"Hva som er yndlingsbildet mitt? Det jeg tar i morgen." – Imogen Cunningham

Som sitatet antyder, er en fotograf stadig på jakt etter det perfekte øyeblikket. I mellomtiden er det bare å øve, vokse og forbedre seg litt hver dag.

Når du først bestemmer deg for å bli god til å ta bilder, er det sannsynlig at du vil ha god nytte av hjelp fra en mentor. De færreste av oss er så heldige at vi har en fotografikunstens mester i livene våre, og da gjelder det å løfte blikket for å finne hjelp til å lære håndverket.

I denne artikkelen har vi laget en oversikt over noen dyktige nålevende fotografer hvis arbeid du kan sjekke ut på nett.

De beste Fotografilærerne tilgjengelig
Line kristine
Line kristine
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Veronica
Veronica
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sindre
Sindre
275kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jakub
Jakub
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elise
Elise
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kammi
Kammi
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ravn
Ravn
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sigrid
Sigrid
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line kristine
Line kristine
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Veronica
Veronica
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sindre
Sindre
275kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jakub
Jakub
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elise
Elise
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kammi
Kammi
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ravn
Ravn
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sigrid
Sigrid
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Fotografene som forteller oss en historie

Når du først begynner å tenke at det kunne vært spennende å bli fotograf, er det så klart viktig å lære både grunnleggende og mer avansert fototeknikk. Det er imidlertid ikke alt som skal til.

I tillegg må du utvikle deg kreativt, og å finne stemmen og blikket ditt er noe av det viktigste for å utvikle ditt personlige uttrykk. Men hvordan gjør du det? Et godt utgangspunkt er å se på verkene til en håndfull betydningsfulle fotografer.

Om reise- og dokumentarfotografi vekker interessen din, bør du virkelig se nærmere på denne listen over fire betydningsfulle profesjonelle fotografer.

svart-hvitt-foto av klesvask, blant annet et laken, som henger ute i mørket
Et bilde kan sette både fantasien og følelsene i gang. (Kilde: Unsplash)

Glad i svart-hvitt-fotografier? Les mer om hvordan du mestrer teknikken her.

Steve McCurry

Steve McCurry trenger ikke lenger noen introduksjon. Den amerikanske fotografen ble født i 1950, og er kanskje aller mest kjent for bildet "Afghan Girl", et portrett av en afghansk jente med skarpgrønne øyne. Mange har kalt portrettet fotografiets svar på Mona Lisa. Konflikten, smerten og det øyeblikkets flyktighet som formidles i dette fotografiet, gjør det til et betydelig kunstverk.

For å si det med McCurrys ord: "Et bilde kan uttrykke universell humanisme, eller det kan simpelthen avduke en skjør og gripende sannhet ved å synliggjøre et stykke liv som ellers ville forblitt ubemerket."

Det er dette mantraet og dette arbeidet som har ført ham gjennom folksomme indiske gater og over tasmanske sletter for å vise frem verdens rike og mangfoldige kulturarv. Gjennom bildene tar han oss med seg.

Han har fått både heder og priser for de gåtefulle og ladde portrettene sine, og mange er lett tilgjengelige for alle fotografiinteresserte.

Joel Santos

Denne portugisiske fotografen, født i 1978, tok noen omveier før han endte opp som profesjonell fotograf. Først utdannet han seg innenfor økonomi, og det skulle gå omtrent et tiår før fotografivirksomheten virkelig tok over.

Arbeidet og lidenskapen hans har ført ham til de fleste av verdens hjørner, fra Europa til Asia, fra den sydligste tuppen av Sør-Amerika til Sahara.

Ved å jobbe som profesjonell fotograf, etter hvert som sjefsredaktør et portugisisk tidsskrift for fotografi, har han fått muligheten til å reise mye.

Han er et eksempel på at man kan komme langt som fotograf selv uten formell utdannelse i faget.

Théo Gosselin

Det dukker stadig opp unge, spennende fotografer med nye perspektiver. Om mote- eller studiofotografi ikke helt er din greie, finnes det mange alternativer! Hva med å prøve ut spontane fotoøkter utendørs. Det er akkurat dette Théo Gosselin driver med.

Jimmy Nelson

Jimmy Nelson er en britisk fotograf født i 1967.  I en alder av 20 år bestemte han seg for å gå hele Tibet på tvers. Det var på denne turen han ble overbevist om at han burde bli fotograf, og han begynte å ta bilder for pressen av scener i India and Pakistan.

Arbeidet hans har kastet lys over urfolk og kulturer som mange vanligvis ikke får innblikk i.

Han har et fantastisk grep om et komposisjonen av fotografier, og er en virkelig inspirasjon for en kommende generasjon fotografer på jakt etter det perfekte utsnittet.

Sulten på mer? Sjekk også ut norske fotografer som Adrian Øhrn Johansen, Rebecca Shirin Jafari og Kyrre Lien.

Om du er interessert i å lese om og se arbeidet til den tidlige dokumentarfotografen Ellisif Wessel, som virket fra sent på 1800-tallet i Finnmark og Russland, sjekk ut dette kapittelet fra Arbeiderhistorie 2008, som ligger åpent.

