Det er nok enda en stund til vi får rene veganske butikker i vårt langstrakte land. Noen spesielle ingredienser og substitutter må du nok finne på nett, i helsekostforretninger eller andre spesialforretninger. Det meste du trenger finner du imidlertid i de fleste dagligvarehandler.

Belgfrukter, fullkornsprodukter og nøtter er veganske varer du finner i de aller fleste matbutikker.

Vi har sett på utvalget over av veganske produkter i de norske kjedene og laget en oversikt over hvor du får tak i hva. Så vet du hvor du skal gå når du har lyst på vegansk pølse eller veggisburger.

Lurer du på hva det vil si å være veganer?

Veganske restauranter begynner å bli mer populært, spesielt i de store byene. Bor du i hovedstaden er utvalget stort over restauranter som tilbyr veganske alternativer, som Nordvegan og Loving Hut.  I Trondheim kan du ta en tur på Persilleriet eller Mat fra hagen.

Et kjapt søk på nettet viser at spisesteder i de fleste byene i landet tilbyr veganske alternativ, og det er godt nytt.

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Leif inge
5
5 (1 Evaluering(er))
Leif inge
249kr
/t
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Leif inge
5
5 (1 Evaluering(er))
Leif inge
249kr
/t
Første kurstime gratis>

Vegansk mat overalt

Som nevnt er det mange vanlige matvarer som også passer inn i et vegansk kosthold. Du kan komme et godt stykke på en vegansk handleliste på nærbutikken. For deg som trenger en liten innføring har vi laget en oversikt over hva vegansk mat egentlig er.

De norske produsentene begynner sakte men sikkert å hive seg på veganbølgen. Synnøve Finden har Plante’go, Q-meieriene har planti og Tine VGTR. I tillegg finnes det noen kjente merker på markedet før som Alpro og Oatly.

For å lage en oversikt over hvor det er lettest å få tak i veganske matvarer har vi sett på hvilke kjeder som tilbyr litt mer spesielle produkter*. Hvor får du kjøpt vegansk ost, vegansk yoghurt, pålegg, tofu og andre erstatninger for kjøtt?

*Vi har tatt utgangspunkt i informasjon som ligger på nett. Noen har bedre oversikt over produktene på nett enn andre, så vårt inntrykk kan være noe annet enn det faktiske utvalget.

Meny

De fleste vet at Meny er av de dyrere kjedene. Utvalget er derimot upåklagelig. Av kjedene som er med i denne oversikten, var Meny de eneste som kunne trylle fram en eggerstatning på nett.

Meny ser også ut til å ha et rikt utvalg av kjøtterstattere. Nå har vi jo mange velsmakende oppskrifter hvor kjøtt er overflødig, men av og til kan det kanskje friste med en veggie burger eller en pølse.

Å være veganer trenger ikke være så vanskelig. Er du glad i veganske alternativer til melkeprodukter, kan du trygt ta turen innom Meny. De fører blant annet merkene Oatly, Alpro og Gryr. Du finner både mandelmelk, soyayoghurt og vegansk fløte.

Oatly kartong og kopp med sjokolademelk
Oatly er et av merkene som finnes i mange butikker i Norge. (Kilde: Unsplash)

Meny er kjent for å ha et rikt utvalg av ost, og du finner også veganske varianter. For det meste av merkene Go’ Vegan og Oatly. Vegansk majones og aioli er også å finne.

Er du glad i søtsaker finner du vegansk sjokolade, sjokoladepålegg og soyadessert på Meny. Alt i alt virker Meny å ha godt utvalg av veganske produkter.

Da vi søkte etter litt mer spesielle produkter, kom dessverre også Meny til kort. Vi fant verken Tempeh, miso eller næringsgjær. Når det kommer til tofu fant vi to ulike sorter. Meny er altså gode på alternativer til melkeprodukter samt kjøtterstattere, men kanskje ikke like god på spesielle produkter i vegansk matlaging.

Rema 1000

Selv om det er vanskelig å finne fram i produktene til Rema 1000 på nett, er det tydelig at de ønsker å bidra på miljøfronten. Ønsker du å bli veganer kan du godt finne mye av det du trenger her. Hva med en lekker vegansk dessert av enkle ingredienser?

Produktserien Grønne folk* har flere veganske ferdigretter du kan varme i mikroen, ovnen eller kasserollen. Blant produktene er gartnergryte, rødbetburger og chili sin carne.

Av rene kjøtterstattere fører de blant annet merket Beyond Burger, og har også flere alternativer, som Naturli’.

Blant produktene til Rema 1000 fant vi et vegetarisk smørepålegg som kan ligne på leverpostei i utseende. Etter å ha lest innholdsfortegnelsen viste det seg imidlertid at dette ikke var vegansk. Ønsker du å leve 100% er det dermed viktig å lese innholdsfortegnelsene nøye. Noen produkter som utgir seg for å være plantebaserte kan likevel inneholde produkter av animalsk opprinnelse.

