I disse dager er ikke tilgjengelige yogakurs en like stor selvfølge som tidligere. Og hva gjør man egentlig da, når treningsstudioet er stengt og hverdagen flyter inn i tiden som var satt av til å koble av med yogapraksis? Om stresset stiger og man kjenner at nakken er stiv og vond?

Det er mange grunner til å drive med yoga: Det er for eksempel et godt treningsalternativ for folk som ikke kan trene med veldig høy intensitet, og det har vist seg å kunne dempe aktiviteten til betennelsesgener.

Heldigvis finnes det gode alternativer til yogakurs med fysisk oppmøte. Og egentlig er det jo ganske deilig å slippe reiseveien, eller?

Du har kanskje sjekket ut hva Youtube og Instagram har å by på av yogavideoer og dyktige instruktører, men har du vurdert å laste ned en yoga-app? Det er nettopp det vi kommer til å rette blikket mot i denne artikkelen.

En god app veileder deg gjennom varierte og velkomponerte økter, strukturerer praksisen og hjelper deg med å lage en god trenings- og meditasjonsrutine.

Akkurat det du trenger for å ta kontroll på egen yogapraksis!

Mot slutten av denne artikkelen vil du forhåpentligvis allerede føle deg inspirert til å gå i gang. Det finnes en app for de fleste, uansett om du foretrekker hatha-yoga, vinyasa-yoga eller noe helt annet.

en kvinne sitter på en blå yogamatte, hun har armene bak ryggen så håndflatene møtes, og omgivelsene hennes ser ut som en veranda
Finn et godt sted hjemme og bruk det som yogahjørne, eller flytt deg rundt og la humør og vær lede an. (Kilde: Unsplash)
De beste Yogalærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (2 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (2 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (2 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (2 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
Første kurstime gratis>

De beste Android-mobilappene for yogaentusiasten

Yoga, med dens stillingerpusteøvelser og meditasjonsaspekt, kan gi dyp avslapning for både kropp og sinn: I det hele tatt kan det forbedre selvbevisstheten din og innsikten i forbindelsen mellom det fysiske og det mentale.

Finn tid til å ta en økt med ashtanga- eller vinyasa-yoga, eller gi deg selv en ekstra utfordring med Bikram-yoga, dersom du klarer å skape et 40 grader varmt rom.

Utviklere av yoga-apper har oppdaget at mange ikke har tiden eller pengene som skal til for å ta et yogakurs. Derfor har de laget apper, enten gratis- eller betalingsalternativer, som gjør det lett og rimelig å gjøre yoga hjemme.

La oss først se på apper for Android.

Det er lett å finne gratis apper som hjelper deg med å gjennomføre yogaøkter på egenhånd. Skaff deg gjerne det mest grunnleggende utstyret for en bedre opplevelse, som en yogamatte. Ha vann tilgjengelig, og gjerne også et håndkle til å tørke svette underveis, om det trengs.

Yoga.com

Denne appen er gratis, og er et slags virtuelt yogastudio. Appen er blant de mest populære yogaappene i verden, med mer enn 7 millioner nedlastinger.

Her finner du over 289 yogastillinger og pusteøvelser. Alle presenteres i videoer med HD-kvalitet.

Et høydepunkt: 3D-bilder av muskler hjelper deg med å se at du gjør hver stilling riktig, samtidig som du lærer litt om anatomi.

En mindre ulempe: Når du har gått gjennom fire programmer, må du betale en liten sum for å få tilgang til resten av materialet på appen.

Yoga – Track Yoga

Denne appen er også gratis, men her får du stillingene presentert i bildeform heller enn videoer.

Appen gir deg et godt utgangspunkt for å praktisere en rekke forskjellige typer yoga, blant annet hatha, pranayama, vinyasa, ashtanga og iyengar.

Asana Rebel

I denne appen finner du treningsøkter som er utformet av idrettsutøvere og yogaeksperter, og du kan velge blant treningsprogrammer som er skreddersydd for forskjellige nivåer.

Øktene varer mellom 10 og 30 minutter, og du finner mer enn 400 øvelser med detaljerte instruksjoner.

Daily Yoga

Denne appen tilbyr over 30 økter og yogatimer i HD, og i tillegg har den en stor database med mer enn 200 stillinger.

Høydepunkt: Stemmeveiledning i real-time, beroligende musikk og et sosialt aspekt: Du kan dele fremgangen din med andre brukere.

Down Dog

Denne appen er lastet ned over en million ganger. Navnet Down Dog kommer fra yogastillingen  adho mukha svanasana, på norsk kjent som nedadvendt eller nedadgående hund, en søyle blant annet i solhilsener. Her får du en økt med vinyasa-yoga hver gang du skal trene.

