"For meg handler mat alltid om å lage mat og spise sammen med menneskene du er glad i." – David Chang

Søtpotet, brokkoli, paprika, kikerter, geitost, kapers – når det gjelder oppskriftideer, mangler det ikke på tilgjengelige ingredienser. De fleste av oss kan likevel tjene på å utfordre seg selv i matlagingen sin.

Det kan skyldes livsstil, budsjett eller mangel på utstyr, det er vanligst blant studenter å slutte å lage mat selv. Mange studenter spiser mye ferdigmat og takeaway fordi det er tidsbesparende.

Matlaging kan imidlertid være en glede, og ikke minst er det billigere enn å kjøpe ferdiglaget mat. Du må bare vite hvordan du lager en like god hvit saus, carpaccio eller pudding som proffene. Vi forteller deg alt du trenger å vite her.

I denne artikkelen kommer vi til å ta en titt på de mest populære studentoppskriftene, raske retter du kan smelle sammen på 15 minutter, hvorfor studenter bør lage mat selv og hvordan du får mest mulig smak ut av studentbudsjettet.

Er du klar?

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
Ayeesha
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mona
Mona
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mona
Mona
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

De mest populære oppskriftene for studenter

Studenter har en tendens til å gå for raske og enkle oppskrifter som ikke krever at man bruker masse utstyr og som ikke koster mye. Det gjelder å finne oppskriftene som er enkle å gjennomføre og smaker fantastisk uten at lommeboka må lide.

Kokebok på hvit kjøkkenbenk med fjøler og røde kjøkkenredskaper
Både kokebøker og internett er fantastiske kilder til nye oppskrifter. (Foto: Unsplash)

Søtpotetfries passer disse kriteriene utmerket. Det er lett å lage: Du trenger bare å skjære opp søtpotet i staver og legge dem i en form, tilsette olivenolje, salt og pepper, og sette dem i ovnen på 200 grader i 35 minutter – og det er det.

Det samme gjelder en rekke tradisjonelle oppskrifter som kan lages av ingredienser du allerede har i kjøleskapet, men likevel gir deg spennende smaksopplevelser.

Et ostesmørbrød eller croque monsieur?

Du kan erstatte skinken med laks og osten med kremost, finne frem brød med fullkorn, og der har du det: En rett som er sunnere, spennende, og like god som originalen.

Blant de beste studentoppskriftene finnes også raske og deilige desserter som sjokoladekake-i-kopp. Den består mer eller mindre av smeltet sjokolade, og kan lages i en kopp på tre minutter, takket være mikrobølgeovnen.

Hvordan det er mulig, spør du?

La meg forklare:

Du plasserer 40 g sjokolade og 40 g smør i en kopp, og setter den i mikrobølgeovnen i 30 sekunder så innholdet smelter. Bland det ordentlig sammen, og tilsett 30 g sukker og et egg, og til slutt 20 g mel. La røren kjøre i mikrobølgeovnen i 40 sekunder til, og så er du ferdig! En sjokoladekake som smaker nydelig og er perfekt for studenter.

De beste 15-minuttersoppskriftene

"En av de mest meditative stundene i hverdagen min er når jeg holder på med å lage mat." –Gabrielle Bernstein

Som studenter flest er du sikkert opptatt. Enten du er sliten etter en dag med forelesninger, lunsjpausen din er kort eller du må lage flere måltider tidlig på morgenen, trenger du enkle og raske oppskrifter.

Avocadotoast med speilegg på firkantet tallerken
Avocadotoast er en rask og enkel rett alle kan klare å lage. (Kilde: Unsplash)

Hvorfor ikke sette en tidsgrense og lage oppskrifter på under 15 minutter?

Vi tar utfordringen!

Du kjenner nok til avocadotoast, som man må kunne kalle en trendy rett. Med god grunn! Den smaker godt og er både sunn og lett å lage. For to skiver med avocadotoast trenger du:

 • Brød
 • En avocado
 • Salt
 • Pepper

Det er det!

Del opp avocadoen og spre hver halvdel på en brødskive, smak til med krydder, og retten er ferdig. Du kan høyne opplevelsen ved å legge til et egg på toppen, enten posjert eller stekt, eller du kan dryppe sitronsaft på toppen for ekstra smak og en avocado som holder seg grønn lengre. Dette er langt unna retter som tar timevis å forberede.

Matchatarteletter er raske og enkle å lage. Matcha er dessuten også en trendy ingrediens, og det er fordi den er fullstappet med næringsstoffer og antioksidanter.

For å lage 20 tarteletter trenger du:

 • 80 g mandler
 • 30 g pistasjenøtter
 • 30 g revet kokos
 • 15 g dadler uten kjerne
 • 2 ts matchapulver
 • 1 ts kokosolje
 • 150 g yoghurt
 • 20 bringebær

Alt du må gjøre er å blande dadlene, matchapulveret, pistasjenøttene, kokosoljen og kokosen sammen og forme blandingen til små skjell. Sett dem i kjøleskapet, ta skjellene ut av formene og fyll dem med yoghurt, friske bringebær og mandler. Det kan gjøres på ti minutter, og smaker mye bedre enn en pai!

Du kan også lage ostesmørbrød i en stekepanne, pastaretter i én kjele eller en tomat-og-mozzarella-omelett.

