Veganere vet å kose seg. Når du begynner å få kontroll på ingrediensene til det veganske matfatet, begynner du kanskje å bli klar til å utforske de veganske søtsakene. Les videre og få oppskrift på ti sunne desserter.

Å lage vegansk mat trenger ikke være så vanskelig. Med en enkel innføring i hvordan du kan erstatte de viktigste ingrediensene, er det bare å kaste seg ut i det. For å gjøre det enda enklere for deg, har vi samlet et knippe enkle oppskrifter på digge desserter som vil gi deg vann i munnen.

Som en bonus er disse dessertene sunnere enn mange andre oppskrifter, og smaker like godt.

Deilige muffins på vei ut av ovnen
Bakeglede finnes i aller høyeste grad blant veganere også. Det er lett som en lek å lage veganske muffins til ettermiddagskaffen. (Kilde: Unsplash)

Veganske ingredienser

Som fersk veganer kan det være greit med litt hjelp for å bli kjent med det store utvalget av ingredienser som gir maten proteiner, smak og tekstur. Her er en liten oversikt over ingredienser som er essensielle på det veganske kjøkkenet.

De fleste ingrediensene til dessertene finner du i dagligvarehandler, så du slipper å reise land og strand for å kunne sette i gang. Noe er likevel ikke så vanlig i Norge ennå, og det kan hende du må lete etter enkelte ingredienser i importbutikker eller bestille på nett.

Se også vår lille guide til hvilke dagligvarehandler som har størst vegansk utvalg.

 

Bønner og linser

Bønner og linser passer godt til supper, gryter og salater. Kikerter egner seg godt i pastaretter, salater og gryter.

 

Korn

Korn, spesielt fullkorn, er mettende og godt for fordøyelsen. Til matlaging egner ris, quiona og bulgur seg godt til å tilføre næring, tekstur og smak.

 

Nøtter

Hasselnøtter, mandler, pinjekjerner og cashewnøtter er alltid kjekt å ha liggende på lur.

Nøtter og frø i glass
Nøtter, frø og tørket frukt er næringsrikt, smaker godt og kan brukes i mange typer matlaging. (Kilde: Unsplash)

 

Linfrø

Linfrø er næringsrike og fulle av omega 3. Linfrø er godt i havregrøt, muffins eller knekkebrød. Solsikkefrø, gresskarkjerner og sesamfrø er også kjekt å ha liggende på lur.

 

Tørket frukt og bær

Rosiner, tørket aprikos og dadler er godt både alene og i mat. Har du prøvd gojibær eller tørkede tranebær? Nam!

 

Kokosolje

Kokosolje kan brukes både til baking og i annen matlaging. Med kokos, lønnesirup, nøtter og frø kan du lage nydelig granola du kan spise sammen med vegansk yoghurt.

 

Lønnesirup

Lønnesirup er et naturlig søtningsstoff som kan brukes til mye forskjellig. Alle har vel hørt om amerikanske pannekaker med lønnesirup, og det kan du også lage veganske varianter av. I tillegg passer det fint til baking.

 

Tempeh

Tempeh er fermenterte soyabønner og fås kjøpt på butikker med godt utvalg eller på nettet. Prøv å spørre hos din lokale importbutikk eller helsekosten.

 

Miso

Også miso er en form for fermenterte soyabønner og stammer fra Japan. Mens tempeh kommer i blokker, er miso gjerne en slags puré/pasta. Miso er rik på proteiner og kan blant annet brukes i supper eller kraft. Miso finnes i flere varianter.

 

Tofu

Tofu er kanskje den ingrediensen folk først tenker på når de hører om veganere. Tofu finnes både i fast form og som silketofu.

10 veganske oppskrifter på kaker og desserter

Er du fersk veganer og ønsker å friste vennene dine med noe godt? Eller kanskje du har noen veganske venner du vil gi en liten ekstra oppvartning? Les videre og få inspirasjon til kaker, desserter og snacks til de fire årstider.

Brownies, kaffe og solsikker på trebrett
Den gode kaffekosen med noko søtt attåt kan du fint beholde som veganer. (Kilde: Unsplash)

Veganske «tiffin» (sjokoladeruter med nøtter og bær)

Dette er en litt julete godbit. Sitter du igjen med ingefærnøtter fra forrige jul har du nå endelig en anledning til å få brukt dem opp i disse lekre sjokoladerutene. Vegansk sjokolade kan nytes godt alene, men kan også brukes i lekre desserter og andre godbiter.

 

Ingredienser

  • 75 g kokosolje + litt til å smøre formen
  • 200 g vegansk mørk sjokolade (minst 70%), grovhakket
  • 2 ss lys sirup
  • 200 g veganske ingefærnøtter*
  • 100 g tørkede tranebær
  • 50 g ristede pistasjnøtter, hakket

*Får du ikke tak i veganske ingefærnøtter finnes det flere oppskrifter på nett.

