"Matlaging er som å male eller å skrive en sang. Akkurat som det bare finnes et begrenset antall noter eller farger, finnes det bare et begrenset antall smaker – det er måten du kombinerer dem på som skiller deg fra andre." – Wolfgang Puck

Studenter har ofte en del begrensninger i matlagingen sin. Det kan handle om mangel på tid, penger eller plass. Som konsekvens må man ofte være litt kreativ for å lykkes på kjøkkenet. Suksessingrediensen har en tendens til å være en enkel, sunn og rask oppskrift.

Paprika, lasagne, spagetti, pølse, spinat, omelett og kikerter – med riktig oppskrift er de alle fantastiske ingredienser og retter for studenter. De fleste studenter er dessuten ikke så dårlige til å lage mat som man ofte skal ha det til.

Hovedproblemet er at studenter har for dårlig tid til å lage gode retter. Det kan være lett å nedprioritere kvalitetsmat i en hektisk hverdag.

Så hva er de beste oppskriftene på enkel middagsmat for en student?

Avokadotoast, en kjapp klassiker

Man trenger ikke å steke eller koke noe for å lage avokadotoast, og det er derfor en rett man fint fullfører i løpet av 10 minutter. Avokadotoast er sunt, og kan dessuten modifiseres etter ønske. Noen forslag er en tynnskåret reddik, et posjert egg, fetaost, chili eller gressløk.

Til 4 skiver avokadotoast trenger du:

  • 2 avokadoer
  • 4 brødskiver (gjerne fullkorn)
  • Olivenolje
  • Sitronsaft
  • Salt
  • Pepper

Mos avokadoen eller del den i tynne skiver, alt ettersom hva som frister mest. Smør eller dander så en halv avokado på hver brødskive. Smak til med litt olivenolje, sitronsaft, salt og pepper. Mer skal ikke til før du har laget et balansert måltid som er godt for helsen og er unnagjort på et par minutter.

Ostesmørbrød, en enkel og effektiv rett

"... ingenting krever mer arbeid enn det er verdt hvis det blir som det skal til slutt." – Julia Child

Ostesmørbrød er raskt og enkelt, og er slik perfekt for studenter.

Men vet du hvordan du kan lage det enda raskere?

Hvis du lager ostesmørbrødene i en stekepanne heller enn i ovnen, slipper du å vente på at den skal varmes opp. Riktignok er det begrenset hvor mange brødskiver som får plass i en stekepanne, men det problemet løses ved å legge to skiver sammen som en sandwich. Inntrykket av retten blir dessuten forfriskende annerledes når den kun er varmet opp nedenfra.

For å lage to ostesmørbrød trenger du:

  • 4 brødskiver
  • 4 skiver ferdigoppskåret ost (eller tilsvarende mengde)
  • 2 skiver skinke (valgfritt)
  • 1 tomat (valgfritt)

Plasser to osteskiver mellom to brødskiver, og fyll rommet mellom osteskivene med det du måtte ønske. Kanskje skinke eller salami, kanskje tomat eller oliven – ostesmørbrød kan virkelig heves med litt kreativitet. Stek sandwichen på begge sider til osten er smeltet og brødet gyllent. På fem minutter har du en rask og digg rett.

Hakket mørk sjokolade ligger på en hvit overflate
Etter en lang studiedag og en næringsrik middag er det kanskje tid for å kose seg litt? (Kilde: Unsplash)

Marmorkake i kopp, en søt og snargjort dessert

Hørt om kake-i-kopp? Det er en amerikansk matlagingsteknikk som går ut på å lage kake i mikrobølgeovn – raskt. Man kan lage nesten hvilken som helst kake på denne måten. Her viser vi hvordan du kan lage en marmorkake med sjokolade og vanilje for én person.

  • 5 ss hvetemel
  • 1 ss kakaopulver
  • 2 ss malte nøtter (for eksempel hasselnøtt)
  • 30 g smør
  • 2 ss melk
  • 3 ss sukker
  • 1 egg
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1/2 ts vaniljesukker

For å lage denne deilige kaken, smelter du smøret i mikrobølgeovnen i 30 sekunder. Deretter legger du til alt bortsett fra kakaopulveret og vaniljesukkeret, og blander til du har en røre. Del så røren i to og legg til kakaopulveret i den ene og vaniljesukkeret i den andre delen.

Hell de to delene i en kopp, og veksle mellom å helle litt fra hver slik at du lager et marmormønster. Stek så blandingen i mikrobølgeovnen i et og et halvt minutt, og kaken er klar til å nytes!

