Kapitler
Er du klar for å ta skrittet fra amatørfotograf til kunstner?
Teknologisk utvikling har gjort utstyret som trengs for å ta virkelig gode bilder, mer tilgjengelig enn noensinne, og selv en amatør kan slumpe til å ta et virkelig vakkert og tankevekkende bilde.
Men drømmer du om at fotografiene dine skal stilles ut i gallerier og museer og selges i bokform, har du mye arbeid foran deg. Kunnskap om fotografiet som kunstform kan ta deg et stykke på veien.
Er du klar for å begynne reisen fra hobbyfotograf til en virkelig mester i håndverket?

Hva gjør et fotografi til kunst?
Digitalkameraene har gjort store endringer innenfor fotografifeltet. Det krever lite kunnskap om både fotografiapparat og fotografiets historie å ta et fint bilde.
Når vi alle går rundt og fotograferer i vei – og vi får det jo tross alt sånn helt ok til – er det lett å glemme at fotografering også er en kunst. Det ligger mye mye øvelse og mye tankearbeid bak produksjonen til store fotografer.
Man kan diskutere hva som er eller ikke er kunst i all evighet, men de fleste vil være enige om at ikke det gjennomsnittlige raskt knipsede gruppebildet faller innunder kunstkategorien.
Ofte vil et kunstfotografi kommunisere noe til betrakteren, og det vil gjerne fortelle en historie, det vil gjerne ha et eller annet gripende, skurrende eller overraskende element.
Et kunstfoto kan romme både mer og mindre og helt andre ting, men når man er tidlig i utforskningsprosessen, er det godt å ha noe håndfast å forholde seg til.
Her er noen flere elementer som man gjerne finner i kunstfotografi, og som du selv kan tenke på når du begir deg ut med kameraet i hånd:
- Bak fotografiet ligger fotografens kunstneriske visjon, og den vil som oftest tre frem på en eller annen måte
- Fotografiet er uttrykk for et bestemt syn på verden eller det som fotograferes
- Som fotograf kan du enten vise frem eller prøve å kamuflere håndverket som ligger bak selve fotografiet
- Et godt fotografi forteller ofte en historie, kan sette i gang tanker og samtaler, tar gjerne et standpunkt
Kunst og fotografi hører tett sammen. Fotografi kan være en givende hobby, eller du kan gjøre det til noe mer: et veldig givende og mangfoldig yrke.
Øvelser for å hente frem din indre kunstfotograf
Det å produsere virkelig gode fotografier igjen og igjen krever både arbeid og lidenskap.
Det er et kjedelig råd, men det gjelder å øve: teste forskjellige teknikker, utforske kameraets innstillinger, finne motiver som gir deg tanker og ideer eller som vekker følelser i deg.

Ikke minst: Les om alt fra teknikk til fotografiets historie. Se intervjuer med fotografer du ser opp til. Se på bildene dyktige fotografer har tatt! Mange har tråkket opp stiene for deg, benytt deg av det.
Når det gjelder spørsmålet om inspirasjon: Det er en fantastisk følelse når den dukker opp, men det er vanskelig å bygge en karriere eller virkelig høy kompetanse på feltet om man bruker mesteparten av tiden sin på å vente på at inspirasjonen skal komme. Gode rutiner kan ikke overvurderes.
Så kommer et av de viktigste punktene: å finne ut hva som er viktig for deg.
Sett deg gjerne ned og prøv å besvare disse spørsmålene:
- Hva er de mest interessante fotografiteknikkene?
- Hva slags bilder pleier å gripe deg?
- Liker du best å ta bilder av folk eller ting, natur eller klær og bygninger?
- Har du noe du ønsker å si med bildene dine? Hva?
- Hva interesserer deg mest? Hva kan du fange på kamera?
Drømmer du om å åpne et galleri eller drive et tidsskrift om fotografi? Vil du starte en fotoblogg, eller kanskje kombinere fotografiene dine med andre medier, for eksempel maling eller tekstil?
Alle disse spørsmålene kan hjelpe deg med å finne ut hva slags bilder du har lyst til å ta. Kanskje vil du bruke et analogt kamera og lære å fremkalle bilder selv, eller kanskje trives du med det digitale formatet. Kanskje er du opptatt av å fange farger på film, eller kanskje liker du uttrykket i svart-hvitt-fotografier. Selvsagt kan du prøve ut alt og jobbe med mange forskjellige uttrykk, men det kan hende at du vil få spennende resultater ved å virkelig utforske én retning i en periode.
Kunnskap om kunsthistorien mer generelt vil gi deg et stort fortrinn i ditt eget kunstneriske arbeid. Fra barokkens bugnende stilleben og Caravaggios bruk av lys til impresjonistenes fargebruk og Kahlos evne til å fortelle historier gjennom et visuelt medium: Her er det mye kunnskap og mange ideer å hente.
Les mer om hvilket utstyr du bør velge her.
Studer verkene til store fotografer
Drømmer du om din første store utstilling? For at den en dag skal bli en realitet, bør du begynne med å gjøre deg kjent med de virkelig store fotografene.
Kjennskap til verkene deres, fra motiver til vinkler og lyssetting, vil hjelpe deg med å vokse som fotograf.
Her er en på ingen måter uttømmende liste over noen sentrale fotografer som du bør sjekke ut:
- Robert Doisneau
- Ansel Adams
- Annie Leibovitz
- Zoe Strauss
- Henri Cartier Bresson
- Gerda Taro
- Nan Goldin
- Edward Weston
- Dorothea Lange
- Arnold Newman
- Dag Alveng
- Sophie Calle
- Laura Zalenga
- Raymond Depardon
- Candida Höfer
Få nye ideer og inspirasjon til å sjekke ut forskjellige teknikker ved å boltre deg i noen av de mest interessante og gripende fotografiene som finnes. Det er viktig å finne sitt eget uttrykk, men det kommer ikke ut av intet: Det bygges på et grunnlag av erfaring, kunnskap og inntrykk.
Kunstfotografi: de beste skolene