 

Slik gjør du

Smør en liten langpanne (20cm) med kokosolje og legg i et bakepapir.Smelt sjokolade med kokosolje og sirup i mikrobølgeovnen i runder på 30 sekunder til blandingen er glatt og blank.

Knus ingefærnøttene til små biter i en bolle. Tilsett tranebær og pistasjnøtter.Ha i sjokoladeblandingen og rør godt. Ha blandingen i bakeformen. Spre den utover med en slikkepott eller en skje.

Sett formen i kjøleskapet og la den stå i 2 timer til blandingen har stivnet. Skjær i ruter (ca 25 biter) og nyt.

Bitene holder seg omtrent en uke i kjøleskapet.

Kilde: BBC Good Food

Bananbrød

“Alle” elsker bananbrød. Har du en tendens til å glemme bananene på kjøkkenbenken? Da er de helt perfekte å bruke i bananbrød!

 

Ingredienser

  • 8 overmodne bananer
  • 250 g lønnesirup
  • 75 g kokosolje
  • 2,5 dl usøtet mandelmelk
  • 40 g chiafrø
  • 1 ss eplesidereddik
  • 1 ss vaniljeessens
  • 125 g hirsemel*
  • 170 g rismel (rismel kan du lage selv ved å kjøre ris i en foodprosessor)
  • 2 ts natron
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts havsalt
  • 1/2 ts malt muskat
  • 185 g kokos

*Finnes på helsekost eller nett. Finner du kun hel hirse, kan du lage mel ved å kjøre kornene i en foodprosessor.

Bananbrød hindrer matsvinn og smaker nydelig!

 

Slik gjør du

Sett ovnen på 150 °C

Ha 6 av bananene i en stor bolle og mos dem. Rør inn de våte ingrediensene og sett til side. Ha alle de tørre ingrediensene utenom kokos i en bolle. Rør den tørre blandingen i den våte. Rør inn kokos til slutt.

Ha røren i smurte brødformer. Legg på bananskiver fra de siste to bananene. Sett formene i ovnen og stek i 45-55 minutter. Sjekk om kakene er ferdig med en gaffel eller en kakepinne. La avkjøles i formene i fem minutter før du har dem over på en rist for videre avkjøling.

Oppbevar kakene godt innpakket i kjøleskapet.

Kilde: Vegan society

Gulrotcupcakes

Muffins og cupcakes er dekorative på kakebordet og enkle å ta med seg. Veganske muffins kan gjerne både se og smake like godt som den tradisjonelle varianten med egg og smør.

Disse muffinsene har gode smaker fra krydder og gulrot.  Toppet med vegansk smørkrem er det en skikkelig lekkerbisken å sette fram når gjestene kommer. Eller du kan nyte dem når du trenger litt ekstra motivasjon i hverdagen. Veganske cupcakes finnes i mange varianter.

Ønsker du mer inspirasjon er det bare å søke rundt på nettet eller spørre noen med kunnskaper om vegansk mat. Kanskje finner du noen her på Superprof som kan hjelpe deg?

Iskrem med kokosflak
Mmm! Iskrem er for mange den aller beste desserten. Vegansk is lager du ganske enkelt selv. (Kilde: Unsplash)

Softis

Når vårsola begynner å varme i kinnene er det digg å unne seg en is. Det finnes flere varianter av vegansk iskrem i frysedisken på butikken. Når du vil kose deg litt ekstra kan du lage denne veganske softisen med karamellsaus. Er du mer glad i sorbet er det også lett å lage.

Veganske brownies

Brownies pleier å være en favoritt både hos kakeelskere og dem som egentlig ikke er så glad i kake. La deg friste av denne superenkle varianten med veganske ingredienser og smak av vanilje.

Ingredienser

  • 110g hvetemel
  • 20g kakaopulver
  • ¾ ts bakepulver
  • 10g kokos
  • 80g brunt sukker
  • 50g lys sirup
  • 120g soyamelk
  • 15 dråper vaniljeessens

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 180 °C.

Sikt mel, kakaopulver og bakepulver i en bolle. Tilsett kokos, sucker, sirup, melk og vaniljeessens og pisk det godt sammen.

Hell røren i en smurt form (20cm) og stek i 20 minutter. Sjekk om kaken er ordentlig stekt med en pinne eller lignende.

Kilde: Vegan Society

Sukkerfri blåbærkake

Kan det bli bedre? Denne kaka er glutenfri og skal ikke stekes. Er du nysgjerrig på rawfood er den dermed perfekt. Sleng sammen ingrediensene på kvelden, og så har du en deilig blåbærkake til neste dag.

