Det kan være en overveldende oppgave å skulle velge sitt første objektiv. Hvilken type burde du velge? Hvor mange millimeter brennvidde passer best for den typen fotografi du driver med? Og hva er viktig for deg når det gjelder blender? Det er mange spørsmål man kan stille seg, og mange begreper å gjøre seg kjent med.

Derfor prøver vi med denne artikkelen å hjelpe ferske fotografer gjennom jungelen av objektiver, uansett hva du er på jakt etter, og uansett om målet ditt er å bli profesjonell fotograf eller bare ta bedre hobbybilder.

De beste Fotografilærerne tilgjengelig
Natalie harila
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Natalie harila
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dan
5
5 (2 Evaluering(er))
Dan
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonas
Jonas
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Janna
5
5 (4 Evaluering(er))
Janna
449kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karine
Karine
650kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Haakon
Haakon
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristoffer
Kristoffer
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Erlend
5
5 (2 Evaluering(er))
Erlend
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Natalie harila
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Natalie harila
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dan
5
5 (2 Evaluering(er))
Dan
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonas
Jonas
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Janna
5
5 (4 Evaluering(er))
Janna
449kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karine
Karine
650kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Haakon
Haakon
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristoffer
Kristoffer
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Erlend
5
5 (2 Evaluering(er))
Erlend
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Objektiver til kamera: Hvilken brennvidde bør du velge?

Aller først må vi stille spørsmålet: Hva er egentlig brennvidde?

Et objektivs brennvidde måles og representeres vanligvis i millimeter, og gir en grunnleggende beskrivelse av objektivet. Brennvidden er identisk med objektivets lengde eller bredde, men en beregning av avstanden mellom linsens eller objektivets optiske sentrum og planet hvor bildet dannes. Brennvidden avgjør hvor godt objektivet samler eller sprer lys.

lys skinner gjennom trekronene i en skog, det er mørkt på skogbunnen
Lyset: fotografiets viktigste ingrediens. (Kilde: Unsplash)

Brennvidden forteller oss hvor mye av en scene et objektiv kan fange og hvor store hvert element vil være. Jo større brennvidde, desto mindre utsnitt og mer forstørring. Med mindre brennvidde blir resultatet et mer omfangsrikt motiv hvor enkeltelementene er mindre.

La oss se på tre av de vanligste typene objektiv:

  1. Standardobjektiv: Som du kanskje har gjettet, er et standardobjektiv nærmest å gjengi det vi ser med øynene. Et standardobjektiv vil ha en brennvidde som ligger mellom 35 mm og 85 mm. Et objektiv innenfor dette spennet passer godt til å ta hverdagsfotografier og en del portretter, og i tillegg til å drive med journalistisk fotografi og eventfotografi.
  2. Vidvinkelobjektiv: Det vi ser i søkeren, er overdrevet, eller, sagt med andre ord, en forvrengning av hva vi ville sett med det blotte øyet. Alt under 25 mm regnes som vidvinkel. Et vidvinkelobjektiv passer godt i trange rom hvor du trenger å få mye informasjon innenfor fotografiets rammer, men er også et naturlig valg for den som driver med landskapsfotografi.
  3. Teleobjektiv: Teleobjektivet er naturfotografens beste venn: Det gir mulighet til å ta bilder som ligger tett på motivet, til tross for at de er tatt på avstand. Teleobjektiver er konstruert på en annen måte enn andre objektiver, med to linsegrupper, en fremre som er samlende og en bakre som er spredende, og har en brennvidde på (gjerne langt) over 70 mm.

Det som bør avgjøre hvilket objektiv du skal gå for, er behovene dine som fotograf. Med litt eksperimentering og øvelse vil du venne deg til kameratilskuddet.

Les mer om svart-hvitt-fotografi her.

Hva med et makroobjektiv?

Makrofotografering, ekstreme nærbilder, er en type fotografi hvor kameraet forstørrer motivet. Det krever et spesialisert objektiv å oppnå denne typen bilder, og resultatet gir ofte interessante, vakre resultater og et helt nytt blikk på hverdagslige gjenstander.

Om du er interessert i for eksempel insektsfotografi, er et makroobjektiv et must! Det er ingen bedre måte å fange så små detaljer.

Flere objektiver som ikke er makroobjektiver, inkluderer ordet "makro" i produktbeskrivelsen. Det er altså viktig å passe på at du vet hva du kjøper og leser beskrivelsen og spesifikasjonene nøye.

For å være sikker på at du faktisk kjøper et makroobjektiv, kan du se hva som er oppgitt om minimal arbeidsavstand. Du bør kunne komme relativt nær: Om den er 140 cm, er det ikke snakk om et makroobjektiv. Det kan være en fordel å komme ned mot 30 cm.

En makrolinse kan reprodusere et motiv i et 1:1-størrelsesforhold.

Husk at du kan finne kurs i fotografering Oslo og hele Norge (til og med nettundervisning) ved bruk av privatlærer-plattformen Superprof.

Hva er forskjellen mellom fastobjektiver og zoomobjektiver?

