Er du veganer eller har du tenkt på å bli det? Vi gir deg gode grunner til å velge denne filosofien. I denne serien med innlegg finner du smakfulle veganske oppskrifter, oversikt over helsefordelene med et vegansk kosthold og argumenter for å følge en vegansk diett.

Hva er vegansk mat?

I en tid hvor folk begynner å innse hvor viktig det er å tenke på miljøet er det mange som har begynt å se mot et kosthold med mindre kjøtt. Om du er nysgjerrig på filosofien er det en del du bør vite før du kaster deg ut i det. Hva innebærer egentlig veganisme, hva kan du spise og hva bør du tenke på?

Å være veganer kan sees på som en helt egen livsstil hvor du er opptatt av å gjøre etiske valg både med hensyn til hva du spiser og hvordan du er som forbruker ellers. Det finnes mange fine argumenter for hvorfor flere burde bli veganere. Er det riktig for deg?

Veganisme er noe annet enn vegetarisme.

Vegetarianere avstår fra å spise kjøtt. Veganere tar det et skritt lenger og dropper å spise alle produkter med animalsk opprinnelse. Det gjelder for eksempel egg, melkeprodukter og mat som er fremstilt ved bruk av noe animalsk.

Ingredienser med animalsk opprinnelse kan forekomme der du minst venter det. Da gjelder det å ha en viss fornemmelse over hvor det blir brukt. Et triks er å være nøye når du leser innholdsfortegnelser. I begynnelsen kan det dermed ta litt lengre tid å handle som fersk veganer.

Fortvil ikke, vi hjelper deg å unngå noen av fallgruvene.

Basilikum i potte
Er du klar for en grønnere hverdag? Naturen bugner av deilige råvarer som kan bli til lekre, smakfulle måltider. (Kilde: Unsplash)

Veganer eller vegetarianer?

Det finnes flere varianter av vegetariske kosthold, som pescetarianere og fleksitarianere.  Noen spiser viltkjøtt mens andre avstår fra alt kjøtt, avhengig av hvorfor de har valgt livsstilen.

Her er de viktigste forskjellene mellom de fleste vegetarianere og veganere:

Vegetarianere

  • Spiser i hovedsak ikke kjøtt, fjærfe, vilt, fisk eller biprodukter fra slakting.
  • Strenge vegetarianere unngår også honning og andre produkter med spor av animalske produkter
  • Vegetarianere har muligens mindre risiko for hjertesykdom, høyt blodtrykk, fedme, diabetes, kreft, tarmsykdommer og nyresykdom

Veganere

  • Spiser ikke noe kjøtt, melkeprodukter, egg eller honning
  • Er imot bruk av alle produkter fra dyr, som lær og skinn
  • Et vegansk kosthold kan redusere risikoen for hjertesykdommer, høyt blodtrykk, diabetes og noen kreftformer

Lær mer om hva vegansk mat innebærer ved å lese bloggposten Hva er egentlig vegansk mat, og hvor får du kjøpt det?

Å stå opp mot de gamle normene i samfunnet

Det hender veganere møter motstand i pressen. De blir beskyldt for å være moraliserende eller blir mislikt på grunn av ulike forestillinger. Ofte kan det være fordi motstanderne ikke skjønner hvordan de tenker.

Veganere har blitt beskyldt for å være kjedelige. En stereotypisk tanke har vært at veganere kjeder andre med deres proklamasjon av filosofien mot dyremishandling.

Høns i naturen
Mange blir veganere av hensyn til dyrevelferd og miljø. (Kilde: Unsplash)

Hvorfor skulle veganere bli behandlet annerledes enn vegetarianere, pescetarianere eller noen andre grupper i samfunnet? Kanskje noen føler på samvittigheten over sine matvalg og håndterer det ved å utagere? Eller kanskje noen føler veganernes sterke filosofi skaper ulemper for ikke-veganere?

Det kan ikke ha vært lett å være veganer i et land hvor vi hyller kjøttkaker, ribbe og pinnekjøtt som viktig tradisjonsmat. Eller i et land hvor økonomien i stor grad er tuftet på olje og oppdrettslaks.

Å være veganer begrenser hvilke spisesteder du kan velge, hvor du kan shoppe og til en viss grad hvordan du lever i det daglige. I det siste har det blitt mer akseptert å være veganer. Folk begynner å se på det mer som et personlig valg og en sunnere livsstil heller enn en måte å få oppmerksomhet på.

