Det spanske språket har en betydelig plass i norsk skole, i hvert fall sammenlignet med de andre tredjespråkalternativene.

Det er ikke så rart: Spansk er et stort språk på verdensbasis. Det er offisielt språk i 20 land, og over 400 millioner mennesker har det som sitt morsmål.

Som du sikkert allerede vet, er spansk nært beslektet både italiensk og fransk. Selv om germanske språk som tysk er lettere å lære for en nordmann, er spansk et relativt tilgjengelig språk. Et godt utgangspunkt er at vi deler alfabet.

Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at det er en stor oppgave å lære seg spansk, eller et hvilket som helst annet nytt språk, for den saks skyld. Det krever tid, utholdenhet og motivasjon å få kontroll på grunnleggende spansk grammatikk. Det kan fort ta årevis å mestre et språk.

Det er mange måter å gå frem på for å lære spansk. Du kan for eksempel ta et kurs på en lokal språkskole, lære språket på nett eller skaffe deg privat spanskundervisning.

Dersom du heller mot siste alternativ, står du fremfor en ny rekke spørsmål. Hvordan går du frem for å velge en lærer som er rett for deg?

Her trekker vi frem noen gode råd for å hjelpe deg med å finne den perfekte spansklæreren.

en mann står foran en rad av brusautomater og sliter med å velge
Hva gjør man når man må forholde seg til et stort utvalg? (Kilde: Unsplash)

Inspirert til å sette i gang? Finn et spanskkurs i Stavanger i dag!

De beste Spansklærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Carolina
5
5 (19 Evaluering(er))
Carolina
330kr
/t
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Mina renée
5
5 (1 Evaluering(er))
Mina renée
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Tobias
Tobias
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Cesar
5
5 (8 Evaluering(er))
Cesar
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Bárbara
5
5 (11 Evaluering(er))
Bárbara
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Paula
5
5 (7 Evaluering(er))
Paula
270kr
/t
1. kurstime gratis!
Francesca
5
5 (12 Evaluering(er))
Francesca
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Carolina
5
5 (19 Evaluering(er))
Carolina
330kr
/t
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Mina renée
5
5 (1 Evaluering(er))
Mina renée
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Tobias
Tobias
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Cesar
5
5 (8 Evaluering(er))
Cesar
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Bárbara
5
5 (11 Evaluering(er))
Bárbara
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Paula
5
5 (7 Evaluering(er))
Paula
270kr
/t
1. kurstime gratis!
Francesca
5
5 (12 Evaluering(er))
Francesca
350kr
/t
Første kurstime gratis>

Bli bevisst på hva du forventer av undervisningen

Det er mange gode grunner til å velge privat spanskundervisning. For eksempel er det en god måte å komme à jour med annen undervisning på. Dersom du vil lære spansk raskt, er privatundervisning perfekt for deg. Dersom du synes arbeidet er tungt, vil privatlæreren din kunne tilpasse undervisningen etter det.

Før du velger lærer, må du vite hva som er målet ditt med undervisningen.

Du gjør deg selv en stor tjeneste om du svarer på disse spørsmålene:

  • Hvorfor vil du ta spanskundervisning?

Kanskje sliter du med spansken på skolen. Kanskje er det spesielt uttalen din, eller verbbøyningen, eller vokabularet, som utfordrer deg. Kanskje forstår du mye spansk når du leser, men er ute av stand til å holde en samtale?

Spansklæreren vil legge opp undervisningen med utgangspunkt i dine styrker og svakheter, mål og utfordringer.

  • Hvordan liker du best å jobbe?

Hva slags læremateriale foretrekker du? Hvordan lærer du best? Vil du for eksempel ha et kurs som baserer seg på spanskspråklige samtaler? Hver lærer har sine foretrukne undervisningsmetoder.

  • Hvor vil du at undervisningen skal foregå?

Studier hjemme er et godt utgangspunkt for å gjøre god fremgang med spansken. Her er du komfortabel og uten medstudenter som kan distrahere deg. Men dersom du har vanskelig for å konsentrere deg, er det en stor hjelp å ha et fellesskap rundt deg. Det kan bestå av en klasse eller bare en lærer.

Finn en spansklærer i nærheten av deg

Det skal ikke mange tastetrykk til før du finner annonser for en mengde spansklærere. Den største utfordringen er ofte å finne de lærerne som er mest relevante.

Hva slags privatlærer ønsker du deg? En erfaren lærer med pedagogikkutdannelse? En spanskstudent? En som har spansk som sitt morsmål?

Om du velger en lærer fra Superprof, kan du sjekke ut deres digitale CV for å avgjøre om de passer dine behov. 

Noen har undervist eller underviser i spansk på skolen. De vil være godt kjent med læreplanen og hvilken kunnskap som forventes av elever på forskjellige klassetrinn. Andre har gått en mer atypisk vei for å opparbeide seg kunnskapen som trengs for å lære bort Cervantes' språk.

en kvinne står ved en whiteboard, hun smiler og holder en tusj
En del privatlærere har også erfaring med klasseromsundervisning. (Kilde: Unsplash)

Superprofs lærerstall

På Superprofs plattform har du mange verktøy som hjelper deg med å sile ut de lærerne som ikke passer for deg. På profilen sin lister lærerne opp sine ekspertiseområder og sin erfaring. I tillegg står prisen de tar per time, lett synlig.

