Når man begynner å ta pianotimer, er som regel et av målene å utvikle ferdighetene sine så raskt som mulig.

Man vil bygge seg et solid grunnlag av tekniske ferdigheter og teoriforståelse, gjerne med et mål om å spille pianostykkene man virkelig liker.

De fleste av oss (men ikke alle!) får innimellom store opplevelser når vi hører på musikk. Mang en pianist har vel drømt om å skape slike intense opplevelser for sine tilhørere.

De fleste pianister har dessuten et ønske om å spille sanger de har hørt og drømmer om å gjenskape. I gryta av drømmer og mål og interesse ligger som regel også litt stolthet og ego: Hvem har ikke lyst til å bevise sin verdighet ved å mestre de virkelig komplekse stykkene? Da spiller det ikke nødvendigvis noen stor rolle at det ikke helt er din stil eller smak – det viktigste er utfordringen, og kanskje også statusen det kan gi å spille dem godt.

Disse vanskelige stykkene hører til vidt forskjellige tidsepoker og stiler. I denne artikkelen trekker vi frem 10 av stykkene som faller inn i kategorien vi har skissert. Noen er kjente, noen er ikke så kjente, noen hører til den klassiske musikkens verden, mens andre bedre kan klassifiseres som popmusikk.

Når du har lest deg gjennom listen, stikker du kanskje rett til pianoet eller keyboardet ditt for å lære dem?

en kvinne med hodetekefoner spiller på et piano, i bakgrunnen står en laptop med et musikkmikseprogram
Uansett om du vanligvis spiller andres verk eller liker å komponere dine egne stykker, kan det være spennende å teste ferdighetene med et av pianohistoriens mesterverk. (Kilde: Unsplash)
De beste Pianolærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (10 Evaluering(er))
Patricia
360kr
/t
1. kurstime gratis!
Ragnhild
5
5 (1 Evaluering(er))
Ragnhild
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Juliana
5
5 (6 Evaluering(er))
Juliana
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Kingsley
5
5 (5 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Jesper
5
5 (2 Evaluering(er))
Jesper
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (10 Evaluering(er))
Patricia
360kr
/t
1. kurstime gratis!
Ragnhild
5
5 (1 Evaluering(er))
Ragnhild
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Juliana
5
5 (6 Evaluering(er))
Juliana
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Kingsley
5
5 (5 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Jesper
5
5 (2 Evaluering(er))
Jesper
300kr
/t
Første kurstime gratis>

Klassisk musikk for pianovirtuoser

Det er ofte en tendens til å si at klassisk musikk som er komponert av verdens beste pianister, også er den som er vanskeligst å spille. Fullt så enkelt er ikke bildet, og det er mange klassiske stykker av dyktige komponister som brukes i pianoopplæring, for eksempel.

Men noen stykker lever opp til forventningene, og vi skal se på en håndfull av dem.

Symfoni nr. 5 av Beethoven (1804–1808)

Kort sagt et legendarisk stykke komponert av en genial musiker. Det er bedre kjent under navnet "Skjebnesymfonien". Du har sannsynligvis allerede hørt det, uansett om du er klar over det eller ei. Det dukker også opp i flere filmer, blant annet The Longest Day og Saturday Night Fever.

Den består av fire satser: Allegro con Brio, Andante con moto, Scherzo allegro og Allegro. Symfonien varer i omtrent 40 minutter.

Visste du at musikken ble komponert under napoleonskrigene, da Østerrike ble invadert av Frankrike?

Da var Beethoven i 30-årene, og hørselen hans ble stadig dårligere.

Man kan vanskelig si at stykket har sunket i relevans eller popularitet siden da: Det har fremdeles en helt sentral plass på den musikalske stjernehimmelen.

Pianosonate nr. 18 i D-dur av Mozart

Mozart trenger vel ingen introduksjon, og han regnes av mange som den største virtuosen i pianoets historie.

Fordi pianistevnene hans manifesteres i komposisjonene hans, som både er komplekse og vanskelige, er pianosonatene hans verdige utfordringer for en pianist.

Og nr. 18 byr på et deilig utvalg av tekniske utfordringer, fra endringer i rytmen til fingerposisjonering og hurtighet.

Man kan si at man har nådd et virkelig respektabelt nivå på pianoet når man har mestret Mozarts sonater, og det gjelder ikke minst nr. 18.

Bolero av Maurice Ravel (1928)

Uten tvil en av de mest ikoniske ballettene fra 1900-tallet. Melodien er rett og slett skikkelig catchy, og den varer i omtrent 15 minutter.

Melodien, eller temaet, gjentas gjennom stykket, og det er variasjoner i crescendo og orkestrering bidrar til å skape dynamikk og utvikling.

Og den har virkelig satt seg i kulturen. Bolero er den dag i dag et av de mest spilte ballettstykkene i verden, og stykket har også dukket opp på store idrettsarrangementer som avslutningsseremonien i OL i Sochi i 2014.

Operaen i Bjørvika med skikkelser på taket, sola har akkurat gått ned
Hvorfor ikke prøve deg på et stykke som har blitt spilt på store scener verden rundt i tiår eller til og med århundrer? (Kilde: Unsplash)

Toccata i D-moll av Bach (1703–1707)

Nok et stykke "alle" har hørt. Det ble opprinnelig skrevet for orgel av Bach på begynnelsen av 1700-tallet. Det har vært stilt spørsmål ved om Bach er den virkelige opphavsmannen til stykket. En forklaring på ukarakteristiske trekk er at det ble skrevet da han var svært ung.

