Har du lyst til å studere antikken, men er usikker om hva det dreier seg om? Ønsker du å lære mer om antikke sivilisasjoner, men er ikke sikker på hvilken? Vår guide til antikkens historie kan hjelpe!

De beste Historie - geografilærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Magali
5
5 (2 Evaluering(er))
Magali
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ylva
Ylva
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Eirik
Eirik
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ariane
5
5 (2 Evaluering(er))
Ariane
180kr
/t
1. kurstime gratis!
Jo
5
5 (3 Evaluering(er))
Jo
240kr
/t
1. kurstime gratis!
Nicolai
Nicolai
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Zsuzsanna
Zsuzsanna
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Magali
5
5 (2 Evaluering(er))
Magali
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ylva
Ylva
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Eirik
Eirik
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Maren
Maren
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ariane
5
5 (2 Evaluering(er))
Ariane
180kr
/t
1. kurstime gratis!
Jo
5
5 (3 Evaluering(er))
Jo
240kr
/t
1. kurstime gratis!
Nicolai
Nicolai
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Zsuzsanna
Zsuzsanna
200kr
/t
Første kurstime gratis>

Historie, arkeologi eller filologi?

Det finnes flere retninger innen antikkens historie og flere universiteter lar deg fokusere på flere av områdene. Du kan lære om antropologi, politisk historie, filologi, osv. Tar du en bachelor innen historie, kommer du til å få et veldig bredt område å utforske.

Etterhvert som du kommer lenger i studiene, må du bestemme deg for hva du vil lære mest om.

Du kan bli en:

 • arkeolog
 • historiker
 • Filolog

Arkeologi

Glem Lara Croft og Indiana Jones.  Arkeologer må finne og publisere materiale for to andre felt. Dette betyr at du må være konkret.  Det er en krevende jobb, hvor du må gå uten flere ressurser i mange måneder mens du analyserer kulturelle objekter for så å publisere det du finner. Du må kanskje ha visuell dokumentasjon av det du leter etter (på grunn av budsjett, kan dette variere fra å håndlage grøft vegger til å dokumentere arkeologiske lag og tegne funnene med en laserskanner). Noen graver med profesjonelle arkeologer, og andre ikke. Kulturhistorisk museum tilbyr omvisninger på utgravinger for skoleklasser, historielag og andre foreninger.

Dette er hva du kan forvente som en arkeolog:

 • Gravinger som fører til ingen funn.  Noen arkeologer blir kalt til steder hvor en artefakt er funnet, men den var enten plantet eller begravd av en annen person nylig eller så er det ikke mer å finne.
 • Ekstremt komplekse situasjoner som krever nøye dokumentasjon.
 • Vanvittig mye keramikk

Ikke forvent:

 • Kompliserte feller Det er unødvendig å sette opp piler som flyr hver gang noe skal inn når templet blir brukt nesten daglig.
 • Gull. Du finner sjeldent gull i arkelogiske gravinger og de fleste arkeologer hater å finne gull for du må passe på at ingen andre begynner å lete etter mer.  Et fint kloakk kan faktisk være verdifullt siden det ble brukt til å bli kvitt masse søppel og avføring pleier å bevares godt.
 • Fantastiske funn. Gravingen kan føre til oppdagelsen av det forsvunne templet i Athen, eller kanskje du finner et verksted for flint våpen.
Fontene i Roma
Du kommer nok ikke til å bli den neste Lara Croft, men det er mulig du oppdager noe helt nytt som arkeolog. (Kilde: Unsplash)

Arbeidet til en historiker

Arkeologer graver opp kilder som historikere analyserer.  Så klart har ikke alle kildene historikerne bruker blitt utgravd, enten det er et manuskript med informasjon om et spesifikt subjekt eller det er et monument som har eksistert i flere hundre år. Det er ofte slik at arkeologer utforsker kulturelle objekter mens historikere utforsker mer av det sosiale aspektet. Du kan spesialisere deg i alt fra kunsthistorie (skulpturer og malerier) til diplomatisk historie og økonomihistorie.

Hva gjør filologer?

All inskripsjonen som arkeologer graver opp og historikere analyserer må oversettes av noen. En filolog studerer antikke språk og kan gi perspektiv om strukturen, vokabular og grammatikk. Det betyr enda bedre oversettelser av alt fra antikke sumeriske oppskrifter på øl, tekster fra greske filosofer som Aristoteles helt til latinsk litteratur fra middelalderen.

Epigrafikk er læren om lesing og tolkning av innskrifter og endringene.

Finner du noe som interesserer deg?

Hva skal du studere innen historie?

Historie har alltid vært en del av fakultet for humaniora. Du ender kanskje opp med å jobbe sammen med andre studenter som kan hjelpe deg med å dokumentere, analysere eller datere funnene dine.

Antikkens historie tilbys ikke som eget studie i Norge, men det tilbys som enkeltfag som del av større studier.

Egyptologi, læren om oldtidens Egypt.

Læren om oldtidens Egypts historie heter Egyptologi. Egyptologer kan enten være arkeologer eller historikere. Uansett hvilket felt de er spesialisert innen, kalles de fortsatt egyptolog.

Klikk her for å finne en privatlærer innen historie på Superprof.

Når du studerer egyptologi, lærer du om egyptisk historie før det ble erobret av Aleksander den Store og senere Roma og Kleopatra.   Du kommer også til å lære om arkitekturen i Egypt. Dette lærer du ikke bare gjennom Giza pyramidekomplekset (den eneste av de syv undrende fra oldtidens verden), men også gjennom de forskjellige templene og ruinene fra hus i Amarna. Dette er hvor farao Akhenaten skapte den første dokumenterte monoteistiske religionen.

