Med jevne mellomrom blir en eller annen sport eller treningsform plutselig populær. Mens noen blir kortlevde trender, befester andre sin posisjon som en populær aktivitet.

Siden 50-tallet har yoga begynt å få røtter i vesten, og særlig på 2000-tallet har populariteten skutt i været – ikke minst i Norge.

Men for en nybegynner kan alle begrepene innenfor yoga være avskrekkende. Ikke minst alle de forskjellige typene yoga man kan velge mellom – for hva er det egentlig som skiller dem fra hverandre?

Hva er det som har gjort yoga så populært? Et av de beste argumentene for å drive med det, er alle fordelene som følger med praksisen: man toner muskler, forbedrer fleksibiliteten sin og får hjelp til å finne indre ro og minske stress.

Men med alle de forskjellige typene yoga å velge mellom, hvordan finner du den som passer best for deg? 

Det er akkurat det vi skal prøve å besvare i denne artikkelen. Vi ser på hva som er de mest populære yogavariantene, og undersøker hva som er spesielt med hver og en av dem.

en mann sitter på brostein foran en hekk i en yogastilling, føttene er delvis krysset over hverandre, det ene ligger på bakken, og på det andre er kneet løftet mot kroppen. Overkroppen er vridd til siden, og hånden på armen som er på fremsiden av mannen, er løftet foran ansiktet
Yoga er blant annet en god måte å bli myk på. (Kilde: Unsplash)
De beste Yogalærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (2 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (2 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (2 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (2 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
Første kurstime gratis>

Ashtanga-yoga

Blant alle de forskjellige typene yoga, solhilsenene, pusteøvelsene og yogamattene finner du ashtanga-yoga. Bak navnet skjuler det seg en yogatype som en rekke yogainstruktører har valgt å undervise i.

Hva er det så som gjør ashtanga-yogaen spesiell? 

Ashtanga er et ord på sanskrit som betyr “åtte lemmer”. Ashta betyr åtte, og anga betyr lem. Denne typen yoga har et åttedelt fundament.

Hva er disse åtte søylene?

De tar for seg forskjellige sider ved og ledd i praksisen, som leder mot en tilstand av dyp meditasjon.

  • Moralske rettesnorer (yama)
  • Selvrenselse og spirituelle studier (niyama)
  • Stillinger (asana)
  • Kontrollert pust (pranayama)
  • Adskillelse av sinnet fra sansene (pratyahara)
  • Konsentrasjon (dharana)
  • Meditasjon (dhyana)
  • Forening med objektet for meditasjonen (samadhi)

Ashtanga-yoga plasserer seg mellom indre ro og mindfulness og er en rikholdig disiplin som gjør bruk av alle sansene mens man finner fokus og dyp bevissthet og bygger styrke og toner muskler.

Yoga har dype røtter i indiske tradisjoner og arven fra hellige tekster, og ashtanga-yoga har oppstått gradvis med utgangspunkt i allerede eksisterende praksiser og prinsipper. Et viktig "bakgrunnsnavn" å merke seg, er Tirumalai Krishnamacharya, en yogalærer, healer og lærd som ofte kalles for den moderne yogaens far. Blant hans elever finner vi Pattabhi Jois, som regnes av skaperen av ashtanga-yoga.

Ashtanga-yoga er en dynamisk type yoga som hjelper deg med å komme i bedre form rent fysisk samtidig som du vokser og samler deg mentalt. 

Når man praktiserer ashtanga-yoga, følger man en sekvens av stillinger, såkalte asanaer, som sammen skaper en allsidig og veluttenkt økt. Her får man sjansen til å ta kontroll over stress, forstå seg selv litt bedre og være til stede i øyeblikket – samtidig som man er garantert å svette!

Forskning har også vist at yoga kan forebygge hjertesykdom. Det er spesielt et godt alternativ for dem som ikke kan drive med mer intensive treningsformer.

Ashtanga-yoga kan skape harmoni mellom dine forskjellige sider, tone musklene dine, gjøre deg mer fleksibel og forbedre holdningen din.

Bikram-yoga

Bikram-yoga er en av de mest populære yogatypene. Bikram-yoga er også kjent under navn som hot yoga og varm yoga.

Dette gir en god pekepinn på hva som gjør at Bikram-yogaen skiller seg så tydelig fra andre typer yoga. 

Bikram-yoga er faktisk ganske tilgjengelig. Det er en type yoga som vanligvis gjøres i grupper, og ofte fokuseres det på at det skal være enkelt, særlig på kurs som er rettet mot nybegynnere. Lager man seg en god rutine for praksisen, er det god sjanse for at man både blir flinkere til å slappe ordentlig av og bedre til å finne en indre ro.

mennesker sitter på yogamatter i et stort rom, en instruktør sitter på en forhøyd plattform med beina i kors
Bikram-yoga praktiseres som oftest i gruppekurs, på grunn av de spesielle forholdene som må ligge til rette for praksisen. (Kilde: Unsplash)

Bikram Choudhury ble født i Kolkata i India på midten av 1900-tallet. Han praktiserte yoga fra han var en liten gutt, og det er lærdommen han bygde seg opp tidlig i livet som utgjorde grunnlaget for yogaretningen han etter hvert utviklet og ga sitt navn. En stor inspirasjonskilde var kroppsbyggeren Bishnu Ghosh, som drev med hatha-yoga, og lærdommen fra ham er godt synlig i yogaretningen Bikram utviklet.