Det har fått en viktig plass i populærkulturen, og har dukket opp i verdens mange kinosaler gjentatte ganger, i filmer som FantasiaTwenty Thousands Leagues under the Sea, The Godfather, The Aviator og Pirates of the Caribbean.

Stykkets innledende noter er spikret fast i historien, og en vakker, komplisert melodi har funnet sin plass i verden.

Lær mer om det interessante instrumentet piano her.

Popmusikk og suksess med komplekse sanger

Popmusikken er elsket og hatet. Til tross for at mange har vansker med å tro det, kan kommersiell musikk være interessant og utfordrende for mang en pianist.

Ikke minst kan den kreve høy teknisk kompetanse. Vi ser på noen av sangene som beviser dette.

Diego av Michel Berger (1983)

I Frankrike er Michel Berger en stor skikkelse innenfor piano og komposisjon. Han står bak en rekke store hits. Han skrev både sanger for seg selv og for andre musikere.

Og dersom vi skal trekke frem én sang som virkelig viser frem hans kvaliteter som komponist, er "Diego" det perfekte eksempelet.

Akkordene bindes sammen med en fantastisk flyt. Vanskelighetsgraden ligger ikke i det rent tekniske, men i kontrollen over rytmen og følelsene i musikken. Her har du et virkelig komplett stykke for en som holder på å lære seg å spille piano. Det er en virkelig utfordring å skulle spille det like godt som Berger selv.

Life on Mars av David Bowie (1971)

Ta en titt på denne sangen, som fikk en ny oppblomstring ved David Bowies død i 2016. En av hans største suksesser er bygget opp rundt en enkel pianomelodi som til gjengjeld har en helt spesiell intensitet.

Noen vil innvende at det er en gjentagende melodi, men musikken, i likhet med Bergers, vokser og utvikler seg med en stigende intensitet i fremførelsen og med crescendoet.

Resultatet er en sang med kultstatus som du kommer til å måtte øve litt på før du har i fingertuppene.

Georgia On My Mind av Ray Charles (1960)

Pianister som er interessert i kulturen rundt instrumentet sitt, vet at jazz er en spesiell sjanger. Det er ikke alle musikere forunt å lykkes innenfor sjangerens unike rammer. Og Ray Charles er kanskje den største virtuosen å finne på feltet.

Det er ikke bare fordi han var blind. Musikken hans er tidløs, komplett og vanskelig å transkribere.

Sangen vi trekker frem her, er et av hans mest bemerkelsesverdige romantiske stykker. Vanskeligheten i stykket ligger ikke i rytmen, men i melodien selv.

For å spille "Georgia on My Mind" må du føle sangen, forstå den. Ikke minst må du være bevisst på forbindelsen mellom musikken og teksten.

en gruppe på fire sitter på en scene med et neonskilt der det står "jazz", de spiller piano, trommer, trompet og et gitaraktig instrument med sju strenger
Pianoet hører ikke bare til den klassiske musikken! (Kilde: Unsplash)

Lær mer om pianoet, kjente pianister og viktige pianostykker her.

Stor og vanskelig filmmusikk

Filmmusikken har også fortjent sin plass på denne listen.

Stykkene vi trekker frem, er på et høyt teknisk nivå og krever betydelige ferdigheter av en pianist. De passer absolutt ikke på tidlige pianotimer.

Folk har en tendens til å bli skikkelig gira på å spille piano når de hører disse stykkene. Målet er altså å bli så god på pianoet at man kan gi dem et ærlig forsøk.

Comptine d'un autre été av Yann Tiersen

Ingen som har hørt den, kan glemme denne melodien fra en av de mest populære franske filmene fra tidlig 2000-tall: Den fabelaktige Amélie fra Montmartre.

Melodien, som er komponert av Yann Tiersen, er særlig vanskelig av en litt spesiell grunn: Den er skrevet for en venstrehendt pianist.

Siden de fleste pianister, som verdens befolkning generelt, er høyrehendte, byr dette på ekstra utfordringer. Det kreves spesiell fingertrening for å klare å spille dette stykket. Dette, kombinert med et høyt tempo, gjør stykket til til en virkelig utfordring.

Fly av Ludovico Einaudi

Mange har felt en tåre når de har lyttet til denne musikken. Musikken er relativt rask og veldig rytmisk. Stykket krever solide fingerferdigheter og en følsomhet og subtilitet i spillet. Dette er ikke noe alle klarer å få tilstrekkelig kontroll på.

Musikken er basert på tempo, arpeggioer og akkorder. Men det pakkes inn i all følelsen og sødmen dette høylytte stykket flommer over av. Fly kommer til å beholde sin plass som et minneverdig stykke filmmusikk i lang tid.

Musikken spiller en viktig rolle i en films suksess. De urørlige beviser nettopp det.

Interstellar-soundtracket (Hans Zimmer)

Ah, mesteren Hans Zimmer, et av de klart viktigste navnene i filmmusikk.

Det minste man kan si om lydsporet til Interstellar, er at han ga alt han hadde. Stykket er langt, med rytmiske og melodiske akselerasjoner. Det er rett og slett et mektig stykke, båret på crescendoens vinger.

Som i mye annen musikk av Hans Zimmer er ikke sangens base spesielt teknisk utfordrende. Det er rytmeforandringene og lydvariasjonene som gjør stykket spesielt.

Hva mer er det å si?

Finn frem hendene dine, velg et piano, spill dine vakreste toner, finn en pianolærer, begynn å øve, gjør det du må for å bli pianisten du drømmer om å være.

Og om du ikke føler deg klar for disse stykkene enda, hjelper denne artikkelen deg på vei!

Trenger du en lærer i Piano?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.