La oss for en stund legge kjemiproblemene til side. Glem ligninger og diagrammer, la analyser og teorier ligge, spar eksperimentene til senere, og tøm hodet for alle de begrepene du har lest deg opp på.

I stedet for moler, forbindelser og overgangsmetaller, la oss heller fokusere litt på de morsomme sidene av kjemi, og alle de forbløffende fenomenene du kan lære mer om av å studere kjemi.

Kjemi handler om mer enn avogadroloven, kovalente bindinger eller funksjonelle grupper. Å studere kjemi er inspirerende! Så la oss se nærmere på kjemiens mest utrolige fakta.

De beste Kjemi - Høyere utdanninglærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (14 Evaluering(er))
Thomas
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (8 Evaluering(er))
Esmail
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Shokrullah
5
5 (9 Evaluering(er))
Shokrullah
190kr
/t
1. kurstime gratis!
Sigrid
Sigrid
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Filimon
Filimon
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Henriette
Henriette
400kr
/t
1. kurstime gratis!
Jonathan
5
5 (2 Evaluering(er))
Jonathan
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Odd-anders
Odd-anders
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (14 Evaluering(er))
Thomas
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (8 Evaluering(er))
Esmail
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Shokrullah
5
5 (9 Evaluering(er))
Shokrullah
190kr
/t
1. kurstime gratis!
Sigrid
Sigrid
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Filimon
Filimon
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Henriette
Henriette
400kr
/t
1. kurstime gratis!
Jonathan
5
5 (2 Evaluering(er))
Jonathan
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Odd-anders
Odd-anders
300kr
/t
Første kurstime gratis>

Kjemioppfinnelser som kom til ved en tilfeldighet

Historien er full av kjemioppdagelser som har endret verden for alltid. Her er noen av de som ikke skjedde helt etter planen.

Fyrverkeri

Historien går som følger: For omtrent to tusen år siden var en kokk opptatt med å forberede et måltid. Ved et uhell skal hun ha blandet sammen kull, svovel og kaliumnitrat, tre ingredienser som var helt vanlige på kjøkkenet. Kaliumnatrat, også kjent som salpeter, har lenge vært i bruk som konserveringsmiddel.

Når disse tre ingrediensene ble varmet opp, så smalt det. Blandingen var mer eller mindre det vi i dag kjenner som krutt. Da skal kokken ha helt blandingen over i et bambusrør, noe som førte til at trykket fra gassene bygde seg opp, og eksplosjonen ble enda større.

Så neste gang du ser fyrverkeri, skjenk da en tanke til en kinesisk kokk som (i hvert fall i følge myten) skal ha snublet over oppskriften en gang rundt år null!

Coca-Cola

Den amerikanske borgerkrigen var over, og den sårede soldaten John Pemberton var ute etter en måte å tjene penger på. Ikke minst kjempet han med en avhengighet av smertestillende midler. Han var farmasøyt av yrke, og prøvde å eksperimentere seg frem til et legemiddel han kunne selge. Det ble ingen kommersiell suksess av noen av eksperimentene hans, med unntak av "medisinen" han baserte på kokaplanten, som han mente hjalp mot dårlige nerver.

Den medisinske drikken ble til Coca-Cola, men ikke før etter Pembertons død, og da hadde han rukket å selge oppskriften. Det var en forretningsmann som til slutt gjorde drikken til det enorme merkevarenavnet det er i dag, men kokain er ikke lenger en av ingrediensene …

Utrolige kjemifakta om kroppen din

Menneskeheten og en skje

Menneskekroppen er bygget opp av et uendelig antall atomer. Selv består atomene av nærmest ingenting. Til tross for sine elektroner, protoner og nøytroner, er atomene fylt av 99,9 %  tomrom. Noen har prøvd å sammenligne et atom med et fotballstadion, der partiklene ikke en gang utgjøre størrelsen av en tennisball. Som man kan lære mer om i fysikken, så er det bølger og atomkrefter som holder atomene sammen.