Det forventes at du lærer hieroglyfer, språket til oldtidens Egupt. Først tolket takket være Rosettastenen. Om du ikke er flink med språk, bør du vurdere et annet felt en egyptologi.

Inskripsjon på søle i Israel
Velger du bibelstudier eller filologi, kan det være du oversetter slike tekster. (Kilde: Unsplash)

Det nære østen og Mesopotamia

Studier innen det nære østen kan virke litt misledende. De inkluderer ofte bronsealderen og jernalderen, og ikke bare nære østen, men også midtøsten, Anatolia og Mesopotamia.

Selv om disse kulturene har mye til felles, må du ikke tro de er helt like. Bare fordi du kan kileskrift fra Babylon betyr ikke dette du kan kileskrift fra Assyria eller det akkadiske rike.

Kileskriftene er veldig like, men de stammer ikke fra samme språk. Hadde det ikke vært spennende å lese Hammurabis lover på originalspråket?

De forskjellige kongedømmene og rikene har forskjellige religioner og mytologier, forskjellige sosiale og politiske strukturer.

Dette er noen av kulturene du kanskje lærer om hvis du studerer om det nære østen:

 • Babylon
 • Den sumerske sivilisasjonen
 • Hettitiriket
 • Assyria
 • Perserriket
 • Fønikia

Bibelstudier

Bibelstudier er et spesielt felt innen historie i det østlige Midtøsten. Det fokuserer hovedsakelig på område rundt Palestina og Israel, fra 900 år fvt. til det første tiårene evt. For å begynne på bibelstudier, bør du lære hebraisk og arameisk. Dette er de to mest brukte språkene i området.

Velg klassiske studier på universitetet

Antikkens Hellas

Sivilisasjonen i Antikkens Hellas begynte lenge før Sparta stod opp mot den persiske hæren. Om du bestemmer deg for å studere gresk historie, er det stor sannsynlighet for at du begynner med minoiske og mykenske sivilsasjoner før du går videre til egeiske øyer og fastlandet.

Du kommer nok også til å lære om bystatene til Antikkens Hellas, antikkens greske filosofi og mytologien bak de greske gudene, samt litt om de forskjellige stilene til malt keramikk, hvordan datere kuoroi statuer og labrys, dobbel øks. Du kommer til å lære om den politiske historien til den greske halvøya langt inn i oldtidens Makedonia. Dette er når Filip av Makedonia og Aleksander den store klarte å ta Makedonia fra et lite kongedømme til å bli den mektigste staten i verden.

Classical Studies will also take you to the palace of Knossos on Crete. Kilde: VisualHunt

Du bør lære noe gammelgresk for å kunne forstå kulturen og analysere tekstkilder. Om ditt livs ambisjon er å oversette Homers Iliaden eller Odysseyen, så er klassisk gresk filologi feltet for deg! Lingvistikk er vanligvis en separat del av historie.

Studier om den romerske antikken

Når du studerer romersk historie, begynner du nok før den romerske republikk eller til og med før Romerriker, med etruskernes kultur i Italia

Romersk kultur inkluderer religion og kultur, romersk litteratur og, så klart, filosofer, kunstnere, politikere and generaler fra den romerske hær, fra Cicero til Caesar, fra Apicius til Hadrian.

Colosseum i Italia
Det ligger mye historie bak bygningene i Hellas og Italia. (Kilde: Unsplash)

Studier om Romerriket tar deg virkelig inn i riket og muligens videre. Noen studier tilbyr fag innenfor spesifikke områder.

Studier om middelalderen

Fra Senantikken til de mørke århundrer til middelalderen, de fleste arkeologisk-baserte studier har middelalderen i pensum. Du lærer vanligvis ikke om Vilhelm Erobreren eller riddere i skinnende rustning når du leser om antikkens historie. Du lærer kanskje om middelalderens Norge i et fag om europeiske historie, men uansett så kan latin bli nyttig om du velger å studere middelalderens litteratur.

Hvor kan du studere antikkens historie i Norge?

 • Årsstudium i historie ved Universitetet i Bergen
 • Årsstudium i historie ved Nord universitetet
 • Årsstudium i historie ved Universitetet i Stavanger
 • Årsstudium i historie ved NTNU
 • Årsstudium i historie ved Universitetet i Oslo
 • Årsstudium i historie ved Universitetet i Agder
 • Årsstudium i Roma: Historie og Italiensk ved Kulturakademiet
 • Bachelor i historie ved Nord universitetet
 • Bachelor i historie ved Universitetet i Bergen
 • Bachelor i historie ved Universitetet i Oslo
 • Bachelor i historie ved Universitetet i Agder
 • Bachelor i historie ved Universitetet i Stavanger
 • Bachelor i historie: Antikkens kultur og klassiske fag ved NTNU
 • Bachelor i arkeologi ved UiT
 • Bachelor i arkeologi ved NTNU
 • Bachelor i arkeologi og konservering ved Universitetet i Oslo
 • Bachelor i arkeologi ved Universitetet i Bergen
 • Bachelor i Kulturminneforvaltning ved  NTNU

Det finnes også flere studier i flere spesifikke grader om man studerer i utlandet.

Trenger du en lærer i Historie - geografi?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Hilde

Hilde har en bachelor i oversetting og interkulturell kommunikasjon, og er veldig interessert i språk og kultur.