Så hva er Bikram-yoga?

Bikram-yoga er bygd opp rundt en fast sekvens med 26 stillinger. Det som i størst grad gjør denne yogaretningen unik, er at den praktiseres i et rom på 40 °C med 40 % luftfuktighet. Utgangspunktet for dette er at det skal etterligne forholdene Bikram trente under i sine tidlige år.

Det er usikkert hvilke fordeler Bikram-yoga har i forhold til andre typer yoga, eller om det i det hele tatt gjør noen forskjell. Mange påstår at denne yogatypen, hvor man naturligvis svetter veldig mye, er en effektiv måte å kvitte seg med giftstoffer på. Det er ikke helt usant at giftstoffer forsvinner ut med svette, men mengden er så liten at det ikke spiller noen stor rolle for det totale nivået i kroppen.

Forskning har heller ikke klart å vise noen klare helsefordeler med Bikram-yoga over vanlig yoga, for eksempel når det kommer til hjertehelse – men fordelene ved å drive med yoga generelt, uansett hvilken type man velger, skal ikke underspilles.

Det er også vanlig å si at den høye temperaturen gjør det mulig å komme dypere ned i stillinger på og forebygger skader. Det er imidlertid lite forskning på dette.

Bikram-yoga har både mange tilhørere og mange kritikere. De relativt ekstreme forholdene gjør at mange fraråder gravide og folk med hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og diabetes å drive med denne typen yoga.

Dersom du likevel har lyst til å prøve deg, husk på å drikke nok vann og å lytte til kroppen din: Dersom du blir svimmel eller kvalm, ta en pause, ikke press deg lenger enn du bør.

Hatha-yoga

Hatha-yoga er den typen yoga vi kan kalle “tradisjonell yoga”.

Hvorfor det, spør du?

Av den enkle grunnen at det regnes som roten til de andre moderne yogatypene vi kjenner til, hører om og praktiserer.

Hva med privat yogaundervisning, kundalini-yoga, yoga for barn eller gravidyoga?

Vel, sjansene er store for at alle disse vil ha hentet mye av grunnlaget sitt fra hatha-yogaen.

Derfor er det så nyttig å vite litt om hva hatha-yoga egentlig erHatha betyr kraft, og ut fra det kan vi gjøre noen antagelser om hvilke prinsipper som er viktige i hatha-yoga. Hatha-yoga kan også kalles for posituryoga. Det kan tilpasses folk på de aller fleste nivåer og med en rekke forskjellige forutsetninger, uansett om du er nybegynner, på et mellomnivå eller en virkelig ekspert.

Denne typen yoga har sin kjerne i stillingene vi forbinder med yoga, og som også kan kalles asanaer. Ofte holder man stillingene i lengre tid, og det vil både styrke musklene dinegjøre deg mer fleksibel og gjøre deg mer fokusert og bevisst. Yoga-workshops er en god måte å bli kjent med denne typen yoga på, og de er sjelden vanskelige å finne.

Denne typen yoga kan gi deg et fantastisk møte med yoga og åpne dører til videre praksis og fordypning.

En mann gjør kråkestillingen på en mur, han står på hendene og lener knærne mot albuene
Utforsk yogaens stillinger og utfordre deg selv med hatha-yoga. (Kilde: Unsplash)

Vinyasa-yoga

For virkelig å forstå hva vinyasa-yoga er, er det lurt å ta utgangspunkt i navnet. Navnet er sanskrit og består av to deler, nyasa og vi, som betyr henholdsvis å plassere og på en bestemt måte.

Vinyasa-yoga har sitt utgangspunkt i ashtanga-yoga og ble eksportert til vesten på 60-tallet. Da ble det solgt inn som en metode for å skape harmoni mellom bevegelse og pust. Pusten spiller altså en viktig rolle i praksisen, og den veileder bevegelsene i og mellom stillingene. Vinyasa-yoga er godt for både fysisk trening og avslapning.

Pusteøvelsene gjøres på samme tid som man beveger seg gjennom stillingene, og praksisen fremmer fleksibilitet, styrke og konsentrasjon.

Kort sagt: Yoga er en rikholdig disiplin som kan forbedre både fysikk og mental tilstand. Det begynner å bli ganske klart at det finnes en type yoga som passer for de aller fleste. Det gjelder bare å prøve seg litt frem. Denne artikkelen er dessuten på ingen måte uttømmende, og det finnes en mengde spennende retninger det er mulig å teste ut. Søk, og du vil få svar.

Dersom du har skader eller sykdommer som gjør deg usikker på om yoga passer for deg, forhør deg med legen din. Dersom du har spesielle ønsker eller behov, kan det dessuten være en god idé å trene sammen med en privatinstruktør i yoga. Her er rommet for tilpasning og spesialutforming stort og mulighetene for justering mange.

Ikke glem at yoga er for folk i alle aldre. Det er aldri for sent å begynne!

Trenger du en lærer i Yoga?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.