Det er slett ikke usannsynlig at du allerede eier det mest grunnleggende utstyret du trenger for å tegne: papir og en blyant. Med litt flaks har til og med blyanten et lite viskelær innebygd.

Du trenger egentlig ikke mer for å begynne å lære å tegne. Så mye billigere kunst får du vel ikke! Tegneutstyret veier lite og er enkelt å ta med seg rundt. Det betyr at du kan gå ut, finne spennende motiver og komme hjem med en full tegneblokk.

Men litt etter litt kan det hende at du får lyst til å utvide reportoaret litt, både når det gjelder teknikker og utstyr. Det kan medføre at du må skaffe deg mer utstyr, som et staffeli, kullstifter, fargeblyanter, akvarellark og så videre.

Her presenterer vi et utvalg av de viktigste materialene for den utforskende kunstnerspiren.

Kanskje finner du til og med ut at du vil studere kunst på høyskole?

hånd holder en tusj mot et hvitt ark i en notatblokk
Med litt utstyr kan tegnelysten virkelig utfolde seg. (Kilde: Unsplash)
De beste Tegninglærerne tilgjengelig
Dmitri
Dmitri
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Avery rain
Avery rain
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Evelyn
Evelyn
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Annette
Annette
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nora
Nora
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sofie
Sofie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Beth
Beth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dmitri
Dmitri
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Avery rain
Avery rain
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Evelyn
Evelyn
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Annette
Annette
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nora
Nora
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sofie
Sofie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Beth
Beth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Grunnleggende utstyr for nybegynnertimer i tegning

Tegning er en relativt rimelig hobby for en nybegynner. Du kommer ikke til å bruke hele lønna på en blyant, et viskelær og en blyantspisser.

Men du kommer til å få mye ut av å velge materialer av god kvalitet. I lengden kan det dessuten være økonomisk gunstig, og det vil gjøre tegnearbeidet mer givende.

Uansett om du vil lære mer om fargebruk eller å tegne perspektiv: Tegning blir litt lettere og litt morsommere med det rette utstyret.

Hva trenger du å kjøpe?

Tegnelæreren din vil sannsynligvis gi deg en liste over hva du trenger, men i mellomtiden har vi her en oversikt over noe av det mest grunnleggende kunstutstyret.

Du kommer langt med en god grafittblyant.

Med mindre tegnelæreren din har gitt deg spesifikke instruksjoner, er et pennal med en blyant, et viskelær, en blyantspisser og en linjal nok å ha med til kurset. På de fleste tegnekurs stiller læreren med papir.

Hva skiller de forskjellige blyanttypene?

Den kalles i dagligspråket bare blyant eller gråblyant, og som de fleste har lært, består den altså ikke av bly, men en kombinasjon av leire og grafitt, et skjørt, såkalt mykt karbonmateriale med lagvis krystallstruktur.

Og denne lille saken kan godt komme til å bli din beste venn i årene fremover. Ofte brukes den i grunnarbeidet til verk som siden skal utføres med andre materialer, men det betyr ikke at blyanttegningen ikke også kan være et endelig resultat.

en passer ligger på venstre side av en tegneblokk, på den andre siden ligger penner og en blyant
Ofte er en blyanttegning et ledd i en lengre prosess. (Kilde: Unsplash)

Grafittblyanter kommer i en rekke forskjellige mykheter. Den vanligste typen, som ligger rundt midten av mykhetsskalaen, er HB. Den er et godt kompromiss mellom en myk (B) og hard (H) blyant. Skalaen har imidlertid mange grader, og strekker seg fra 9H til 9B.

Når du akkurat har begynt å ta tegnetimer, trenger du ikke å tenke på å kjøpe alle variantene. Om du er interessert i å prøve noe annet enn HB, kan for eksempel 2B være et godt alternativ. Den er litt mykere, og lar deg tegne svakere streker og mørkere skygger.

Og glem for all del ikke å pakke blyantspisseren! En stadig mer butt blyant er vanskelig å skape finesse med.

Hvordan spisser man en blyant?

Det høres kanskje ut som et spørsmål med et så åpenbart svar at det ikke trenger nevnes, men la oss komplisere saken litt.

Det viktigste er ikke om blyantspisseren har et oppsamlingsrom for avfall, men om den har et spisserhull som passer blyanten og en kniv som spisser skarpt og jevnt.

Ingen liker når blyanten brekker i spisseren. Det unngås med en kvalitetsblyant og varsom behandling av denne. Blyantkjernen er tross alt skjør av natur, det er jo det som gjør at den lar seg tegne med.

Liker du spesialtilpasning bedre enn forutsigbar og stabil kvalitet, vil du kanskje legge fra deg spisseren og ta frem en kniv. Det krever litt øvelse, men gir blyanttuppen den formen du selv ønsker, og du er ikke lenger bundet til kjegleformen.

Det store viskelærvalget

Det er vel usannsynlig at du ikke vil gjøre en eneste feil mens du tegner, aldri har støttestreker du vil bli kvitt eller ikke er interessert i å bruke viskelæret til å forsterke lyse områder.

Altså trenger du et viskelær, men saken slutter ikke her: Det finnes nemlig to typer viskelær.

