"Noen ganger er det beste man kan gjøre med en gitar å se på den" - Thom Yorke.

Det er mange mennesker som liker musikk, og det finnes forskning på hvilke fordeler musikk kan ha. Det viser seg blant annet at musikk faktisk kan ha en beroligende effekt.

Gitaren er et av de mest populære instrumentene som folk vil lære seg. Kanskje du er en av dem? Kanskje du vil spille el-gitar? Eller akustisk? Eller kanskje du vil lære å spille bassgitar?

Så hvordan gjør du det?

Å lære å spille gitar er enklere enn du kanskje tror. Du må bare finne gitarressurser for nybegynnere, lære hvordan du plasserer fingrene på strengene, hvordan du stemmer en gitar, lære noen gitarakkorder og så begynne å spille.

Det finnes metoder for hvordan du kan lære gitar på egenhånd, og noen av de metodene vi skal nevne passer for de som ønsker det, i tillegg til at vi også vil nevne metoder som passer for deg som vil ha hjelp til å lære.

Enten du velger gitarkurs på nett, gratis tabulatur eller noteark, musikkfestival eller forskjellige gitarteknikker, så kan du lære gitar for en billigere penge.

I denne serien artikler skal vi se på hvordan du kan lære å spille gitar på budsjett, finne gratis noter, få gratis timer, lære mer om gitar på gitarfestivaler, og forbedre gitarspillingen din ved å studere musikk på videregående.

Hvis du er klar til å lære å spille gitar på en rimeligere måte, bare følg vår guide!

De beste Gitarlærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Karina
5
5 (6 Evaluering(er))
Karina
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Jon
Jon
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Scott
5
5 (6 Evaluering(er))
Scott
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Rozhman
5
5 (3 Evaluering(er))
Rozhman
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Øystein
Øystein
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Sondre
5
5 (3 Evaluering(er))
Sondre
600kr
/t
1. kurstime gratis!
Anna
Anna
100kr
/t
1. kurstime gratis!
Ben
Ben
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Karina
5
5 (6 Evaluering(er))
Karina
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Jon
Jon
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Scott
5
5 (6 Evaluering(er))
Scott
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Rozhman
5
5 (3 Evaluering(er))
Rozhman
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Øystein
Øystein
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Sondre
5
5 (3 Evaluering(er))
Sondre
600kr
/t
1. kurstime gratis!
Anna
Anna
100kr
/t
1. kurstime gratis!
Ben
Ben
300kr
/t
Første kurstime gratis>

Hvordan finne gitarnoter

Å lære å spille gitar uten å bruke penger blir lettere og lettere. Mange musikere starter ved å lære seg selv. Du trenger ikke nødvendigvis delta på gruppemusikktimer dersom du vil bli en erfaren gitarist.

Noter på ark
Du kan finne noteark og tabulatur på nett. (Kilde: Unsplash).

Du må imidlertid lære det grunnleggende innen musikkteori for å kunne få mest mulig ut av det å lære gitar gratis. Du kan velge enten noteark eller tabulatur! Tabulatur er blitt mer og mer vanlig, og kan enkelt finnes på internett uavhengig av artisten du vil spille musikken til.

Med det sagt er det mer og mer noter som blir gjort tilgjengelig på nett. For å finne ut hvordan du leser noter, er det noen ting du kan gjøre. Du kan begynne med å gå på nettet. Der kan du finne tabulatur publisert av en annen gitarspiller for å hjelpe folk med å lære å spille gitar. Uavhengig om du ser på dem på nettet eller laster dem ned, kan du enkelt finne de beste versjonene.

Du burde være klare over at det alltid er flere tabulaturversjoner for samme sangen. Det finnes også forenklede versjoner du kan få tak i. Du må velge den versjonen som virker for deg.

«Jungeltelegrafen» er også en nyttig måte å finne det beste notearket eller den beste tabulaturen. Spør en av vennene dine som kan spille gitar. Det er høyst sannsynlig at de har noen noteark eller vet hvor man finner det. Ved å låne kan du spare noen øre.

En annen måte å få tak i trykt musikk på er å dra til biblioteket. Mange biblioteker har vanligvis en musikkavdeling med bøker fylt med noter. Enten du ser etter rock, blues, klassisk, jazz osv., er det sannsynlig at du finner noe. Du må bare skaffe deg et lånekort og låne notene du vil lære.

Noter vil hjelpe gitarspillingen din så lenge du vet hvordan du leser det. For å lære mer om musikkteori (noter, tempo, rytme osv.) må du ikke nøle med å låne ei bok om dette emnet fra biblioteket også.

Jo snarere du kommer i gang, jo bedre ettersom at disse tingene tar tid!

Her kan lese mer om gitarnoter.

Musikk på skole

Å lære gitar gratis betyr ikke nødvendigvis at du må lære gitar på egenhånd. Du kan også lære hvordan du spiller gitar ved å studere musikk på skolen.

