Yoga har vokst enormt i popularitet i Norge de siste tiårene, og det er ingenting som tilsier at den er på vei ut enda. En av grunnene til at yoga er så populært, er kanskje at det er en arena hvor man på samme tid kan slippe løs, slappe av, trene og komme i form og komme i kontakt med pusten.

Ikke minst har forskning vist at yoga blant annet er en effektiv måte å behandle smerter i korsryggen på.

Men yoga er ikke bare yoga. Det er mange retninger å velge mellom. Blant de mest populære finner vi hatha-yoga, vinyasa-yoga, Bikram-yoga, Iyengar-yoga og ashtanga-yoga. I tillegg finnes det varianter som gravidyoga, barneyoga og senioryoga.

Alle fortjener oppmerksomhet, men i denne artikkelen er det ashtanga-yogaen vi skal se nærmere på. Ashtanga-yoga er blant annet populær fordi det er en relativt tilgjengelig yogatype.

La oss se på hva det er som gjør ashtanga-yogaen spesiell.

en kvinne står ute i et tørt, varmt fjellandskap og gjør yoga, hun står i trekantstillingen
Gjør deg nytte av yogaens mange fordeler. (Kilde: Unsplash)
De beste Yogalærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Claire
Claire
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Sue
Sue
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (2 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
1. kurstime gratis!
Claire
Claire
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Sue
Sue
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (2 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Første kurstime gratis>

Ashtanga-yogaens opprinnelse

La oss ta utgangspunkt i etymologien: Hva betyr navnet ashtanga?

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at ordet er sanskrit. Ordet er forbundet med pust, ro og tøying og betyr åtte lemmer: Mer presist betyr ashta åtte og anga lemmer.

Ashtanga-yogaen har åtte hovedprinsipper:

 • Moralske regler (yama), blant annet for ærlighet og ikke-vold
 • Selvdisiplin og spirituelle studier (niyama)
 • Stillinger (asana), altså positurene man er innom når man praktiserer yoga
 • Kontrollert pust (pranayama)
 • Avkobling fra sanseinntrykk og en innadvendt refleksjon (pratyahara)
 • Konsentrasjon (dharana)
 • Meditasjon (dhyana)
 • Transcendens av selvet og sammensmeltning med meditasjonens fokus (samadhi)

I ashtanga-yoga forenes disse åtte prinsippene og hjelper oss med å resentrere oppmerksomheten vår. Ashtanga-yoga viser oss at yoga ikke bare hjelper oss med å tone muskler og komme i bedre form, men også å finne en indre ro.

Så hvor kommer ashtanga-yogaen fra? 

Som med mange andre yogaretninger er det vanskelig å si helt presist hvor ashtanga-yogaen har sin opprinnelse. Ofte kommer de fra tolkninger av muntlig tradisjon eller tekster på sanskrit.

Det finnes imidlertid noen kilder som kan hjelpe oss med å nøste opp i historien. Ofte attribueres utviklingen av moderne yoga til Tirumalai Krishnamacharya, en indisk yogalærer som døde i 1989, i en alder av 101. Tre av hans mest kjente elever er:

 • B. K. S. Iyengar, som har utviklet Iyengar-yogaen.
 • Desikachar, grunnleggeren av viniyoga.
 • Pattabhi Jois, som utviklet og populariserte ashtanga-yogaen.

Pattabhi Jois åpnet en skole i 1948. Denne fikk stor oppmerksomhet fra mange vestlige.

Hva var det som gjorde at den lykkes?

Det er en fysisk, dynamisk, krevende form for yoga som praktiseres gjennom en sekvens av yogastillinger, asanaer. I ashtanga-yogaen bygger du konsentrasjon og finner en indre ro samtidig som du utfordrer kroppen og er garantert å svette litt.

På 60-tallet ble ashtanga-yoga populært i vesten. I USA ble yogaretningen kjent som power yoga. Pattabhi Jois er død, men ashtanga-yoga praktiseres en rekke forskjellige steder i verden.

Hva gjør ashtanga-yoga unikt?

en kvinne står i en yogastilling på en bro, hun har beina spredt og overkroppen bøyd ned slik at hodet treffer bakken
I ashtanga-yoga blir du godt kjent med et bredt utvalg av stillinger. (Kilde: Unsplash)

Selv om det er interessant å kjenne til historien bak yogaretningen man holder på innenfor, er det kanskje enda mer interessant å lære mer om teknikkene. Vi kan klassifisere ashtanga-yoga som en dynamisk type yoga. Den kan være fysisk krevende, gjøre deg myk og tone musklene dine.

Ashtanga-yoga er bygget rundt en serie av stillinger. Stillingene knyttes sammen i en bestemt rekkefølge, på en meningsfylt og flytende måte som de fleste kan sette pris på – uansett om man er en nybegynner eller om man er en erfaren yogi.

Selvfølgelig finnes det forskjellige ferdighetsnivåer, og man bør ikke kaste seg rett over et avansert yogakurs dersom man fremdeles har føttene godt plassert i startgropa. Men prinsippet med å binde sammen stillinger, bygge styrke og kanalisere energi er alltid til stede, uansett hvilket nivå man opererer på.

