De fleste håpefulle pianoelever har vel drømt om å fremføre en av Chopins nokturner eller et av Bachs preludier.

Andre er mer interessert i nålevende pianoidoler. Uansett om du foretrekker wienerklassisisme, modernisme, jazz, pop, soul eller rock på tangentene, er én ting sikkert: Mange kjente pianister og komponister – og også mange som ikke er så kjente – har tråkket opp stiene du går på.

Det er noen av disse menneskene vi kaster søkelyset mot i denne artikkelen. De har vidt forskjellige bakgrunner, men på sin egen måte har de bidratt til å utvikle pianomusikken og skapt noen virkelige musikalske skatter som ikke vil falme med det første.

Mye skiller musikere som Aretha Franklin, Hans Zimmer og Elton John, men de har til felles at de uttrykker en sensitivitet og formidler følelser til lyttere verden over gjennom et av de mest populære instrumentene vi har, nemlig pianoet. Musikk har mange kvaliteter, fra å bidra til avspenning til å sette i gang kreativiteten og få opp humøret, så det er bare å lytte i vei!

De beste Pianolærerne tilgjengelig
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (6 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (11 Evaluering(er))
Patricia
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kingsley
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julianne sofia
5
5 (6 Evaluering(er))
Julianne sofia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (6 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (11 Evaluering(er))
Patricia
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kingsley
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julianne sofia
5
5 (6 Evaluering(er))
Julianne sofia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Filmmusikkomponister

Filmmusikk er kanskje ikke den første sjangeren de fleste tenker på når de er på jakt etter god pianomusikk, men det er mange dyktige komponister og pianister å ta av her.

Mye av kjernen i filmmusikk ligger i stemning og følelser, og det kommer neppe som noen overraskelse at det er en virkelig dyktig gruppe formidlere vi skal se nærmere på.

en kinosal med røde seter er nesten full av mennesker, lyset skinner på den bakre delen av salen
Filmformatet krever en helt spesiell musikalsk kvalitet. (Kilde: Unsplash)

Hans Zimmer

Kanskje 2000-tallets aller mest kjente komponist, og en som virkelig har satt sitt preg på filmmusikken de siste tiårene.

Tyske Zimmer begynte karrieren sin med å lage elektronisk musikk. Han grunnla studioet Media Ventures og fikk sitt gjennombrudd som filmkomponist i 1988, da han skrev musikken til Rain Man.

I 1994 vant han både en Oscar, en Golden Globe og en Grammy for lydsporet til selveste Løvenes konge. Siden da har han jobbet med en rekke store prosjekter, blant annet InceptionRødt hav, Pirates of the Caribbean, Interstellar og Gladiatoren.

Suksessen hans har gjort det mulig å velge musikere fra øverste hylle, og han reiser verden rundt med konserter. Han har blant annet opptrådt med Praha filharmoniske orkester.

John Williams

Om Hans Zimmer har etablert seg som en av de største komponistene av filmlydspor siden 90-tallet, må vi medgi at John Williams troner enda litt høyere.

CV-en hans er gigantisk, og han har blant annet fått fire Oscarer for beste lydspor – for ikke å nevne over 50 nominasjoner. Karrieren hans spenner seg ut over seks tiår.

Ikke minst er Williams en dyktig fiolinist og cellist. En virkelig multiartist, altså!

Williams er blant annet kjent for å være Steven Spielbergs førstevalg: Han har komponert musikken til E.T., flere Indiana Jones-filmer, Jurassic Park-serien og Haisommer.

De store filmnavnene slutter imidlertid ikke der: Han har også komponert musikken til de tre første Harry Potter-filmene og hele Star Wars-sagaen. Her snakker vi om virkelig ikoniske melodier!

Ved hjelp av pianoundervisning Oslo kan du også lære deg å spille denne musikken.

Rachel Portman

Ikke et like kjent navn som de to forutgående, men vi har å gjøre med enda en svært produktiv filmkomponist.

I 1996 ble britiske Portman den første kvinnen til å vinne en Oscar for filmmusikk, med filmadaptasjonen av Jane Austens Emma. Siden har hun også blitt nominert for musikken til The Cider House Rules og Chocolat.

Portman begynte karrieren sin med å skrive musikk for BBC- og Channel 4-dramaer. Blant de mange filmene hun gjennom de siste tiårene har komponert musikken til, finner vi også The DuchessNever Let Me Go og Bessie.

Philip Glass

Det kan innvendes at det er svært begrensende å plassere Glass i kategorien "filmmusikkomponist". Han hatt stor innflytelse som komponist på siste del av 1900-tallet, og han er kjent for sin minimalistiske stil, med gjentagelser av korte fraser som en viktig bærebjelke. Vi kunne snakket om symfonier, operaer og konserter, men her holder vi oss til filmmusikken.

