslag til egenstudier mellom timene. Dessuten bør hen i begynnelsen av undervisningsforholdet vurdere hvilket nivå du ligger på. Er du en helt fersk nybegynner, eller er du mange skritt forbi buon giorno, arrivederci and grazie mille?

Hvorfor vil du lære italiensk?

Det er minst like mange grunner til å lære italiensk som det er folk i verden, men dette er noen av de mest vanlige:

  • Man er klar over at Italia er en stor og viktig økonomi, og vil delta i den italienske forretnings- eller finansverdenen
  • Man drømmer om en jobb i mote- eller bilindustrien
  • Man er lidenskapelig opptatt av mat og vil lære alle hemmelighetene bak det italienske kjøkkenet, fra Sardinia til Genova
  • Italiensk på reise: Man gjør seg så forberedt man kan til å flyte på Venezias kanaler, kikke i Italias mange katedraler og vandre i Toscanas solfylte åser
  • Man er rett og slett skikkelig nysgjerrig på italiensk språk og kultur, kanskje spesifikt film, litteratur eller musikk
nærbilde på skrå av en prada-veske, den er hvit, med svart stropp og kanter og gulldetaljer
Lyst til å jobbe i den italienske moteindustrien? Da kommer det godt med å kunne italiensk! (Kilde: Unsplash)

Eller kanskje ønsker du å ta en bachelor i italiensk, men trenger noen grunnkunnskaper først?

Studenter innenfor en rekke forskjellige fagområder kan være interessert i å lære italiensk for å lese viktige dokumenter på originalspråket. Hvor spennende er det ikke å lese Galileos eller Da Vincis dokumenter på originalspråket?

Eller kanskje man skal gifte seg med en italiener? Det vil gjøre kommunikasjonen med svigerfamilien betydelig lettere om man snakker språket deres.

Trenger man en språksertifisering, for eksempel  PLIDA, CILS eller DITALS, kan det være lurt å friske opp språkkunnskapene med en dyktig lærer, gjerne en morsmålsbruker.

Om selskapet man jobber for, utvides internasjonalt, kan det å kunne kommunisere på språket til nye forretningspartnere gjøre deg til en nøkkelperson.

Alle disse scenarioene tegner opp et behov for en unik lærer. Du kan dessuten ikke ta for gitt at én enkelt lærer kan dekke alle læringsbehovene dine: Det gjelder spesielt om du er på et mer avansert nivå og søker spesialisert språkkunnskap innenfor flere felt.

Om svigerfamilien din er fra Piemonte-regionen, for eksempel, er det en dårlig løsning å lære seg dialekten som snakkes i Abruzzo.

Om du skal importere skotøy, er det vel så viktig å gjøre deg kjent med forretningsitaliensk som samtaleitaliensk.

Disse eksemplene viser hvor viktig det er å definere hva slags behov du har som italienskelev før du begynner kurset. Det er et viktig skritt på veien mot å finne læreren for deg.

Selvlært eller sertifisert?

Når du har bestemt deg for å lære italiensk av en privatlærer, vil du naturligvis ha mest mulig igjen for pengene. Men svaret på hva som utgjør en god lærer er fremdeles ikke helt klart.

Dersom du vil føle deg trygg på at undervisningen du får, er solid, kan det være smart å gå for en sertifisert lærer. Men det er viktig å være klar over at man ikke må være sertifisert for å være kvalifisert. En italienskstudent kan for eksempel være en fantastisk lærer. De har lett for å sette seg inn i din situasjon, og har store mengder kunnskap friskt i minnet.

Et annet alternativ er å finne en italiener. Hvem er vel bedre egnet til å gi presis kunnskap om italiensk kultur, uttale og sjargong? Mange italiensklærere med italiensk som morsmål er universitetsstudenter, mens andre bor i Norge av andre grunner.

En av de største fordelene med å lære italiensk av en student er at de som regel tar mindre betalt enn sertifiserte og mer erfarne italiensklærere.

et skilt med piler i flere retninger foran en himmel som går fra blå til rød til oransje
Du står foran et viktig valg, men vi har troen på at du finner den læreren som er rett for deg. (Kilde: Unsplash)

En selvlært italienskbruker kan også være et godt alternativ: De har god kunnskap om reisen du er i ferd med å legge ut på. Ofte er de lidenskapelig opptatt av læring og språk.

Hva er vel bedre for å utvikle en dyp lidenskap for et språk enn å lære av en virkelig lidenskapelig lærer?

Hvis dette høres ut som noe for deg, kan du finne italienskkurs gjennom Superprof.

Forskjellige måter å holde undervisning på

Det er ikke slik at læring absolutt må foregå i et klasserom. Moderne hjelpemidler har gjort det mulig å motta undervisning i ens eget hjem, på reise eller på hytta.

Det er opp til deg om du velger en-til-en-undervisning eller gruppekurs. Det som er sikkert, er at både undervisningen og læringen vil påvirkes av valget du tar.

Fordelen med gruppeundervisning er at språklæringen vil berikes av en rekke perspektiver og tanker, i tillegg til at det er sosialt, og ofte billigere enn privatundervisning. Ulempen er at undervisningen er mer generelt utformet og oppfølgningen ikke vil være like tett.

Vet den fremtidige læreren din hvordan de får mest mulig ut av digitale verktøy? Synes du det er et godt alternativ å lære italiensk over webkamera? Nå for tiden er det det desidert tryggeste alternativet, og sjansen er stor for at du har rukket å bli godt kjent med opp til flere videosamtaletjenester.

Når du har bestemt deg for om du vil lære italiensk i et klasserom eller hjemmefra, ansikt til ansikt eller over nett, når du har bestemt deg for hva slags bakgrunn læreren din bør ha og hva slags egenskaper som er viktigst for deg ... når du er sikker på at du har et bevisst forhold til hvorfor du har bestemt deg for å lære deg italiensk, da er tiden inne for å ta det store valget.

Buona Fortuna!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.