Visste du at det finnes folk som elsker å drive med nakenyoga? 

Det er ganske klart at nakenyoga ikke er for alle. Denne artikkelen er spesielt til deg som gjør yoga med klærne på: Vi skal nemlig se på hva slags klær du trenger til yogapraksisen. Utstyret spiller en viktig rolle!

Men før vi går i gang: Husk at det første stedet du bør gå på shopping, er i ditt eget klesskap! Det er god sjanse for at du har klær som passer perfekt til å gjøre yoga i.

De beste Yogalærerne tilgjengelig
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
299kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
299kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan lange
5
5 (1 Evaluering(er))
Stefan lange
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kirsti
Kirsti
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Komfortabelt og ikke for trangt: nøkkelord for yogagarderoben

en kvinne står på hodet på en brygge, hun har på seg en treningstights og en t-skjorte som er litt vid og ser ut som om den kan skli ned
Kunsten er å finne klær som ikke strammer ubehagelig, men heller ikke er så vide at de ruller ned og forstyrrer deg på den måten. (Kilde: Unsplash)

Kanskje har du allerede lastet ned en yoga-app og er klar til å komme inn i en god yogarutine? Da mangler det bare å få på seg et godt yogaantrekk!

Yoga er fysisk aktivitet som kan variere i intensitet, og det utføres på en matte på gulvet.

For å kunne utføre alle stillingene, asanaene, riktig, er det viktig at klærne ikke begrenser bevegelsesrommet ditt. I verste fall kan et feil klesvalg gjøre at yogaopplevelsen blir dårlig og ikke frister til gjentagelse.

Siden mange av stillingene involverer tøying, sier det seg selv at klærne dine, spesielt buksen, må være enten litt løse eller elastiske.

Her er noen av de viktigste retningslinjene når du velger deg ut et yogaantrekk:

  • Du kommer blant annet til å drive med tøying, og ofte er det en betydelig del av økten (gjerne i kombinasjon med styrkeøvelser). Det er en av grunnene til at det er så viktig å velge et komfortabelt antrekk. Ikke minst bør du unngå klær som er så trange at de gjør det vanskelig å puste dypt.
  • Velg klær uten glidelåser eller andre harde detaljer: De kan være vonde å legge vekt på.
  • Tenk på hva slags materiale du liker å trene i. Mange foretrekker polyester, mens andre foretrekker naturlige materialer som puster mer. Har du også tenkt på at ull er en mulighet?

Disse rådene gjelder uansett hva slags type yoga du driver med: om det enn er vinyasa-yoga, ashtanga-yoga, gravidyoga, Iyengar-yoga, kundalini-yoga, hatha-yoga eller noe helt annet. Husk dessuten på at du trenger mer enn ett antrekk dersom du gjør yoga ofte.

Særlig syntetiske materialer er en lost case med en gang du har svettet litt i dem. Da trenger de en vask, hvis du ikke vil lukte av gammel svette under neste yogatime. Materialer som ull bærer mye mindre preg av at du har svettet litt i dem, og de er fullt brukbare igjen etter en god lufting. Heng dem for eksempel ut over natten.

Om du er på jakt etter et lett, pustende materiale med god temperaturkontroll, anbefaler vi spesielt merinoull. En litt større investering enn polyester eller bomull, men sjansen er stor for at du vil takke deg selv for valget. Mange sportsmerker lager plagg i merinoull – fra topper og bukser til undertøy og sokker.

For deg som er opptatt av miljøhensyn, kan vi imidlertid melde at det er mye som taler for at syntetiske alternativer faktisk er bedre for miljøet enn naturlige alternativer som ull og bomull.

Dersom du foretrekker hardere yogaøkter med høyere intensitet og mer bygging av muskler eller yoga i et varmt rom, som Bikram-yoga, kommer du til å svette mye! Og et godt, pustende stoff mot kroppen skal ikke undervurderes.

Om du vil ha mer informasjon, ligger det en uttømmende artikkel ute på artofliving.org som gir deg all kunnskapen du trenger for å velge riktige klær for yoga – fra komfort og stil til hvor du får mest for pengene.

Er du interessert i et yogakurs i Trondheim? Søk opp en yogalærer i nærheten av deg på Superprofs nettsider.

en kvinne står og bøyer overkroppen ned så hun tar i gulvet. Hun har på seg et matchende sett med lyserosa treningstights og -topp og har håret satt opp i en strikk
Det er generelt en fordel under all fysisk aktivitet å ikke ha langt hår hengende løst. (Kilde: Unsplash)

Har du spørsmål om hvordan du skal komme inn i en god yogapraksis? Vi gir deg råd her.

Yogaklær for kvinner

Først og fremst: Vi oppmuntrer alle til å gå med akkurat de klærne de vil, uansett hvilket kjønn de er tiltenkt. Men her ser vi altså på yogaklærne som er laget med tanke på kvinner.

  • Ta med en genser til oppvarmingen i begynnelsen og avslapningen på slutten av økten. Ha også gjerne med sokker til disse delene av økten.
  • Vær nøye når du velger underdel! Den tynne svarte tightsen er kanskje ikke så godt egnet som du tror: Har du sjekket om den er gjennomsiktig? Et tykkere stoff fungerer i alle yogastillinger.
  • Bh eller ikke bh? Det kommer bare an på hva du selv føler deg mest komfortabel i. Noen foretrekker en sports-bh, noen liker sportstopper med innebygd bh, mens en tredje gruppe foretrekker å gå uten.

