Som studenter er man ofte nødt til å holde et månedlig budsjett på mat. Studier viser at omtrent en femtedel av et studentbudsjett går til mat. Når en så betydelig andel av budsjettet går dit, er det viktig å få så mye som mulig igjen for pengene du legger i mat!
I denne artikkelen kommer vi til å se på noen av måtene studenter kan spare penger på mat, spesielt ved å lage mat selv – matlaging i store kvanta, nedfrysning av mat, bruk av sesongvarer, handling på markeder og matlaging med kjennskap til noen tradisjonelle oppskrifter. Heng på for noen lure studenttips!
1. Matlaging i store kvanta
"Dersom flere av oss verdsatte mat og glede og sang over samlet gull, ville verden vært et lystigere sted."
- J.R.R. Tolkien
Som student har man gjerne visse begrensninger når det kommer til matbudsjett, det betyr imidlertid ikke at man ikke kan spise godt og variert for en billig penge! Så, hvordan sikrer du deg et godt, variert og sunt kosthold innenfor disse rammene?
Med de riktige teknikkene kan du lære deg å lage deilige og kostnadseffektive måltider.
Liker du å lage mat? Gjør du det jevnlig?
Du opplever kanskje at du bruker mye tid på å lage mat, men lite tid på å spise.
Et lurt tips er derfor å planlegge et måltid som om du lager mat til to eller tre personer. Det koster mer der og da, men du har også laget deg mat for flere dager fremover.
Som du vet, er det billigere å kjøpe mat i store kvanta! Det er derfor en strålende idé for studenter på et stramt budsjett. Om du har lyst til å bli bedre på kjøkkenet, finnes det en mengde matkurs i Norge du kan sjekke ut.
2. Frys ned mat for å spare penger
Å fryse ned mat er en lur måte å få maten til å vare lenger og utgiftene til å gå ned. Det gjelder bare å planlegge litt i forveien!

Ved å fryse ned mat er det lettere å spise sunt og godt uten stadig å måtte stikke på butikken eller få mat levert på døra. Frosne grønnsaker holder på næringsstoffene, og en fryser er derfor essensielt tilbehør for studenter.
Selv små hybler har i de fleste tilfeller en liten fryser. Der kan du oppbevare maten du ikke har spist opp – fylt squash, spagetti bolognese, sjokoladekake- til og med vaffelrøre! Det aller meste kan faktisk fryses, for så å brukes til deilige retter senere i tid.
Ser du etter matlagingskurs i nærheten av deg? Finn et kurs Stavanger hos Superprof.
Å fryse ned mat gjør at du kan spare penger – du har jo allerede laget maten ferdig, og behøver ikke å bestille takeaway eller gå på restaurant. På denne måten kan du nyte god mat uten at lommeboka må lide.
3. Matlaging med sesongvarer på studentbudsjett
Det blir stadig mer populært å spise grønnsaker og frukt som er i sesong, og på sitt mest smakfulle. Og det av god grunn! En sunn, fargerik og billig middag- ja takk!

