Man kan holde seg fysisk aktiv på en rekke forskjellige måter, og yoga er et populært alternativ. Du finner et yogakurs i de aller fleste byer og tettsteder, og aldri har det vel vært med populært å drive med meditasjon og mindfulness her i landet.

Men yoga er ikke bare yoga: Det er mange greiner å velge mellom. Vi har for eksempel ashtanga-yoga, hatha-yoga og Bikram-yoga. De forskjellige typene yoga retter seg mot utøvere på forskjellig nivå, med forskjellige evner og, viktigst, med forskjellig syn på hva en yogatime bør inneholde.

Blant de forskjellige typene yoga finner vi vinyasa, som stadig blir mer populært.

Men hva er det som trekker folk til denne yogagrenen, hvor pusteøvelser og styrking av musklene står helt sentralt?

Du finner svaret på dette spørsmålet, og mye annet, i denne artikkelen.

en kvinne står på hendene på en yogamatte, hun lener knærne på albuen og har vridd kroppen sidelengs
Yoga trener både styrke, balanse og fleksibilitet og pust, konsentrasjon og meditasjon. (Kilde: Unsplash)
De beste Yogalærerne tilgjengelig
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
299kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
299kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Vinyasa-yogaens opprinnelse

Hva er vel bedre enn å mestre en yogatype man synes er skikkelig interessant? 

Lite. Og det gir god hjelp å vite litt om vinyasaens opprinnelse, når du har bestemt deg for å prøve det ut. Det vil gjøre deg godt forberedt til timen.

Vi har Bikram-yoga, også kjent som varm yoga, og hatha-yoga, den vanligste typen på yoga- og treningssentre. Og vi har yoga rettet mot bestemte målgrupper, som gravid-yoga, yoga for barn og senioryoga.

Men hva så med resten av retningene, de som ikke så mange kjenner til? Vinyasa er et kjent navn for en del, men hvor mange kan si at de vet hva som gjør denne yogatypen spesiell?

Så hva er egentlig vinyasa? 

Det kan forklares på en enkel måte. Vinyasa er sanskrit, og det betyr å plassere noe på en bestemt måte.

Etymologien kan naturligvis ikke fortelle oss alt om praksisen, men den sier likevel noe om hva som er kjernen i den.

Det er Tirumalai Krishnamacharya som regnes som opphavsmannen til og arkitekten bak prinsippet vinyasa, hvis kjerneelement er pust gjennom bevegelse. I vinyasa-yoga er man opptatt av å opprettholde en jevn pusterytme mens man arbeider seg gjennom en rekke stillinger, såkalte asanaer.

Vinyasa ble utviklet videre og popularisert av K. Pattabhi Jois under navnet ashtanga-yoga. Yogatypen vokste frem i India på første halvdel av 1900-tallet, og ble relativt raskt eksportert til vesten.

Yogastilen ble særlig en suksess i USA, og ble gjennom årene utviklet videre og modifisert. Ut fra denne utviklingen oppstod Vinyasa Flow Yoga, som lener seg på filosofien om rolige, gradvise bevegelser og vekt på flyten mellom de forskjellige asanaene.

Vinyasa-yoga begynte virkelig å få fotfeste i Europa på 80-tallet. Det er en god, enkel og effektiv teknikk for å styrke musklene, meditere, gjøre pusteøvelser og rett og slett få så mye som mulig ut av yogaen. Fokuset på utviklingen av muskelstyrke, det man kan kalle treningsaspektet, er noe noe av det som har gjort retningen til et populært alternativ.

Historien er ikke unik, lignende tilblivelseshistorier kan fortelles om mange av yogaens grener. Mange bevegelser har fått fotfeste og vokst: Det som forener dem, er at de respekterer yogaens kjerneprinsipper.

Men hva er det egentlig som gjør vinyasa-yoga annerledes enn for eksempel hatha-yoga? La oss se litt nærmere på det.

Vinyasa-yogaens særegenheter

Synkronisering er et helt sentralt prinsipp i vinyasa-yogaen.

en kvinne står i regnskogaktige omgivelser med lukkede øyne og et konsentrert, rolig uttrykk
Tanken om å la pusten sette rytmen for bevegelsene er sentral i vinyasa-yoga. (Kilde: Unsplash)

Hva er det så som skal synkroniseres?

Du trenger ikke å dra på yoga-retreat for å forstå det. En time eller en workshop i vinyasa-yoga vil raskt vise deg hva vi mener. For å si det helt enkelt: Det handler om å synkronisere bevegelsene med pusten.

Ofte kan pusten ha mye å si for om en stilling, en asana, føles behagelig eller vond. Ved å kontrollere pusten og bruke de riktige pusteteknikkene kan du få til ting du ikke trodde du var i stand til.

