Har du vært glad i å tegne så lenge du kan huske?

I så fall er du ikke alene. Tegning kan være meditativt, det stimulerer kreativiteten og får fart på fantasien.

Kanskje er det endelig på tide å ta et tegnekurs og en gang for alle lære de grunnleggende teknikkene. Men hva slags kurs passer for deg?

Det finnes mange alternativer: ukentlige timer i et kunststudio, intensivkurs eller privattimer med en kunstlærer er bare noen. Valget du tar, vil baseres på mange faktorer, blant annet hvor mye tid du kan sette av til et kurs, ambisjonsnivået ditt, hvor du bor og om du foretrekker å lære i fellesskap eller alene.

Og dette er bare ett av spørsmålene du støter på når interessen din for tegning øker. Hva slags lærer ønsker du deg, hvordan skal du gjøre fremgang effektivt, og hva slags tegneutstyr trenger du?

Len deg tilbake: I denne artikkelen hjelper vi deg med å finne svarene du ser etter.

De beste Tegninglærerne tilgjengelig
Dmitri
Dmitri
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Avery rain
Avery rain
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Evelyn
Evelyn
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Annette
Annette
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nora
Nora
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sofie
Sofie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Beth
Beth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dmitri
Dmitri
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Avery rain
Avery rain
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Evelyn
Evelyn
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Annette
Annette
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nora
Nora
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sofie
Sofie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Beth
Beth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hvordan velger du rett tegnelærer?

Én ting er å bestemme seg for å lære å tegne. En annen er å finne den perfekte tegnelæreren.

Læreren din vil ofte ha en innvirkning på hvor godt du liker å holde på med noe – det gjelder like mye for tegning som for matte, historie og norsk. Det er veldokumentert at forholdet mellom læreren og eleven spiller en rolle for elevens læringsutbytte.

Men hva gjør en tegnelærer god, og hvor finner du dem?

En god tegnelærer er først og fremst en lærer som kan dekke dine behov som elev. Om du er mest interessert i å lære å tegne realistiske portretter, er det liten vits å henvende seg til en lærer som først og fremst driver med tegneserier.

tegnet portrett i sepiatoner av en kvinne med betenkt ansiktsuttrykk
En av tingene du kan lære på et tegnekurs, er å gjøre gode observasjoner og tegne presise portretter. (Kilde: Unsplash)

Selv om mange lærere har kompetanse innenfor forskjellige medier, har de ofte preferanser. Det kan være grafitt, rødkritt, kullstifter, pastellkritt, blekk eller fargeblyanter – blant annet. Det kan ofte være en fordel å velge en lærer som introduserer deg for en rekke forskjellige tegnematerialer, spesielt når du er i en utforskende nybegynnerfase og ikke har funnet ditt eget spesialiseringsområde.

Om du vil forbedre deg på en effektiv måte, er konstruktiv kritikk fra en kunnskapsrik tegner helt uvurderlig. Det vil hjelpe deg med å unngå å utvikle dårlige vaner og teknikker, spisse dine kunstneriske instinkter og gjøre deg klar over dine styrker som tegner. Øv deg derfor på å ta imot kritikk som den gaven den kan være – saklig og faglig begrunnet kritikk er der for å gjøre deg god, ikke trekke deg ned.

 Hvorfor ikke teste ut en privat tegnelærer?

Superprof er en plattform som matcher kunstlærere og andre mennesker med stor tegneerfaring med dem som har lyst til å lære seg det grunnleggende innenfor tegning. Hvordan tegne et bryn, spør du? En Superprof-tegnelærer vil garantert ha svaret.

Bla deg gjennom profilene og velg den læreren som passer deg og dine behov best. Når du velger en tegnelærer på denne måten, er du også i kontroll over timeplanen og budsjettet.

Én type profil er spesielt vanlig blant våre kunstlærere: kunststudentene.

Studenter ved diverse kunstskoler gir ofte tegnetimer under studiene sine for å spe på økonomisk eller for å få mer erfaring i faget sitt. Disse studentene har en solid base i både teori og praksis, og vet hvordan du har det på den andre siden av bordet – de har jo nettopp vært der selv.

Superprof er dessuten et fantastisk sted å finne tegnekurs for barn. Bla deg gjennom profilene og finn for eksempel en lærer som har bakgrunn som faglærer i kunst og håndverk. Med en-til-en-undervisning eller undervisning i små grupper får barnet tett oppfølgning og masse tid til å holde på med det de selv synes er mest spennende.

Hva slags utstyr bør du kjøpe til tegnekurset?

Noe av det viktigste når du tegner, er utstyret du bruker – spesielt det du tegner med og det du tegner på.

bilde ovenfra av tegneblokk med tusjtegning og pc, kopp og blad
Tusj eller grafitt, kullstift eller fargeblyant: Mediet bestemmer i stor grad tegningens uttrykk. (Kilde: Unsplash)

Mange tegnelærere har et utstyrslager beregnet på elevene, men du bør likevel skaffe deg ditt eget grunnsett, bestående av en blyant, et viskelær (gjerne knetgummi), en blyantspisser og en linjal.

I de første tegnetimene dine vil du sannsynligvis få en innføring i det man kan kalle en tegnings skjelett: perspektiv, grunnleggende anatomi, volum, skyggelegging og så videre.

