En viktig del av det å lære å ta gode bilder handler om å mestre det tekniske. Vel så viktig er det likevel å utvikle blikket og stemmen sin og å gjøre best mulig utbytte av alle de kreative prosessene som foregår i hodene våre. For å bli en god fotograf må man ofte også bli en god kunstner.

Det beste er som regel å ta utgangspunkt i de grunnleggende ferdighetene som kreves for å ta bilder. Det handler både om å bli kjent med kameraet og å lære å gjøre gode utsnitt, finne interessante motiver, lyssette dem godt og trekke frem deres mest interessante kvaliteter. Ofte handler det også om å lære å fortelle en historie med bildene man tar.

Det er mye å lære, men alle trenger ikke å kunne alt. I denne artikkelen prøver vi å besvare noen av de første spørsmålene som vil dukke opp når du begynner å ta bilder, om alt fra utstyr til stilarter og teknikker.

De beste lærerne tilgjengelig
Start nå

Svart-hvitt-fotografi: Hvordan skal du du frem for å lykkes med det?

Et godt svart-hvitt-foto lages før selve fotografiet tas. Sagt på en annen måte: Du bør bestemme deg for om et bilde skal være i farger eller svart-hvitt før du tar det.

For å lykkes, må du lære deg å se verden i svart-hvitt. Det er ikke så lett i begynnelsen, fargesyn er tross alt menneskers standardinnstilling.

en person med rød lue og hette med pelskant ser ut gjennom et vindu
For å ta gode bilder generelt, og spesielt gode svart-hvitt-bilder, er det viktig å bli en god observatør. (Kilde: Unsplash)

Disse tingene er spesielt viktige å tenke på når du tar svart-hvitt-bilder:

  • Velg ut motivet ditt: Mange scener og motiver er som skapt for å fotograferes i svart-hvitt. Se spesielt etter disse kvalitetene: Teksturer som tre, stein og hud fremheves i svart-hvitt. Også mønstre og gjentagende elementer, linjer og former kommer virkelig til sin rett i svart-hvitt.
  • Gjør mest mulig ut av lys og kontraster: Fraværet av farger gjør at du må tenke kreativt når du skal lede seerens blikk over fotografiet. Vær spesielt oppmerksom på fotografiets komposisjon og eksperimenter med lyssetting og skygger. Fang gjerne alt fra helt lyse til dypmørke områder i samme bilde. Belysning bakfra er en god venn!
  • Ta bilder på en overskyet dag: Det er lett å tenke at det dempede lyset gjør det vanskelig å oppnå gode kontraster, men overskyede dager er faktisk gode for svart-hvitt-fotografi! Om bakken er våt eller fuktig etter regn, reflekteres mer lys og gir svart-hvitt-fotografier en ekstra intensitet.

Det er mulig å ta bilder direkte i svart-hvitt. Det kan blant annet gjøre det lettere å forestille seg hvordan verden i svart-hvitt ser ut. Med et digitalt speilreflekskamera finner du denne funksjonen under navnet monokrom. Ved å øke kontrasten og justere eksponeringen kan du endre fotografiets uttrykk.

Uansett om du velger å ta bilder i svart-hvitt eller å fotografere i farger, for deretter å redigere bildet, anbefaler vi å velge filtypen RAW. På denne måten bevarer du maksimalt av informasjonen som kameraet tar inn. Det gjør redigeringsprosessen enklere.

Det er bare én måte å bli skikkelig god til å ta bilder i svart-hvitt, og den overrasker nok ingen: Øv! Det er på tide å ta opp kameraet.

Lær mer om å ta bilder i svart-hvitt her.

Objektiver til kameraet: Hvilket bør du velge?

Når du først tar et fotokurs, kommer du blant annet til å lære om dybdeskarphet, lukkertid og hvitbalanse, alt med målet om å hjelpe deg med å ta gode bilder. Når det er snakk om objektivet, er det første du bør tenke på, hva du skal ta bilde av.

