Italiensk: et språk mange snakker varmt om, men få faktisk tar seg tiden til og bryet med å lære. Bare sammenlign det italienske språkets popularitet blant norske skoleelever med det spanske: Forskjellen er enorm.

Det har spesielt én åpenbar årsak, nemlig at spansk er et mye større språk på verdensbasis. Italiensk snakkes først og fremst i Italia og deler av de tettest omringende landene, som Sveits, Slovenia og Kroatia. Dessuten brukes italiensk, ikke overraskende, i Vatikanstaten og San Marino, de små statene henholdsvis i Roma og på grensen mellom regionene Emilia-Romagna og Marche, omtrent på høyde med Toscana.

Italiensk snakkes av omtrent 65 millioner mennesker, og omtrent 60 millioner av disse bor i Italia. Det er altså mye mer enn det norske språket kan skilte med, men blekner ved siden av det spanske språkets omtrent 500 millioner brukere.

Men heldigvis er ikke antallet mennesker man kan kommunisere med, den eneste grunnen til å lære seg et språk. Det er mange gode grunner til å lære seg italiensk. Noen av dem er:

 • Man ønsker å fordype seg i italiensk kultur
 • Man drømmer om å jobbe i moteindustrien i Firenze eller Milano
 • Man skal på ferie eller utveksling i Italia
 • Man er en kokkespire eller en gastronom som vil lære hemmelighetene bak det italienske kjøkkenet fra de beste
 • Man er interessert i Italia som økonomi og drømmer om å finne sin plass og få innflytelse i Italiensk forretningsliv

Disse og en rekke andre motiver får folk til å oppsøke en lærer i italiensk. Men hvor skal man begynne? Hvor mye må man forvente at det koster å bli flytende i italiensk? Og ikke minst: Hvordan finner man den læreren og den undervisningsformen som passer en best?

La oss se på noen av de beste måtene å lære Dantes språk på.

fire mennesker sitter rundt et bord, de smiler, en trykker på et nettbrett
Hva med å ta italiensk på universitetet? (Kilde: Unsplash)
De beste Italiensklærerne tilgjengelig
Francesca
5
5 (26 Evaluering(er))
Francesca
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavio nicolai
5
5 (2 Evaluering(er))
Flavio nicolai
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Andrea angelika
5
5 (3 Evaluering(er))
Andrea angelika
175kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Laura
5
5 (6 Evaluering(er))
Laura
325kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melanie
5
5 (4 Evaluering(er))
Melanie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elisa
5
5 (4 Evaluering(er))
Elisa
370kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marta
Marta
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Francesca
Francesca
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Francesca
5
5 (26 Evaluering(er))
Francesca
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavio nicolai
5
5 (2 Evaluering(er))
Flavio nicolai
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Andrea angelika
5
5 (3 Evaluering(er))
Andrea angelika
175kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Laura
5
5 (6 Evaluering(er))
Laura
325kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melanie
5
5 (4 Evaluering(er))
Melanie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elisa
5
5 (4 Evaluering(er))
Elisa
370kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marta
Marta
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Francesca
Francesca
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Lære italiensk på kveldsskole? Og andre lokale undervisningsalternativer

For dem som drømmer om å jobbe for de gigantiske motehusene Gucci og Versace eller for bilprodusenter som Ferrari og Maserati, begynner kanskje reisen mot å nå det hårete målet nettopp med å lære seg italiensk. Man må jo kunne kommunisere med sine kollegaer og arbeidsgivere!

Det ideelle er å lære seg italiensk mens man går på skolen. Italiensk tilbys som fremmedspråk på noen videregående skoler, men på langt nær alle. Oslo-skolene har for eksempel et felles tilbud om italienskundervisning på kveldstid til alle elevene som ønsker det – uansett hvilken skole de går på.

For deg som har valgt italiensk som fremmedspråk på videregående: Gratulerer, du er allerede på god vei! Nå trenger du bare å legge inn en solid innsats, ta initiativ til egen læring både i og utenfor klasserommet og konsentrere deg om å mestre både å lytte, snakke, lese og skrive italiensk.

Sa vi "bare"? Det er ingen enkel jobb å lære et nytt språk, og mange har gått gjennom fremmedspråkundervisningen i skolen uten å ta med seg altfor mye derfra. Dersom man har et mål med arbeidet og interesse for språket, kan man likevel være trygg på at man har drivkraften som trengs for virkelig å få italiensk under huden.

Men hva med dem som ikke har anledning til å ta italiensk på videregående? Da gjelder det å oppsøke andre alternativer.

For dem som ikke vil gjøre absolutt alt på egenhånd og som ikke er klar for å begi seg ut på et helt studie, finnes det lite som er bedre enn privatundervisning.

Lær italiensk gjennom private organisasjoner

En åpenbar vei til å mestre italiensk er å melde seg opp til et italienskkurs – i Trondheim, for eksempel – arrangert av en språkskole.

På en språkskole har lærerne og dem som lager pensum, årevis med undervisningserfaring og godt utarbeidede undervisningsmetoder.

Lærerne man møter på en språkskole, har gått gjennom en godkjenningsprosess og vist at de har kompetanse i språket.

Ofte vil man testes i løpet av kurset for å kontrollere at man henger med. Slutten av hver time vil ofte komme med en liste over ord og fraser man forventes å lære seg før neste time.

