Du har sikkert spist asiatisk mat på restaurant, men har du prøvd å lage det selv? Du kan selvsagt ta et matlagingskurs, men du kan også prøve deg frem på egenhånd.

I denne artikkelen gir vi deg en introduksjon til asiatisk matlaging og en del asiatiske kjøkken. Om kyllingnudelsuppe, rørestekt ris med egg, dumplings, rørestekt biff eller sursøtt svin høres fristende ut, er det bare å lese videre!

La oss begynne med å se litt nærmere på noen av de mest populære asiatiske kjøkkenene og hva som gjør dem spesielle.

forskjellige typer dumplings, noen dampet, noen stekt, noen grønne, ligger i forskjellige skåler på et bord
Har du lyst til å lære å lage dumplings på egenhånd? (Kilde: Unsplash)
De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Asiatisk matlaging, land for land

Om vi sier “asiatisk matlaging”, hvilke retter tenker du først på da?

Sannsynligvis noe som sushi, karamellisert svin, Peking-anddhal eller vårruller.

Men selv om det er noen likheter mellom matlagingen i en del asiatiske land, er det naturligvis også store forskjeller. La oss se litt nærmere på dem:

  • Kinesisk matlaging: Vårruller tar navnet sitt fra årstiden de vanligvis spises på, under den årlige feiringen av at våren kommer tilbake. Viktige råvarer i kinesisk matlaging er ris, nudler, grønnsaker, soyasaus og riseddik. Forskjellige kinesiske provinser har markant forskjellige matlagingstradisjoner, og Sichuan og Yunnan er kjent for å bruke mer krydder og styrke enn andre provinser.
  • Thailandsk matlaging fokuserer på en presis balanse mellom rettens forskjellige elementer, og er svært populær i store deler av verden. Ris og krydder utgjør et viktig grunnlag i rettene. Om du vil lage tom yum, en suppe med scampi, trenger du scampi, sopp og et utvalg av kryddere.
  • Det indiske kjøkkenet: Religion har spilt en viktig rolle i utformingen av de indiske mattradisjonene. Siden et stort antall indere er vegetarianere, sier det seg selv at også mange indiske retter er uten kjøtt og fisk.
  • Burmesisk mat: Senk skuldrene og bruk hendene når du spiser. Grønnsaker og frukt er helt sentrale i burmesisk matlaging.
  • I laotisk matlaging har den klebrige risen, sticky rice, en helt sentral posisjon. Verdens mest klebrige ris spises ofte sammen med kjøtt, fisk og krydder. I landets hovedstad, Vientiane, vil du finne en mengde franske restauranter, en levning av Frankrikes tidligere kolonisering av Laos.
  • I det kambodsjanske kjøkkenet er kjerneelementene frukt, ris, nudler og supper. Det store utvalget av ris gjør at du kan spise en ny type til hvert eneste måltid.
  • Vietnamesisk mat sikter mot å treffe alle de fem viktigste smakstypene: salt, søtt, bittert, surt og sterkt. Fiskesaus, rekepasta, soyasaus, ris, sitrongress og frukt og grønt er søyler i det vietnamesiske kjøkkenet. Maten er også kjent for å være blant den sunneste i verden.
  • Årstidene spiller en viktig rolle i japansk matlaging, og olje og fett brukes lite. Japan består av en serie øyer, og det kan neppe sies å være en overraskelse at fisk er en viktig ingrediens i det japanske kjøkkenet.
  • Kimchi, som lages av fermenterte grønnsaker, serverer med nesten alle koreanske måltider. I motsetning til Japan har kjøtt en viktigere rolle enn fisk i matlagingen her.

Les mer om de forskjellige asiatiske kjøkkenene her.

De beste matlagingsbloggene for deg som vil lage asiatisk mat

Nå som du vet litt mer om hvor de mest kjente asiatiske rettene kommer fra, er det på tide å teste dem ut i praksis. For å gi deg en dytt på veien presenterer vi her fem gode blogger for asiatisk matlaging:

  • China Sichuan Food: Som du sikkert har gjettet, fokuserer denne bloggen på retter fra Sichuan-provinsen i Kina. Her finner du et stort utvalg av tradisjonelle oppskrifter. Ikke minst kan du lese om matkulturen i Kina, dersom du er interessert i mer enn bare selve maten.
  • The Woks of Life: Denne bloggen drives av et knippe matelskere. Her publiseres både kinesiske oppskrifter og oppskrifter fra helt andre steder, men med en kinesisk tvist. Sjekk ut denne om du ser etter noe litt ukonvensjonelt!
  • My Korean Kitchen: En matblogg som fokuserer på koreansk mat. I tillegg til at du finner klassikerne her, kommer du også til å introduseres for oppskrifter du ikke har hørt om før.
  • Just One Cookbook: Denne bloggen var opprinnelig en samling av familieoppskrifter. Her finner du også instruksjoner for diverse japanske matlagingsteknikker. Du finner også mange spennende dessertoppskrifter. Hva med å teste ut grønn te-is, for eksempel?
  • No Recipes: Et godt sted å lete for alle som har lyst til å lære seg å lage japansk mat. Utvalget av oppskrifter her er stort. Som navnet antyder, fokuserer denne bloggens forfatter på å gi deg et godt grunnlag. Her lærer du nye matlagingsteknikker og hvordan forskjellige ingredienser kan brukes, slik at du i fremtiden kan lage god mat også uten oppskrift.

