En av grunnene til at yoga er så populært, er de gode effektene det har på både kropp og sinn. For eksempel er det for mange en perfekt måte å koble av på.

Men har du prøvd å ta musikk med inn i yogarutinen? Det kan gi deg en gledelig overraskelse og gjøre opplevelsen ekstra spesiell.

Men hva slags musikk bør du velge? Noen sanger vil passe yogaøkten din bedre enn andre. I denne artikkelen gjør vi vårt beste for å hjelpe deg med å finne den perfekte yogamusikken.

en person står på ett bein med hendene samlet over hodet på en fjelltopp i solnedgangen
La musikken skape en levende atmosfære rundt praksisen. (Kilde: Unsplash)
De beste Yogalærerne tilgjengelig
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (2 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (2 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Fordelene ved å høre på musikk mens du gjør yoga

Kanskje har du tenkt at musikk og yoga bør holdes adskilt. Men hvorfor det, egentlig? Musikk kan forsterke opplevelsen og ramme inn økten. Forskning har også vist at musikk kan dempe nerver og generelt roe deg ned.

Gjør du yoga hjemme, har du full frihet til å velge musikk selv. Det finnes mange yogaspillelister å velge mellom, dersom du ikke vil gjøre hele jobben selv eller liker å overraskes. Men så klart har du også muligheten til å lage din egen spilleliste.

I gravidyoga og enkle pusteøvelser tar man utgangspunkt i at lyd, lydbølger, trykkvariasjoner i lufta, forbedrer flyten i kroppens bevegelser.

Musikk kan også forsterke avslapningseffekten og roen du kan kjenne på i løpet av praksisen.

Derek Beres, yogalærer, musikkprodusent og skribent, har jobbet mye med krysningspunktet mellom yoga, musikk og nevrovitenskap. Han står bak flow play, en yogavariant der en spesialutformet musikksekvens styrer bevegelsene. Han er interessert i hvordan musikk og bevegelse kan påvirke kjemien i hjernen, og skriver blant annet dette:

"Vet man hva slags musikk man skal spille og når man skal gjøre det, kan det ta yogatimen til et nytt nivå."

Beres heller selv til elektronisk musikk med rytmer som er Midtøsten- og Afrika-inspirerte, og legger større vekt på bassen, altså lyder med lavere frekvens, enn den høye motsatsen.

Yoga fungerer allerede godt til å roe tankestrømmen, og musikk kan forsterke denne effekten.

Finn en instruktør i yoga i Ålesund blant Superprofs mange alternativer!

Musikk som passer yogapraksisen

Vibrasjoner, harmoni og positiv energi: Musikk kan myke oss opp og bidra til å roe både kropp og sinn.

Mathilde, en dynamisk yogalærer hos Superprof, ble overrasket da hun kom til USA og oppdaget at mange yogatimer ble akkompagnert av musikk. Noen ganger var det til og med snakk om pop eller hiphop. Hun sier dette:

I begynnelsen ble jeg overrasket, men jeg la overraskelsen til side da jeg fant ut at det var ... skikkelig kult. Nå liker jeg å gjøre yoga til musikk – ikke hele tiden, ikke hver gang, men for meg er det en del av atmosfæren, og det oppmuntrer til bevegelse og gjør det lettere å gi slipp.

en kvinne sitter med lukkede øyne ved havet og har øretelefoner på
La musikken lede deg inn i en meditativ tilstand. (Kilde: Unsplash)

Hun lister sangene hun best liker å spille under en yogaøkt:

 • Bonobo, The North Borders: Den britiske produsenten, komponisten DJ-en gir ut musikk under det kjente, uavhengige plateselskapet Ninja Tune.
 • Garth Stevenson, Flying. Stevenson er en bassist og komponist av filmmusikk som vokste opp i fjellene vest i Canada. Herfra har han hentet inspirasjon til albumene han har gitt ut. "Flying" er inspirert av en reise han gjorde til Antarktis.
 • Stevin McNamara, Om Guitar. Denne Sør-Afrikanske musikeren beskriver seg selv på nettsiden sin som en spesialist på akustisk gitar som er dypt opptatt av yoga, bevegelse, ettertanke, meditasjon, hjerte, sinn og sjel.

Finn gode yogaøkter på Youtube eller yoganettsider med disse tipsene.

Hvilke artister passer til yogaøkten?

Som Delphine, en yogalærer og blogger med base på den franske rivieraen, sier: Det er ingen regler for hva slags musikk du kan bruke.

Om du er redd for at ord vil kunne distrahere deg, hvorfor ikke sjekke ut instrumental musikk, for eksempel fra Clara Schumann, om du heller mot klassisk musikk med basis i pianoet, eller Alice Coltrane, om du synes jazz med en tydelig inspirasjon fra India og hinduismen høres spennende ut.