Helsefordeler ved et vegansk kosthold

Forskning antyder at det å følge en vegansk diett er bra for blodtrykket og reduserer risikoen for diabetes type 2. Å gå over til å spise vegansk mat kan også hjelpe overvektige å gå ned i vekt på en sunnere måte enn mange av «superkurene» kjendiser og sladrepresse sprer om seg.

Ved å spise mindre kjøtt og spise mer mat fra planteriket får vi i oss mer fiber. Det er bra for kroppen, og kan redusere risikoen for hjertesykdom, diabetes, høyt blodtrykk og noen typer kreft.

Det går fint an å velge et vegansk kosthold for en kortere periode og kjenne på hva det gjør med kroppen. Du trenger ikke å bestemme deg for å leve resten av livet som veganer med en gang.

Bein til jogger i trapp
Med en vegansk livsstil kan du få den motivasjonen du trenger til å komme i form. (Kilde: Unsplash)

I England har kampanjen Veganuary blitt populær. I januar ønsker mange likevel å leve sunnere og spise mindre kjøtt etter julens store spisegilde. Ved å prøve vegansk mat en måned kan du se om det er noe for deg. Enten i perioder eller resten av livet.

Det er kun ved å faktisk prøve å leve som veganer du kan kjenne hva det faktisk gjør med kroppen din.  Januar er over for i år, men du kan jo prøve deg som veganer en periode fram til påske? Eller kanskje en sommermåned, når butikkene og naturen bugner av spiselige fristelser fra planteriket.

Vil du vite mer om helsefordelene ved et vegansk kosthold? Lær om fordeler med vegansk mat.

Hvor er det lettest å kjøpe vegansk mat? Vi har sjekket utvalget i norske butikker

Her til lands har vi ikke så mange butikker som er dedikerte til vegansk mat ennå. Bor du urbant er det likevel litt lettere. I Trondheim kan du ta turen innom Etikken og finne varer produsert nettopp med tanke på etikk. Byen byr også på Trondheim Vegan Fair i september. Med appen Vegan Norway kan du finne andre veganvennlige butikker i de største byene.

Bor du i mer rurale strøk finnes det mange fine nettbutikker som tilbyr veganske produkter.

Netthandel og sjeldne spesialbutikker holder kanskje ikke i hverdagen. Som veganer må du planlegge litt mer enn andre, men det er likevel fint om du kan finne de mest essensielle matvarene i din nærbutikk.

Derfor har vi tatt en gjennomgang av de største dagligvarekjedene og sett hvilke veganske produkter de tilbyr. Om du mangler noe på din lokalbutikk som du ser kjeden tilbyr, kan du jo kanskje snakke med kjøpmannen? Det kan jo være flere enn deg som er på jakt etter flere veganske alternativ.

Husk at mange produkter kan være veganske selv om det ikke står eksplisitt på pakken. Les innholdsfortegnelsen, så kan det hende butikken inneholder langt flere veganske varer enn ved første øyekast.

Raske og enkle veganske oppskrifter

Vegansk matlaging kan være både rask og enkelt. Vi har samlet noen sunne og mettende retter som passer godt til en travel hverdag.

1.     Vegansk pizza

Vegetarpizza begynner å bli populært, og det er jo ikke så rart. Det er så utrolig mye godt fra planteriket som egner seg på pizza.

Denne veganske pizzaen er fylt med smaksrik paprika og toppet med vegansk parmesan. Ønsker du en variant som ligner enda mer på en tradisjonelle pizzaen finnes det i dag flere typer vegansk ost i butikkhyllene.

2.     Bakt søtpotet

De siste årene har vi nordmenn virkelig trykket søtpoteten til brystet. Søtpotetfries, søtpotetsuppe og søtpotetmos passer godt både sommer og vinter.

Disse bakte søtpotetene har smak fra middelhavet. Toppet med ristede kikerter og tomatsalat kan de fort ende opp med å bli en ny favoritt.

3.     Vegansk curry

Kikerter egner seg godt i gryter. De er proteinrike og smakfulle. Laken kan du bruke som erstatning for egg i for eksempel marengs.

Denne curryen er hentet fra det indiske kjøkken. India er et land hvor det er vanlig å være både vegeatariener og veganer. Derfor finnes det masse spennende oppskrifter fra det verdenshjørnet.

Indere er jo også kjent for å bruke mye krydder i maten. Er du redd for at din nye veganske hverdag skal bli smakløs kan du bare rette blikket mot indisk matlaging og oppdage en verden full av smak.

