“Hatha-yoga er kroppens spiritualitet; det er en perfekt forening av det legemlige og det ulegemlige.” – Terri Guillemets

Yoga er en disiplin med røtter langt tilbake i historien, men for mange er det nok best kjent som en treningsform som har vokst kraftig i popularitet i vesten de siste tiårene – ikke minst i Norge. Det finnes mange retninger og forgreininger innenfor yogafeltet. Blant dem er ashtanga-, kundalini-, vinyasa- og iyengar-yoga, gravidyoga, yoga for barn og, ikke minst, hatha-yoga.

I denne artikkelen fokuserer vi på den sistnevnte, som er den aller mest populære og utbredte yogaformen på norske yoga- og treningssentre.

Så hvorfor er hatha-yoga så populært, hva går det ut på, og hvordan kan det hjelpe deg med å tone og styrke musklene dine? 

en kvinne gjør yoga i en stor sal, hun er i kobrastillingen
Hent det du trenger ut av yogapraksisen. (Kilde: Unsplash)
De beste Yogalærerne tilgjengelig
Victoria elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Carina
Carina
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gina
5
5 (6 Evaluering(er))
Gina
310kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celia
5
5 (6 Evaluering(er))
Celia
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Carina
Carina
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gina
5
5 (6 Evaluering(er))
Gina
310kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celia
5
5 (6 Evaluering(er))
Celia
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hatha-yogaens opprinnelse

Finnes det noen bedre måte å komme i gang på enn å lære om yogaformens karakter og opprinnelse?

Før du ruller ut yogamatten din, er det viktig å forstå hva som er grunnlaget for praksisen.

Det sies ofte at hatha-yoga er roten til alle de andre typene av yoga. Det kan være med på å forklare hvorfor formen er så populær blant dem som praktiserer yoga.

Navnet betyr kraft, og det henviser til balansen mellom forskjellige krefter og sammenstillingen av disse kreftene.

Det ligner litt på prinsippet om yin og yang, som du sannsynligvis kjenner til. Hatha-yoga fokuserer på å gi slipp, på mindfulness og på selvbevissthet gjennom stillinger som kan ha helbredende effekt på kroppen, sinnet og ånden.

Hatha-yoga er tett forbundet med stillinger, også kalt asanaer, og har i motsetning til mange andre retninger ikke en klar opprinnelsesfigur eller lederskikkelse. Den ble først sett i vesten etter andre verdenskrig, og har siden da utviklet seg videre til den disiplinen vi kjenner i dag.

Mange mener at yogapraksisen har vokst ut av kjerneprinsippene i hatha-yoga. Disse prinsippene, også kalt søyler, har blitt beskrevet av den indiske vismannen og forfatteren Patanjali, og det er åtte av dem. Blant dem er disse:

  • Yama, etikk.
  • Niyama, selvdisiplin.
  • Asana, posisjoner eller stillinger.
  • Pranayama, kontrollert pust.

De to siste punktene er grunnlaget i hatha-yogaen, noe du raskt vil oppdage om du tar et kurs eller en time i hatha-yoga. Ifølge Patanjali er pusteøvelser og disiplin gjennom kroppsstillinger fundamentale deler av hatha-yoga.

En av de mange retningene som har sitt opphav i hatha-yogaen, er Bikram-yoga. Les mer om denne spesielle yogatypen her.

Hatha-yogaens særegenheter

Det mest grunnleggende

Hva gjør man egentlig på en time i hatha-yoga?

Hva gjør retningen så populær blant yogier, og hva gir dem lyst til å gjøre pusteøvelser og posisjonere kroppen sin i asanaer, om det enn er i en gruppetime eller alene? 

Mye handler om at en time med hatha-yoga innebærer en hel mengde forskjellige stillinger. Resultatet av dette blir en komplett og mangefasettert økt.

Instruktører i hatha-yoga vil fortelle deg at essensen i praksisen er en serie av bevegelser og stillinger som skal holdes uten at du verken anstrenger deg for mye eller slapper av. Hatha-yoga passer for de aller fleste og inkluderer tøying, konsentrasjonsarbeid, pusteøvelser og styrkeutfordringer. Det kan gi både fysisk og psykisk velvære.

Yoga kan dessuten ha en rekke helsefordeler, blant annet kan det brukes som en del av migrenebehandling.

fire kvinner står på yogamatter i et studio i en stilling
Hatha-yoga er den vanligste yogatypen å finne på norske treningssentre, og den passer for de aller fleste. (Kilde: Unsplash)

Men husk at yoga ikke er som turn, og det er ikke om å gjøre å komme seg fra posisjon til posisjon så fort som mulig. Mye av arbeidet er statisk, og det er ikke uvanlig å holde en stilling i flere minutter. Det vil både kunne bygge muskler og forbedre fleksibilitet, i tillegg til å vekke sansene og gjøre deg mer bevisst på øyeblikket du befinner deg i.

