Går du rundt med en kjemiker i magen? Da kan det være en idé å investere i kjemiutstyr for å utføre enkle eksperimenter hjemme. Et fullt utstyrt laboratorium er kanskje litt vel ambisiøst, men det finnes enkle kjemisett å kjøpe som passer for både barn og voksne.

Men før du går til innkjøp av noe som helst, kan det være lurt å lese dette for å få en liten innføring i hvilket kjemiutstyr du trenger for å gjøre kjøkkenet ditt om til et lite laboratorium.

Les denne artikkelen for å øke ditt kjemiske ordforråd.

De beste Kjemi - Høyere utdanninglærerne tilgjengelig
Thomas
5
5 (14 Evaluering(er))
Thomas
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (8 Evaluering(er))
Esmail
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Shokrullah
5
5 (9 Evaluering(er))
Shokrullah
190kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonathan
5
5 (2 Evaluering(er))
Jonathan
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sigrid
Sigrid
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd-anders
5
5 (2 Evaluering(er))
Odd-anders
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Henriette
4
4 (1 Evaluering(er))
Henriette
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sharon
Sharon
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (14 Evaluering(er))
Thomas
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (8 Evaluering(er))
Esmail
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Shokrullah
5
5 (9 Evaluering(er))
Shokrullah
190kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonathan
5
5 (2 Evaluering(er))
Jonathan
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sigrid
Sigrid
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd-anders
5
5 (2 Evaluering(er))
Odd-anders
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Henriette
4
4 (1 Evaluering(er))
Henriette
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sharon
Sharon
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Det mest nødvendige utstyret

Reagensrør

Det er fint lite du får gjort uten reagensrør. Disse ikoniske glassrørene er spesielt utformet for å håndtere kjemiske reaksjoner på best mulig måte. De tåler å varmes opp til høye temperaturer, og de kan fylles med syre og andre farlige stoffer, ikke minst er de lette å vaske og lagre. De er dessuten laget av glass, sånn at du lett kan følge med på hva som skjer.

Reagensrør kommer i mange størrelser, og de større er ideelle til å varme opp væsker i.
Reagensrør er tubeformede og stort sett avrundede i enden, så for å unngå søl, bør et reagensrørstativ i inngå i kjemisettet ditt.

Kolber

Kolber brukt i kjemi er beholdere i glass, og de kommer i mange former og fasonger. Det er mange varianter å velge mellom, men det finnes noen typer som er spesielt anvendelige.

Et målebeger med helletut gjør det enklere å måle opp væsker nøyaktig, og helle dem over i andre enheter uten å søle.

Den koneformede glasskolben, også kjent som erlenmeyerkolbe, er lett gjenkjennelig med sin smale hals og brede bunn. Fasongen har to store fordeler: Det er lett å riste innholdet uten å søle, og den er ideell til å koke væsker i, ettersom fasongen gjør at kondensen renner ned langs sidene sånn at mindre av innholdet går til spille.

Erlenmeyerkolber
Den tyske kjemikeren Emil Erlenmeyer har gitt sitt navn til disse kolbene, som han oppfant i 1861.
Bilde: Visualhunt

Byrette

En byrette er et slags reagensrør. Den har måleenheter på siden og en kran i den ene enden, noe som gjør at den kan dryppe væske på en veldig presis måte. Et essensielt verktøy for å få dreis på eksperimentene dine.

Pipette

Pipette, også kalt dråpeteller, er som et bitte lite reagensrør som du klemmer i den ene enden, enten for å dra inn eller dosere væske. I kjemi er det primært brukt for å hente væske fra et reagensrør til et annet.

Petriskål

Petriskåler er et av biologenes fremste verktøy for å dyrke frem og studere bakterier. Men den har også sin plass i kjemien, og kan blant annet brukes til å dyrke krystaller. De finnes i både plast og glass, men glass er å foretrekke.

I denne artikkelen om kjemioppdagelser kan du lese mer om hva som ble funnet i en petriskål.

Verneutstyr

Vernebriller og hansker

Før du setter i gang med eksperimenteringen, må du sørge for egen sikkerhet. Vernebriller for å skåne øynene, og kjemikaliebestandige hansker er absolutt helt nødvendig!

Noen av kjemikaliene du jobber med kan være direkte farlige, mens andre rett og slett ikke er noe du vil ha på hendene, så vær alltid på den sikre siden. Verneutstyr gir dessuten et profesjonelt preg!

Hånd i gummihanske som peker.
Vær smart – bruk verneutstyr! Bilde: Unsplash

Laboratoriestativ

Laboratoriestativet er et vektet stativ med en justerbar klemme. Klemmen kan holde både flasker og rør.

