Tegning er en kjent og kjær kunstform som stimulerer både kreativiteten og fantasien. Samtidig utvikler en som tegner både evnen til å være tålmodig og å konsentrere seg.

For om det er én ting du trenger for å tegne, er det tålmodighet. Du må gjennom mange ark før du oppnår resultatet du drømte om.

Men hvor skal du så lære å manøvrere blyanten og pennen?

En rekke kunst- og tegnelærere over hele landet tilbyr tegnekurs. Trondheim, tegnekurs Bergen, Alta, det er sannsynlig at du finner et kurs nesten uansett hvor du bor. Og om du mot formodning kommer tomhendt ut av jakten, finnes det heldigvis et alternativ som kan gjennomføres hvor som helst: Tegnekurs på nett.

Et tegnekurs kan være midt i blinken for alle, enten du bare har lyst til å lage skikkelig fine julekort eller om du vurderer å studere kunst.

Men hvordan går du frem for å finne den beste tegnelæreren for deg?

De beste Tegninglærerne tilgjengelig
Kasia
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Kasia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Villvin
5
5 (4 Evaluering(er))
Villvin
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavia
Flavia
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pernille
5
5 (1 Evaluering(er))
Pernille
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melike
5
5 (3 Evaluering(er))
Melike
190kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Barbro marie
Barbro marie
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kasia
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Kasia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Villvin
5
5 (4 Evaluering(er))
Villvin
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavia
Flavia
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pernille
5
5 (1 Evaluering(er))
Pernille
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melike
5
5 (3 Evaluering(er))
Melike
190kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Barbro marie
Barbro marie
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hva gjør en tegnelærer god?

Kanskje har du et godt øye og en god penn, men vil ta noen tegnetimer for å forbedre deg? Talent kan kanskje ikke læres, men teknikk både må og kan det.

en jente står i et kunststudio og holder en blokk, rundt henne står staffelier
Hva slags tegnekurs er du på jakt etter? (Kilde: Unsplash)

På et kurs i visuell kunst vil man som regel lære om ting som topunktsperspektiv og trepunktsperspektiv, komplementærfarger, hvordan man arbeider med fargeoverganger, skyggelegging og volum. Ikke minst vil man lære hvordan man bruker forskjellige tegneredskaper, for eksempel kullstifter, tegnekritt, rødkritt, grafitt, blekk og fargeblyanter.

Det første skrittet er å velge riktig type kurs og riktig lærer.

Men hva kjennetegner en god tegnelærer?

En god lærer, uansett om de underviser i piano, fransk, keramikk eller tegning, har først og fremst solid kompetanse i det de underviser i.

De må ikke kunne absolutt alle tegneteknikker eller ha dybdekunnskap om alle kunsthistoriens epoker, men de må ha stålkontroll på fagets grunnkunnskap og breddeerfaring. En god lærer er dessuten i stand til å lære bort både gjennom teori og praksis.

Men bare fordi man har kunnskapen og erfaringen, er det ikke en selvfølgelighet at man klarer å lære det bort. En god lærer må derfor også være en dyktig pedagog.

Å være en god pedagog innebærer blant annet å være lydhør for eleven, undervise i deres tempo og balansere undervisningens utfordringsnivå. En god pedagog strukturerer dessuten undervisningen på en slik måte at hvert tema og hver teknikk gis tilstrekkelig oppmerksomhet, samtidig som forbindelsen mellom de separate elementene gjøres klar.

Tegnelæreren din bør dessuten være i stand til å gi deg konstruktiv kritikk på arbeidet ditt. Det er viktig at tilbakemeldingene bidrar til at du klarer å forbedre deg, gjøre fremgang og utvikle dine kunstneriske instinkter.

En god kunstlærer støtter elevene sine og introduserer dem for mye teknikker og forskjellige kunststiler. De vil kunne trekke frem kunstverk fra forskjellige kunstepoker og -retninger og la deg prøve å reprodusere dem med forskjellige teknikker.

En god lærer vil foreslå flere prosjekter gjennom kurset. Dersom kurset er privat, bør læreren lede an, men gi eleven muligheten til å legge frem et alternative forslag til prosjekter. Også i gruppesammenheng kan det fungere godt og virke motiverende med et selvvalgt prosjekt.

Men alt handler ikke om lærerens evner og egenskaper, samspillet og kompatibiliteten mellom deg og læreren er også en viktig komponent. Velg for eksempel en lærer med kompetanse i det feltet du er mest opptatt av, og som har erfaring med å undervise elever på ditt kunnskapsnivå og med dine ambisjoner.

Ta kunsttimer med en privatlærer fra Superprof

Ingenting kan være like gøy absolutt hele tiden, men det er viktig å ikke miste tegnegleden.