Du har mye å vinne på å ta et kurs i fotografi, eller, hvis du virkelig vil fordype deg, et helt studium.
Vi er alle en slags hobbyfotografer, men det betyr ikke at det ikke er behov for virkelig dyktige fotografer som har stålkontroll på håndverket sitt. Derfor finnes det naturligvis flere steder å spesialisere deg i fotograferingskunsten.
Flere kunstskoler gir deg muligheten til å velge fotografi som spesialiseringsområde. I tillegg har vi flere rene fotofagskoler. Ved Oslo Fotofagskole kan du studere fotokunst, og ved Norsk Fotofagskole i Trondheim kan du velge mellom studieløpene fotografi og kunstfotografi.
Som regel vil det være opptaksprøver til slike studier. Det innebærer gjerne at du må presentere en portfolio. Med andre ord bør du ha litt erfaring med fotografering før du sikter mot et fotostudium. Men ikke bli avskrekket, ingen forventer at du skal være ferdig utlært. Og du vet ikke om du kommer inn eller ei uten å prøve!
Du kan lære det du trenger av fotografering Oslo og andre steder i Norge ved hjelp av en fotografilærer som kan gi deg veiledning.
Ta timer med en privatlærer som spesialiserer seg i kunstfotografi
Kanskje du spør deg selv: Hva er den aller beste måten å utvikle seg som fotograf på? Hvordan finner man sin stil og sitt område parallelt med at man utvikler seg teknisk?
Et svar på dette spørsmålet er: med en privatlærer! En profesjonell kunstfotograf som også spesialiserer seg i undervisning, kan gi deg helt uvurderlig hjelp på veien.
En lærer kan gi deg svar på spørsmålene dine når du har dem. Lurer du på hva du skal tenke på når du retusjerer og redigerer bildene dine i postproduksjon? Hva som skal til for å produsere gode trykk? Hvordan du får i stand ditt eget mørkerom? Ikke noe problem.
Det er mange måter å komme i kontakt med den rette privatlæreren for deg:
- Se etter nettkurs
- Sjekk annonsene i foto- og kunstmagasiner
- Sjekk oppslagstavler på en kunstskole i nærheten av deg
- Google fotokurs i ditt nærområde
- Bruk en digital plattform for privatlærere
Med Superprof er det lett å finne en privatlærer i kunstfotografi. Søk deg frem til aktuelle lærere ved å fylle inn fotografi og ditt hjemsted i søkemotoren, og bla deg gjennom profilene deres. Les om deres utdanning og yrkes- og erfaringsbakgrunn og sjekk ut kommentarer fra tidligere elever.
Finn ut om læreren du har valgt, er den rette med en gratis prøvetime – noe en rekke av våre privatlærere tilbyr for å forsikre at dere fungerer godt sammen.
Med Superprof har du også muligheten til å ta fototimer digitalt. Det finnes mange gode måter å løse et digitalt undervisningsforhold i, og dere kan bruke både webkamera (for undervisning og diskusjon), skjermdeling (for innføring i redigeringsprogrammer) og fildelingstjenester (for vurdering og oppgaver) for å optimalisere timene.
Det er mye rom for kreativitet og selvuttrykkelse når man driver med fotografi. En god lærer vil gi deg grunnlaget du trenger for å utvikle deg, samtidig som du får plassen du trenger for å utvikle ditt eget uttrykk.
Få virkelig fart på inspirasjonen ved å besøke et museum for fotokunst.
Plattformen som kobler privatlærere og elever