Yogaens popularitet i Norge har virkelig skutt i været de siste tiårene. Ikke minst har yoga blitt en utbredt treningsform i gruppetimer på treningssentre. Folk har rett og slett fått øynene opp for at yoga er en god måte å kombinere en meditativ og bevisst holdning med styrketrening og tøying.

Det finnes mange forskjellige typer yoga, og i denne artikkelen tar vi for oss en av de mest ikoniske: Bikram-yogaen.

De senere årene har det dukket opp flere yogasentre som spesialiserer seg i Bikram-yoga. Yogagreinens popularitet er i seg selv bevis for at folk bryr seg om å ta vare på kroppen og sinnet sitt og generelt bli sunne.

Mange har allerede en idé om hva som gjør Bikram-yogaen unik, men det gjelder langt fra alle.

Så hva er egentlig Bikram-yoga? Og hvorfor bør du prøve det ut?

kvinne står i en versjon av trekantstillingen i en skog, hun lukker øynene og har ansiktet vendt mot himmelen
Trikonasana, trekantstillingen, kommer i mange varianter, og man er innom en av dem i Bikram-yoga. (Kilde: Unsplash)
De beste Yogalærerne tilgjengelig
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
299kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
299kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Bikram-yogaens opprinnelse

Når du tar din første yoga-time, vet du kanskje ikke så mye om hva som skiller de forskjellige yogatypene – kanskje vet du ikke engang hvilken type yoga som praktiseres på kurset du selv tar. Og det er helt greit.

Men på et eller annet tidspunkt blir du kanskje interessert i å finne frem til den typen yoga som passer deg og dine behov aller best. Når mangfoldet først er så stort, hvorfor ikke utnytte det til fulle? Blant de mange alternativene har vi hatha-yoga, nidra-yoga, ashtanga-yoga, yin-yoga, Iyengar-yoga, barneyoga, gravidyoga og eldreyoga.

Og så har vi Bikram-yogaen, da.

Hvor kommer Bikram-yogaen fra?

Bikram-yogaen har vokst frem sammen med sin opphavsmann, som ble født i Kolkata i India i 1944. Yogaretningen har fått navn etter nettopp denne mannen, Bikram Choudhury. Han har praktisert yoga helt siden han var fire, i påstått fellesskap med spirituell mester kroppsbyggeren og hatha-yogien Bishnu Ghosh (påstanden om mentorskap har senere har blitt tilbakevist). Skritt for skritt, med mye inspirasjon fra Ghosh, utviklet Bikram Choudhury sine egne teknikker, som senere skulle bli kjent som Bikram-yoga.

Så hvordan ble Bikram-yogaens særegenheter utviklet?

Ikke i ideelle omstendigheter, det skal sies. Choudhury var i en bilulykke som gikk hardt utover beina hans. Etter ulykken valgte han likevel å fortsette yogapraksisen, og han forbedret sin fysiske tilstand kraftig. Han gjorde dette til tross for at det brøt med anbefalinger fra leger. Oppførselen anbefaler vi naturligvis ikke å følge, men heldigvis gikk det bra i dette tilfellet.

Ved slutten av 60-tallet hadde han intensjonen klar om å utforme sin egen yogaretning. Den bygde på de stillingene han hadde drevet med siden han var en ung gutt, hovedsakelig hentet fra hatha-yogaen. Bikram-yogaen ble raskt en stor suksess, og er kjent og praktiseres i store deler av verden.

I 1973 åpnet Choudhury sitt første yogasenter i USA. Suksessen stoppet ikke der, og det er nå hundrevis av Bikram-sentre rundt omkring i verden.

Flere store figurer innenfor yogamiljøet har de siste årene blitt anklaget for blant annet seksuell trakassering og overgrep, og Choudhury er en av disse. Disse sakene viser hvordan tilliten i et yogastudio og mellom instruktør og elev kan misbrukes, og historiene er mørke og vonde.

Det kan gi en vond bismak i munnen til dem som er interessert i Bikram-yoga, men det er mulig å drive med Bikram-yoga uten å støtte mannen som har gitt sitt navn til yogagrenen. De aller fleste sentrene fot Bikram-yoga drives helt uavhengig av ham, og han eier dem ikke.

Med det viktigste av bakgrunnen oppe i lyset, både det lette og det tunge, skal vi se nærmere på hvordan en time med Bikram-yoga kan se ut og hva som vektlegges i praksisen.

Mer interessert i andre yogatyper? Les mer om ashtanga-yoga her.

Bikram-yogaens særegenheter

Det er ikke nok å vite hva man gjør, du bør også vite litt om hvorfor og hvordan man gjør det man gjør.

Ideen er egentlig veldig enkel: I løpet av 90 minutter er du innom 26 forskjellige asanaer, altså stillinger, som gjøres to ganger, og to pusteøvelser (pranayama). Men det er ikke alt. Hvis du har hørt om Bikram-yoga før, er sjansen stor for at du vet at denne typen yoga utføres i et varmt rom. Mer spesifikt i et rom på 40°C med en luftfuktighet på 40%.

en kvinne står i vater med armene rett fremfor seg og beinet rett ut bak. hun står på en yogamatte foran et stort vindu
Tuladandasana er en av de 26 stillingene man gjør i Bikram-yoga. (Kilde: Unsplash)

Mange synes dette høres ganske hardt ut.