Vegansk marengs

Se for deg dette: Du holder på å lage en nydelig kikertgryte og har akkurat overbevist venninna di om å komme på vegansk middag. Idet du åpner boksen med kikerter, tenker du på hvordan du kan bli bedre på å redusere matsvinn. Laken fra kikertene, for eksempel. Den skyller du jo bare bort.

Da har vi en gledelig nyhet til deg! Laken kan du nemlig bruke til å lage veganske marengs! De tar noen timer å steke, men dere kommer jo uansett til å sitte og skravle i timevis over kjøkkenbordet.

Når maten har sunket og dere begynner å bli fysne på noe søtt, kan du sette fram søte små marengstopper på bordet. Server gjerne en god kopp vegansk chai latte i samme slengen, så er venninnekosen komplett.

Eplepai

Eplepai med tilbehør
Ingenting slår lukten av nystekt eplepai. (Kilde: Unsplash)

Å lage fruktpai tar litt tid og krever noen forberedelser. Når den kommer ut av ovnen er det imidlertid verdt det. Server med vegansk is, så er lykken komplett.

 

Ingredienser

Deigen:

  • 7 dl hvetemel
  • 2 ss vegansk sukker
  • 2 ss edikk
  • Salt
  • 2 dl kokosolje
  • 8 – 10 ss isvann

Fyllet:

  • 8-9 epler (gjerne bland flere sorter)
  • 1,5 dl vegansk sukker
  • 2 ss sitronsaft (gjerne ferskpresset)
  • 4 ss kokosolje
  • 3 ss hvetemel
  • 1 ts kanel
  • ¼ ts salt
  • 2 ss usøtet mandel- eller soyamelk

 

Slik gjør du

1. Lag deigen. Ha mel, sukker, eddik og ½ ts salt i en foodprosessor og bland sammen. Tilsett kokosolje litt etter litt og kjør blenderen til de største bitene er på størrelse med erter. Ha i 8 ss kaldt vann og kjør til du har en fin deig. Deigen skal holde formen når du klemmer den med hendene. Er deigen tørr, ha i litt mer vann. Del deigen i to og kle dem i plast. Klem dem til ca. 1 cm tykke plater. Sett deigen kaldt i minst 1 time, gjerne over natten.

2. Lag fyllet. Skrell eplene og fjern kjernene. Kutt de i biter på ca. 1 cm. Ha de i en bolle og strø over suller og sitronsaft. Ha kokosoljen i en panne på medium varme. Ha i eplene og rør av og til eplene mykner, men fremdeles holder formen. Dette tar rundt 12 minutter. Tilsett mel, kanel og salt og rør det samen. Ta pannen av varmen og la det avkjøles helt. Fyllet kan lages opp til to dager på forhånd om ønskelig.

3. Montering. Ta deigen ut av kjøleskapet og la den få mykne litt i romtemperatur. Ha godt med mel på benken eller ha deigen mellom to ark bakepapir/voksark med mel på. Kjevle ut den ene deigen til en runding på omtrent 30 cm i diameter. Dersom deigen blir for varm, kjøl den ned i kjøleskapet en stund. Ha deigen i en paiform med diameter på 25 cm. Ha på fyllet. Fyllet kan gjerne være i et litt tykkere lag inn mot midten.

4. Kjevle den andre deigen til en diameter på rundt 30 cm. Legg den over fyller og press kantene til de to deigene sammen rundt kanten av formen. Brett inn deigen som henger utenfor formen. Pensle paien med mandelmelk og strø over rikelig med sukker. Skjær noen striper i topplokket slik at dampen kan slippe ut. Sett paien i kjøleskapet og la den stå i minst en time.

5. Sett en rist på nederste rille i ovnen og forvarm ovnen til 220 °C. Sett inn paiformen og skru ned temperaturen til 190 °C. Stek til paien er gyllen og fyllet bobler. Det tar omtrent 1- 1,5 time. Steker ovenen din ujevnt kan det være lurt å snu på formen innimellom. Dersom kantene blir brune for fort, kan du dekke dem med folie. Når paien er stekt, ta den ut og sett den på en rist for avkjøling. La den stå til den har satt seg. Det tar omtrent 3 timer.

Kilde: Food Network

 Hjemmelaget potetchips

Kanskje ikke en dessert, men likevel noe du kan kose deg med. Tenk å krype innunder et pledd en kaldt vinterkveld med noe godt i glasset og en skål nylaget potetchips i fanget. Sett på en god film, og kvelden er reddet.