Glass har komponert musikken til The Truman Show, og vant for dette en Golden Globe. Ikke minst har han blitt Oscarnominert for filmene Kundun, The Hours og Notes on a Scandal. Han kan ikke sies å være en universelt likt komponist, men han er en tydelig stemme som virkelig er verdt å sjekke ut.

Kunne du også tenke deg å bli fimmusikkomponist? Start med pianoundervisning så tidlig som mulig.

Pauline Hall

Pauline Hall (1890–1969) regnes som en av de viktigste norske kvinnelige komponistene gjennom historien. Også hun har drevet med mye mer enn filmmusikk. Bakgrunnen hennes var forankret i tysk klassisk-romantisk tradisjon, men innflytelser fra spesielt fransk musikk påvirket i stigende grad produksjonen hennes.

Hall gjorde seg også synlig som musikkanmelder. Som komponist av filmmusikk stod hun bak lydsporet til blant annet Om kjærligheten synger de, Kranes konditori og Den evige Eva.

Lær mer om pianoets spennende historie her.

De store virtuosene

Vi hopper videre til noen av de virkelige mestrene ved tangentene. Dette er pianistene du drømmer om å låte som.

Fingrene deres flyr over tangentene i imponerende fart og med utrolig presisjon. Fingerferdighetene ved pianoet er rett og slett ikke sammenlignbare med den gjengse pianist, og denne gruppen mennesker får selv de mest komplekse stykker til å virke enkle.

bilde av publikum i en opera, alle står og applauderer
Vi tar en titt på noen av pianistene som reiser på kryss og tvers i verden og spiller konserter i operaer og på store scener. (Kilde: Unsplash)

Lang Lang

Lang, som fremdeles er i 30-årene, er blant de mest fremtredende pianistene av sin generasjon. Han er kjent for sin teatralske stil, som noen kritikere vil si at er litt vel i overkant.

Han har opptrådt på store scener rundt om i verden, men for deg som digger sjangerblanding, trekker vi frem hans opptreden på Grammy-utdelingen med Metallica, hvor han spilte en seks minutter lang solo.

Jevgenij Kisin

Som mange andre pianovirtuoser ble Kisin først kjent som et vidunderbarn. Han er en av de mest profilerte nålevende russiske pianistene.

Kisin er spesielt kjent for sine tolkninger av de romantiske komponistenes stykker: Schubert, Chopin, Liszt og Rachmaninoff er sentrale navn her.

Radu Lupu

Lupu er også utdannet i Russland, til tross for at han opprinnelig kommer fra Romania. Lupu spiller konserter verden rundt, men unngår for det meste å gi intervjuer, noe som gir ham en mystisk kvalitet.

Han kan kalles idiosynkratisk, og spiller aldri inn musikk. Han velger dessuten kontorstol fremfor krakk når han sitter foran pianoet.

Franz Liszt

Vi skal litt bakover i tid, til 1800-tallet, perioden der pianoet fikk den formen vi kjenner i dag. Ungarske Liszt var ikke bare en virkelig superstjerne av en pianist (hysteriet rundt ham fikk navnet "Lisztomani"), han spilte også en viktig rolle i utviklingen av spilleteknikker for det moderne pianoet.

Ikke minst bidro han til å hente frem i lyset komponister som vi i dag ser på som soleklare i den musikalske kanon, som BachBeethoven og Schubert.

Clara Schumann

Vi kunne trukket frem ektemannen hennes, Robert Schumann, men Clara fortjener mer oppmerksomhet enn hun har fått gjennom historien. Hun reiste rundt og spilte konserter allerede fra ung alder av.

Ikke bare komponerte hun stykker til piano, kammermusikk, sanger og en pianokonsert, hun var tidlig ute med å fremføre uten noter og stod for urfremførelsen av en rekke av Robert Schumanns og Johannes Brahms verker.

Sonya Belousova

Tilbake i nåtiden retter vi blikket mot Sonya Belousova. Denne russiske pianisten har vunnet en rekke internasjonale pianokonkurranser, og talentet hennes har vært bemerket allerede siden hun var i 13-årsalderen.

En av hennes store styrker er improvisasjonsferdighetene hennes. Hun spiller på store scener rundt om i verden, og har dessuten ansvaret for musikken i flere amerikanske operaer. Hun er kjent for sitt samarbeid med den argentinske komponisten Jorge Calandrelli.

