Pavarotti, Vivaldi, Gucci, ringer disse navnene en bjelle? De er bare noen få eksempler på hvordan italienere har posisjonert seg på verdensscenen gjennom århundrene.

Den italienske kulturen er blant de mest kjente. Fra gastronomi til historie, kunst og mote: Italia har noe å by på for de aller fleste.

Med andre ord er det mange ting som kan holde motivasjonen oppe når man starter å lære seg italiensk. Å lære et språk handler om mer enn å pugge vokabular og verbbøyning: Like mye handler det om å være om kulturen og historien bak språket. Å lære seg italiensk er kanskje en av de beste måtene å lære om Italia.

Italiensklæreren din vil garantert bidra til at du faller pladask for det italienske språket og alt det har å tilby.

De beste Italiensklærerne tilgjengelig
Francesca
5
5 (26 Evaluering(er))
Francesca
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavio nicolai
5
5 (2 Evaluering(er))
Flavio nicolai
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Andrea angelika
5
5 (3 Evaluering(er))
Andrea angelika
175kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Laura
5
5 (6 Evaluering(er))
Laura
325kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melanie
5
5 (4 Evaluering(er))
Melanie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elisa
5
5 (4 Evaluering(er))
Elisa
370kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marta
Marta
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Francesca
Francesca
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Francesca
5
5 (26 Evaluering(er))
Francesca
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavio nicolai
5
5 (2 Evaluering(er))
Flavio nicolai
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Andrea angelika
5
5 (3 Evaluering(er))
Andrea angelika
175kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Laura
5
5 (6 Evaluering(er))
Laura
325kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melanie
5
5 (4 Evaluering(er))
Melanie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elisa
5
5 (4 Evaluering(er))
Elisa
370kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marta
Marta
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Francesca
Francesca
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Italiensk: Musikkens språk

Kanskje kan du allerede fransk eller tysk, og er klar for å lære deg et nytt språk.

Når du lærer å snakke italiensk, lærer du mye mer enn bare vokabular og regler for bøyning. I bakgrunnen av det italienske språket ligger dets historie som musikkens språk.

et noteark i forgrunnen, et annet i bakgrunnen
Mye av terminologien som brukes for å beskrive musikk, er italiensk. (Kilde: Unsplash)

Det er en rikholdig historie, og den begynte på den tiden da mange av de store operaene ble skrevet. Selv tyske Mozart skrev stykkene sine på italiensk.

Operaen oppstod på 1600-tallet i Firenze. I 1607 ble Claudio Monteverdi den første komponisten som kombinerte lyrisk sang med teater. Det gjorde han i verket OrfeoOperastilen ble en stor suksess, og den spredte seg til resten av den italienske halvøya og inn på det europeiske kontinentet.

Dette er en del av bakgrunnen for at Italiensk vokabular den dag i dag brukes når man skriver musikk.

Sjekk ut denne musikkordboken fra NRK: Den er proppfull av italiensk.

For å skille mellom forskjellige volum snakker vi om pianomezzo-forte og forte.

Når vi snakker om forskjellige stemmer, bruker vi også italienske uttrykk:

  • Soprano (høy kvinnelig stemme)
  • Alt (lav kvinnelig stemme)
  • Tenor (høy mannlig stemme)
  • Bass (lav mannlig stemme)

Det italienske språkets plass i gastronomien

For mange er Italia så godt som synonymt med noen ikoniske matretter.

Italia har til og med bedt om at den napolitanske pizzaen skal legges til på UNESCOs kulturarvliste, sammen med den franske gastronomien og middelhavsdietten.

Så klart har det italienske kjøkkenet mer å by på enn bare pizza. Kunsten å lage spagetti, et annet italiensk ord som brukes over hele verden, er et viktig italiensk håndverk. I eldre tider spiste grekerne og romerne forløperen "laganon", brede, flate og lange plater av en deig med litt uvisst innhold.

Den første pastaoppskriften vi kjenner til, dukket ikke opp før i middelalderen, i en bok med navnet De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani. Oversatt blir tittelen "Kunsten å lage siciliansk vermicelli og makaroni".

I 1150 skrev en arabisk geograf at tørket pasta ble produsert i nærheten av Palermo, og deretter skippet med båt ut i verden. Dermed tok italiensk matlagning en plass i økonomien og verdenshandelen.

Italiensk vokabular har blitt en del av måten vi snakker om mat og matlaging i dag.

bilde ovenfra av en pizza med tomatsaus, ruccola, mozzarella og parmesan, en flaske olivenolje står i toppen av bildet
Man trenger ikke å ha vært i Italia for å ha god kjennskap til de mest berømte italienske rettene. Hvem liker ikke pasta og pizza? (Kilde: Unsplash)

I Sør-Italia kokes pasta tradisjonelt på lav varme, og i nord til al dente. De fleste av dagens italienere velger imidlertid al dente. 25. oktober er italienernes nasjonale pastadag.

Den kulinariske kunnskapen har blitt eksportert fra Italia, og brukes nå internasjonalt. Den er for eksempel viktig i Argentina, hvis kulturarv har blitt påvirket av immigrasjon fra Italia.

Italiensk matkultur kan finnes igjen i argentinske retter som milanesa: et kjøttstykke som er panert og fritert. Det ligner wienerschnitzel. Dessuten har argentinerne tatt til seg italienernes iskremarv, og det er en vanlig dessert til alle årstider.

