Om du ikke er interessert i politisk historie og er mer interessert i hverdagen og kulturen til samfunn som levde før oss, kan det være at samfunnshistorie  passer for deg.

Mens politisk historie ser på forskjellige typer regjeringer og hvordan nasjoner kommuniserer med hverandre, fokuserer sosial- og samfunnshistorie på menneskene som bor i de nasjonene. Dette inkluderer verktøy og klesstil, men man ser vanligvis mer på hvordan hele populasjoner levde og kommuniserte med hverandre. Sosial- og samfunnshistorie er ofte en del av pensum om du studerer samfunnsvitenskap. Da får du nok også litt sosiologi og sosial psykologi, som kan hjelpe med forståelsen av sosial- og samfunnshistorie.

Noen av underkategoriene i samfunnshistorie er:

 • Landbrukshistorie
 • Etnisk historie
 • Arbeiderhistorie
 • Kvinne- og kjønnshistorie
 • Familiehistorie
 • Utdanningshistorie
 • Bygdehistorie
 • Religiøs historie

De fleste som studerer humanistiske fag, som leser sosialhistorie, spesialiserer seg innen et eller fleste fag.

De beste Historielærerne tilgjengelig
Roy-olav
4,9
4,9 (18 Evaluering(er))
Roy-olav
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Magali
5
5 (2 Evaluering(er))
Magali
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ariane
5
5 (3 Evaluering(er))
Ariane
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jo
5
5 (3 Evaluering(er))
Jo
240kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sigurd
Sigurd
210kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Zsuzsanna
Zsuzsanna
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Malena
5
5 (1 Evaluering(er))
Malena
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jenny
Jenny
105kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Roy-olav
4,9
4,9 (18 Evaluering(er))
Roy-olav
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Magali
5
5 (2 Evaluering(er))
Magali
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ariane
5
5 (3 Evaluering(er))
Ariane
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jo
5
5 (3 Evaluering(er))
Jo
240kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sigurd
Sigurd
210kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Zsuzsanna
Zsuzsanna
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Malena
5
5 (1 Evaluering(er))
Malena
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jenny
Jenny
105kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hvilke aspekter finnes innen sosial- og samfunnshistorie?

Når du studerer historie, er det nok flere aspekter du vil fokusere på. For å gi deg en idé om hvilke deler av historien du kanskje kommer til å lese om, har Superprof en liten oversikt over sosial- og samfunnshistorie.

Historie om sosiale klasser

Du ønsker kanskje å lære mer om hvordan de forskjellige klassene levde og kommuniserte.

Traktor på åker
Historie om sosiale klasser inkluderer ikke bare overklassen, men også historien til bønder og arbeiderne. (Kilde: Unsplash)

Denne dynamikken endret seg over tid:

 • de livegne i middelalderen var ikke akkurat slaver, men de kunne ikke forlate hvor de arbeidet uten tillatelse
 • forskjellige nivåer av føydale aristokrati, som alle var bundet til hverandre
 • den nye kjøpmannklassen under renessansen
 • den første informasjonsrevolusjonen på 1600-tallet
 • fremvekst av nye dialoger om sosiale klasser og politikk under opplysningstiden
 • dynamikk-endringen og den voksende makten til arbeider klassen under den industrielle revolusjon på 1800-tallet
 • gjenskapelsen av britisk aristokrati etter den første verdenskrigen desimerte tjenerklassen og barna til aristokratiet
 • fremveksten av middelklassen som en økonomisk og politisk faktor etter andre verdenskrig, samt hvordan middelklassen ble presentert som det ideelle livet på 60-tallet.

Historie om slaveri

Kanskje er du mer interessert i de forskjellige måtene mennesker har tvunget andre til å underkaste seg gjennom verdens historie?

Slaveri hadde en stor påvirkning på kulturell og økonomisk historie og har virkelig påvirket rase-orienterte tanker. Slik som i U.S.A., hvor slavenes etterkommere sliter fortsatt med fattigdom og diskriminering av rase, nesten to århundre etter slaveri ble avskaffet. BLM (Black Lives Matter) er en amerikansk bevegelse som ble stiftet i 2013. Bevegelsen fokuserer på å organisere protester bruk av politivold mot svarte mennesker, og har nylig begynt med protester igjen etter George Floyds død.

Black Lives Matter protest
Det pågår fortsatt protester mot rasisme i dagens USA (Kilde: Unsplash)

Mange tidlige samfunn praktiserte rasisme, med både menn og kvinner brukt på lik linje som flint, elfenben eller gull. Antikkens Hellas og Romerrike brukte slaver i mange områder av livet, fra å jobbe fysisk krevende jobber, skape ting som håndverkere og å lære barna til de rike hvordan de kan lese og skrive i Latin, geografi og filosofi.

Slaveri forsvant ikke fra Europa under middelalderen, og eksisterte i en form gjennom kolonitiden og inn i 1700- og 1800-tallet. Mange europeiske land avskaffet ikke slaveri før denne tiden, selv om slaver hadde liten del i økonomien.