Se etter det lille webkamerasymbolet på lærernes profil. Det forteller at de tilbyr undervisning over Skype eller Zoom.

Mange av Superprofs lærere tilbyr en gratis prøvetime. Det senker terskelen ytterligere for å teste ut om du har truffet rett.

Flerspråklige lærere

De aller fleste spansklærere er flerspråklige. Det betyr at selv om mesteparten av undervisningen kanskje foregår på spansk, kan du slå over på norsk dersom det er noe du ikke forstår eller du sliter med å finne rett ord.

Studenter

Det er ikke bare (utdannede) lærere å finne blant privatlærere – mange er selv studenter. Men hva kan de bidra med som ikke en erfaren lærer kan gjøre bedre?

Det handler i hovedsak om at tilnærmingen til språklæringen blir litt annerledes. Ofte er studenters undervisning dynamisk, og ofte er studentene åpne for et bredt spekter av undervisningsmetoder. Ikke minst har de god innsikt i hvordan det er å være i din posisjon, og kunnskapen deres er fersk og skarp.

Ikke minst tar de ofte litt mindre betalt. Og dersom du ønsker å lære deg grunnleggende spansk, vil ferdighetene til en spanskstudent være mer enn gode nok til å gi deg all hjelpen du trenger.

Lærere med spansk som morsmål

Blant privatlærerne vil du også finne mange som har spansk som sitt morsmål.

Dersom du vil perfeksjonere uttalen din eller bli godt kjent med spansk eller latinamerikansk kultur, er dette et flott alternativ.

For deg som allerede kan en del spansk, vil samtaler med en spanjol eller latinamerikaner virkelig kunne løfte ferdighetene dine mange hakk.

Ta spansktimer med en lærer som dekker behovene dine

Som vi har sett, er det mange forskjellige typer lærere å velge blant. Om du fortsatt synes det er vanskelig å orientere deg i all informasjonen, anbefaler vi at du ser spesielt på de følgende punktene.

Erfaring

Undervisningserfaring er en virkelig verdifull egenskap hos en lærer. Av disse lærerne kan du være trygg på at metodikken er velutprøvd og at prioriteringene er veloverveide.

Ikke bare er mengdene erfaring viktig, typen er vel så viktig. Hvilket nivå er læreren vant med å undervise på? Hvordan passer deres erfaring med ditt nivå?

to unge menn sitter ute i sola, den ene har en pc på fanget, de diskuterer noe
En lærer som selv er student kan skape et åpent og lett læringsmiljø som løfter selvtilliten og kreativiteten din. (Kilde: Unsplash)

Dersom du (eller barnet ditt) sliter i spanskundervisningen på skolen, er det sannsynligvis verdt det å betale litt ekstra for å finne en lærer som har pedagogikkbakgrunn. Selv om for eksempel en spanskstudent kan være svært kunnskapsrik i sitt fag, har de ikke nødvendigvis verktøyene som trengs for å hjelpe en elev som virkelig strever med spansken.

Eller kanskje er du helt motsatt, og tenker at en spansklærer med litt mindre erfaring faktisk kan styrke selvtilliten din? Kanskje det kan være en god opplevelse å lære sammen. Ikke minst vil prisen ofte være litt lavere – og husk at det ikke nødvendigvis er noe 1:1-forhold mellom pris og kvalitet på undervisningen.

Nivå

Om du er en nybegynner, kan et par gloser på spansk eller trenger hjelp til å forberede deg til en prøve, spiller som regel ikke lærerens nivå noen stor rolle. Læreren må naturligvis ligge på et høyere nivå enn eleven, og dersom du selv er mer erfaren med det spanske språket, gjelder det å være litt mer selektiv i valget av lærer.

Avstand

Bor du i en stor by? Et smalt dalføre? Superprof har lærere som er spredt utover store deler av landet. Dersom du ønsker å møte læreren din fysisk, bør dere bo relativt nær hverandre: Det gjør det mye lettere å gjennomføre undervisningen.

Dersom du heller mot online undervisning, spiller naturligvis ikke avstanden noen rolle. Og du kan få like mye ut av en Skype-time som en time ved samme bord som spansklæreren din. Ikke minst får du ekstra mange lærere å velge blant!

Pris

Det er viktig å bestemme budsjettet ditt på forhånd. Undersøk hvor mye en spansktime koster, og tenk over hvor mange timer med undervisning du ser for deg å ha.

Undervisning blir vanligvis billigere dersom man er flere. Til gjengjeld kan man ikke forvente et like skreddersydd undervisningsopplegg. Men dersom du er nybegynner, er det ofte mange av de samme tingene man går gjennom uansett, og det trenger ikke å spille noen veldig stor rolle.

Og dersom du avtaler mange timer med læreren fra begynnelsen av, kan det føre til en rabattering av prisen. Her gjelder det rett og slett å forhøre seg litt med potensielle lærere.

Timeplan

Selv når du har funnet det som ser ut som den perfekte spansklæreren for deg, må timeplanene deres passe sammen. Noen lærere har for eksempel bare tid til å undervise deg én time i uka, mens andre bare underviser i helger. Sørg for at dere vet at dere har tidspunkter som passer før du forplikter deg til undervisning med læreren du har valgt deg ut.

¡Buena suerte!

Trenger du en lærer i Spansk?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.