Om det er én ting franskmennene kan være stolte av, så er det definitivt maten og den franske mathistorien. Det er ingen tvil om at fransk mat er populært over hele verden!

Fra Vest-Europa og ut til alle verdens hjørner har Frankrike et anerkjent matomdømme alle 13 regioner i landet har bidratt med forskjellige retter og ingredienser. Foie gras fra Sørvest-Frankrike, Bresse-kylling, den berømte patéen fra Le Mans og hummer fra Bretagne- spesialitetene fra de franske regionene er verdsatt av mange, inkludert anerkjente internasjonale kokker!

Husk at det ikke er en tilfeldighet at selv ordet "restaurant" stammer fra det franske språket. La oss nå ta en nærmere titt på den franske matkulturen vi alle er så glade i!

De beste kokkekunstlærerne tilgjengelig
Bridget
Bridget
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
201kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bridget
Bridget
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
201kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Mat: en sentral del av fransk kulturarv

Det franske kjøkkenet er variert, og spiller en svært stor rolle i landets kulturarv. Ikke bare maten i seg selv, men også hvordan beboerne forholder seg til den.

Flere studier viser at franskmennene bruker mye mer tid ved middagsbordet enn andre europeere. I motsetning til engelskmennene som bare bruker 39 minutter i gjennomsnitt på matrelaterte aktiviteter, bruker franskmennene hele 2 timer hver eneste dag på å nyte mat. Er det ikke fantastisk? Det er ikke rart det finnes så mange kjente tradisjonelle franske retter!

Middagsselskap med glitter og konfetti.
I Frankrike bruker man i gjennomsnitt 2 timer per dag til matrelaterte aktiviteter. Til sammenligning bruker britene bare 39 minutter! (Bilde: OurWhisky Foundation via Unsplash.com).

Gitt at mat og kulturen, og skikkene rundt bordet er såpass viktige for Frankrike, er det kanskje ikke så overraskende at det franske kjøkkenet ble tildelt en plass på UNESCOs verdensarvliste i 2010.

Det ultimate franske måltidet anerkjent av UNESCO må bestå av en aperitiff (fordrink), forrett, hovedrett som inkluderer kjøtt eller fisk og en siderett, ost, dessert, avrundet med en drink. Og, for ikke å glemme, måltidet må naturligvis serveres med passende franske viner.

En morsom fakta; det var faktisk Mexico som var først ute med en plass på UNESCOs verdensarvliste for sin matkultur. Frankrike ble inspirert av dette, og klarte å få plass på listen samme år.

Stjernekokker og innflytelsen fra fransk mat

På 1700-tallet kunne nesten alle de adelige og velstående i vestlige land snakke fransk. Nå ser verden naturligvis veldig annerledes ut- det franske språket kjemper med engelsk, spansk og kinesisk i kampen om å være et internasjonalt språk.

Men, når det kommer til mat, skinner Frankrike fortsatt best av dem alle. Det er ingen tvil om at fransk mat verdsetter over hele verden. Kanskje har du til og med testet ut noen kjente franske oppskrifter selv?

Fransk mat garanterer kvalitet, en følelse av luksus, mangfold og smak!

Takket være landets beste ambassadører (kokkene og folkene som elsker denne maten), har det franske kjøkkenet nådd alle verdens kontinenter. Ulike verdensrangeringer tyder på at dette stemmer. Hvis du ser på listen over de 10 beste kokkene i verden, vil du se at 6 av dem er fra Frankrike. Den kjente kokken Pierre Gagnaire er på toppen, tett fulgt av Paul Bocuse, Alain Ducasse, Michel Bras, Érich Frechon og Yannick Alleno. Alle disse navnene spiller en viktig rolle i fransk mathistorie.

De beste kokkekunstlærerne tilgjengelig
Bridget
Bridget
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
201kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bridget
Bridget
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
201kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Europa og den franske matinvasjonen

Gjennom årene har det franske kjøkkenet måttet kjempe hardt for å forbli en av de beste i Europa. Andre konkurrenter som Italia og Spania har alltid vært tett bak dem. Dette ser imidlertid ut til å være positivt, ettersom nabolandene er inspirert av hverandre. Det franske kjøkkenet er nå preget av mer variasjon, og sprer seg inn i andre europeiske mattradisjoner.

Tenk hvordan spanske vingårder er mest konsentrert i ett område, Rioja, mens franske vingårder er mer spredt over hele landet. Frankrikes nabo Italia er kanskje kjent for sin varierte pasta, pizza og viner, men det er ikke det samme som luksusen og elegansen som kjennetegner og skiller det franske kjøkkenet fra alle andre.

Det er takket være den veldig tidlige beslutningen om å forene nasjonen politisk og kulturelt at de franske regionene har delt sine tradisjoner og kokkekunst i flere hundre år.

Det er også en annen ting som gjør at Frankrike skiller seg tydelig ut som matnasjon i forhold til andre land. Vi tenker selvfølgelig på de fantastiske dessertene. Crème chantilly, de tradisjonelle Paris-Brest- og Saint-Honoré-bakverkene og ikke minst de fargerike makronene. Frankrikes dessertmeny er nærmest uendelig!

Fra regionalt fransk kjøkken til USA

Rundt om i verden, og spesielt i USA, er det vanlig å ha restauranter som spesialiserer seg på de typiske rettene til et bestemt land. Det kan være alt fra meksikanske til kinesiske restauranter, og mange pizzeriaer!

Det er nok ingen overraskelse at det finnes tusenvis av restauranter som promoterer og inspireres av det franske kjøkkenet.