Det var en helt annen ting i koloniene. Kjøpmenn hadde hele handelsimperium basert på slavehandel for å øke fortjenesten på plantasjer hvor de produserte bomull, sukker og te. Dette påvirket ikke bare koloniene, men også den afrikanske historien.

Selv her ser vi forskjellige sosiale klasser blant slavene. Husslavene ble vanligvis behandler mye bedre enn de slavene som arbeidet ute i åkeren.

Historie om migrasjon

Det er mulig du lurer på hvorfor historiestudier er interessert i migrasjon.

Migrasjon har endret og formet historien helt siden første mann forlot Afrika for å dra og kolonisere verden. For å vise viktigheten av migrasjon, her er noen av de største migrasjonene som påvirket Europa, Middelhaver og påvirket den kulturelle historien:

 • Hav-folkenes migrasjon i bronsealderen (1200-900 år fvt.), som førte til bronsealderens sammenbrudd. De har også fått skylden for mange av samfunnsproblemene i denne tiden.
 • De mørke århundrers migrasjon, som til dels var påvirket av hunernes voksende imperium, førte etterhvert til fallet av Romerriket. Angelsaksernes invasjon av Storbritannia var en migrasjon. Arkeologisk bevis foreslår at den økende fattigdommen drev dem bort fra Tysklands kyster. Disse migrasjonene formet verden vi kjenner i dag som middelalderens Europa.
 • Migrasjon til Den nye verden, med sin storhetstid på 1600-tallet, hadde en stor påvirkning på Amerikas urfolket og deres samfunn. Det førte også til skapelsen av den moderne verdens land.

Moderne historie er formet av migrasjon. Dette er bevist av den internasjonale destabiliserende effekten av immigrasjonskrisen i Europa og U.S.A.

Å studere migrasjonens historie er å forstå hvordan forskjellige kulturer former og påvirker våre egne, både fra et mer historisk perspektiv og fra et antropologisk perspektiv. Vi må endre tankegangen når det kommer til hva som er "norsk" og hva som er "europeisk" fra å bli påvirket av etnisitet og vi må kunne se verden fra et bredere perspektiv.

Er du interessert i å vite mer om hvordan land kommuniserer med hverandre? Da bør du ta en titt på vår artikkel om diplomati.

Sosial historie, økonomihistorie og politisk historie: konklusjoner

Sosial- og samfunnshistorie eksisterer ikke i et vakuum, men er påvirket av mange faktorer. En av disse faktorene som påvirker sosial- og samfunnshistorie er økonomi.

Enten det er i det tyvende århundret eller det andre, så er økonomiske faktorer et aspekt som har påvirket sosiale fenomen og motsatt. Sentraliserte verksted og spesialiseringen av håndverkere som et yrke har gjort handel enklere, mens den stadig voksende spredningen av banker har gjort det mulig for forretninger å utvide seg til å utføre internasjonal handel. Dette gjorde at handelsmenn ble en viktig del av politikken. Fattigdom skaper utilfredshet og revolusjon (spør franskmennene), mens den stadig voksende arbeiderklassen under den industrielle revolusjon på slutten av 1700-tallet brakte en ny type forbruker til markedet og et ny sosialt hierarki klar for reform og å endre tradisjoner. En klasse som var klar for å ha sin egen stemme i demokratiet.

Tre kvinner som streiker i 1913
Revolusjon fører ofte til endringer i samfunnet, slik som da kvinner streiket på sent 1800-tallet og tidlig 1900-tallet for stemmerett. (Kilde: Unsplash)

Den kalde krigen var en krig mellom kapitalisme og kommunisme, en blanding av både politiske og økonomiske ideologier, førte til det uformelle romkappløpet om å være først på månen. Det førte til teknologiske fremskritt, som styrket økonomien, i det minste for en liten stund.

I dag er den vanligste konflikten gjennom U.S.A.s historie den mellom konseptet av en velferdsstat og uhemmet kapitalisme. Det er en debatt som har eksistert siden industrialiseringen kom på 1800-tallet, og nå er den på toppunktet.

Når du studerer om sosiale problemer , ikke vær redd for å sammenligne. Enten det er politisk historie, intellektuell historie, filosofisk historie eller selv arkeologi, så hører alt sammen. Om du vil studere sosial- og samfunnshistorie, bør du vurdere å ta et annet humanistisk fag ved siden av. Sosiologi er en god måte å danne en teoretisk bakgrunn som kan hjelpe deg å finne nye måter å studere sosiale fenomen fra et interdisiplinært perspektiv.

Kjønnsstudier

En interessant utvikling i historien er gjenoppdagelsen av kvinners rolle innen historien. Teknisk sett, er kjønnsstudier studiet av menn og kvinners relative roller gjennom århundre, men historiestudiet lenge fokusert på bare menns rolle i historien (med mindre kvinner tilfeldigvis hadde en politisk rolle). Dette betyr at mange av dagens kjønnsstudier fokuserer på kvinner i historien og hvordan deres liv var, fra kvinner på tronen til arbeiderne i nasjonal produksjon.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Hilde

Hilde har en bachelor i oversetting og interkulturell kommunikasjon, og er veldig interessert i språk og kultur.