Hver bevegelse bør følges av en bestemt måte å puste på, og det gjør fremgangen større og lettere tilgjengelig. Det kan gjøre det lettere å holde en stilling over lengre tid, uten å stramme feil muskler eller vri seg. Ikke minst hjelper riktig pusteteknikk med å holde stresset på avstand og å være til stede i øyeblikket.

Den grunnleggende ideen er å la pusten styre deg gjennom stillingene. La den være det som kontrollerer når du beveger deg og hvilken handling du gjør, la den kontrollere rytmen og tempoet, la den hjelpe deg med å bevege deg grasiøst, målrettet og jevnt.

Etter bare noen få øvelser vil du se at vinyasa-yoga både er en meditativ praksis og en treningsform som kan bygge og tone musklene dine.

Begynner du å se appellen? Det har i hvert fall mange andre gjort.

Se alle yogakurs Oslo og andre steder i landet på Superporfs nettsider.

Effektene av vinyasa-yoga

Dersom du ofte er stresset, er yoga et enkelt og tilgjengelig alternativ som kan lindre. Forskjellige typer yoga utfordrer kroppen i forskjellig grad, og vinyasa-yogaen gir deg en styrkeutfordring – heldigvis en utfordring de aller fleste kan mestre, og som kan tilpasses hver enkelt.

I løpet av en økt kan du gjerne være innom de fleste musklene i kroppen, i tillegg til at du får utviklet fleksibiliteten din: Du får rett og slett blitt litt mykere. Og ikke glem pusten og det meditative aspektet.

Om du tar et kurs i vinyasa-yoga, kommer du snart til å få oppleve alle disse fordelene. Stresse ned samtidig som man blir sterk, hvem klager vel på det?

Yoga er en aktivitet som er lett tilgjengelig og mulig å gjøre både i grupper og alene. Mange foretrekker å gjøre yoga på et yogastudio eller et treningssenter, men det er fullt mulig å få samme utbytte hjemme i din egen stue. Finn for eksempel en privatlærer som kan instruere over webkamera, eller let frem en god instruksjonsvideo på YouTube.

en gruppe kvinner i treningsutstyr driver med yoga i et studie
Yoga kan gjøres på mange forskjellige måter, og heldigvis finnes det alternativer til det klassiske gruppekurset. (Kilde: Unsplash)

For å tone musklene og forbedre balansen knytter man sammen flere asanaer til en sekvens. Noen stillinger er vanskeligere enn andre. Et mål er å etter hvert klare større og større utfordringer, men det er også viktig å kjenne på kroppen sin og ikke belaste den feil. Dropp stillinger som kan forverre gamle skader, for eksempel. Spør instruktøren din om alternative versjoner eller stillinger.

Det betyr ikke at du skal gi opp bare fordi noe er vanskelig eller du ikke får det til på første forsøk! Ved å kontrollere pusten vil du snart merke at det som var vanskelig, blir litt lettere. Om du lar pusten lede an, vil det dessuten styrke øvelsens meditative kvalitet.

Vi må ikke glemme at pusten er viktig for hvordan vi har det. Noen dype pust inn og ut kan være nok til å roe pulsen og gi den en følelse av å være forankret i verden og nuet.

Denne forankringen kan hjelpe deg med å fokusere og med å konsentrere deg. Det er noe du må jobbe med kontinuerlig, mens du går fra stilling til stilling.

Her har vi altså noe av grunnen til at vinyasa-yoga, med sine pusteøvelser, gradvise bevegelser og harmoni mellom kropp og sjel har blitt så populær. Vinyasa-yoga hjelper deg med å takle stress samtidig som du blir sterkere og mykere og konsentrerer deg om øyeblikket, kroppen og pusten.

Klar for å finne frem yogamatta og gjøre en solhilsen?

Om du fortsatt ikke er helt solgt, husk at det finnes andre yogatyper som kanskje passer bedre for deg.

Både ashtanga-yoga, bikram-yoga og hatha-yoga passer godt for nybegynnere. De inneholder alle sekvenser av stillinger og vektlegger pusteteknikk.

Om et gruppekurs av en eller annen grunn (les: pandemi) ikke er det beste alternativet for deg akkurat nå, husk at du kan finne en privatlærer i yoga på sider som Superprof. Mange av våre lærere tilbyr dessuten en gratis førstetime. Så om du er litt usikker, hvorfor ikke teste det ut? Du har ingenting å tape.

Om du sliter med smerter eller skader eller av andre grunner lurer på om du bør drive med yoga, hvorfor ikke spørre legen din? I tillegg vil en dyktig yogainstruktør kunne legge opp et program som passer deg og ikke belaster noe som ikke bør belastes.

Så – hvorfor ikke se etter et kurs allerede i dag?

Finn ut hvilken yogatype som passer deg best her.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.