Kanskje har du allerede valgt deg et kamera, men ikke utforsket utvalget av objektiver? Tenk først på hva slags fotografi du er mest opptatt av. PortrettfotografiLandskap? Natur og dyreliv?

Særlig to ting må tas i betraktning i valget av objektiv: brennvidde og maksimal blenderåpning. Men før vi går nærmere inn i disse detaljene, skal vi ta en titt på noen av de mest vanlige objektivtypene der ute:

    1. Standardobjektiv: Som du kanskje har gjettet, ligger et standardobjektiv tettest på det vi ser med øynene. Et standardobjektiv har en brennvidde som ligger mellom 35 mm og 85 mm. Dette passer blant annet for hverdagsfotografier, dokumentarfotografi og portretter.
    2. Vidvinkelobjektiv: Det vi ser gjennom søkeren, er en forvrengt versjon av det vi ser med det blotte øyet. Alt under 25 mm regnes som vidvinkelobjektiver. Denne typen objektiv passer perfekt i små rom hvor du vil ha så mye informasjon som mulig i bildet. Denne typen bilder brukes for eksempel hyppig i boligannonser. Et vidvinkelobjektiv er også et godt valg for landskapsfotografi.
    3. Teleobjektiv: Teleobjektivet er naturfotografens beste venn. Med denne typen kamera kan du ta nærbilder av motiver – for eksempel et dyr – som du befinner deg et godt stykke unna. Teleobjektiver har en brennvidde over 70 mm – gjerne langt over.
en mann med krøller i en salong holder en barbermaskin opp mot hodet til mannen som sitter i stolen, masse produkter står på hyller på veggen
Dersom du er mest opptatt av for eksempel dokumentar- eller hverdagsfotografi, er et standardobjektiv sannsynligvis rett for deg. (Kilde: Unsplash)

Jo mer man lærer, desto flere spørsmål dukker opp. La oss ta en titt på forskjellen mellom zoomobjektiver og faste objektiver. De har begge sine fordeler, men for en nybegynner er ofte en zoomlinse det beste alternativet, på grunn av dens fleksibilitet.

Fordelene med et fast objektiv:

  • Bildekvaliteten blir aller best med et fastobjektiv. Glasskvaliteten i linsene er ofte bedre, og den maksimale blenderåpningen er større, noe som gjør at bildet trenger mindre lys for å bli vellykket.
  • Det veier mindre enn et zoomobjektiv.
  • Det er som oftest billigere enn et zoomobjektiv.

Fordelene med et zoomobjektiv:

  • En zoomlinse er fleksibel og lett å bruke.
  • Du slipper å skifte objektiv så ofte. Et zoomobjektiv kan gjøre jobben til flere fastobjektiver.

Om insektsfotografi eller andre ekstreme nærbilder interesserer deg, er en makrolinse rett valg for deg. Ikke noe annet objektiv er like godt egnet til å fange de minste detaljene.

Om du lurer på hvilket merke du skal velge, er det ofte en fordel å velge et objektiv av samme merke som kameraet ditt. Sjekk likevel hvilke alternativer du har.

Om du er usikker på hvilket objektiv du kan få mest ut av, eller om du bare har lyst til å teste ut flere, er det mulig å leie kamerautstyr. Slik kan du gjøre deg kjent med de forskjellige typene uten å måtte betale i dyre dommer for utstyr du ikke egentlig trenger.

Sjekk også gjerne bruktmarkeder som Finn for mer rimelige alternativer. Pass bare på å sjekke at objektivet er i god stand før du betaler.

De beste lærerne tilgjengelig
Start nå

Få inspirasjon av dyktige fotografer

Du forteller en historie med bildene du tar. Uansett hvor fersk eller erfaren du er bak kamera, kan du lære mye av å se på andre fotografers bilder.