Eller hvorfor ikke gå helt i motsatt retning, og kjøre pop med for eksempel Dagny? Det kan også være et godt utgangspunkt å lytte til Derek Beres' råd og grave opp noe elektronisk musikk med en bass du kjenner langt inn i margen?

Poenget er egentlig så enkelt som at du må kjenne på hva som fungerer for deg.

Men vi skjønner at det ikke alltid er fristende å gjøre all jobben selv, selv om mange setter pris på friheten som følger med det. Derfor er det så bra at det finnes massevis av spillelister med musikk som er vurdert og plukket ut spesielt etter kriteriet om at det skal passe godt sammen med yoga.

Disse finner du der du hører på musikk.

Spotify er det bare å skrive inn "yoga music" i søkefeltet for å få opp all slags spillelister med yogamusikk, blant annet disse:

 • Yoga Music concentration
 • Mindful Healing Sounds
 • Calm Spa and Yoga Music
 • Yoga Remedy

Tidsskrifter Womens Health publiserte en liste over topp 19 sanger som brukes av instruktører på kurs i yoga for å skape et innbydende miljø og for å få alle inn i riktig sinnsstemning. Blant sangene på listen finner vi disse:

 • East forest, 10 Laws
 • Angus & Julia Stone, Paper Aeroplane
 • Lapsley, Station
 • Dirty Gold, California Sunrise
 • Radiohead, Separator

Messende sang på sanskrit kan også fungere godt for å skape en avslappende atmosfære – ikke minst, i hvert fall for gjennomsnittsnordmannen, å skape et tydeligere skille mellom yogaøkten og hverdagen. Sjekk for eksempel ut Deva Premals album Mantras for Life.

Les mer om hva slags utstyr du trenger for å drive med yoga her.

nærbilde av en rosa lotusblomst med grønne blader i bakgrunnen
Musikk kan sentrere tankene dine og hjelpe deg med å finne indre ro. (Kilde: Unsplash)

Mange samtidsartister driver med yoga. Det gjelder for eksempel Moby, som driver med mye dynamisk yoga og som har laget to album med musikk blant annet for yoga. De heter Long Ambients 1 og Long Ambients Two, og spilletiden sikrer at du har nok musikk til flere yogaøkter uten å måtte høre en eneste sang flere ganger.

Om du savner Bikram-yoga i Oslo, hvorfor ikke erstatte de høye temperaturene med musikk og lage din egen yogaoase? Eller bare sjekk ut inspirerende yogainstruktører på Instagram.

Når bør du høre på musikk mens du driver med yoga?

Kan noen av oss egentlig si at vi har opplevd absolutt stillhet? Som oftest er ikke lyden særlig subtil, heller: Vi stimuleres nesten konstant, og noen ganger forstyrres vi også, av lydene rundt oss.

Når du driver med yoga, må du lære deg å forholde deg til (relativ) stillhet. De fleste nybegynnere – og også mange med mer erfaring – sliter med å kontrollere tankene sine. Det er fort gjort at de tar over og hindrer deg fra fullt ut å nyte roen yoga kan gi. Musikk kan gi en hjelpende hånd her. Den kan gi deg et meditativt, ensrettet anker å feste hodet til, eller den kan forsterke atmosfæren yogaøkten har skapt og hjelpe deg med å slappe av.

For andre, derimot, er stillhet en kjærkommen pause fra støyen i hverdagen.

Superprofs beste tips:

Om du klarer å konsentrere deg om kroppen og pusten din, uten å tenke på andre ting, kan det hende du skal fortsette å gjøre yoga uten musikk. Dersom du stadig kjenner at tankene flyter av gårde, derimot, eller at du stadig føler behov for å rette på t-skjorten, kan musikk hjelpe deg med å fokusere og være mer til stede.

De som er vant til meditasjon og dyp konsentrasjon, klarer å hente ut alle fordelene ved å drive med yoga i stillhet. Ettersom du blir mer vant til yogapraksisen og flinkere til å holde hodet på rett plass, mister du kanskje behovet for å høre på musikk mens du praktiserer. Det er du som best vet om musikk passer inn i yogaøkten din eller ei.

Om du primært gjør yoga i gruppetimer, ikke alene, er det instruktøren som bestemmer over lydbildet. Hvorfor ikke snakke med yogalæreren din om hvilken plass musikk har i praksisen deres?

Under en gruppetime kan musikk komme i veien for instruksjonene fra yogalæreren. Hjemme, derimot, alene eller sammen med en av Superprofs privatinstruktører, står du fritt til å prøve deg frem og se hvilken effekt musikken har på deg.

Sliter du med å komme i gang med yoga på egenhånd? Sjekk ut disse yogaappene!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.