Måtene vi lærer på, er i stadig utvikling. I denne artikkelen ser vi på noen av alternativene som har dukket opp de siste tiårene. Kan man lære å spille piano med internett som eneste hjelp?

Mange velger fremdeles å lære på en mer tradisjonell måte, nemlig ved å gå til en pianolærer. En erfaren og dyktig lærer gir deg et godt og solid kunnskapsgrunnlag og legger opp undervisningen slik at du lærer det mest grunnleggende først, for så å stadig bygge videre på kunnskapen.

Uten en lærer som kan veilede deg og strukturere undervisningen, er det opp til deg å sortere all informasjonen og oppsøke det du tror du vil ha mest nytte av. Det er definitivt en mer krevende vei å gå, med betydelige fallgruver: Kanskje utvikler du en uhensiktsmessig teknikk fordi ingen er deg for å korrigerer deg, kanskje mister du motivasjonen fordi læringen ikke har noen struktur. Med det sagt er det også mange grunner til at det er fristende å gå til internett for å lære et instrument: Informasjonen er så tilgjengelig, og ikke minst er det et svært økonomisk alternativ.

Vi vil i hvert fall ikke avskrive internett som en mulig pianolærer helt enda. Det gjelder bare å finne de riktige ressursene og lage en oversikt over hva du må lære om: ikke bare selve teknikkene, men også musikkteori og notelære. Her ser vi litt nærmere på alle tingene du må tenke på når du har bestemt deg for å bruke internett til å lære deg å spille piano.

bakhodet til en person er i forgrunnen av bildet, personen sitter på gulvet og spiller på et keyboard, foran står en laptop
Stadig mer kan gjøres over nett. Er det å lære å spille piano en av dem? (Kilde: Unsplash)

Trenger du litt inspirasjon først? Sjekk ut listen vår over noen av verdens dyktigste pianister, nålevende og avdøde.

De beste Pianolærerne tilgjengelig
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (6 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (11 Evaluering(er))
Patricia
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kingsley
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julianne sofia
5
5 (6 Evaluering(er))
Julianne sofia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (6 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (11 Evaluering(er))
Patricia
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kingsley
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julianne sofia
5
5 (6 Evaluering(er))
Julianne sofia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hvordan ser en digital pianoleksjon ut?

Vi snakker ikke her om en digital undervisningsøkt med en pianolærer over webkamera eller et ledd i et strukturert digitalt pianokurs, men frittstående videoer og artikler som forklarer et spesifikt tema. De varer ofte ikke lenger enn 5–10 minutter.

Denne typen leksjoner kan du for eksempel finne på Youtube og på musikkblogger. Ikke minst deles de gjerne i sosiale medier, både på Twitter, Facebook og Instagram. Du kan dessuten få inspirasjon og tips til gode leksjoner i pianorelaterte grupper og fora.

Hvem står bak disse leksjonene?

Dette er en av tingene som gjør nettundervisning litt usikker: Hvem som helst kan legge ut en pianoinstruksjonsvideo. På godt og vondt. Og for en nybegynner er det ikke alltid så lett å skille de gode rådene fra de ikke fullt så gode.

Du kan snuble over alt fra profesjonelle pianister og pianolærere til selvlærte pianister med en spesiell interesse for musikk. Antallet visninger er ikke alltid det beste å basere bedømmelsen av kvaliteten på: Bare fordi man er god til å markedsføre seg selv, betyr det ikke automatisk at man har god musikkforståelse.

Hvorfor legger folk ut instruksjoner gratis på nett?

Det er mange grunner til å lage pianoinstruksjoner, enten det er i video- eller tekstformat. Ikke alle er like interessert i reell undervisning, og ikke alle har den kompetansen mange seere forventer fra en instruksjonsvideo.

Det er verdt å ha i bakhodet at mange håpefulle musikere legger ut instruksjonsvideoer først og fremst for å vise frem sine egne ferdigheter. Sosiale medier og videoformidlingstjenester har for lengst etablert seg som en reell vei inn i en musikkarriere.

Naturligvis utelukker ikke ønsket om å "oppdages" og kvalitetsundervisning hverandre automatisk. Dersom du ikke er sikker på kvaliteten på en slik formidler, bør du forhøre deg litt blant andre som har kommet litt lenger på reisen enn deg. En av tingene som er så bra med internett, er jo at det er lettere enn noensinne å komme i kontakt med andre som har samme interesser som deg.

Hva med gratis noter på nett?