Den svenske fitnessbloggeren og personlige treneren Faya Nilsson er skribenten bak bloggen fitnessontoast.com. Her finner du alt fra treningstips og ernæringsråd til råd for hvordan du holder deg stilig selv når du trener.

Hun legger vekt på at et antrekk du trives i, kan gjøre deg mer motivert og generelt høyne treningsopplevelsen. Med det sagt: Her gjør du som du selv vil. Ikke føl at du må ha nytt og fresht treningstøy før du kan troppe opp på det lokale yogastudioet.

Et tips til alle som har langt hår: Husk å ta med deg hårstrikk! Lite er så irriterende som å få hår i øynene og munnen mens du prøver å konsentrere deg om stillingen og pusten.

Hva med å teste ut yoga med musikk i samme slengen?

Hold deg kul under yogatimen

Noen kunne ikke brydd seg mindre om hvordan de ser ut når de trener, mens andre er opptatt av å se stilige ut selv når svetten drypper fra nesetippen.

Det trenger ikke å koste skjorta å se bra ut, og mange store kjedebutikker har egne kolleksjoner med treningstøy. Husk også at et plaggs verdi ikke nødvendigvis kan avgjøres av summen du må ut med i butikken. Plagg av god kvalitet som du kan ha i mange år, kan fort bli billigere i lengden.

Det kan høres vel enkelt ut, men dersom du liker antrekket ditt, kan det faktisk være med på å dra deg opp av sofaen og ned på yogamatten.

Hvis du vil begynne med en gang, hvorfor ikke sjekke ut hva slags gratis yogavideoer Youtube har å by på?

Yogaklær for menn

En mann på en blå terrasse står på hendene, mer spesifikt underarmene, med ett bein bøyd i 90 grader fra overkroppen og det andre lent litt bakover. Han har på seg en blå t-skjorte og blå tights med blå shorts over. Himmelen i bakgrunnen er så klart også blå
Velg klær som funker både når du er opp ned og når du har føttene på jorda. (Kilde: Unsplash)

Stadig flere menn ser verdien i yoga: Det består ikke bare av kjempelett tøying og litt meditasjon. Yoga er et fint supplement til annen trening med høyere intensitet – hva med å avslutte joggeturen med en yogaøkt? Ikke minst er det et flott treningsalternativ for dem som ikke har mulighet til å trene med høy intensitet.

Er du interessert i meditasjon? Det finnes flere ulike kurs og instruktører som kan veilede deg med riktig teknikk. Sjekk ut Superprofs nettsider og foreta et søk som "meditasjon Oslo".

Hatha-yoga er den yogatypen som er mest utbredt i vesten. Dersom du gjør yoga regelmessig, vil du fort merke at du blir mykere. Andre fordeler er at du kan kjenne at konsentrasjonen blir bedre og at du stresser mindre og blir bedre til å koble av.

Et raskt søk på yogastillinger viser dessuten at det er mange ganske spektakulære stillinger å prøve seg på. Dersom du synes "vanlig yoga" blir for kjedelig, hvorfor ikke sjekke ut acroyoga, en type yoga som er ispedd en god dæsj akrobatikk?

Pranayama er kort sagt pusteteknikk. Rett pusteteknikk hjelper deg med å komme dypere ned i stillinger og flyte bedre mellom yogastillingene, og du kan også ta lærdommen med deg av yogamatten. Bruk det for eksempel når du jogger eller en kveld du sliter med å sovne.

Yoga har vist seg å være et godt verktøy for å bli bedre til å løpe og å sykle, rett og slett fordi det forbedrer kjernemuskulaturen din.

Kanksje har du foretatt deg søk etter kurs ved å google "yogakurs no", vit at du finner flere undervisere basert over hele Norge som kan gi kurs på nettet ved å benytte deg av Superprofs nettsider.

Yogatimer med meditasjon er med på å utvikle den mentale styrken din og kan hjelpe deg med å nå målene dine.

For å gå tilbake til artikkelens kjerne, nemlig hva du bør ha på deg når du gjør yoga: La oss se på nettopp det, og begynne nederst:

  • Når det gjelder føttene, er det bare å skrelle av sokkene med en gang. Du vil ha godt grep mot matten, og det er vanskelig å oppnå med sokker på.
  • Tynne bukser eller shorts som enten er litt vide eller elastiske. Dropp korte og vide shortser – yoga har mange spenstige stillinger.
  • På overkroppen anbefaler vi en t-skjorte som ikke er altfor vid, men som heller ikke begrenser bevegelsesrommet ditt. Du kommer sannsynligvis til å befinne deg opp ned på et eller annet tidspunkt, i hvert fall med overkroppen, og det kan være irriterende at plagget stadig glir opp. Skjønt, om du ikke bryr deg om det, er det bare å slå deg løs på t-skjortefronten.

Med Superprof har du tilgang til massevis av yogainstruktører – se deg for eksempel om etter et yogakurs i Lillestrøm eller digitale yogatimer over webkamera. Eller sjekk ut vår oversikt over inspirerende yogalærere på Instagram her!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.