"Hver gang man starter en ny økt, er opplegget litt annerledes. Det gjør at man aldri kjeder seg", skriver en av de mange som har lastet ned appen.

svart-hvitt-foto av en kvinne som står i yogastillingen nedadgående hund, altså med hender og føtter i bakken og kroppen formet som en opp-ned V
Nedadvendt hund er en sentral yogastilling du sannsynligvis vil støte på. Hvorfor ikke i appen Down Dog? (Kilde: Unsplash)

For å gjøre smarttelefonen til en virkelig yogainstruktør, trekker vi på tampen frem noen flere apper som virkelig gir deg muligheten til å få dypere yogakunnskaper:

  • Yoga Studio: Her finner du over 80 ferdiglagde yoga- og meditasjonstimer med HD-video. Biblioteket består av over 280 stillinger og praktiske tips for hvordan de best skal gjennomføres.
  • Pocket Yoga: Velg blant 200 veiledede yogaøkter som passer både for erfarne yogier og nybegynnere. I appen finner du dessuten over 500 stillinger, asanaer, og detaljbeskrivelser av dem og hvordan kroppen skal posisjoneres. I tillegg trekkes det frem hvilke helsefordeler de forskjellige stillingene kan ha. Og for deg som liker å gjøre ting på en spesiell måte: Du kan velge å spille musikk fra ditt eget bibliotek heller enn standardaldernativet. Appen koster 33 kr.
  • Simply Yoga: I denne appen finner du en rekke yogastillinger og treningsøkter. Du kan også velge nivå og lengde på øktene, enten 20, 40 eller 60 minutter. Velg mellom en gratisvariant eller en betalingsversjon som koster 149 kr.

Sjekk ut hvordan musikk kan forbedre yogaøkten her.

Yogaøkter for Apple-mobilbrukere

Har du alltid vært en Apple-fan?

Heldigvis finnes det et stort utvalg av yoga-apper for deg, og her trekker vi frem noen av de beste for iPhone og iPad.

Uansett om det bare er snakk om frem minutter om dagen: Jevnlig yogapraksis vil forbedre fleksibiliteten din, tone musklene og redusere stress. Om du ikke har tid til lengre økter, sørg i det minste for at du trener ofte!

  • 5 Minutes of Yoga: Er du alltid på farten? Da er denne appen, som du må ut med en liten sum for, perfekt for deg. Som tittelen avslører, er appens konsept å tilby korte yogaøkter. Dessuten får du tilgang til et bredt utvalg av enkle og effektive stillinger. Med tydelige bilder og gode, detaljerte forklaringer blir det lett å sette seg inn i nye asanaer.
  • xFit Yoga: Denne appen lover deg en sunnere livsstil. Her finner du 30 forskjellige stillinger og 9 yogaøkter som med detaljerte animasjoner viser deg akkurat hvordan du gjennomfører dem. I tillegg tilbyr appen tips for å bli bedre i yoga og å forbedre generell velvære.

Yoga.com-appene, Asana Rebel, Daily Yoga og Down Dog, alle beskrevet over, er også tilgjengelige for iOS.

en kvinne står på en terrasse eller et tak vendt mot en by i skumring, hun har øynene lukket og smiler lett
Yoga-apper hjelper deg ikke bare med å komme i form, men også å finne indre ro. (Kilde: Unsplash)

Når du driver med yoga, trenger du klær som ikke kommer i veien eller er ubehagelige. Sjekk ut guiden vår til det perfekte yogaantrekket her.

Hvordan er det å gjøre yoga helt alene?

Først og fremst: Det er absolutt mulig, og internett gjør både informasjon og økter lett tilgjengelig. Noen foretrekker det, og i visse situasjoner (les: pandemi) er det det eneste reelle alternativet.

Men det er også lurt å være bevisst på at dersom du aldri har prøvd yoga før, kan det være vanskelig å komme i gang uten hjelp fra en faktisk instruktør.

Det krever dessuten en god porsjon med selvdisiplin å lage seg en god yogarutine helt på egenhånd. Mange opplever at ukentlige timer i et studio, kanskje med venner, gjør det lettere å legge ned litt ekstra innsats.

Er man alene, er det lettere å gi seg eller utsette treningen, og i begynnerfasen skal det ikke så mye til før en skjør rutine faller sammen.

Et mellomalternativ er yogaundervisning på nett. Ved hjelp av et webkamera kan en privatinstruktør veilede deg gjennom økter spesialtilpasset for ditt nivå og korrigere dersom du gjør feil.

Mens gruppekurs i gravidyoga i Oslo fremdeles ikke er et alternativ, hvorfor ikke heller finne en av Superprofs privatinstruktører som har erfaring med yoga for gravide?

Om prisen er det som stopper deg, er altså appene et godt alternativ. Ikke minst kan du sjekke ut alle yogavideoene som ligger gratis på Youtube! Her legger erfarne og dyktige instruktører ut enkeltøkter og hele treningsopplegg som går over for eksempel en måned.

Hva med å leke deg litt med disse gratisalternativene først, rett og slett kjenne litt på yogaen, og deretter ta et yogakurs eller noen timer med en privatlærer? Det vil sikre at du ikke vranglærer deg selv, og ikke minst gi deg masse tankepåfyll og mulighet for gode refleksjoner.

Gjør du ikke stillingene rett, vil du ikke få fullt utbytte av dem, og i verste fall kan du til og med skade deg. En lærer vil hjelpe deg med dette, mens en datamaskin – enn så lenge – overlater vurderingsbiten til deg.

Trenger du en lærer i Yoga?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.