Selv om stillingene blir kjente, kommer det godt med å vite litt om hva det innebærer å praktisere ashtanga-yoga. Det handler både om å gi et fullstendig treningsalternativ og å praktisere mindfulness, og med det forhåpentligvis forbedre både den fysiske formen og den generelle sinnsstemningen.

I sin reneste form er yoga generelt og ashtanga-yoga spesielt mer enn en fysisk aktivitet: Det er en livsstil som legger vekt på flyt, refleksjon og selvbevissthet.

For å gjøre fremgang i ashtanga-yoga, må du legge innsats i arbeidet, akkurat som med andre praksiser. Yoga er godt for å mestre stress, bli sterkere og mer fleksibel og å komme i harmoni med egen kropp.

Les mer om den mest utbredte yogaformen, hatha-yoga, her.

Effektene av ashtanga-yoga

Jobb med kroppen

Når vi begynner med en ny idrett eller aktivitet, forventer vi ofte å se resultater raskt. Det kan være demotiverende å se at fremgangen er mer gradvis enn du hadde håpet på, men tro på oss når vi sier at uansett om det går sakte, går det likevel fremover. Ikke minst: Nøkkelen til enhver transformasjon, om den enn er fysisk, psykisk eller spirituell, er rutine.

Det er altså med ashtanga-yoga som med annen praksis: Når du praktiserer jevnlig, vil du begynne å nå målene dine. Det overordnede målet med ashtanga-yoga er å forene kroppen med sinnet.

Du vil begynne å utvikle musklene og fleksibiliteten allerede de første timene. Hver og en som praktiserer yoga, utvikler seg i sin egen hastighet. Men så lenge det er en viss hyppighet mellom øktene, vil man vokse både fysisk, mentalt og spirituelt.

et lys brenner på en høy, intrikat blåaktig lysestake
Yoga handler ikke bare om å komme i form, men også om å finne ro og konsentrasjon. (Kilde: Unsplash)

Ashtanga-yoga: idrett for hodet?

Det er ingen tvil om at kroppen spiller en viktig rolle når man driver med fysisk aktivitet, men hodet er også viktig. Det gjelder ikke minst i ashtanga-yoga. Her er målet å stimulere både kroppen og sinnet. Kroppen, sinnet og ånden settes alle i harmoni for å skape den energien som helst bør stimuleres daglig når man driver med ashtanga-yoga.

Pusten (pranayama) er et av dine viktigste verktøy når du driver med ashtanga-yoga. Den hjelper deg med å plassere kroppsdelene rett og å bevege deg i og mellom stillingene. Dersom du ikke puster rett, kan du begrense potensialet i og effekten av hver yogastilling. Derfor er det så viktig å ta pusteøvelsene alvorlig og lære seg rett teknikk.

I ashtanga-yoga er denne teknikken ofte knyttet til å fokusere på et bestemt objekt. Dette gjør at du ikke mister fokus eller glemmer hva som er målet med økten og praksisen. Det kan være en mental utfordring, like mye som fysisk.

Tross alt: Hva ville en yogi vært uten en dyp bevissthet om hva som foregår og et bredt perspektiv på den fysiske, mentale og spirituelle fremgangen de gjør?

Helt sentralt for fremgangen i ashtanga-yoga er altså å kombinere dine forskjellige sider.

Ashtanga-yoga fremmer pasifisme og respekt for andre og for en selv.

Er det den perfekte yogatypen?

Dette spørsmålet har naturligvis ikke noe enkelt svar, og det varierer fra person til person. Dersom du ikke tror at ashtanga-yoga er rett for deg, betyr det ikke at du skal legge fra deg tankene om å drive med yoga. Det finnes mange alternativer, blant annet Bikram-yoga, hatha-yoga og vinyasa-yoga. I tillegg finnes det kurs som retter seg mot mennesker i en spesiell gruppe eller livssituasjon, som yogaterapi og familieyoga.

For yoga-nybegynnere er det et godt tips å lete litt rundt på nett etter yogainstruktører i ditt nærområde, lese litt om hva de driver med og hva slags kurs de tilbyr og rett og slett prøve deg frem.

Dersom du ser etter en spesialtilpasset yogareise, hvorfor ikke oppsøke en privatlærer som kan legge opp planen etter dine behov, ønsker og mål?

Dersom du har skader eller sykdom som påvirker hvilke aktiviteter du kan gjøre, snakk med instruktøren din om det. Sammen kan dere finne en form på øktene som ikke belaster feil og som i beste fall kan lindre plager. Ofte er det rett og slett bare snakk om å velge riktige asanaer.

Yoga er for alle. Det finnes kurs for mennesker i alle aldre og for alle ferdighetsnivåer. Det er aldri for sent å begynne med yoga!

Fortsatt usikker på hvilken yogatype som passer deg best? Denne artikkelen hjelper deg med å finne ut av det.

Trenger du en lærer i Yoga?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.