Men den høye temperaturen og luftfuktigheten er et forsøk på å kopiere forholdene Bikram selv trente under, og som hjalp ham med å gjøre den store fysiske fremgangen han gjorde. Det er ikke en yogatype som passer for alle, men de som liker det, blir ofte skikkelig hekta.

"Ekstrem" er et sterkt ord, men denne typen yoga foregår altså under hardere forhold enn mange andre. Derfor kan det være lurt å snakke med legen sin før man begynner på Bikram-yogareisen, dersom man har en helsetilstand som man er usikker på om kan forverres av belastningen. Ikke minst er det en god idé å ta en prøvetime før man begir seg ut på et helt kursopplegg i Bikram-yoga. Test ut om det er noe for deg, så du ikke punger ut for et helt kurs du egentlig ikke er så interessert i.

Såkalt hot yoga er fantastisk for å trene opp mindfulness og å presse seg til å nå nye fysiske høyder. Det er en måte å komme i form på samtidig som man kobler av tankekjøret og på øyeblikket.

Så hva venter du på?  Bor du i nærheten av hovedstaden. Finn ditt neste yogakurs eller forsøk en yogatime ved se de ulike tilbudene på kurs i yoga i Oslo.

Effektene av Bikram-yoga

De fysiske effektene av Bikram-yoga

Fordelene ved yoga er mange og store: Du kommer i bedre form og kan få hjelp til å finne indre ro, blant annet. Bikram-yoga har alt dette, i tillegg til at du helt garantert kommer til å svette masse.

Det er vanskelig å finne forskning som sier at Bikram-yoga gir flere helsefordeler enn andre typer yoga. Den gode nyheten er at yoga generelt gir en betydelig helsegevinst. Når det gjelder Bikram-yogaen spesielt, gjør den høye temperaturen at kroppen varmes opp, noe som gjør det lettere å komme inn i dype stillinger.

Svetten kan gjøre jobben vanskeligere for deg fordi det gir deg mindre friksjon mot matten. Fordelen er selvsagt at du må legge mer jobb i hver stilling, noe som vil gi resultater. Men som med alt annet gir Bikram-yoga best effekt dersom det praktiseres jevnlig.

Vi minner om: Man svetter mye, så husk å fylle på med vann!

forskjellige yogamatter ligger i en hylle med kvadratiske rom
Mattevalget spiller virkelig en rolle i Bikram-yoga, og det finnes matter spesielt utformet for denne typen yoga. De har god sugeevne og kan ofte vaskes i maskin. (Kilde: Unsplash)

Bikram-yoga: En disiplin for hele deg

På den første timen med Bikram-yoga vil du kanskje bli overrasket over hvor varmt og fuktig det er – uansett hvor forberedt du trodde du var. Men når du har fått akklimatisert deg litt, kommer du til å se alle de fysiske, mentale og spirituelle fordelene.

Sjansene er gode for at du vil føle deg forfrisket og rolig til sinns etter å ha stått på og svettet i én og en halv time.

Uansett om du bor i Oslo eller et annet sted i Norge, er det god sjanse for at du finner et yogastudio i nærheten av deg der du kan drive med Bikram-yoga.

Bikram-yoga kan være en hjelp for å gå ned i vekt og å bygge og tone muskler gjennom lite belastende øvelser.

Dersom nysgjerrigheten din er vekket, bør altså ditt neste mål være å lokalisere et Bikram-studio der du kan la interessen slå ut i full blomst. Kanskje ender det med at du blir frelst av hot yoga! Ikke bare er det godt for kroppen, du trener også hodet, kan minske stress og lære god, nyttig pusteteknikk.

Dersom yoga er helt nytt for deg, hvorfor ikke lære det mest grunnleggende med en privatinstruktør i yoga? Nettsteder som Superprof gjør det enkelt for deg å finne den rette læreren for deg. Sorter instruktørene etter område eller undervisningstype, og bla deg gjennom de aktuelle kandidatene for å finne noen som kan gi deg det du er på jakt etter.

Yogamiljøet er stort, åpent og imøtekommende, og mange studioer har drop-in-timer og nybegynnerkurs. Der er altså bare å utforske mulighetene!

Dersom du får smaken på yoga, men finner ut at Bikram-yoga ikke er tingen for deg, finnes det heldigvis en rekke andre yogatyper som kanskje passer deg bedre. Hva med å teste ut vinyasa-yoga, for eksempel?

Om du vegrer deg for å troppe opp på din aller første yogatime, har vi dette å si til deg: Det er ikke noe å være redd for! Alle har vært nybegynner på et eller annet tidspunkt. Det er aldri for sent å lære, og instruktøren er der for å hjelpe og veilede deg.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.