Kapitler
Det er fort gjort å tenke at den beste måten å få en bedre tegneteknikk er å tegne og tegne så mye man klarer.
Det er ikke helt på jordet. Erfaring og øvelse er helt essensielt for å forbedre seg, men det er bare én del av jobben.
For hvor mye hjelper det å tegne dersom man ikke tegner riktig? Dersom man tilegner seg dårlige eller rett og slett gale teknikker?
Det finnes ikke bare én riktig måte å tegne på, men før man begynner å bryte reglene, er det viktig å kjenne til dem. Regler brytes best med overlegg, ikke tilfeldigvis og uoppdaget.
Med undervisning i tegning vil du ha en lærer til å lede deg i riktig retning og si fra når du gjør feil. De vil kultivere gode tegnevaner i deg.
Men de færreste har råd til å ta tegnetimer her eneste dag. Så hva kan du gjøre for å forbedre håndverket utenfor undervisningen?
Tegning, som andre kunstformer, ses ofte på som noe man enten kan eller ikke kan. Det er noe man gjør fordi man er født med en spesiell gave, og man gjør det når man blir slått av en spesiell inspirasjon.
Det høres kanskje fint ut, men disse ideene kan virke hemmende. Enten fordi man tenker at man aldri vil bli virkelig flink, eller fordi man hever seg over all disiplin og rutine.

Så hvordan setter du deg ned for å utvikle tegneferdighetene dine uten en lærer hengende over deg?
Det er jo så mange ting å lære. Hvordan tegne en bil? Og hvordan tegne et portrett?
Vi har noen tips som gjør deg i stand til å tegne akkurat det du drømmer om å tegne.
Tren opp din visuelle hukommelse for å bli en bedre tegner
Tegner du jevnlig, vil deg gi deg en god mulighet til å lære av egne feil. Du vil også trene opp øye-hånd-koordinasjon. Men før du begynner å tegne, må du lære å visualisere.
Før fotografiapparatets oppfinnelse på 1850-tallet var kunst det viktigste middelet for å preservere virkeligheten. For å forevige et øyeblikk måtte man trekke frem lerret og pensler og langtekkelig gjenskape det man så foran seg.
Tegning brukes fremdeles til å fange øyeblikk, selv om vi i de fleste tilfeller ikke lenger er avhengig av det. Unntak er situasjoner som ikke kan fotograferes: det kan gjelde rettssaker, for eksempel.
For å bli en god tegner må man være en god observatør.
Men hvordan blir man det?
Kopier, kopier, kopier.
Tegne etter andres malerier og tegninger. Det er ikke noe man vil holde på med i all evighet: På et tidspunkt er det på tide å lage sine egne komposisjoner, utvikle sine egne ideer.
Men det kan være veldig lærerikt å se verden gjennom blikket til en kunstner som er dyktigere enn en selv. Å tegne etter andres kunst lar deg gjengi verden slik den allerede har blitt gjengitt av en dyktig observatør.
Kanskje ser du foldene i et skjørt på en helt ny måte. Kanskje får du en aha-opplevelse om kroppens anatomi og den todimensjonale gjengivelsen av den. Kanskje har du aldri lagt merke til hvordan solskinnet legger seg over den bakketoppen før nå.
En god lærer vil kunne vise deg hva du skal se etter og hvordan du kan kopiere kunst med enkle teknikker. Husk at du finner tegnekurs Bergen og over hele Norge med Superprof.
Ta med deg dette blikket for detaljer og samspill ut i den virkelige verden.
Tegn det du ser rundt deg
Parallelt med kopiarbeidet er det viktig å gjøre egne observasjoner og forsøk på tegne ting rundt deg.
Når man tegner, må man gjør om fra tre til to dimensjoner. Det kan kreve litt hjerneakrobatikk: Det er en utfordring å finne ut hvordan man gir inntrykk av tredimensjonalitet på en flate.
Perspektiv, lys og skyggelegging – tegning blir litt lettere når man mestrer disse viktige verktøyene.