Når det kommer til alternativer til melk har de både rismelk, soyamelk og mandelmelk. De har også veganske alternativ til fløte, yoghurt og veganost, med merker som Kolonihagen og Go’ Vegan.

For søtmonsene finner du både vegansk is og smågodt.

I likhet med Meny ser Rema 1000 ut til å ha dårlig utvalg på mer spesielle veganske produkter. Markedet ser ut til å være mer tilpasset kjøttetere som ønsker å spise mindre kjøtt enn dedikerte veganere. Noen produkter, som fast tofu, fant vi imidlertid hos de aller fleste kjedene.

*Grønne folk og flere andre produkter finnes kun på utvalgte butikker eller i utvalgte landsdeler.

Spar

På Spar finner du et relativt godt utvalg av vegansk pålegg. Blant annet pålegget vegetarpostei som i motsetning til det vi fant på Rema 1000 faktisk er vegansk. Er du bare litt for glad i kjøttpålegg på brødskiva finner du også et vegansk alternativ for det på Spar.

Av andre kjøtterstatninger hadde Spar omtrent det samme utvalget som de andre butikkene.

For deg som elsker meieriprodukter finnes det flere alternativer på Spar. Også her har flere av ostene fra Synnøve Findens satsning fått plass i hyllene.

Av erstatninger til fløte har Spar et rikt utvalg. For yoghurt og melk fører de både merkene Oatly og Alpro, og det skal dermed være mulig å få tak i både havremelk, mandelmelk, rismelk og soyamelk på spar.

Glass med grøt og jordbær
Vegansk melk og yoghurt kan brukes til å lage deilig kjøleskapsgrøt. (Kilde: Unsplash)

Som de ovenstående kjedene har også Spar både vegansk sjokolade og is. Selv om utvalget kanskje ikke er all verden, er det mulig å få tak i. Ønsker du å piffe opp sjokoladen, kan du jo prøve å bruke den i en dessert.

Kiwi

Kiwi hadde liten oversikt over sine produkter på nett. De kunne likevel reklamere for kjøtterstatning, vegansk is og merker som Oatly og Alpro.

De skriver på sine nettsider at utvalget i butikkene gjerne er større, så om Kiwi er din nærbutikk kan det hende du finner det du trenger likevel.

Joker

Joker har de vanligste merkene som Oatly og Alpro. De har noen substitutter for kjøtt, men ikke like mange som de andre kjedene. Ellers har de noen veganske produkter, men utvalget ser ut til å være mindre enn de andre kjedene vi har sett på. Blant annet ser det ikke ut til at du får tak i tofu på Joker.

Vegansk pølse på butikk
Beyond er et av merkene som har kommet til Norge. De tilbyr både pølser og burgere som ser ut som kjøtt.

Lag vegansk mat selv

Selv om utvalget av erstatningsvarer varierer fra butikk til butikk, kan du lage mye vegansk mat av ingredienser som er i et «vanlig» kosthold. Kjøttetere spiser frukt og grønt, bønner, linser, nøtter og frø de også.

Vegansk mat kan være utrolig variert og om du leter litt rundt på nettet kan du finne masse inspirasjon til en plantebasert diett. De siste årene har det også blitt gitt ut flere veganske kokebøker, blant annet fra Veganmisjonen.

Hva med veganske pannekaker, gryterett, blomkålris, fylte tomater, linsesuppe, bruschetta, gulrotsuppe, søtpotetmos eller vegansk burger? Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva som kan bli vegansk festmat!

Til dessert kan du for eksempel lage veganske brownies eller slå på stortromma med en eplepai! Vi har samlet ti lekre oppskrifter du kan bli inspirert av.

Om du skulle ha behov for litt veiledning, hva med å forsøke et kokkekurs? Du kan enkelt finne ulike kurs i nærheten av deg ved et kjapt søk på internett. Forsøk å skrive inn "kokkekurs Oslo", for å finne matlagingskurs i nærheten av deg.

Den veganske livsstilen

Å leve som veganer er en egen livsstil hvor du må ta flere bevisste valg enn du kanskje er vant. I begynnelsen kan det være litt utfordrende å finne ut hva du kan spise. Det kjente Ragnhild i Finansavisen på da hun skulle teste kostholdet.

Med litt trening går det nok mer automatisk, og etter en stund kan du kjenne virkningen av omleggingen på kroppen.

En vegansk diett kan ha mange helsefordeler. Blant annet kan et vegansk kosthold redusere risikoen for flere livsstilssykdommer og hjelpe deg å gå ned i vekt.

Trenger du en lærer i Kokkekunst?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 2 stemme(r)
Loading...

Silje Margrethe