Men hvorfor er det et godt studenttips?
Det finnes mange gode grunner til å spise sesongbasert.
- Produkter i sesong har mer smak
- Produkter i sesong er rimeligere
- Produkter i sesong er bedre for miljøet
Produkter i sesong er godt for studentens smaksløker, helse og budsjett. I januar må for eksempel tomaten reise langt for å komme til bordet ditt, mens man om sommeren og tidlig høst kan finne norskproduserte tomater i grønnsakshyllene.
Når du begrenser deg etter sesong, skaper det dessuten grunnlag for å oppdage nye oppskrifter og varer, og ikke minst lar det deg spise mat når den helst skal spises. I Norge er spesielt utvalget av rotgrønnsaker spennende om høsten og vinteren.
Ønsker du å lære mer? Sjekk ut matkurs Oslo!
4. Gå på butikken når det nærmer seg stengetid
Det kan være utfordrende å både spare penger og lage mat med ferske grønnsaker. Et forslag er å gå på butikker mot stengetid. Mange vil sannsynligvis være interessert i å bli kvitt varene de ikke fikk solgt, ettersom mye frukt og grønt ikke holder seg så godt over flere dager i butikken.
Det er ikke noe å skamme seg over – tvert imot forebygger du med en slik handling matsvinn. Dette tipset gjelder selvsagt ikke bare for studenter, men kan tas nytte av hvem som helst.
5. Benytt deg av datodisken
Mange er kanskje ikke klar over dette, men i de fleste butikker finnes det faktisk en såkalt "datodisk". Om dette er et ukjent begrep for deg, frykt ikke, du forstår det snart!
I løpet av en dag finner butikkansatte som regel mye varer som enten har gått ut på dato nylig, eller går ut på dato i løpet av de nærmeste dagene, noe som gjør at de ikke kan selges til fullpris. De fleste butikker har derfor en egen disk hvor de putter mat som dette, som fremdeles er spiselig, men ikke kan selges til fullpris.
Her kan du nesten alltid gjøre noen lure kupp, og maten egner seg godt til frysing om du ikke skal bruke den med én gang. Her lønner det seg for eksempel gjerne å kjøpe kjøtt, som ofte er dyrt for studenter (og andre), men som plutselig selges til halv pris. Kupp!
Det kan også være vanskelig å vite hva man skal lage til middag hver dag- datodisken kan også være en fin inspirasjonskilde for middagstips til studenter.
6. Inviter til restefest!
Om det er én ting som er sikkert, så er det at du ikke er alene om å ville holde matbudsjettet ditt nede. Bare i vennegjengen din har du sannsynligvis flere som føler det på akkurat samme måte.
Et lurt tips er derfor å invitere vennene dine til restefest hvor alle tar med noe mat de har liggene. Dette må ikke nødvendigvis være restemat, men kan for eksempel også være ingredienser man ikke har fått brukt ennå og som snart går ut på dato.
Hvis alle tar med et par ting hver, kan man plutselig lage et nydelig måltid, kanskje til og med flere retter! Ikke minst er det en sosial og hyggelig ting å gjøre sammen med noen du liker å tilbringe tid med.
Billige oppskrifter for studenter
Matlaging på budsjett betyr ikke at du må spise mat av dårlig kvalitet. Det finnes en rekke fantastiske oppskrifter for billig mat.
Når du lærer å lage mat selv, kan du også justere maten med tanke på diettrestriksjoner. Hvis du vil ha vegetariske måltider eller retter uten gluten er det lett å ordne: Det er du som styrer hvilke ingredienser maten din består av.
Eksempler på vegetaroppskrifter
Som student kan du lage enkle retter og fremdeles spise sunt og smakfullt. Avocadotoast er et godt eksempel: Det er både næringsrikt og forholdsvis rimelig.
Du trenger bare å mose avocadoen på to brødskiver og krydre – det er det! Ingen steking eller koking behøves, og du kan modifisere den etter ønske med for eksempel spisskummen, koriander eller solsikkefrø.
Gazpacho er en annen god vegetarisk oppskrift som kan oppbevares i fryseren. Du trenger det følgende til fire personer (eller fire måltider):
- 5 tomater
- 4 agurker
- 4 paprikaer
- 1 løk
- 4 hvitløksfedd
- 1 sitron
- Persille
- Olivenolje
- Salt
- Pepper
Skrell løken og agurkene og fjern frøene fra paprikaene. Deretter er det bare å blande alle ingrediensene sammen. En håndmikser gjør konsistensen jevn og fyldig.
Dette er en herlig og sunn oppskrift: en vinner!
Eksempler på tradisjonelle oppskrifter
Når du lager mat i en studenthybel eller et kollektiv, er du både begrenset av budsjettet ditt og av utstyret du har tilgang til. Derfor er det så fantastisk at engrytepasta finnes! Helt enkelt er det en tradisjonell pastarett tilberedt i én enkelt gryte.

Si farvel til kjedelig pasta og hei til deilige retter. Engrytepasta er allsidig, og alle kan få det til.
For to porsjoner med vegetarpasta, for eksempel, koker du opp 200 g pasta i 7 dl vann. Deretter tilsetter du alle ingrediensene du har lyst på (cherrytomater, grønnsaker i sesong, baconbiter) og lar det kokende vannet gjøre jobben. Når det er tomt for vann, er du ferdig!
Dette er en billig og spennende rett enhver student klarer å lage.
Er du kjent med bakt egg?
Det er en tradisjonell rett som passer studentbudsjettet perfekt. For å lage bakt egg og skinke trenger du det følgende:
- 1 egg
- 1/2 skive påleggsskinke
- 1 ss fløte
- Estragon
- 1 ts revet parmesan
- Salt
- Pepper
- Olivenolje
Forvarm ovnen til 210 grader, finsnitt skinken og legg den i en oljet liten form (ramekin). Tilsett fløte og estragon og knekk et egg på toppen. Bland litt og strø parmesan oppå. Bak på et bakebrett som er halvfullt av vann.
Vannbadet gjør at egget bakes skånsomt og holder på alle smakene. Bak i 6-10 minutter. Retten kan spises med brød. Legg dessuten til noen grønnsaker i sesong for å lage et fullstendig måltid, nydelig og billig. Det er dessuten kjempeenkelt å lage. Bon appétit!
Som du sikkert skjønner, betyr ikke studentbudsjettet at du er dømt til å spise kjedelig. Du trenger bare de rette teknikkene og de riktige oppskriftene. Dersom du investerer i en god kokebok og får hjelp av en privatlærer, trenger du aldri mer å spise instant-nudler, toast eller ferdigretter.
Så, Er du klar for å begynne matlagingen?