Finn enda flere matlagingsblogger her.

en person holder frem en tallerken med sushi, både maki og nigiri
Nyt godt av andres erfaring og kunnskap gjennom matblogger. (Kilde: Unsplash)
De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Enkle oppskrifter for nybegynnere

Om du er interessert i å lære mer om hvordan du kan lage asiatisk mat selv, men er helt fersk, slapp av! Vi har enkle oppskrifter som får selv den mest uerfarne på kjøkkenet til å fremstå som en god kokk.

Her er et raskt eksempel: Kinesisk rørestekte nudler med grønnsaker.

Til fire personer trenger du:

  • 200 g kinesiske nudler
  • 400 g soyabønneskudd
  • 80 g kinesisk sopp
  • 2 vårløk
  • 2 ss østerssaus
  • 2 ss soyasaus
  • Olje til steking
  • Salt
  • Pepper

Tilberedning:

  • Børst av soppen og del den opp, skjær vårløken i skiver og skyll soyabønneskuddene.
  • Kok nudlene etter instruksjonene på pakken.
  • Skyll nudlene i kaldt vann for å unngå at de klistrer seg sammen.
  • Brun soppen, vårløken og soyabønneskuddene i litt vegetabilsk olje. Smak til med salt og pepper. Ta det så av varmen.
  • Varm opp nudlene i østers- og soyasausen.
  • Etter et par minutter, tilsett grønnsakene og soppen.
  • Bland godt og la stå på varmen i 2–3 minutter til.

Ga retten mersmak? Finn et kokkekurs i Oslo eller hvor som helst ellers i Norge på Superprofs nettsider.

Lag mat med en wok

Hva er vel bedre enn å lage asiatisk mat i en wok?

Når du blir kjent med den, kommer du til å se at den også er et perfekt redskap for en rekke vestlige retter.

Men hva er så wokens fordeler?

  • Matlagingen går fort: Har du noen gang ventet lenge i en asiatisk restaurant på en rørestekt rett? Vi tviler!
  • Det er sunnere: Du trenger ikke masse smør eller olje når du lager mat i en wok. Om du skaffer deg en non-stick-wok, trenger du ikke noe i det hele tatt. Mindre fett betyr færre kalorier.

Det er flere måter å lage mat i en wok på:

  • Sautere: Med en wok kan du sautere alt fra nudler til kylling og svinekjøtt.
  • Fritere: En wok kan brukes til å fritere i. Riktignok kan du da se bort fra siste punkt på listen over wokens fordeler – men til gjengjeld får du et virkelig deilig måltid.
  • Lage gryter og stuinger: Du kan til og med lage biff bourguignon i en wok.
  • Dampe: Til dette trenger du en bambussteamer og en rist. Fyll woken halvveis med vann og legg maten i steameren, som du setter på risten.

Sørg for at woken er ordentlig varm før du legger noe i den. Du kan kaste noen dråper vann i den for å sjekke. Om det fordamper umiddelbart, er woken klar for bruk.

Siden woken er så varm, trenger du en type olje som kan brukes på høy temperatur. Vi anbefaler peanøttolje – den har et høyt røykpunkt.

peanøtter med skall dekker hele bildet, de ligger i en haug
Peanøttolje er et godt alternativ om du lager mat i en wok. (Kilde: Unsplash)

Hvordan skiller den asiatiske maten seg fra den europeiske?

Det er ikke så vanskelig å oppdage forskjeller mellom europeisk og asiatisk mat. Riktignok kan man si det samme om norsk og italiensk mat, for eksempel.

Det er vanskelig å trekke opp absolutte grenser mellom forskjellige land og verdensdelers matlaging, og med dagens globalisering er skillene stadig mindre klare. Utveksling av matvarer og -teknikker er imidlertid ikke noe nytt. Tenk bare på Silkeveiens rolle i at krydder og nøttetyper som valnøtten fant veien til Europa. Eller at en av de matvarene vi tenker på som aller mest norsk, nemlig poteten, kommer fra Sør-Amerika og bare har blitt dyrket her siden siste halvdel av 1700-tallet.

Ikke minst faller områder som Midtøsten og store deler av Sentral-Asia ofte utenfor når man snakker om asiatisk mat. Når vi snakker om asiatisk mat, er det altså som regel Øst- og Sørøst-Asia det refereres til. Med alt dette i bakhodet prøver vi å si noe om de største forskjellene mellom europeisk og asiatisk mat.

Et lands kjøkken er formet ut fra landets klima, historie og kultur. Mens det vokser masse bambus i Kina, er det lite å finne i Spania. Mens hveten står sterkt i Europa, har risen en lignende essensiell funksjon i store deler av Asia.

Mens det er en stor markedskultur i mange asiatiske land, er det mange steder i Europa vanskelig å oppdrive et marked i det hele tatt, og i hvert fall et som er åpent mer enn én dag i uka. Grønnsaker og krydder er viktige i mange asiatiske lands kjøkken. Vi bruker dem så klart her også, men ikke alltid med samme variasjon og oppfinnsomhet, og ikke i samme omfang.

Måten vi krydrer på er også forskjellig. I mye asiatisk matlaging er soyasaus viktig. I en del europeisk matlaging er olivenolje og smør mye viktigere komponenter.

Vi pleier å beskrive mat gjennom grunnsmaker som søtt, salt, surt, bittert og sterkt. Disse behandles på forskjellige måter i de fleste europeiske kjøkken enn i de asiatiske:

  • I asiatiske retter er det ofte et mål å inkludere – og harmonere – alle smakstypene.
  • I mye europeisk matlaging rendyrkes i større grad én smakstype: enten det salte eller det søte.
>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.