Om det hadde vært mulig å fjerne tomrommet mellom alle partiklene i et atom, ville det ikke blitt mye igjen. Det sies at uten dette tomrommet, så ville alle atomer fra alle mennesker i hele verden få plass i en skje.

Skje med pulver.
Dette kan i teorien være alle mennesker på hele kloden! Bilde: Visualhunt

Vil du lære mer om atomer? Les artikkelen vår om grunnleggende kjemiske konsepter.

Hva er den samlede verdien av kroppen din?

I likhet med alt annet i verden, er kroppen din laget av grunnstoffer. Hydrogen, karbon, oksygen, nitrogen og fosfor står for mesteparten, mens kalium, klor, magnesium, svovel og natrium utgjør mindre enn én prosent. Det er interessant å tenke på at de stoffene man sysler med i et laboratorium også finnes i kroppen din!

Men om du av en eller annen grunn skulle bryte kroppen din ned til atomene og molekylene disse stoffene består av, så er den dessverre ikke verdt stort. På 1920-tallet var det en kjemiker som regnet ut at den totale prisen kom på bare litt over sju kroner. Justert etter dagens markedspriser, er du kanskje verdt en tier!

Les denne artikkelen om nødvendig kjemiutstyr for finne ut hva du trenger for å gjøre dine egne analyser av hva ting består av.

Kropper og blyanter

Nest etter oksygen, så er karbon det vanligste molekylet i kroppen. Ikke overraskende, ettersom det er et av de grunnstoffene det er mest av på hele jorden, noe som har vært kjent for vitenskapsfolk i tusenvis av år.

Karbon har en uendelig mengde bruksområder. Fra hydrokarbonet brukt i bensin, til polymer brukt til å lage plast. Men en ting som er litt artig å vite, er at av alt karbonet i kroppen din er det mulig å lage nesten 10 000 blyanter!

Forbløffende fakta om atomer

Vi har kjent til atomene veldig, veldig lenge

Tegning av atom.
Atomet er ikke noe nytt. Bilde: Pixabay

Du tenker kanskje at atomer, disse helt fundamentale små tingene vi lærer om på skolen, er en relativt ny oppdagelse. For hvordan kunne noen vite hva som foregikk på det nivået uten et mikroskop?

Sannheten er at allerede rundt 400 år f.v.t. var det en greker ved navn Demokrit som omtalte atomets eksistens. Han var filosof og det man kan kalle en naturviter. Det var han som ga atomet navn, og han regnes som den moderne vitenskapens far.

Men som filosof, og uten de rette verktøyene, kan nok mange av ideene hans defineres en særdeles vellykket hypotese. Det var ikke før på 1700-tallet at atomteorien ble akseptert som fakta grunnet John Daltons forskning.

Om du vil lese mer om John Dalton, sjekk ut denne artikkelen om våre mest berømte kjemikere.

Glass er flytende

Dette er en typisk kjemifakta som overrasker mange, og ikke uten grunn. Glass er faktisk flytende væske, og ikke et fast stoff. Det flyter bare utrolig sakte. Ta en titt på et gammelt vindu, og du vil trolig se at det er tykkere på bunnen enn det er på toppen.

Men hvordan er dette mulig? Den smeltede massen som skal bli til glass avkjøles veldig raskt, og det rekker da aldri å krystalliseres. Eller for å si det med kjemitermer: De kjemiske bindingene i molekylstrukturen av stoffet strammer seg opp, fordi de mangler termisk kraft til å bevege seg fritt.

Så selv om det ikke ser sånn ut, så flyter altså glass, men det skjer i en hastighet som tar millioner av år sammenlignet med hva vann kan gjøre på et øyeblikk.

Vann føles kaldere enn luft, selv ved samme temperatur

Har du noen gang lurt på hvorfor vannet i bassenget eller sjøen ofte føles kaldt, selv på en varm dag? Det finnes det en vitenskapelig forklaring på.