Dersom du skal dryppe en løsning fra en byrette over i en en annen løsning, er det både enklere og mer sikkert å feste byretten i klemmen på stativet, og du har hendene fri til å gjøre andre ting. Et laboratoriestativ er et essensielt verktøy for en hver kjemiker.

Ekstrautstyr

Termometer

For å vite hva som skjer under et eksperiment, er det ofte nødvendig å kunne måle temperaturen. Hvilken temperatur får enkelte stoffer til å reagere med andre? Og hvor varmt eller kaldt må noe være for å endre form fra fast stoff til væske eller gass?

Denne lille innretningen kan avgjøre hele kjemieksperimentet ditt. Kjemikalier oppfører seg svært forskjellig ved forskjellige temperaturer, så vær sikker på at du får det riktig.

Lakmuspapir

Når du først har fylt opp reagensrøret ditt med en løsning, er det veldig praktisk å finne ut mer om hva det faktisk er du har med å gjøre. Men hva er den enkleste måten å gjøre det på?

Syre og base – en helt essensiell del av kjemifaget – kan måles ved hjelp av lakmuspapir. Det er en indikator på hvor syreholdig eller basisk løsningen din er. Rødt papir indikerer syre, mens blått betyr base. Blir det lilla, er løsningen nøytral.

Vi har noen fascinerende fakta om syre og base som du nesten garantert ikke kjenner til. Les om det i denne artikkelen om morsomme fakta om kjemi.

Periodesystemet

Mange har nok sett dette uten å vite helt sikkert hva det er, eller hva det brukes til. Periodesystemet er en tabell for grunnstoffene. I korte trekk beskriver det hva hvert enkelt av grunnstoffene våre er, og hva de reagerer med. Dette er viktig å lære å tolke.

Periodesystemet er rangert etter atomnummer, altså det antallet protoner som finnes i hver enkelt atomkjerne, og etter hvert av grunnstoffenes grad av reaktivitet. Ved hjelp av dette systemet kan du forutse hvorfor noe som virker så hverdagslig som fluor er så reaktivt, og hva som skjer når forskjellige grunnstoffer reagerer.

Skolehus med periodesystem på veggen.
Denne skolen i Panduwasnuwara, Sri Lanka, tar kjemifaget på alvor. Bilde: Visualhunt

Molekylmodeller

Mens periodesystemet kan vise deg hva som skjer i et gitt atom ved hjelp av atomtallet, er molekylmodeller en praktisk måte å både se og forstå hvordan molekyler og forbindelser dannes. Vil du lese mer om molekyler og forbindelser, sjekk ut artikkelen vår om grunnleggende kjemiske konsepter.

Molekylmodeller er stort sett laget i plast, og består av små baller med hull (molekyler) og pinner (kjemiske bindinger) som kobles sammen. Det er litt som et tredimensjonalt puslespill, og du kan sette sammen et hvert tenkelig molekyl for å se hva som skjer i reagensrøret ditt i praksis.

Du kan kjøpe molekylmodeller som ferdige sett, eller du kan lage ditt eget med passende materialer du finner hjemme eller i en hobbybutikk.

Proffsett for kjøkkenkjemi

Bunsenbrenner

En bunsenbrenner er nok et nivå opp, og det er ikke sikkert du trenger dette hjemme, med mindre du virkelig har planer om å satse!

Bunsenbrenneren er en type gassbrenner som lager en veldig ren og klar flamme. Den er god å ha når du skal varme opp løsninger, se hvordan forskjellige stoffer reagerer på varme eller om du trenger å sterilisere labutstyr.

Du trenger også en gassbeholder å koble til bunsenbrenneren. Gass er ikke til å spøke med, så vær trygg på at du gjør alt etter boka for å unngå lekkasje eller lignende.

Vet du hvorfor det kalles en bunsenbrenner? Les artikkelen om våre mest berømte kjemikere for å finne det ut.

Stativ og trådnett

Flammen fra bunsenbrenneren kan nå en svært høy temperatur, og derfor trenger du et stativ som justeres i riktig høyde og plasseres over brenneren. På toppen av stativet legger du et trådnett – dette sørger for en jevn varmefordeling – som du kan plassere et beger eller en kolbe på.

Vil du lære mer om kjemi? Finn det meste du trenger å vite i artikkelen vår om alt det du bør vite om kjemi.

Trenger du hjelp før en kjemieksamen? Finn en privatlærer hos Superprof!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

4,00 (3 vurdering(er))
Loading...

Jorun

Språkdame med forkjærlighet for rettskriving generelt, skjønnlitteratur, strikketøy og katter spesielt.