Fotografer med en forkjærlighet for dyr

Fotografering av dyreliv er givende, men også veldig arbeidskrevende. Ikke minst fordrer det at fotografen er tålmodig og orker å vente lenge på det perfekte motivet. Ofte er naturfotografer dyreaktivister, og en del av bakgrunnen for arbeidet deres kan være håpet om at bildene deres vil vekke folks følelser og gjøre dem mer opptatt av natur- og dyrevern.

seks gjess flyr oppover foran en skyet, lys gråblå himmel
En naturfotograf må være klar til å ta bilde når motivet plutselig åpenbarer seg. (Kilde: Unsplash)

En naturfotograf trenger ofte et teleobjektiv. Les mer om hvilke objektiver som passer til forskjellige typer fotografi her.

Suzi Eszterhas

Denne amerikanske fotografen er spesielt kjent for å ta bilder av dyreunger i deres naturlige habitat. Arbeidet hennes har ført henne verden rundt på jakt etter å forevige dyrenes hverdagsliv.

Lang erfaring har gjort henne til en spesialist i å vekke tillit hos dyrene hun fotograferer. Hvordan ellers skal man komme nærme nok en løvinne og ungene hennes?

Suzi Estheras har hatt bilder på trykk i flere prestisjefylte tidsskrifter, blant annet Time, BBC Wildlife og National Geographic.

Andy Rouse

Navnet til denne amerikanske fotografen er velkjent i fotografiverdenen. Han er kjent for sine slående bilder av både dyr og landskap. Komposisjonene hans viser dyr i sine vakre, og ofte dramatiske, naturlige omgivelser og situasjoner.

Rouse er opptatt av å fortelle en historie med bildene sine, en innstilling mange ferske fotografer kan lære mye av. Han har mottatt den prestisjefylte prisen BBC Wildlife Photographer of the Year. Sjekker du ut arbeidet hans, skjønner du fort hvorfor!

Han har ikke blitt mindre kjent av stadig å fotografere farlige dyr – noe man naturligvis aldri bør gjøre uten å vite hva man driver med.

Jim Brandenburg

Han er et av de første virkelig store navnene innenfor naturfotografi, og det kommer derfor ikke som noen stor overraskelse at han har vært et viktig forbilde for flere generasjoner av fotografer.

Brandenburg begynte karrieren sin som en journalistisk fotograf. Hans senere arbeid for National Geographic var det som virkelig gjorde ham både kjent og anerkjent og som satte ham på naturfotografisporet én gang for alle.

Det er hans serie fra Antarktis, "Wild Wolves", som virkelig og ugjenkallelig har gjort ham til en legende blant naturfotografer.

Fotografer som fanger hverdagsøyeblikk

Til sist vender vi blikket mot fotografene som holder seg i mer hjemlige trakter. Det å gjøre det hverdagslige spesielt krever et observant øye og solid kunnskap om fotografikunstens mange teknikker og triks.

en mann holder to små barn, et tredje løper foran dem, vinden blåser ganske kraftig og det ser ut som de går i en valmueeng
Også hverdagsøyeblikk kan være ladde og vakre. (Kilde: Unsplash)

Agnès Colombo

Agnès Colombo er en livlig og energisk fotograf, og allsidig som få. Uansett om hun fotograferer et bryllup, en piknik eller en solnedgang klarer hun å formidle øyeblikkets stemning og følelser.

Hun er kjent for å ta seg tid til å bli kjent med dem hun tar bilde av, både når hun fotograferer i studio og ute på gata. Det gjør prosessen mer behagelig og gjør det lettere for modellen å oppføre seg naturlig og oppriktig.

Søk henne opp for å utforske arbeidet hennes, både i svart-hvitt og farger.

Cécile Creiche

Livsstilsfotografen Cécile Creiche har spesialisert seg i bryllupsfotografi. Hun holder til i Lyon i Frankrike, og har blitt trukket frem som en av Vogues topp fire bryllupsfotografer.

Erfaringen, spontaniteten og detaljbevisstheten hennes skinner virkelig gjennom i fotografiene hennes. De er like unike som festen hun tar bilder av. Evnen hennes til å improvisere gjør at fotografiene hennes unngår å falle i klisjéfellene som ellers kan følge med bryllupsfotografier.

Creiche har ikke minst rykte på seg for å være både profesjonell og diskret, egenskaper som er viktige når man overværer et bryllup uten å være en vanlig gjest.

For å gjøre en rask oppsummering: 

  • Uansett hvilken gren av fotografifaget du velger, om det enn er reisefotografi, dokumentarfotografi, naturfotografi, kunstfotografi, bryllupsfotografi eller noe helt annet, kan du være sikker på at mange fotografer har tråkket opp stier for deg. Det betyr ikke at du må binde deg til historien, men at du bør lære så mye du kan av den.
  • Når du har bestemt deg for å satse på fotografi, er et av de viktigste målene dine å finne din egen stil og stemme. Men ikke stress: Det vil komme av seg selv med erfaring.

Så ta frem kameraet ditt og klikk i vei! Du blir ikke en dyktig fotograf ved å sitte og vente.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.