Selv når vann har nøyaktig den samme temperaturen som luft, vil det føles kjøligere. Grunnen til det, er at vann er en bedre varmeleder enn luft. Av samme grunn har veggisolasjon tusenvis av små luftlommer, sånn at det skal holde bedre på varmen. Luft har langt fra den samme tettheten som vann, og atomene er dermed lengre fra hverandre, noe som betyr at termisk energi ikke kan passere gjennom det like lett.

Sjakk og atomer

Dette er en kjemifakta som kan være litt vanskelig å ta innover seg.

De fleste fysikere er enige om at det er omtrent 10⁸⁰ atomer i hele universet. Dette tallet med sin potens tilsvarer hundre quinvigintillioner, altså 10 med tjuefire nuller etter seg. Det er et siffer som nesten er for stort til å fatte!

Men enda større enn det, er antallet mulige trekk i et parti sjakk. En matematiker som lurte på hvordan han kunne lære en datamaskin å spille sjakk, regnet seg frem til omtrent 10¹²⁰. Tallet er basert på et parti med en gjennomsnittlig varighet på åtti trekk, med et gjennomsnitt på tretti mulige trekk når som helst under partiet.

Sjakkbrett med brikker.
Et brett fullt av muligheter. Bilde: Visualhunt

Morsomme fakta om syrer og baser

Base og såpe

Du har trolig brukt base (eller alkali, som er base løselig i vann) oftere enn du tror. Det er en vanlig ingrediens i mange ting de fleste har hjemme, som blekemiddel eller bakepulver.

De aller fleste vet at det er lurt å bruke hansker når man håndterer blekemiddel. Og det samme gjelder når man behandler alkaliske stoffer under et kjemiforsøk. Men vet du hvorfor?

Vannløselige baser gjør faktisk hendene dine til såpe! De reagerer med fettsyrene som er på hendene dine, og denne prosessen kalles forsåpning. Om du har fått blekemiddel på hendene, har du kanskje merket at huden blir glatt og sleip. Det er rett og slett fordi hendene dine er i ferd med å bli til såpe.

Magesyre

Magesekken din er full av syre. Denne syren er en blanding av saltsyre, natriumklorid og kaliumklorid i forskjellige konsentrasjonsnivåer, og dette hjelper deg å bryte ned mat og drepe bakterier. Det er som et biologisk forsvar mot sykdommer som kommer inn gjennom munnen.

Denne syren er antagelig langt sterkere enn du tror. Med en pH-verdi mellom en og tre, er den like sterk som batterisyre. Denne syren er faktisk sterk nok til å smelte metall. Om du får det på huden, så vil det etse seg rett gjennom.

Det er i grunn et biologisk mirakel at vi kan vandre rundt med dette stoffet inni oss.

Bier og vepser – syre og base

Motsetningen mellom syre og base dominerer kjemiundervisningen, og er ganske fascinerende. Men fenomener du kan observere under kontrollerte forhold i et laboratorium, er i bunn og grunn det samme som skjer hele tiden i naturen og i alt som lever rundt oss.

Bien er en flittig pollinator som gjør det mulig for oss å kjøpe varer som frukt og blomster i butikken. Vepsen, noe mer aggressiv og pågående, er naturens renovasjonsarbeider og uvurderlig på sitt vis. Men begge kan potensielt ødelegge en dag i sommersolen med smertefulle stikk. Det du kanskje ikke vet, er at de er hverandres perfekte motsetning. Bistikk er nemlig surt, og vepsestikk basisk.

I teorien kan et vepsestikk fungere som en motgift mot et bistikk, og motsatt, gitt at det skjer på samme sted. Det ene stikket nøytraliserer faktisk det andre!

Dersom dette vekket nysgjerrigheten din, les denne artikkelen for å få en innføring i alt du bør vite om kjemi.

Trenger du en privatlærer i kjemi på videregående nivå? Superprof kan hjelpe deg.

Trenger du en lærer i Kjemi - Høyere utdanning?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 2 stemme(r)
Loading...

Jorun

Språkdame med forkjærlighet for rettskriving generelt, skjønnlitteratur, strikketøy og katter spesielt.