Luksusmat à la française

De franske restaurantene i USA er vanligvis de som utgjør landets absolutte topprestauranter. Flere av rettene du finner på menyene deres kommer faktisk fra ulike regioner i Frankrike.

På fancy creperier i New York kan du for eksempel bestille Bretagnes store stolthet: bokhvetepannekaker!

Til og med sauerkraut- en typisk vinterrett fra Alsace kan nytes på restauranter over hele USA. Det samme gjelder rettene canard confit, ostefondue og boeuf bourguignon.

Måltid med sauerkraut til.
Du har sikkert sett sauerkraut, eller surkål som vi kaller det, rundt omkring mange steder i verden. Dette sier litt om Frankrikes innflytelse! (Bilde: Monika Borys via Unsplash.com).

Det sier at å imitere noen er beundring i sin reneste form, og i USA er de ikke redde for å skjule sin store beundring for det franske kjøkkenet. I tillegg til gitte franske spesialiteter har landet også prøvd sine egne varianter- boblende vin fra California er et eksempel, men også ulike typer ost.

Uansett hvor du befinner deg i verden, vil du kunne finne en restaurant som tilbyr franske delikatesser- selv om du skulle befinne deg tusenvis av mil fra Frankrike.

Det franske kjøkkenet i USA

Mange forskjellige retter har krysset Atlanteren gjennom årene og blitt amerikanske favoritter. Noen av dem har gjennomgått små endringer for å passe deres spesielle smakspalett, men de fleste oppskrifter er urørt.

Desserter

Én dessert har overlevd flere hundre år i USA- den eggbaserte souffléen! Andre søtsaker som marengs, crème brûlée, sjokolademousse og crêpes. Selve marengsen har imidlertid fått en mer amerikansk form, og er blant annet hovedingrediensen i ulike typer paier.

Forretter

Mange amerikaneres favoritter når det kommet til forretter og snacks, kommer opprinnelig fra Frankrike. Pâté, foie gras og klassisk 60-tallsfondue har satt sitt preg på landet. Mange av oppskriftene har beholdt sin opprinnelige form, men noen har utviklet seg og gitt inspirasjon til nye retter. Osten i fonduen er byttet ut med smeltet sjokolade, og i stedet for å dyppe brød dypper man ulike typer frukt.

Franske matlagingsteknikker

Ulike teknikker for å tilberede sauser, som hollandaise og bearnaise, men også knivteknologi har påvirket populære amerikanske retter. Selv de mest typiske rettene som vi automatisk tenker på som amerikanske har spor av Frankrike i seg.

Franske oppskrifter over hele verden

Noen retter er mer verdsatt enn andre. Snegler og froskelår skremmer nok mange, så det er ikke så rart at mange andre retter kanskje er mer populære. Magasinet "Le Journal des Femmes" har valgt ut sine topp 30 franske retter som representerer landet, men som også settes pris på av mennesker over hele verden.

Listen representerer de mest klassiske rettene: blåskjell, kalveragu, lam, biff, laks, endive med skinke, dauphinepoteter, stekt kylling, kanin med sennep, ratatouille, indrefilet av svin... Denne listen kunne nesten vært uendelig lang!

dandert ratatouille på hvit tallerken.
På listen over noen av de mest klassiske franske rettene finner vi naturligvis ratatouille. (Bilde: amirali mirhashemian via Unsplash.com).

Alle disse rettene serveres ofte med ulike typer alkohol, som er vanlig til måltider i Frankrike. Franske viner og brennevin av ulike slag er svært populære over hele verden. I Kina foretrekkes vin fra Bordeaux eller Bourgogne, mens japanerne og koreanerne ofte er glade i Beaujolais. Europeere liker ofte Armagnac- kontinentets eldste brandy!

De mest populære franske rettene rundt i verden

Nedenfor har vi samlet en liste over noen av de mest populære franske rettene. Kanskje du bør prøve ut noen av disse neste gang du skal på restaurant?

  • Raclette: smeltet ost, skinke, poteter- trenger vi egentlig å si noe mer?
  • Andouilette: kalv som lages med gulrøtter og løk, og serveres med en lys fløtesaus.
  • Boeuf bourguignon: biff som kokes over lengre tid i rødvin, med sopp og gulrøtter.
  • Boudin blanc: en hvit pølse som ofte lages av svinekjøtt, melk, løk og krydder.
  • Bouillabaisse: en smaksrik sjømatsuppe som blant annet inneholder olivenolje og fersk fisk.
  • Brandade: en fiskerett av torsk blandet med krydder og melk eller poteter.
  • Cassoulet: en solid gryterett laget med hvite bønner og ulike typer kjøtt- ofte and eller pølse.
  • Surkål: fermenteres i flere uker og spises gjerne sammen med pølse, annet kjøtt og poteter.
  • Confit canard: andelår tilberedt i en stor gryte fylt med andefett.
  • Coq au vin: en kjent og kjær rett som består av marinert kylling kokt i vin.
  • Fondue: den populære Savoyard-fonduen er rett og slett en stor gryte full av smeltet ost. Serveres med poteter og brød.
  • Moules marinières: blåskjell og pommes frites, en klassiker fra Nord-Frankrike.
  • Pot au feu: biff og grønnsaker kokt sammen over lenger tid.

Vi håper at du nå har fått en god forståelse for den franske matkulturen! Hvis du skulle laget en liste over de 10 beste franske rettene, hvilke retter ville du hatt på listen?

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

4,00 (3 vurdering(er))
Loading...

Marion

Mitt navn er Marion, jeg er 23 år gammel og elsker å skrive. Jeg har utdanning innen markedsføring og UX-design, og har ellers stor interesse for språk!