Begrepene musikologer og musikkelskere bruker, kan noen ganger være forvirrende for uinnvidde. Det gjelder ikke minst når man snakker om vokaltyper. Blant annet kan det italienske og franske vokabularet virke utilgjengelig for unge fans av moderne musikk.

Det finnes heldigvis mange måter å arbeide for å forbedre sangstemmen sin og bli en bedre sanger.

Valør, kraft, volum, varme, farge, klarhet: Det finnes mange ord for å beskrive forskjellige typer stemmer. De som synger i kor eller holder på innenfor for eksempel opera, er ofte godt kjent med disse. I denne artikkelen tar vi en titt på tessitura og registeret, som er blant de viktige elementene når man snakker om sangstemme.

La oss ta en titt på noen svar på følgende spørsmål: Kan jeg øke registeret mitt, og hvordan gjør jeg det i så fall? Disse spørsmålene er ikke bare relevant for en operasanger, men også for sangere av moderne musikk.

De beste Sanglærerne tilgjengelig
Åsa márgget (joik og samisk)
5
5 (5 Evaluering(er))
Åsa márgget (joik og samisk)
650kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Miriam johanne
5
5 (5 Evaluering(er))
Miriam johanne
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thea
Thea
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianne
5
5 (1 Evaluering(er))
Marianne
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kingsley
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Kingsley
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lotte lise
5
5 (2 Evaluering(er))
Lotte lise
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Euphy
5
5 (4 Evaluering(er))
Euphy
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pål
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Pål
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Åsa márgget (joik og samisk)
5
5 (5 Evaluering(er))
Åsa márgget (joik og samisk)
650kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Miriam johanne
5
5 (5 Evaluering(er))
Miriam johanne
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thea
Thea
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianne
5
5 (1 Evaluering(er))
Marianne
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kingsley
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Kingsley
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lotte lise
5
5 (2 Evaluering(er))
Lotte lise
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Euphy
5
5 (4 Evaluering(er))
Euphy
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pål
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Pål
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hva er tessitura?

Når man snakker om musikk og lydene laget av menneskets stemme, kan instrumenter og sangere klassifiseres etter det registeret av frekvenser de klarer å produsere. Menneskets stemme har begrensninger, og evnene er delvis medfødt. Det er ikke sånn at man kan sende noen gjennom en operasjon og forvente å få en med stemmen til Luciano Pavarotti som resultat.

Tessitura refererer til den delen av registeret som en sanger klarer å produsere naturlig og uten for store anstrengelser. Før du begynner sangtrening, bør du lese deg opp på det mest grunnleggende innenfor musikkteori. Se på det å lære sang som du ville se på det å lære deg å spille fiolin, obo, valthorn, trekkspill, bassklarinett, trompet, gitar, trombone eller altsaksofon.

Det er for eksempel en veldig stor fordel å kunne lese noter.

Åpen sangbok med noter og sangtekst
Det er en stor fordel å kunne lese noter. (Kilde: Unsplash)

Som du sikkert vet, har menneskets stemme en tendens til å utvikle og endre seg gjennom livets løp. De største forandringene skjer i puberteten, og for kvinner skjer det også en nevneverdig forandring i overgangsalderen. Mer gradvise og diskrete forandringer skjer også utenfor disse punktene.

På høyden av karrieren til en operasanger, som ofte ligger mellom 25- og 45-årsalderen, må man arbeide jevnt og iherdig for å befeste og opprettholde sin posisjon. Dessuten vil et større register gi større sjanse for å få en rekke store roller.

Arien Nattens dronning fra Tryllefløyten krever mesterlig kontroll på de høye notene i en soprans register. Tenorer for virkelig vist seg frem i Giuseppe Verdis Il trovatore (Trubaduren) og Mozarts Figaros bryllup.

Opera er ikke den mest populære sjangeren blant unge, men Den Norske Opera & Ballett setter stadig publikumsrekord. Både de og andre lignende organisasjoner arbeider – og lykkes – med å tilgjengeliggjøre opera for folk flest.

Hovedtypene av tessitura

Til en viss grad overlapper de, men mannlige og kvinnelige stemmer klassifiseres som regel forskjellig. Innenfor de forskjellige stemmene gjøres det dessuten underinndelinger.

Slik ser de mannlige stemmene ut, fra lavest til høyest:

  • Bass: Strekker seg fra E2 til E4
  • Baryton: Strekker seg fra A2 til A4
  • Tenor: Strekker seg fra C3 til C5
  • Kontratenor: Strekker seg fra G3 til E5

Hver av disse gruppene deles inn i flere underklasser. Dessuten kan flere sangere, for eksempel Roberto Alagna, klassifiseres innenfor flere forskjellige stemmer. Disse sangerne kan spille et stort spenn av roller uten å måtte streve for å treffe riktig tone.