Den ene er den typen du sikkert har brukt siden barnehagen. Men det finnes også en type knabart viskelær, nemlig knetgummi. Dette er en type viskelær som kan knas til den formen du ønsker.

Det gir mulighet for større presisjon enn et vanlig viskelær, og legger til rette for å "tegne" med viskelæret, altså å skape lysere områder.

Med viskelæret klart gjenstår det bare å finne et etui til utstyret, og du har et utstyrssett som er klart til bruk.

Tegneutstyr for mer avanserte teknikker

Et intensivt tegnekurs kan være det du trenger for virkelig å sette fart på utviklingen din.

Ikke minst er det en fantastisk måte å oppdage nye tegneteknikker på. Finn deg et tegnekurs i Oslo, Bergen, Trondheim eller over nett, og la kreativiteten blomstre.

Men hva slags utstyr trenger du når du øver mellom timene?

Det spiller en rolle hvilke materialer du bruker. Forskjellige medier gir vidt forskjellig uttrykk og passer til forskjellige tegnearter. Kvaliteten spiller også en stor rolle.

Men heldigvis trenger du ikke en hel kunstbutikk på kottet for å bli en god tegner. En god løsning er å skaffe seg utstyret litt etter litt, slik at du kjenner hva du liker og gir hver innkjøpte gjenstand den oppmerksomheten og utforskningen den fortjener.

Blyanter for mer avanserte tegnekurs

Holder du deg til midten av grafittmykhetsskalaen? Kanskje tenker du: Hva trenger man egentlig alle nyansene til?

Med tilgang på en bredde av myke og harde grafittblyanter har du mulighet til å skape større nyanse i tegningen. Dessuten forbindes forskjellige typer grafittblyanter med forskjellige tegneteknikker:

  • H-blyanter brukes ofte i tekniske tegninger, blant annet innenfor arkitektur
  • HB-blyanter brukes til å skrive med
  • B-blyanter brukes til realistisk tegning

Blyanter i den myke enden av skalaen egner seg altså best til figurativ tegning.

Streken vil dessuten påvirkes av papiret du tegner på.

Finn riktig papir for din tegnestil

Mange tegnelærere vil som sagt skaffe papiret du tegner på, men det er også godt å ha tegnepapir hjemme.

Hvilken type papir som er best for deg, avhenger altså av hva slags type tegning du driver med og hvilket tegneredskap du bruker.

Du er best rustet for papirkjøp hvis du allerede vet hva du vil tegne. Portretter, hester og hunder, tekniske tegninger, landskap, illustrasjoner, tegneserier ...

en grå vase med høye blomster står på et bord, grønt, gult og rosa
Kanskje er du spesielt glad i å tegne stilleben? (Kilde: Unsplash)

Forskjellige typer papir har forskjellig vekt, farge og struktur. A4-ark på 125g/m² er helt fint for nybegynnerskisser. Det vil imidlertid sannsynligvis gi en bedre opplevelse å tegne på mykere papir.

 

En tegneblokk er ofte det mest praktiske. Arkene er tykke nok til at du ikke vil tegne gjennom dem eller rynke dem til med et viskeuhell. En A5-blokk vil passe i de fleste vesker og sekker. For tegning hjemme kan det også være spennende å utfolde seg i større format, for eksempel A3.

Om tegneinteressen virkelig tar deg, kan det være verdt å vurdere å skaffe et staffeli. Det gir stabilitet og en vinkel som lar deg tegne på en mer ergonomisk måte.

Hvis illustrasjon – eller animasjon! – er det som interesserer deg, kan et lysbord være tingen. Det gjør det lett å tegne av, og gjør at du kan arbeide lagvis.

Oppbevaring av utstyr og tegninger

På vei til og fra timen er det viktig å beskytte utstyret sitt. Oppbevar dem i et etui av passende størrelse, og sørg for å ha en stiv mappe til å oppbevare ark i.

Mappe i papp, ringperm eller plastmappe: Det viktigste er at den frakter arkene dine uskadd hjem, uten lys, skrap, vannsøl, rifter eller krøll.

Går du for knetgummi, kan det være lurt å oppbevare den i en liten boks for seg selv. Ellers vil den straks plukke opp rusk og rask.

Hvor får du kjøpt kunstutstyr?

Lurer du på hvor du skal dra for å kjøpe tegneutstyr? I Oslo finner du egne butikker som er spesialisert på kunstutstyr. Det finnes naturligvis også andre steder, men det er ingen selvfølgelighet i hver bygd og by.

Om du ikke bor i nærheten av en kunstbutikk, kan mer generelle hobbybutikker også ha en del utstyr. For helt grunnleggende utstyr kan også en bokhandel være et godt sted å lete.

Om du ser etter mer avansert utstyr eller noe som av andre grunner ikke selges i bokhandler og hobbybutikker, har du heldigvis internett.

Ulempen er at du ikke kan prøve det ut før du kjøper det. Derfor lønner deg seg å vite hva du ser etter, og dessuten lese eller høre omtaler av produktet der det er mulig.

Med utstyret i boks, pennal og perm er det rett og slett bare å tegne i vei!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.