Hovedforskjellen mellom fastobjektiver og zoomobjektiver ligger i navnet: Mens det sistnevnte har en justerbar brennvidde, eller, sagt litt mer folkelig, kan zoomes, er den førstnevnte objektivtypens brennvidde satt. Ikke så overraskende har begge typer sine fordeler og ulemper:

Les mer om noen av de mest interessante nålevende fotografene.

nærbilde av en bie på asfalt
Er du interessert i insektsfotografi? Da er makroobjektivet et nesten uunngåelig valg. (Kilde: Unsplash)

F-tall og blender

Det neste punktet du ikke må overse når du kjøper en linse, er dybdeskarpheten og blenderen.

Åpningen på blenderen måles i f-tall. Et lavere f-tall vil si at blenderåpningen er større, og et høyere tall viser at den er mindre. Her er noen eksempler:

  • 50mm f/1.8: Dette faste 50-millimetersobjektivet har en maksimal blenderåpning på f/1.8
  • 18–55mm f/3.5–5.6: Dette zoomobjektivet har en blenderåpning som spenner fra f/3.5 til f/5.6
  • 28–70mm f/2.8: Dette zoomobjektivet har en maksimal blenderåpning på f/2.8 uansett brennvidden

Fordelen med muligheten til å jobbe med stor blenderåpning er at du er bedre rustet til å ta bilder i omgivelser med lite lys. Det er fordi mer lys kommer i kontakt med sensoren eller filmen. Ikke minst gir større blenderåpning bedre og mer varierte muligheter for såkalt bokeh-fotografi, altså fotografi ut av fokus.

Kort sagt: Jo større maksimal blenderåpning et objektiv har, desto dyrere er den.

Behovet for og nytten av forskjellige størrelser på blenderåpningen gjør seg synlige i forskjellige situasjoner:

  • Innendørs: f/2.8 eller høyere er det beste
  • Utendørs, overskyet: Om du fotograferer med kort lukkertid, anbefales f/3.5
  • Utendørs, full sol: Lukkertid spiller ikke så stor rolle, alt vil synes

Lær mer om hvordan du tar gode bilder.

Bildestabilisator – er det verdt det?

Stabilisering motvirker risting i kameraet når det ikke er stabilt eller et zoomobjektiv er zoomet til maksimal brennvidde. Om du har et kamerastativ, har en stabilisator liten effekt. Det er klart det kan være en fordel å slippe å ta med seg stativet overalt.

Stabiliseringsteknologien reduserer lukkertiden noe, som kan være nyttig i dårlige lysforhold.

En stabilisator den typen tilbehør som du kan skaffe deg om du merker at du trenger det, etter hvert som du får mer erfaring bak kamera. I utgangspunktet er et kamerastativ et vel så godt alternativ. Ikke minst har flere kameraer innebygd stabiliseringsteknologi, noe som gjør det overflødig å investere i et objektiv med stabilisator.

fire objektiver står bak hverandre på et bord, de har forskjellig form og størrelse
Begynn gjerne med ett objektiv, og utvid stallen etter hvert dersom du oppdager at det er nødvendig. (Kilde: Unsplash)

Gode råd på tampen

  • Lag et budsjett og legg inn rom for uforutsette utgifter på 20–40 % av budsjettet
  • Gjør research, les deg opp om forskjellige modeller og finn objektivet som passer dine behov best
  • Finn det beste tilbudet eller den beste avtalen for deg

Det har ikke skjedd ekstremt mye med teknologien, spesielt ikke den teknologien som er relevant for nybegynnere, i løpet av de siste tre–fire årene. Det er derfor ikke nødvendigvis best å punge ut for et av de nyeste og dyreste alternativene. Så lenge du vet hva du ser etter, er du godt rustet for å gjøre et smart kjøp. Hvorfor ikke lete etter et brukt objektiv?

Det er også et alternativ å leie kamera og kamerautstyr i stedet for å kjøpe det. Om du som nybegynner har lyst til å eksperimentere og teste ut flere typer objektiver, kameraer og fotografistiler, er leiing et fantastisk alternativ. Det beste er å gjøre et googlesøk etter aktuelle utleiere i ditt nærområde eller sjekke ut nettsider som hygglo.no.

For å konkludere: 

  • Etter at du har funnet svaret på hvilket kamera du bør skaffe deg, dukker nye spørsmål opp. Hvilket objektiv trenger du? Tenk deg godt om og gjør gode vurderinger: Utstyret skal være med deg i årevis, og vil forme utviklingen din som fotograf.
  • Den beste måten å finne ut hvilken brennvidde du trenger på, er å spørre deg selv hva du trenger den til. Husk at en større spennvidde er best for å fotografere et mindre motiv, også på lang avstand, mens mindre spennvidde er perfekt for store motiver som landskap.
  • Maksimal blenderåpning er nok et viktig punkt. Jo større den er, desto bedre vil du være rustet for å fotografere under mindre lyse forhold.
  • Et objektiv med stabilisator er ikke veldig viktig, spesielt ikke for en nybegynner. Men ikke glem kamerastativet!
  • En nybegynner bør vurdere et 50mm F/1.8-objektiv – eventuelt et 18–55mm zoomobjektiv, om det ikke er for dyrt.
  • I utgangspunktet bør du velge objektiv fra samme produsent som kameraet ditt, selv om det er mulig også å velge noe annet.
  • Om du fortsatt er usikker på hva som er rett valg: Lei utstyr og prøv deg frem!

Les mer om hva det kreves for å bli kunstfotograf her.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.