De kvinnelige hovedstemmene deles i tre:

  • Alt: Strekker seg fra F3 til F5
  • Mezzosopran: Strekker seg fra A3 til A5
  • Sopran: Strekker seg fra C4 til C6

Før du begynner sangtimene

Dersom du vil lykkes som sanger, om det enn er innenfor klassisk eller moderne musikk, må du ha en god stemme.

For å bli en bedre sanger må du bygge deg opp en viss forståelse for musikkteori. Dette vil gi deg en dypere forståelse for musikk. Akkurat som en som spiller et instrument blir kjent med sitt instrument, må du bli kjent med stemmen din og få en viss oversikt over hvilke sanger som er aktuelle å synge for deg.

Operaen i Bjørvika opplyst om natten
Kanskje du skal ta et operabesøk? (Kilde: Unsplash)

Ditt øre for musikk må også trenes opp. Det er dessuten en god idé å gjøre seg kjent med de klassiske komponistene som også skrev vokalstykker. Vi snakker blant annet om Beethoven, Britten, Gluck, Gounod, Rameau og Vivaldi. Dersom du liker religiøs musikk, finnes det en rekke radiokanaler du kan sjekke ut og steder du kan besøke.

Før du legger ut på ferden mot å utvide registeret ditt, bør du dessuten lære å synge rent, eller eventuelt forsikre deg om at du allerede er i stand til å gjøre det. Det er også viktig å ha en klar uttale og klare å synge med brystet, i tillegg til å ha mestret vibrato og å puste fra mellomgulvet. Å forbedre sangteknikken sin på disse områdene går forut for å utvide registeret sitt.

Magemusklene dine og hulgangene i nesen kan være like viktige som ørene og halsen din når det gjelder å bli en eksepsjonell sanger. I tillegg må du ha en scenetilstedeværelse og være i stand til å spille skuespill. Sistnevnte gjelder spesielt innenfor sjangre som opera, men kan komme til nytte på en hvilken som helst scene.

Når det er sagt: Du kommer ikke til å gå rett fra sangtimene til en stor scene, dirigert av en stor dirigent mens du synger hovedrollen i en opera av en stor komponist. Det er en enorm forskjell mellom å synge din første arie og å fremføre de største rollene på de største scenene i verden.

Lær deg å synge de lave tonene

Som med all kunst må du gjøre ting i riktig rekkefølge. Før du begynner å lære deg de høye tonene, må du dekke fundamentet, de lave tonene og mellomtonene. Man kan gjøre mye arbeid forgjeves dersom man trener feil eller lærer seg ting i feil rekkefølge.

Dersom du prøver å løpe før du kan gå, for å si det på den måten, ender de høye tonene dine fort opp med å være svake. Det vil være vanskelig å forbedre seg. Derfor er det viktig å begynne med de sentrale tonene i din stemme. Ut fra dette punktet kan du gradvis arbeide med å utvide registeret ditt, men kun etter at du har full kontroll over disse sentrale tonene.

Bernhoft synger med vidåpen munn inn i en mikrofon
Finn kraften i stemmen din. (Kilde: Unsplash)

Når du har det under kontroll, kan du ta fatt på mer komplekse øvelser. Et sangkurs eller sangtimer kan være til stor hjelp på dette punktet.

Før du tar skrittet over til å fremføre musikk, er det alltid viktig å varme opp stemmen. Forsikre deg om at halsen og munnen er klare for å synge slik at du kan synge rent, ha god stemmekontroll og være i stand til å berøre andre med musikken din.

Øvelser for å nå de høyeste tonene

Kjennskap til nøkler, en metronom og sangtimer er alle nyttige hjelpemidler når man lærer seg å synge. De kan hjelpe deg med å passe på at du synger riktig og ikke tar til deg dårlige vaner i øvelsesfasen.

Stemmens amplitude kommer fra halsen, som må holdes lavt. Dette kan du oppnå ved å passe på at den holder seg avslappet. Ikke press kjeven fremover, dette er anstrengende. Følg med på at du er avslappet, fattet og synger rent.

Du bør dessuten gjøre øvelser for å forbedre pusteteknikken og holdningen din. Det hjelper deg med å nå høyere toner.

Du bør også gjøre oppvarmingsøvelser med spesielt fokus på vokaler. Det finnes mange sangøvelser du kan gjøre daglig, og privatlæreren din vil sannsynligvis lære deg sine egne favoritter. Stemmebåndene må være i stand til å strammes og slakkes uten for stor vanskelighet. Du bør også vurdere vokalisering. Begynn med en lav tone og beveg deg oppover i semitoner. Du kan bruke et piano til hjelp.

Det er også viktig å passe på at stemmebåndene har det bra. Deres vibrasjoner er det aller viktigste for sangstemmen din.

Hjelp fra en profesjonell sanglærer vil gjøre veien din mot å bli en dyktig sanger betydelig lettere og mer strømlinjeformet. De kan passe på at du ikke trår feil, og gi deg tipsene du trenger for å komme deg videre.

Du finner sanglærere over hele landet hos Superprof. Uansett om du ser etter sangtimer over nett eller ansikt til ansikt med en lærer, finner du det du leter etter her!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.