Notene til pianostykker av en viss alder har blitt offentlig eiendom. Det er fantastisk for alle som ser etter nye stykker og sanger å spille. Spesielt når det gjelder barnesanger er det en hel masse noter å finne helt gratis.

bilde ovenfra av tastaturet til en laptop, et noteark og en notatbok som ligger oppå notearket
Massevis av noter er lett tilgjengelig på nett. (Kilde: Unsplash)

For et større utvalg må du forvente å betale litt, men det kan godt være verdt det. Da slipper du ikke minst masse irriterende reklamer. Det er mange steder å kjøpe noter på nett, for eksempel notebutikken.

Skriv for eksempel "free piano scores" inn i en søkemotor. På rekordtid kan du bla deg gjennom aktuelle stykker og velge ut noe du er spesielt interessert i.

Du kan også tjene på å gjøre et bildesøk. Noter som ikke dukker opp i dokumentsøk, har ofte en tendens til å skjule seg der.

Gira på å spille? Test ferdighetene med disse utfordrende pianostykkene.

Hva kan du forvente av en pianoleksjon på nett?

Mange av disse leksjonene har som mål å lære deg å spille en bestemt sang. Det innebærer ofte i sin kjerne at man bryter stykket ned til sine enkeltakkorder, i tillegg til at man diskuterer hvordan det spilles.

En god instruksjonsvideo gir deg oversikt over sangen og tar seg tid til å vise deg hvor du skal plassere hendene.

Når bør du bruke en slik instruksjonsvideo?

En instruksjonsvideo for å lære å spille en bestemt sang passer aller best til pianister som allerede har en grunnforståelse av instrumentet og prinsippene som ligger bak teknikker, akkorder og progresjoner.

Slike leksjoner er ikke en spesielt effektiv eller veloppbygd måte å lære det aller viktigste en nybegynner bør kunne. Det leder oss til neste poeng:

Nettinstruksjoner fungerer godt som supplement til tradisjonell pianoundervisning.

I mange tilfeller er ikke denne typen instruksjoner et fullverdig alternativ til undervisning med en lærer. De fungerer imidlertid godt som supplement. De er et sted der du kan utforske dine interesser og favorittsanger i dybden.

en person med dressjakke og sixpence-aktig hatt spiller på et piano med rød fløyel på innsiden, det henger et bilde av beethoven på veggen, og det er spraymalt noter på veggen
Bruk de digitale ressursene til å utforske interessefeltene dine dypere. (Kilde: Unsplash)

De er derimot ikke et sted for rask og effektiv fremgang. Grunnen er enkel: De bygger ofte ikke metodikk og forståelse av håndverkets prinsipper. Mye av vekten ligger på å etterligne. De gjør deg i stand til å reprodusere én spesifikk sang, men gir deg ikke effektive grep som gjør deg i stand til å ta lærdommen med deg ut i din videre praksis.

For all del: Vi sier ikke at du ikke kan lære noe fornuftig, men fremgangen vil ikke være spesielt effektiv, og heller ikke spesielt godt strukturert.

Alt du ikke visste at du lurte på om pianoets historie, finner du her!

Velg riktig instruksjonsvideo

Et par Youtube-søk vil gjøre det klart at det er lite å utsette på utvalget. Er en sang litt kjent, har noen sannsynligvis laget en instruksjon om hvordan man kan spille den. Men hvordan finner man de virkelig gode videoene i havet av pianoinstruksjoner?

Det første du kan legge merke til, er kvaliteten på bilde og lyd.

Det andre: Ta en nærmere titt på pianoet som brukes. Om lydkvaliteten er god og tonene er rene, er det et godt tegn.

Deretter gjelder det å lytte til selve innholdet: Er forklaringene tydelige? Bruker personen i videoen relevante uttrykk? Er de gode til å gjøre seg forstått? Gir resonnementene mening?

Dersom du fortsatt synes det er vanskelig å bedømme enkeltvideoer, kan du måle forskjellige instruksjoner for den samme sangen opp mot hverandre. Hva går igjen, hva er forskjellig? Etter hvert vil du få en bedre forståelse av stykket, og dermed også være bedre i stand til å bedømme kvaliteten på videoene som tar det for seg.

For å gjøre en oppsummering.

Kort sagt: Gratis pianoinstruksjoner er et fantastisk supplement til annen pianolæring. De er definitivt en god ressurs, så lenge du vet hvordan du skal bruke dem. Dersom du går til en pianolærer, kan du jo forhøre deg med dem. Kanskje de kan gi deg flere gode råd om hvordan du skiller en god instruksjonsvideo fra en dårlig en.

De er ikke den beste måten å lære å spille piano på dersom du er en absolutt nybegynner, men de er et fint sted å lære nye sanger og nye teknikker, utforske interessene dine og få musikalsk påfyll. Det er klart det er mye nytte i dette.

Hvis du heller foretrekker å ha kurs med en lærer enn å se på instruksjonsvideoer, så kan du finne pianokurs Oslo her.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.