Alle bevegelsene er bundet sammen med den kontrollerte pusten, pranayama. Pusten både veileder deg gjennom stillingene og kan hjelpe deg med å gi slipp. Pranayama handler om å skape harmoni mellom kroppen og sinnet. Det kan ikke sies nok: I yoga skal kroppen støttes av sinnet (og omvendt), og det spiller en viktig rolle i for eksempel dynamisk yoga.

Et interessant aspekt ved yogapraksisen er at du kan gjøre en sekvens av stillinger som på samme tid er mild og utfordrende. Som nybegynner kan du oppdage at selv en solhilsen kan by på betydelige utfordringer. Med litt øvelse, og gjerne hjelp fra en instruktør, kommer den plutselig til å føles enkel og naturlig.

Fordelene med hatha-yoga

Hatha-yoga er en fin aktivitet som kan gi gode resultater, både fysisk og mentalt. Det gjelder ikke minst om du har en god lærer! De vil gjøre en nybegynners introduksjon til yoga mye mer behagelig, og ikke minst vil de kunne hjelpe deg med å gjøre rask fremgang og passe på at du gjør stillingene rett og ikke står i fare for å skade deg.

En av tingene som gjør hatha-yoga så fantastisk, er at teknikkene derfra kan bidra til bedre søvn, dypere avslapning og en type selvbevissthet som kan føre til bedre flyt i livet generelt. Dette er noe som er oppnåelig for alle.

For noen er fordeler som indre ro godt nok i seg selv. Andre er mer opptatt av de kroppslige effektene praksisen kan ha. La oss derfor se litt nærmere på dem, i tillegg til noen flere mentale fordeler.

Effektene av hatha-yoga

Hatha-yoga har en rekke fordeler. De forskjellige øvelsene under en dynamisk yogaøkt kan hjelpe deg med å komme i form og forbedre helsen din, et verdig mål i seg selv.

en mann gjør yoga på en strand med blå himmel, han står i en krigerstilling
Yoga er kjent for sine meditative og spirituelle aspekter, men er også en effektiv måte å bli sterkere og mer fleksibel på. (Kilde: Unsplash)

Yoga fokuserer ikke bare på én kroppsdel, men på hele kroppen, inkludert sinnet. Det er en av grunnene til at man ofte opererer med sekvenser av stillinger.

En annen fordel med yoga, er at du kan lære deg å mestre stress bedre gjennom pusteteknikkene. Pusten er helt essensiell i hatha-yoga, og den hjelper deg med å holde stillingene lenge.

Hvordan kan vi snakke om hatha-yoga uten å nevne musklene?

Siden de fleste stillinger holdes en god stund, får en rekke av kroppens muskelgrupper en god treningsøkt. Yoga er helt fantastisk for å tone musklene samtidig som man tar vare på sinnet. Det er rett og slett godt for det alker meste!

Om du vil forsøke deg på ulike yogatimer, kan du for eksempel se etter kurs for yoga i Oslo.

Det kan virke åpenbart, men hatha-yoga er også en god måte å bli myk på. Også dette er takket være de forskjellige stillingene som utgjør mesteparten av praksisen. Mange stillinger er en kombinert styrke- og tøyeøvelse.

Til slutt: Hatha-yoga kan gjøre underverker for sinnet og ånden, særlig når det gjelder avslapning. Med visualisering og meditativ avslapning vil selv nybegynnere raskt lære å ta kontroll over følelsene og handlingene sine, forbedre konsentrasjonen og få opp humøret.

Hatha-yoga er en fullstendig praksis som ligger mellom en treningsøkt og meditasjon. Du vil raskt merke at du gjør fremgang, både når det kommer til styrke og fleksibilitet. Så hva gjenstår? Å prøve det ut.

Det er mange måter å gjøre yoga på. En gruppetime, et privatkurs, en instruksjonsvideo på YouTube ... valget er ditt.

Ikke glem at dersom hatha-yoga ikke er yogatypen for deg, finnes det mange andre disipliner å prøve ut. Se for eksempel om ashtanga-yoga, bikram-yoga eller vinyasa-yoga passer deg bedre. Selv om de forskjellige typene yoga har sine særegenheter, står pusteteknikk og stillinger som regel sentralt.

Noen yogakurs er mer spirituelle enn andre, og graver du litt, vil du garantert finne en instruktør som passer ditt lynne.

Om du ikke vil eller gå på gruppetimer, ikke glem at du kan se etter en instruktør på sider som Superprof. Du kan lære yoga og få god oppfølgning enten ansikt til ansikt eller over en videotjeneste som Skype eller Zoom.

Dersom du har skader eller smerter du må ta hensyn til når du trener, har du en ekstra god grunn til å ta et par timer med en privatinstruktør. Hen kan legge opp et spesialopplegg som ikke belaster kroppen din feil og som kan lindre plager. Det er viktig i yoga å være lydhør for egen kropp, og det er alltid lov til å legge seg i en avslappende stilling om det blir for mye.

Usikker på om hatha-yoga passer for deg? Finn flere yogatyper her.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.