Med det sagt kan det være du må lære å spille gitar til en viss grad før du studerer musikk på skolen da du må gjennom en opptaksprøve, eller kunne dokumentere ferdigheter.

Gitar og mann
Å studere musikk på skole kan ha fordeler. (Kilde: Unsplash).

Å studere musikk er en god måte å få en dypere forståelse av emnet og lære mer om musikk generelt. Det anbefales ikke dersom du aldri har spilt gitar før, eller dersom du vil lære deg selv hvordan du spiller.

Det å studere musikk på videregående kan hjelpe med å forbedre spillingen din da du vil få en bedre forståelse av musikk.  Det er en fordel å ikke være sjenert da du kan måtte opptre og spille sammen med andre, samt potensielt gjennomføre eksamen.

Hvordan få gratis gitarkurs

Det finnes andre måter å dra nytte av gitarkurs uten å bruke en formue. Å studere musikk på videregående vil ikke nødvendigvis lære deg alt om gitarteknikk og å spille gitar. Det dreier seg mer om å lære om musikken selv, noe som kan forbedre spillingen din.

Svart hvitt gitar
Du kan lære gitar raskere med hjelp fra en lærer. (Kilde: Visual Hunt).

For å lære om hvor du skal plassere fingrene på båndene, bør du begynne å se deg om etter gitartimer.

Så hvor kan du finne disse gratis?

I likhet med andre typer interesser kan det finnes grupper og organisasjoner som har fokus på musikk eller gitar. Å være medlem i en slik gruppe kan gi deg tips og råd fra likesinnede.

Derfor kan det være lurt å sjekke nettet og Facebook etter grupper som har fokus på gitar.

De fleste gitarkurs tilbyr en prøvetime på begynnelsen av året, eller som den første timen. Det første kurset kan du bruke til å se om denne læremåten er riktig for deg, og om kursene er som du forventet eller ikke. Du vil såklart ikke bli fullstendig utlært på gitar på disse kursene, men du vil få en introduksjon til instrumentet.

Kanskje finner du ut at det kan være verdt å investere litt penger i noen timer med undervisning for å hjelpe deg med å lære det grunnleggende. Kanskje du til og med finner ut at du vil lære gitar på egenhånd. Du kan lære gitar nesten gratis takket være internett. Det finnes flere videonettsteder som har gitarveiledninger gratis.

Alt du trenger å gjøre er å skrive navnet på sangen og "veiledning", eller "tutorial" i søkefeltet. Da kan du finne videoer med gitarister som forklarer steg for steg hvordan du spiller en bestemt sang.

Nå er det opp til deg!

Oppdage gitar på festival

Hvert år er det mange festivaler og konserter rundt om i landet. Dette er en flott mulighet for familier og venner å komme sammen og dele sin kjærlighet til musikk.

Mennesker på festival
Å se liveopptredener med gitar er en god måte å lære mer om instrumentet. (Kilde: Unsplash.)

Festivaler gir deg en mulighet til å oppdage nye artister, eller beundre de du allerede kjenner til. For aspirerende gitarister, er dette en flott mulighet til å se favorittmusikerne sine spille. Å lytte til sanger kan også gi deg ideer om din egen musikk, og måter å spille gitar på.

Å dra på musikkfestivaler vil også motivere deg til å lære mer om gitaren. Ved å se på flinke musikere spille vil du bli inspirert til å legge inn litt ekstra innsats. Motivasjon er veldig viktig når det kommer til å lære seg et musikkinstrument som gitar.

Du burde også vite at det finnes festivaler som hovedsakelig fokuserer på gitar.

Her er noen gitarfestivaler du kan sjekke ut:

  • Akustiske landskap
  • Larvik Guitar Festival
  • Guitar Nordic Festival

Å lære å spille gitar er en veldig givende affære. Vi anbefaler sterkt å ta tak i en akustisk gitar eller en el-gitar, og dra på en gitartime eller et gitarkurs for nybegynnere med en god privatlærer.

Med bare et kjapt søk på Superprof kan du finne private gitarlærere som arbeider nær deg, og finne gitartimer for nybegynnere og lære akkurat det du ønsker å lære. Med en privatlærer kan velge nøyaktig hva du har lyst til å lære. Bare fortell læreren din hvorfor du vil lære å spille gitar, hva du vil oppnå, og hvordan du foretrekker å lære og de vil da sette sammen et program som funker for deg og din lærestil.

Dersom du ønsker en gitarlærer i Bergen kan du utføre et enkelt søk på "gitarkurs Bergen". Om du skulle ønske gitarkurs i Oslo via Superprof; følg denne linken.

Ikke glem at du også kan få veiledning på nett via webkamera. Dette er når læreren bruker programmer for videokonferanse slik som Skype til å snakke med eleven sin. Så lenge både læreren og eleven har en grei internettforbindelse, kan du lære digitalt.

Trenger du en lærer i Gitar?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Elise

Har en bachelorgrad i oversetting og interkulturell kommunikasjon.