Vi presenterer noen av de mange fotografene du bør sjekke ut.

La oss begynne med reise- og dokumentarfotografi. 

Med et blikk, et smil eller et landskaps intensitet tar Steve McCurry oss med over hele verden. Han har vunnet flere priser for sitt arbeid, og er aller mest kjent for bildet "Young Afghan Girl".

Théo Gosselin kommer fra en yngre generasjon og har sin egen kunstneriske visjon, med nærbilder i autentiske omgivelser. Landskapsfotografiene er poetiske og vender om på klisjeer.

Naturfotografi er et annet populært spesialiseringsområde innenfor fotografi.

Finn din egen fotograferingsstil ved hjelp av et fotokurs nybegynner eller ta mer avanserte kurs for å lære deg nye teknikker sammen med en dyktig lærer.

en pingvin står på en stein, flere pingviner står og går på fjellet rundt ham. I bakgrunnen ligger isfjell, og himmelen er blå
Mange drømmer om å fotografere dyr i sitt naturlige habitat. (Kilde: Unsplash)

Dyreelskere kan gi fantasien frie tøyler gjennom fotografimediet. Det har Suzi Eszterhas gjort. Hun har spesialisert seg i å ta bilder av dyreunger, og har blitt en ekspert på å vinne tilliten til sine hårete modeller.

La deg også inspirere av et av de tidligste navnene innenfor sjangeren, nemlig Jim Brandenburg, som blant annet har fotografert i Arktis.

Hva med fotografier av hverdagsliv?

Agnès Colombo fotograferer familier og venner i hverdagen og på store dager, og er en mester i å hente frem modellenes personlighet og særegenheter.

Blant bryllupsfotografer troner Cécile Creiche høyt. Hun søker det spontane og oppriktige, noe som gir et naturlig og levende resultat innenfor en sjanger som har mange klisjéfeller.

Oppdag flere inspirerende fotografer her.

Hvordan blir du en god kunstfotograf?

Med dagens smarttelefoner har de aller fleste muligheten til å utforske fotografimediet. Men bare fordi man tar bilder, er man ikke nødvendigvis en spesielt god fotograf.

Kan en amatør som nettopp har kjøpt seg et dyrt kamera virkelig uttrykke noe virkelig dypt med bildene sine? Ha en sikker kunstnerisk visjon? En skarp idé?

Naturligvis er det mulig, men man skal ikke nedvurdere kunnskap, erfaring og forståelse av eget prosjekt og stil.

Sjekk ut bildene til betydelige kunstfotografer som Robert Doisneau, Robert Capa, Arnold Newman og Ansel Adams for uvurderlig inspirasjon og gode kunstopplevelser.

Og hvorfor ikke ta en titt på bildene til norske fotografer som Dag Alveng (hør ham snakke om prosessen sin her), Herdis Maria Siegert, Bjørg-Elise Tuppen og Marie Sjøvold når du først er i gang? Sjekk ut fagorganisasjonen Forbundet frie fotografer (FFF) om du er interessert i hva som rører seg innenfor norsk kunstfoto.

Teknikken bak et godt fotografi

Et av de første skrittene du bør ta om du vil bli en dyktig fotograf, er å gjøre deg kjent med kameraet ditt og få godt grep om teknikken og kameraets funksjoner.

Det er på tide å gi slipp på komforten autofokuset og den automatiske hvitbalansen og utforske de manuelle funksjonene. Bare slik kan du ta full kontroll over sluttresultatet.

Som med alle andre håndverk og kunstarter krever det øvelse å bli virkelig god. Den kanskje beste måten å kickstarte prosessen på er å ta et kurs.

Om det enn er et gruppekurs, et online fotokurs eller privatundervisning ansikt til ansikt med en lærer vil undervisning gi deg rask fremgang og kunnskap på alle de viktigste områdene.

Det er på tide å ta opp kameraet og begynne å fotografere!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.