Herbie Hancock

Frem til nå har vi holdt oss til den klassiske musikken, men jazz fortjener også en plass på denne listen! Og blant jazzpianistene er Hancock et av de virkelig store navnene. Han er både pianist og komponist, og har blant annet spilt sammen med Miles Davis.

Hancock har ikke holdt seg hardnakket til jazzen, men eksperimentert med en rekke sjangre, blant annet funk og elektronisk musikk. Han har bidratt med mye nytenkning innenfor sjangeren, og i sine nyeste prosjekter samarbeider 81-åringen med artister som Kendrick LamarKamasi Washington og Flying Lotus.

Mary Lou Williams

Vi holder oss litt lenger i jazzens verden. Mary Lou Williams, som levde fra 1910 til 1981, var en jazzpianist som samarbeidet med mange av samtidens store navn, både som pianist og komponist.

Fra slutten av 20-tallet laget hun arrangementene for ektemannen John Williams' band, og de fikk mye oppmerksomhet for sine originale arrangementer. På 30-tallet lagde hun arrangementer for blant annet Duke Ellington, Benny Goodman og Louie Armstrong. På 40-tallet ble hun også en viktig skikkelse innen bebop, og hun samarbeidet med Thelonious Monk, Dizzy Gillespie og Charlie Parker. Fra rundt denne perioden av komponerte hun dessuten mange stykker av betydelig størrelse.

bilde av hyllene i en platebutikk, lp-plater med jazzartister står på rad og rekke
Sjekk ut jazzseksjonen i platebutikken! Det er masse inspirerende pianospill å oppdage. (Kilde: Unsplash)

Sulten på å teste ut egne ferdigheter? Sjekk ut denne listen over utfordrende sanger på pianoet!

Sangstjerner som også er pianister

Vi snakker ofte mest om stemmen deres, eller kanskje om livene deres utenfor musikken, men disse sangerne bør også løftes frem som dyktige pianister og viktige moderne musikalske innflytelser.

Nina Simone

Nina Simone er først og fremst kjent som en sanger innenfor sjangre som souljazzgospel og RnB. Ikke like kjent er det at hun også var en klassisk utdannet pianist. For et ordentlig innblikk i Simones pianospill anbefaler vi å sjekke ut albumet Nina Simone and Piano! fra 1969, hvor Simone akkompagnerer seg selv på piano.

Elton John

La oss ta en titt på en brite! Elton John er rett og slett en pop-legende. Med mer enn 200 millioner album solgt på verdensbasis har han tatt plass som en viktig del av vår musikkarv. Og det er vanskelig å separere ham fra pianoet.

John har vunnet en rekke priser, blant annet seks Grammy-priser og én Oscar for "Can You Feel the Love Tonight" fra Løvenes konge. Han har inspirert en rekke forskjellige artister, fra Kanye West til Joe Cocker.

Kanskje du ikke har ambisjoner om å nå samme berømthet som selveste Elton John, men om du kunne tenke deg å lære pianoets kunster, forsøk deg på pianokurs Trondheim.

Aretha Franklin

Aretha Franklin var en amerikansk jazz-, gospel- og RnB-sanger som har blitt et ikon verden over. Gjennom sin over 40 år lange karriere rakk hun å vinne ikke mindre enn 18 Grammy-priser.

Om du er nysgjerrig på å høre mer av Franklins pianospill, anbefaler vi at du sjekker ut "You Send Me" eller "I Say A Little Prayer for You". En gullstrupe med eventyrlig fingerferdighet – hva kan vi si, annet enn respekt!

Alicia Keys

Om kombinasjonen av en kraftfull stemme, rytmiske melodier og en perfekt harmoni mellom piano og stemme høres ut som noe for deg, trenger du ikke å lete lenger enn Alicia Keys.

Hennes første album, Song in A Minor, slo virkelig an, og det endte med salgstall på over 12 millioner. For å bli bedre kjent med pianisten Keys (navnet forteller forresten i seg selv mye om hvilken plass pianoet har i livet hennes) anbefaler vi albumet The Diary of Alicia Keys. Her blander hun pianospill, RnB, jazz og soul til en herlig cocktail.

Det er umulig å gi en absolutt ranking av tidenes beste pianister. Mye handler dessuten om smak, og sjansen er stor for at din favorittpianist ikke bare er skikkelig dyktig, men også holder på innenfor en sjanger du ikke får nok av.

Vi skulle gjerne trukket frem mange flere pianister, men navnene på denne listen er alle bunnsolide musikere som vi anbefaler deg å sjekke ut. Uansett om de ikke treffer deg helt, vil du helt sikkert være i stand til å glede deg over talentet deres.

Begynn å lære piano fra bunnen av her!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.