For slik tegning, som ofte foregår med en blyant, er blyanttypen HB midt i blinken. Den er et perfekt kompromiss mellom det myke og harde.

Du vil også trenge et viskelær – først og fremst for å kvitte deg med feil, men også for å fjerne hjelpestreker, og etter hvert også til å skape eller forsterke lyse punkter og områder i tegningen. Knetgummi er et modellerbart type viskelær som kan brukes mye mer presist og subtilt enn et vanlig, hardt viskelær.

Når du har fått et solid grep om de forskjellige mediene, vet du mer om hva slags kunstutstyr det er interessant for deg å investere i. For de fleste er det verken realistisk eller praktisk å kjøpe den fulle bredden av utstyr innenfor hvert medium. Bygg heller opp lageret over tid. Slik kan du være sikker på at du bare skaffer det utstyret du faktisk kommer til å bruke.

Når du blir en mer erfaren tegner og har prøvd ut mange forskjellige teknikker, vil du utvikle en bedre forståelse av hvilke redskaper du trenger. Hver teknikk og stil og hvert medium har sitt eget spenn av utstyr. Om du finner ut at grafitt er ditt favorittmedium, for eksempel, kommer du sannsynligvis etter hvert til å ønske å skaffe deg blyanter som spenner fra mykest (9B) til hardest (9H).

Og ikke for å høres for mye ut som foreldrene dine, men ta godt vare på utstyret ditt! Slik varer det lenge, og du får utnyttet det til det fulle. Det kan ofte være så enkelt som å oppbevare det i et pennal eller et annet etui. Når du kjøper hele sett av tegneutstyr, kommer de dessuten ofte i et spesiallaget etui hvor de ligger fint og trygt.

Om du skaffer deg knetgummi, bør det oppbevares separat fra blyantspiss og annet rusk. Ikke minst bør du ha en solid mappe til papirene dine. Hva er vel verre enn å komme hjem fra kurset og oppdage at den fine nye tegningen ligger most i bunnen av sekken?

Forskjellige typer tegnekurs

Det er mange måter å lære å tegne med hjelp av en lærer. Digitale tegnetimer, privattimer ansikt til ansikt med en tegnelærer eller gruppetimer i et kunststudio – valget er ditt.

Kunststudioer og kunstskoler tilbyr regelmessige timer og et pensum som utvikles jevnt utover kurset. Hver time bygger på den forrige, og en kvalifisert lærer veileder deg.

Kunststudioer finnes i de fleste byer. Prisene varierer ut fra hvor du bor, lengden på kurset og hva slags teknikker det undervises i.

Om du ikke har tid til å møte opp på ukentlige tegnetimer, kan et intensivkurs over en ferie være rett for deg. et slikt kurs gir mulighet til å utvikle deg raskt og effektivt over en kort tidsperiode. Et slikt kort kurs kan dessuten være en fantastisk måte å teste ut et nytt medium – ofte har de et smalere fokus enn kurs som går over lengre tid.

Hva med et kurs i skisser, stilleben, akt, portrett eller tegneserier?

Om du vil spare penger, ha en fleksibel timeplan eller motta spesialtilpasset undervisning kan privattimer være den beste løsningen.

bilde ovenfra av et bord med duk, lys, en tegning, blyanter, linjal og blyantspiss
Lær å tegne det du helst vil med en privatlærer. (Kilde: Unsplash)

Kostnaden reduseres ytterligere ved at de fleste av Superprofs lærere tilbyr en gratis førstetime. Det gir deg som elev en sikkerhet, og sørger for at du kan være trygg på at du har funnet riktig lærer før du må punge ut.

Hvordan kan du forbedre deg mellom tegnetimene?

Av og til føles det som det er en evighet til neste tegnetime. Hvordan kan du øve mellom timene?

Heldigvis er det mange øvelser du kan gjøre for å forbedre motorikken og observasjonsevnen.

Visuelt minne spiller en rolle.

Landskapskunstnere tegner ofte scener som bare varer i noen minutter. Da gjelder det å legge merke til så mange detaljer som mulig, slik at man kan tegne dem senere.

En morsom øvelse er å tegne mennesker på gata, på nabobordet på kafeen og så videre. Det vil tvinge deg til å tegne raskt og effektivt, og du vil bli god til å observere særtrekk og detaljer.

Tegn ved enhver anledning. Gå ut i det fine været og tegn buskene og blomstene i parken, bygningene rundt torget eller fuglen på telefonledningen.

Det kan være lurt å veksle mellom forskjellige medier.

Konsentrasjon er helt essensielt når du tegner, både for å produsere et godt resultat og for å gjøre rask fremgang. En måte å opprettholde konsentrasjonen på er å veksle mellom forskjellige teknikker og medier. Det får deg ut av komfortsonen, og du kan dessuten lære nye ting om både tegning, farger og deg selv som du kan ta med tilbake til favorittmediet ditt.

Gå på kunstmuseer.

Om du kan gå, er et museum det perfekte stedet å forelske seg i kunst på nytt – og ikke minst å oppdage nye stiler og teknikker. La deg inspirere av mesterne. Og hvorfor ikke sette deg ned og tegne en skisse av et par av maleriene mens du er der?

Det er aldri for sent å lære å tegne, men du kommer ingen vei ved å sitte og vurdere om du kanskje skal begynne. Så hvorfor ikke kaste deg rundt og sette blyanten til papiret allerede i dag?

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.