Suppe med cashewnøtter
Veganske ingredienser kan bli til mange spennende og smakfulle måltider. (Kilde: Unsplash)

4.      Vegansk fajitas

Prøv denne veganske varianten av den meksikanske favoritten. Husk å fjerne frøene fra paprikaene og chiliene

Ingredienser

  • 1 ss olivenolje eller kokosolje
  • 1 poplano chili i tynne skiver
  • 2 paprika i tynne skiver
  • 1 jalapeño, skjært i tynne skiver
  • 1 gul løk, skjært i tynne skiver
  • 2 store portobellosopp uten stilk, i tynne skiver
  • 2 modne avokadoer
  • Saften fra en halv lime
  • Havsalt, spisskummen og hvitløkspulver
  • Eventuelt 1 ts A1 steak sauce til soppen om du skulle ha dette stående på kjøkkenet
  • 6 små hvete- eller maistortillaer
  • Valgfritt: rødløk, salsa, koriander, sterk saus

Slik gjør du

Varm en stor stekepanne og en middels panne på middels varme. Når den er varm har du i en slump olje og tilsetter løk, paprika og chili. Krydre godt med salt, spisskummen og hvitløkspulver.

Stek til grønnsakene er myke og begynner å karamellisere seg. Rør mye. Sett til side og dekk til for å holde på varmen.

Samtidig har du litt olje i den andre stekepanna. Ha i sopp og krydre med litt saft. Eventuelt ha på saus når de har blitt myke og tatt farge. Sett til side og dekk til.

Lag guacamole. Mos avokadoene og ha på limejuice og salt. Om ønskelig kan du også ha i finhakket rødløk og koriander.

Varm tortillaene etter anvisning på pakken. Server tortillaene med sopp, paprikablanding, guacamole og de toppingene du måtte ønske. For eksempel vegansk ost eller salsa.

Kilde: Minimalist baker

5.     Mac’n cheese med ny vri

I denne makaroniretten bruker du ikke faktisk ost, men lager en saus av blant annet cashewnøtter, løk og næringsgjær. I tillegg får du masse smak fra hermetisk grønn chili.

6.     Vegansk stroganoff med sopp

Stroganoff kan smake minst like godt uten biff. Sopp er fullt av god smak og gir mange retter en fin tekstur.

Ingredienser

  • Nudler
  • 1 ss olivenolje
  • 1 gul løk, hakket
  • 3 ss fullkorn hvetemel
  • 5 dl grønnsaksbuljong
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss tomatpuré
  • 700 g sopp, for eksempel portobello og sjampinjong, skjært i store terninger
  • ½ ts tørket timian
  • ½ ts tørket salvie
  • ½ ts salt
  • 1 ts hvitvinseddik
  • Litt vegansk rømme (valgfritt)
  • Nykvernet sort pepper
  • ½ dl frisk persille, finhakket

Slik gjør du

Kok nudlene litt mindre enn det står på pakken (de skal kokes mer i sausen). La de renne av i et dørslag og sett til side.

Ha olje i en panne og stek løken i rundt 3 minutter på medium varme. Ha i melet og stek et halvt minutt under konstant omrøring. Ha i buljong, soyasaus, sitronsaft og tomatpuré litt etter litt mens du rører godt. Rør til blandingen tykner, ca. ett minutt.  Putt i sopp, timian, salvie og salt. Rør rundt.

La sausen koke i fem minutter til soppen har krympet. Det tar rundt 5 minutter. Ha i eddiken og kok 4 minutter til. Til sist har du I nudlene, rømme, 1 ss mel, pepper og persille. Kok videre i 5 minutter til.

Garner med litt persille og server.

Kilde: One Green Planet

Vegansk baking

Høres det umulig ut å skulle bake uten egg og melk? Null stress, vi hjelper deg! Faktisk er det mange veganske desserter og bakverk du kan lage uten å måtte gå bananas i spesialforretninger først.

Både muffins, brownies, pai og iskrem kan du lage vegansk. Til og med margengs kan du lage til en veganer!

Det finnes mange veganske matvarer som kan fungere som substitutt for egg. Blant annet har kikertvann, havremel og fiberhusk noen av de samme egenskapene som egg.

Cupcakes på trebord
Mange av de tradisjonelle bakverkene og dessertene kan du fint lage med en vegansk vri. (Kilde: Unsplash)

Så er det mange enkle desserter hvor du uansett verken trenger egg eller melk. Hermetiske fersken bringer fram minner fra barndommen. En forfriskende fruktsalat eller hjemmelaget sorbet er heller ikke å forrakte.

Har du lyst å prøve deg som veganer håper vi du finner inspirasjon i vår bloggserie om vegansk mat. Trenger du litt ekstra veiledning kan finne en lærer på Superprof.

Trenger du en lærer i Kokkekunst?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Silje Margrethe