Italiensk matkultur er ikke bare populær, den er en sann kunst, og har hjulpet mange kokker med å oppnå både berømmelse og velstand.

Det kan være utrolig nyttig å ta et italiensk språkkurs eller to om du drømmer om en karriere innenfor italiensk matlaging.

Finn ditt neste italienskkurs Oslo via Superprof. Mange lærere på plattformen tilbyr også digital undervisning om du skulle foretrekke det.

Italiensk for en karriere innenfor moteindustrien

Italienske designere har en viktig plass i moteindustrien. Om du sikter mot en karriere i den internasjonale moteverdenen og er interessert i de italienske motehusene, vil det gi deg et betydelig fortrinn å innlemme italiensk i språkrepertoaret ditt.

Selv om Paris av mange regnes som verdens motehovedstad, ligger ikke den italienske lillesøsteren Milano langt etter.

Mange store italienske merker har sin opprinnelse i denne norditalienske byen. Du har sikkert hørt om disse:

  • Gucci
  • Versace
  • Giorgio Armani
  • Dolce & Gabbana

Og ikke gå glipp av moteuken. Den er et årlig arrangement hvor en rekke moteskapere viser frem sine nyeste kolleksjoner. Det er en unik mulighet til å holde seg oppdatert på utviklingen helt i front av klesbransjen, og ikke minst til å networke og bygge nyttige og spennende relasjoner innenfor industrien.

Nok en grunn til å lære seg italiensk, altså.

Å kunne italiensk er en viktig styrke du kan ta nytte av gjennom karrieren. Hvorfor ikke finne et italienskkurs i Bergen, Oslo, Stavanger eller Trondheim allerede i dag?

Den aktive kommunikasjonen mellom motehus og designere av forskjellig nasjonalitet betyr at språkkompetanse alltid vil være en styrke for en som arbeider i moteindustrien – uansett om du ender opp med å ha en base i Norge.

Du vil for eksempel kunne spille en viktig rolle i møter, utveksling og samarbeid med italienske partnere.

en gruppe unge mennesker sitter rundt et bord i et moderne lokale
Det blir betydelig lettere å ha et profesjonelt samarbeid når man kan kommunisere godt. (Kilde: Unsplash)

Det finnes mange forskjellige typer italienskkurs. Men den aller beste måten å lære italiensk på, er å fordype seg helt i språket ved å dra til Italia. På denne måten slipper man aldri unna italiensk, og blir kastet rett ut i det. Det kan være hardt i begynnelsen, men det er også utrolig givende.

I tillegg til at det gir uendelig med muligheter til å terpe på italiensk vokabular og grammatikkregler, vil du være i en perfekt posisjon for å bli ordentlig god til å småprate og holde samtaler på italiensk. Du vil sannsynligvis utvikle lytteferdighetene dine betydelig raskere enn med en annen læremetode.

Uansett om oppholdet er i form av et utvekslingsår, jobb eller en ferie, er sjansen stor for at du vil bli overrasket over hvor fort du blir bedre til å holde en samtale på italiensk!

Italiensk: et av de vakreste språkene i verden?

Om du fremdeles ikke er helt sikker på om innsatsen er verdt det: Hva med å bare la deg selv sette pris på språkets skjønnhet?

Italiensk kalles ofte kjærlighetens språk, og Venezia er bare ett av de romantiske stedene som er populære blant par, år etter år. Byen er kjent for sine kanaler, som i stor grad erstatter veier. Over 22 millioner turister besøker Venezia årlig.

Om en romantisk helgetur til Venezia høres fristende ut, vil du ikke bare oppdage språkets melodiske aksent, men også lære litt om historien til det italienske språket.

Moderne italiensk er utviklet fra latin, språket som ble snakket i Romerriket.

Før Italia ble det landet vi kjenner det som i dag, var det delt i flere forskjellige regioner, hver med sin egen dialekt. I praksis er det snakk om forskjellige språk med samme latinske rot, så navnet "dialekt" kan være litt misvisende. Det er større forskjell mellom mange av de italienske dialektene enn mellom for eksempel trøndersk og bergensk.

Da regionene ble slått sammen til Italia i 1861, ble det toscanske målet valgt som landets offisielle språk. Denne språkgrenen har siden fått dominere landets litteratur og kulturliv.

Toscansk er språket som ble snakket i Firenze, som kulturhistorisk er vært svært viktig. Store navn som da Vinci, Michelangelo og Dante har en sterk tilknytning til byen. Gjennom historien har mange kunstnere bidratt til å spre den italienske kulturen gjennom verkene sine.

Det finnes mange måter å lære italiensk på. Noen videregående skoler tilbyr undervisning i italiensk som fremmedspråk, og på alle skoler har du rett til å ta det som privatist i stedet for å følge tysk-, spansk- eller franskundervisningen.

Språksentre arrangerer gruppekurs i italiensk i mange av landets byer. Om det ikke er noe for deg, kan du ta privatundervisning i ditt eget hjem, for eksempel med en av Superprofs lærere, enten ansikt til ansikt eller med webkamera.

Eller så kan du rett og slett stole på egen selvkontroll, vurderingsevne og språkforståelse og begi deg ut på læringen på egenhånd. Internett står klar til å hjelpe deg med en mengde gratis materiell.

Uansett hva du velger, vil du ha et stort utbytte av å lære det vakre italienske språket. Så hvorfor ikke bare sette i gang?

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.