Gruppekurs ved en språkskole kan koste 2–3000 kr for 20–30 timer. Et annet priseksempel er 4000 kr for 25 timer. Det trenger altså ikke å være uoverkommelig dyrt.

For mange er gruppeundervisning et godt alternativ. Det er likevel vanskelig å komme unna det faktum at man følges bedre opp av læreren når man er den eneste eleven. Ønsker man mer frihet og mulighet til å spesialtilpasse undervisningen, både når det gjelder innholdtidspunkt, lengde og hyppighet, er det verdt å sjekke ut privatundervisning.

Du kan også finne lærere som tilbyr italiensk kurs via Superprof.

Gjennomsnittlig pris på italienskundervisning hos Superprof

Hva er vel bedre enn å lære seg italiensk av en morsmålsbruker?

Det er kanskje ikke sjokkerende å høre at den beste måten å lære seg et språk på, er å fordype seg så fullstendig som mulig i det. Ofte innebærer det å bo et sted hvor dette språket snakkes, men dette er ikke alltid aktuelt.

Man kan imidlertid få mye ut av å lære italiensk parallelt med at man tar inn alle inntrykkene italiensk kultur har å by på.

Og er det noe Italia har, så er det kultur! Fra maten til kunsten og arkitekturen til historien, musikken, litteraturen og filmen.

Venezia, Italia
Det er rik historie å finne i italienske gater og vegger. (Kilde: Unsplash)

Superprofs italiensklærere er klare til å lære elevene sine om alt dette. Noe av det viktigste man som nybegynner vil lære om selve språket, er:

 • Det italienske alfabetet – visste du for eksempel at det ikke inneholder bokstaver som J og K? De dukker bare opp i låneord

 • Italiensk grammatikk og vokabular

 • Uttale og lytteforståelse

 • Forståelse av skriftlig italiensk

Med kun et par museklikk kan man finne sin ideelle lærer: en som kan hjelpe en med å nå målene sine, og samtidig holde en innenfor budsjettet sitt.

Alle lærerne har gått gjennom en godkjenningsprosess, og erfaringen deres har blitt undersøkt før de har blitt godkjent. Om man er usikker på hvem man skal velge, er det en god idé å lese anmeldelser skrevet av tidligere elever.

Superprofs lærere setter selv sin egen pris. Den er som regel noenlunde proporsjonal med lærerens undervisningserfaring.

En undervisningstime i italiensk hos Superprof kan koste alt fra 110 til 600 kr. Her er det altså alternativer for italienskspirer med alle budsjetter.

Hvordan finne læreren som passer best for deg

Hver elev har sine egne mål, drømmer, styrker, svakheter og vaner. Disse tar man med seg når man begynner å lære seg italiensk.

Derfor gjelder det å finne en lærer som man fungerer godt sammen med.

Når vi legger til at hver lærer har sine egne undervisningsmetoder og meninger om hvordan læring best foregår, blir det fort lett å se at ikke hvilken som helst lærer passer til å undervise en hvilken som helst elev.

Men hvor finner man en rimelig lærer som passer alle kriterier?

mann står foran en stasjonær pc og noterer på et ark
Legg litt innsats i prosessen med å velge lærer, og nyt godt av det senere. (Kilde: Unsplash)

Ta italiensktimer med en student

 • Du vil lære italienske fraser og øve på å snakke italiensk før en ferie i Toscana (en vakker dag i fremtiden)

 • Du vil virkelig få dreisen på de viktigste aspektene ved italiensk grammatikk

 • Du synes du må utvide ditt italienske vokabular

Italiensknoviser som har mål som ligner disse, vil sannsynligvis få akkurat det de trenger med en italienskstudent som lærer.

Disse tar ofte mindre betalt for undervisningen enn mer erfarne undervisere. Ikke minst er de, med sin unge alder, velegnet til å gjøre undervisningen relevant, moderne og morsom.

Hva med å supplere undervisningen med gode nettressurser?

Forbered deg til en stor prøve med en italiensklærer

Enten det er snakk om en videregående- eller universitetseksamen i italiensk eller en sertifisering i CILS (sertifisering av italiensk som fremmedspråk) eller PLIDA (Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri): Det kan være godt å gjøre forberedelsene i fellesskap med en dyktig og erfaren italiensklærer.

Hvis dette gjelder deg, er du sannsynligvis allerede en relativt habil bruker av det italienske språket. Et intensivt kurs med en lærer som har erfaring med disse testene, vil være perfekt for deg.

Læreren som har italiensk som morsmål

Denne typen italiensklærer er den som er best egnet til å gi et rikt innblikk i Italia. Undervisningen vil ofte sammenflette språklæringen med kulturinntrykk. Uttalen du lærer deg, vil være spesifikk til lærerens hjemsted, og vokabularet vil være naturlig.

Et italiensk språkkurs med en italiener er velegnet til å forbedre uttalen din kraftig.

Når man lærer seg et nytt språk, er det alltid best å inkludere andre diskusjonsemner enn dem man finner i lærebøkene. Det er det en vaskeekte italiener kan gjøre for deg.

Så hva sier du? Hvorfor ikke finne et kurs og sette i gang allerede i dag? Du kan for eksemple finne italiensk kurs Bergen.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.