Det er mange grunner til å ta et tegnekurs. Det kan imidlertid være vanskelig å finne rett lærer, og de flinkeste lærerne tilbyr ikke alltid timer i nærheten av der du bor.

bilde av en vei og innsiden av en bil, sett fra sjåførens perspektiv
Heldigvis finnes det tegnekurs du ikke må kjøre langt til. (Kilde: Unsplash)

Én ting er å finne et passende tegnekurs i Stavanger, en annen i Øyslebø. Heldigvis er nettkurs en løsning for dem som ikke er så heldig å ha en kunstlærer i nabolaget.

Et intensivt tegnekurs eller ukentlige timer i et kunststudio er en fantastisk måte å kaste seg ut i det på, men for mange er det vanskelig å få det til å passe inn i en fullpakket timeplan.

Det er en av grunnene til at en privatlærer i tegning kan være et godt alternativ.

Det er viktig å komme godt overens med læreren sin: Spesielt viktig er det at de klarer å gi deg selvtilliten og motivasjonen du trenger til å bygge et virkelig solid grunnlag for tegnekunnskapene dine.

Når du er på jakt etter en privatlærer, har du muligheten til å håndplukke den læreren du selv har mest tro på. På Superprofs nettsider kan du for eksempel bla deg gjennom de ulike lærerprofilene og lese om deres erfaring og kompetanse.

Når du blar deg gjennom, vil du oppdage at alle profilene skiller seg mer eller mindre fra hverandre.

Uansett om du vil lære om landskapstegning, stilleben, portretter, kulltegning, tegneserier eller illustrasjon finnes det en lærer for deg der ute.

Ta den tiden du trenger til å tenke over hvilke aspekter ved tegning du er mest opptatt av å lære mer om, og ta valget om lærer basert på kriteriene du har bestemt deg for.

Når du bruker Superprof til å finne en lærer, har du dessuten stort spenn av timepriser å velge mellom. Et tegnekurs trenger ikke koste fletta!

De fleste tegnetimer koster mellom 150 og 350 kr.

Med privattimer vil det være lett å få undervisningen til å fungere i din hverdag. Avtal timene når det passer for deg, og med den frekvensen du selv velger.

Om du enda ikke er sikker på hvilken lærer du skal velge, kan du lese anmeldelser og vurderinger tidligere elever har gjort.

Finn en tegnelærer blant kunststudenter

Lage skisser, tegne modeller, illustrere, drive med landskapstegning ... de fleste kunststudenter har prøvd seg på en rekke forskjellige kunstuttrykk, teknikker og motiver. De er ofte gode kunstlærere – de er jo lidenskapelig opptatt av det de driver med.

maleri av en mørk vase med hvite blomster
Kunststudenter er som regel innom en mengde medier og stilarter. (Kilde: Unsplash)

Men hvem er de?

Det finnes forskjellige kunstutdannelser ettersom hva slags yrke man sikter seg inn mot:

  • Kunststudier for å bli kunstner
  • Arkitekturstudier for å bli arkitekt
  • Utdannelse i grafisk design for å bli illustratør eller arbeide med design og layout
  • Universitetsstudier i kunst for å bli for eksempel kunsthistoriker

Disse studiene har en varierende balanse mellom praktisk og teoretisk undervisning. Er du interessert i å lære om teknikk, er det naturligvis en fordel å velge en kunststudent som selv har mye undervisning i nettopp dette.

Av disse studentene kan du lære om alt fra trepunktsperspektiv til teknikker for bruk av forskjellige medier, anatomi og fargelære.

Kunststudenter mestrer både teori og praksis. Derfor gir de ofte kurs i grunnleggende tegneteknikk, både for å tjene litt ekstra penger, arbeide med noe de liker og utvikle sin egen forståelse for faget.

De er ofte allsidige, og dersom du er interessert, kan det godt hende de kan introdusere deg for andre kunstformer, som skulptur, maleri og collage.

Siden de fremdeles er studenter, har de mye av lærdommen fra erfarne professorer friskt i minnet. Det kan gjøre det lettere for dem å formidle det de har lært. De kan dessuten lett sette seg inn i din, altså elevens, posisjon.

Kanskje har de også kreative ideer til hvordan du kan perfeksjonere ferdighetene dine alene.

Prisen for undervisning fra en kunststudent er som regel rimeligere enn prisene for kurs i for eksempel et studio i nærheten av deg.

Hvor kan du annonsere for å finne en tegnelærer i nærheten av deg?

Nå for tiden er det relativt enkelt å finne en tegnelærer på internett. Dersom du ser etter noe spesifikt eller av andre grunner ikke finner en lærer, kan du legge ut en annonse.

Det kan du gjøre enten på internett, i lokalavisa eller i butikken. Det gjelder å være konsis og tydelig på hva du ser etter.

Sosiale medier er også et fantastisk sted å legge ut en slik annonse. Be dine bekjente om å dele, og kanskje finner du en venn av en venn av en venn som er akkurat den tegnelæreren du så etter.

For når læreren er funnet, kan den virkelige moroa endelig begynne.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.