Grillet ananas

 

Ingredienser

  • 1 fersk ananas
  • 4 ss rom
  • 4 ss brunt sukker
  • 1 ss malt kanel
  • 1/2 ts malt ingefær
  • 1/2 ts malt muskat
  • 1/2 ts malt nellik

Slik gjør du

Skrell ananasen og hul ut kjernen. Del ananasen i 8 ringer og legg dem i en grunn glasskål eller en plastpose med glidelås. Bland sammen rom, brunt sukker, kanel, ingefær, muskat og nellik i en liten bolle. Hell det over ananasen og dekk til. La det stå kjølig og trekke i minst en time, gjerne over natten.

Forvarm grillen til høy varme.

Stek ananasringene på en grillrist i 15 minutter. Snu dem halvveis I steketiden. Utsiden skal bli tørr og ha en grillskorpe. Server med marinaden som er til overs.

Kilde: All Recipies

Oppskjærte sitrusfrukter
Sitrusfrukter er proppet med gode vitaminer og en naturlig del av et vegansk kostohold. (Kilde: Unsplash

Kickstart på et sunnere liv

Det går mot lysere tider. Julegodteriet er spist opp og det er ennå en stund til påskeharen deler ut sine søtsaker. Kanskje tenker du det er på tide å ta seg på tak og gjøre noe med drømmen om en sunnere livsstil?

Et vegansk kosthold inneholder naturligvis mye frukt og grønt. Det vet alle er bra for de aller, aller fleste av oss. Med mye bladgrønnsaker, tomater, paprika, fersk frukt og andre delikatesser fra planteriket er det lett å få i seg nok vitaminer.

Visste du at det også er mange fine kilder til proteiner i et vegansk kosthold? Belgfrukter, nøtter og frø er proppet full av dem. Et vegansk kosthold er rett og slett full av alle de ingrediensene kroppen din setter pris på slik at du føler deg vel.

Hva er fordelene med et vegansk kosthold?

Å gå over til en vegansk diett kan være veldig bra for helsa di. For mange er det en bonus at det blir lettere å komme i form og gå ned i vekt med en vegansk livsstil.

Som veganer unngår du alle produkter av animalsk opprinnelse, og må finne andre matvarer for å fylle opp ditt daglige behov for næring. Det kan du få fra blant annet fullkorn, frukt, grønnsaker, erter, bønner, frø og nøtter.

Til gjengjeld kan dette kostholdet være bra for både nyrer og blodsukkeret. Er du i fare for å få diabetes type 2 kan et vegansk liv være nettopp det som redder deg. En vegansk diett kan også forebygge kreft.

I følge WHO kan mange tilfeller av kreft unngås ved hjelp av kosthold og livsstil.  Norske helsemyndigheter anbefaler å spise minst fem porsjoner a 100 gram frukt og grønt per dag. Som veganer er det let å holde seg til disse rådene.

I tillegg til å være kreftforebyggende kan et vegansk kosthold forebygge hjerte- og karsykdommer. Frisk frukt, belgfrukter og grønnsaker inneholder mye fiber. Et fiberrikt kosthold er bra for din hjertehelse og kan føre til redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. I følge forskning har veganere langt mindre risiko for hjertesykdommer enn de som spiser kjøtt. Et vegansk kosthold kan også ha andre helsefordeler, blant annet mener noen det kan ha positiv effekt på de som lider av gikt.

Likevel kan det være noen risikomomenter ved en vegansk diett. Det viktigste er at det blir vanskeligere å få i seg jern og viktige vitaminer som B12. Her er det derfor viktig å ta sine forhåndsregler. For spesielle tilfeller kan det være lite gunstig å gå over til et helvegansk kosthold. Snakk med legen din eller annet kvalifisert helsepersonell dersom du er usikker.

Vil du vite mer om livet som veganer?

Inspirasjon til å øke din veganske appetitt

Trenger du enda mer inspirasjon etter å ha lest de lekre oppskriftene over, er det bare å ta nettet fatt. Med hundrevis av veletablerte veganere finnes det mange velprøvde oppskrifter. Prøv for eksempel å søke etter

  • Vegansk ostekake med lime
  • Cupcakes med sitron
  • Riskrem
  • Veganske sjokoladecookies
  • Fruktsalat
  • Nøttebrownies
  • Banan med karamell og pekanøtter
  • Parfait
  • Sjokoladekjeks

Se her for inspirasjon til velsmakende veganske måltider.

Du kan også søke etter

  • Currygryter
  • Meksikansk gryterett
  • Pekanbrød
  • Bønnesuppe
  • Bruschetta med soltørkede tomater
  • Gresskarpai
  • Bønneburritos
  • Bønneburger, rødbetburger eller selleriburger
  • Kikertgryte
  • Nudelsalat
  • Sprø tofu med penøttsaus
  • Veganske pastaretter
  • Nøttestek

Det finnes nye spennende plantebasert mat. Det er nesten bare fantasien som setter grenser.

Trenger du en lærer i Kokkekunst?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Silje Margrethe