Få bedre konsentrasjon og tålmodighet
Det krever både tid og tålmodighet å lære seg å tegne.
Uansett om man har et naturtalent innenfor kulltegning, akvarellmaling eller tegning med grafitt vil man måtte arbeide med teknikken.
Å tegne rette linjer, å mestre perspektiv, å leke seg med kontraster, å vite hvordan man best bruker forskjellige verktøy ... alt dette tar tid og krever innsats.
Vi anbefaler at du starter med et kurs for å få innføring i riktige teknikker. Se Superprofs tegnekurs Oslo, for eksempel.
Ikke tro at et intensivt en-ukes kurs vil lære deg alt du trenger å vite.
Her er noen tips for å håndtere egenarbeidet:
- Om du kjenner at du blir frustrert og ikke klarer å konsentrere deg over lengre perioder, prøv å dele opp arbeidsøktene i kortere stykker. Ettersom du gjør fremgang, kan du gradvis øke lengden på arbeidsøktene.
- Sett deg et mål for hver økt. Ikke prøv å fullfør en stor og detaljert tegning på én dag. Resultatene vil bli bedre om du arbeider i økter og ikke overanstrenger deg eller får totalt tunnelsyn.
- Unngå distraksjoner. Skru av telefon og pc, sett deg i et rom hvor du kan være alene. Ikke fall for den plutselige og mystiske fristelsen til å vaske gulvet eller vinduene.
Tegn når du kan
Å tegne en tegning vil ikke automatisk forbedre teknikken din, men det vil gi deg en sjanse til å begå tabber – og å lære av dem.
Jo mer du tegner, jo bedre kjent blir du dessuten med verktøyene du bruker: forskjellige typer papir, forskjellige blyanter og tusjer. Det gjør deg også bedre rustet til å avgjøre hvilke materialer som fungerer best til forskjellige motiver.
Ta deg en tur i en park, en skog eller til et torg og lek deg med å fylle inn en notatbok.
Observer, analyser og kopier alt rundt deg.
Unngå å stagnere
Det er verdt å lære seg et bredt utvalg av tegneteknikker. Det blir sagt at kunstnerens verste fiende er å ikke forbedre og utvikle seg.
Kanskje er du en stor tilhenger av akvarellmaling eller fargeblyanter, men det kan være lurt å variere medium med jevne mellomrom. Det vil gi deg ny innsikt og forståelse som du kan ta med tilbake til favorittmediet ditt. Hvor store variasjonsmuligheter du har, kommer litt an på budsjettet ditt, men du kan komme langt med kreativitet, og husk at mange kurs stiller med mye av utstyret!
Dette er noen av de største fordelene ved hvert medium:
- En fordypning i maleteknikk vil gi en bedre forståelse av farge.
- Malepensler skaper et organisk og levende uttrykk i verket, et uttrykk man kanskje vil ønske å imitere med blyant.
- Grå og svarte blyanter og stifter (grafitt, kull, kritt) gir et godt utgangspunkt for arbeid med lys og skygge.
Gå på museum
Uansett om du bor i byen eller på landet – ta deg en tur på museum og lær av mesterne eller fra lokale kunstnere.
Kunstlæreren din vil garantert være fornøyd: Du vil forbedre kunnskapen din om de kunstnerne og kunstretningene som kom forut for deg og din kunst, og du vil kanskje oppdage nye teknikker. Ikke minst vil du komme ut av museet proppfull av inspirasjon!
Du utvikler et kritisk blikk ved å se på kunst. Uansett om du deltar på en omvisning eller vandrer rundt for deg selv, må du ikke være redd for å bli stående ved et kunstverk en stund og reflektere over detaljene.

Når du går gjennom rommene fulle av kunst, vil du på mange museer bevege deg gjennom flere kunsthistoriske epoker. Stilen har forandret seg drastisk gjennom hundreårene med kunst vi har tilgjengelig.
Du kan lære mer om disse stilene ved å gå på tegnekurs, men vi anbefaler likevel at du oppsøker kunst i ditt nærområde på egen hånd for å kunne studere teknikkene i detalj.
Disse århundrene med nedarvet kunnskap og lærdom, nyvinninger og rebelske brudd med metaforiske fedre har resultert i bevegelser som disse:
- Constables romantikk
- Dadaismen med Duchamp i spissen
- Dewhursts impresjonisme
- Kubismen, som har sin mest synlige representant i Picasso
- Matisse og fauvisme
Blant alle disse forskjellige stilene er det sannsynlig at minst én treffer deg.
Teknikken som brukes, varierer også stort fra verk til verk. Oljemaleriet er det som først og fremst assosieres med kunstmuseer, men man finner også andre materialer. Det kan være gouache, for eksempel, og akrylmaling. En del utstillinger viser også blyantskisser.
Studer penselstrøk og blyantstrek, dybde og lagvis arbeid og opplyste områder, skyggespill, komposisjon og bruken av negativt rom.
Men hva er meningen bak alle disse maleriene?
Hvert og ett av dem bærer en fortelling. Kjærlighet, vold, krig, familie, ensomhet ... om du mangler inspirasjon, vil en museumstur gjøre godt.
Vis frem det du har tegnet
Ta frem tegningene dine fra den mørke skuffen og vis dem til venner og familie. Det kan gi selvtillit og tro på at du kan berøre andre gjennom arbeidet ditt.
Dessuten vil de forhåpentligvis være ærlige og si fra når noe ikke fungerer. Husk imidlertid på at ikke alle brødre og venninner og mødre er kunsteksperter. Om du synes tilbakemeldingen skurrer, ta det opp med tegnelæreren din!
Kritikk vil forbedre tegneferdighetene dine raskt. Men vær forsiktig: Lær deg å skille konstruktiv kritikk fra både sleivete bemerkninger og ukritisk ros. Lytt til tilbakemeldingene som faktisk fokuserer på spesifikke elementer som kan forbedres. For store ører, en uproporsjonal kropp, problemer med perspektivet ...
Slik lærer du hva du må passe ekstra godt på i neste tegning.
Ros er også viktig. Det forteller hva du gjør rett og hva du bør fortsette med.
Om du føler deg klar, kan du arrangere din egen lille utstilling. Inviter kjente og kjære og kjenn på følelsen av å ha nådd et mål og laget noe å være stolt av.
Superprof har en rekke privatlærere i tegning som står klare for å hjelpe deg på vei mot å bli den kunstneren du drømmer om å bli.
Plattformen som kobler privatlærere og elever