Hva trenger du takeaway til da?

Hvorfor bør studenter lage mat hjemme?

Som studenter har vi en tendens til å glemme hvor viktig det er å spise riktig. Det kan være fristende å gå for ferdigmat.

Sykkelhjul med rødt dekk foran blå vegg
Nå er det til og med mulig å få mat levert på døra på sykkel. (Kilde: Unsplash)

Takeaway kan være en stor fristelse, men det er mye dyrere enn å lage sin egen mat. Når du lager mat hjemme, betaler du mindre for ingrediensene, du kan lage så mye mat du vil og du spiser bedre. Når du kjøper takeaway, vet du dessuten ikke hva maten du spiser består av, ikke minst kjenner du ikke til matens næringsverdier. Selvsagt smaker maten godt, den er lettvint og fungerer godt som trøstemat. Det kommer av de store mengdene olje, smør og salt man ofte finner i takeawaymat.

Disse ingrediensene er ikke gode for helsen din når de inntas i store mengder. Derfor bør du heller gjøre mer ut av matlagingen hjemme. Der kan du lage akkurat det du vil ha, og akkurat det du behøver: god og sunn studentmat.

Det er dessuten ikke lett å finne god takeaway dersom du har allergier eller andre begrensninger for hva du kan spise. Hjemme, derimot, har du god oversikt over hva som inngår i maten du spiser. Mer pepper? Færre grønne bønner? Masse spinat? Du kan lage hva enn du har lyst på!

Ikke glem forresten at matlaging er en god måte å koble av, og det er alltid hyggelig å dele et måltid med menneskene du er glad i, uansett om du lever på studentbudsjett eller ei!

Ønsker du å forbedre dine ferdigheter? Sjekk ut kurs Stavanger.

Hvordan lage mat på studentbudsjett?

Det er et faktum at det kan være vanskelig å lage mat når man lever på studentbudsjett. Det finnes imidlertid en del nyttige teknikker man kan ta i bruk for å gjøre matlagingen mye billigere.

Tre chilier ligger på blågrå overflate
Du kan lage god mat, uavhengig av budsjettet ditt. (Kilde: Unsplash)

For eksempel reduserer man pris per porsjon ved å lage store mengder mat av gangen.

Vil du ikke spise det samme til alle måltider?

Man kan også fryse ned måltider til senere, noe som dessuten sparer en for turen på butikken etter forelesning.

Dersom man lager en handleliste før man går i butikken, er sjansen større for at man bare kjøper inn den maten man faktisk kommer til å spise, noe som er godt både for lommeboka og miljøet.

Det kan være lurt å dra på butikken rett før stengetid – kanskje er butikksjefen interessert i å kvitte seg med varer som ikke har blitt solgt i løpet av dagen.

Markeder kan være et lurt sted å handle. De har ofte sesongbaserte produkter som er billigere enn matbutikkenes importerte varer. Sensommeren og høsten er storsesong for gode norske grønnsaker, for eksempel. Sjekk ut Bamas sesongkalender her. Frukt og grønnsaker smaker som regel best i sesong. Det er fordi:

 • Produkter i sesong har mer smak
 • Produkter i sesong er billigere
 • Produkter i sesong er mer miljøvennlige

For å få mest mulig ut av ingrediensene, er det en rekke oppskrifter som fungerer for studenter på trangt budsjett. Pasta i én kjele er for eksempel strålende for studenter. Du slenger bare alt sammen i samme gryte.

For to porsjoner med grønnsakspasta koker du opp 200 g pasta i 7 dl vann, og tilsetter deretter alle ingrediensene du har lyst på (cherrytomater, grønnsaker i sesong, baconbiter) og lar det kokende vannet gjøre jobben. Når det ikke er noe vann igjen, er maten ferdig!

Finn et matlagingskurs i Bergen eller matkurs Oslo på Superprofs nettsider – så er det bare å sette i gang kokkeleringen!

Det samme gjelder for avocadotoast, kokt egg, gazpacho og så videre. Matlaging som student er på alle måter gjennforførbart. Med riktige teknikker og gode ingredienser er alt mulig.

Dersom du fremdeles trenger hjelp med matlagingen, bør du vurdere å skaffe hjelp fra en privatlærer. Hos Superprof finner du lærere som underviser i en mengde forskjellige emner og ferdigheter.

Når det gjelder undervisningen, finnes tre hovedtyper: undervisning i person, nettbasert undervisning og gruppeundervisning.

Undervisning i person har som regel en høyere timepris enn de to andre typene. Fordelen er at du får en undervisning som er skreddersydd etter dine evner og mål og ditt budsjett.

Nettbasert undervisning ligner dette, men læreren er ikke på samme sted som deg. Du vil fjernundervises via et webkamera og et program som Skype.

Gruppeundervisning inkluderer flere studenter som undervises på samme tid. Fordi du er én i en gruppe, deler flere på undervisningskostnadene, noe som gjør denne undervisningsformen mye billigere. Du kan alltids samle et par venner som du kan lære å lage mat sammen med.

Alle undervisningsformer har altså sine fordeler og ulemper. Det er opp til deg å velge hva slags type undervisning – og hvilken underviser – som best passer ditt budsjett og dine mål.

Finn dine matkurs på Superprof.

Så – er du klar til å lære å lage mat?

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.