Engrytepasta, et hurtig og hett middagsalternativ

Du behøver ikke beregne mer enn ca 20 minutter når du skal lage engrytepasta. Til retten trenger du bare de samme ingrediensene du vanligvis ville brukt i en pastarett. Her bruker vi en grønnsakspastarett som eksempel. Du trenger det følgende for å lage mat til to personer:

  • 180 g spagetti eller linguini
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 dl vann
  • 100 g spinat
  • 1 squash
  • 1 løk
  • 1 gulrot
  • 1 ss tomatpuré
  • 1/2 ts salt
  •  75 g revet parmesan

Ideen er enkel: Kok opp alle ingrediensene bortsett fra parmesanen og la det småkoke. Når pastaen er ferdig, fordeler du retten på tallerkener og strør litt parmesan over, og det er tid for å spise. Billig og enkel middag har aldri gått så enkelt unna (og produsert så lite oppvask)!

Fersk båndpasta ligger mellom tomat, ost og basilikum i hyperitaliensk skjønn forening
Pasta er en grunningrediens som kan modifiseres i uendelige retninger. (Kilde: Unsplash)

Fennikelcarpaccio, friskt og fort gjort

Denne oppskriften er utrolig enkel. Du behøver bare fennikel, parmesan og olivenolje. Først finhakker du fennikelen.

Deretter legger du resultatet på en tallerken, strør over parmesan og drysser litt olivenolje. Det er alt du trenger for et sunt, deilig og ikke minst raskt måltid.

Avokadokrem og krabbe, lett hverdagsluksus

Studentmatlaging behøver på ingen måte å være kjedelig. Hvem lar seg ikke friste av denne oppskriften? Retten er nesten som guacamole med krabbe. Den tar omtrent ti minutter å lage, og passer derfor fint inn mellom studieøkter. Til fire personer trenger du:

  • 2 avokadoer
  • 1 dl kokosmelk
  • 1 ts kapers
  • 1 sitron
  • 10 korianderblader
  • 200 g krabbekjøtt
  • 1 ts olivenolje
  • En klype chilipepper
  • Salt

Selve fremgangsmåten er enkel. Blant krabbekjøttet med sitronsaft og revet skall. Lag guacamole ved å mose avokado og blande inn kokosmelk, kapers og chilipepper. Smak til med salt, koriander og olivenolje.

Retten er god (og litt mer mettende) sammen med brød.

Krabber ligger stablet i en fiskedisk
Hva med litt krabbe og avokadokrem på fredagskvelden? (Kilde: Unsplash)

Roquefortquinoa, fyldig lunsj på femten minutter

Takket være at quinoaen er så absorberende, går denne retten raskt og enkelt for seg. Til to personer trenger du det følgende:

  • 3 dl quinoa
  • 2 ss roquefort
  • 250 g creme fraiche
  • 10 valnøttkjerner

Kok opp 6 dl vann og legg quinoaen oppi. La det stå under lokk i 5 minutter. Når quinoaen er ferdig, blander du inn resten av ingrediensene. Det skal ikke mer til!

Tomat- og mozzarellaomelett, en oppgradert ostedrøm

Hva er enklere og raskere enn en omelett?

Kanskje lager du omelett hele tiden, og lurer kan hende på hvordan du kan gjøre retten litt mer spennende. Variasjon gjør tross alt hverdagen litt livligere.

For å lage tomat- og mozzarellaomelett til to personer trenger du:

  • 4 egg
  • 125 g mozzarella
  • 4 cherrytomater
  • 1 ts olivenolje
  • Basilikum
  • Salt
  • Pepper

Du kjenner sannsynligvis fremgangsmåten allerede, men her kommer den: Hell eggene i en bolle, krydre og visp til du har en enhetlig røre. Varme oljen i en panne og tilsett røren. Legg til tomatene og mozzarellaen.

Etter et par minutter er omeletten ferdig, og det eneste som gjenstår er å strø noen basilikumblader på toppen. Dette er en litt mer spennende variant av en velbrukt oppskrift, og den lages på et lite kvarter. Det kan være spennende å eksperimentere med kjente oppskrifter! Til middag, til lunsj eller til frokost – lar du fantasien løpe, ender du fort opp med fantastiske smaksopplevelser.

Matchatarteletter, en nøttedrøm selv en nybegynner vil mestre

Denne oppskriften kan virke komplisert, men det stemmer ikke. Matchatarteletter er like lett å lage som det er godt. Selv om det er en dessert, er det langt sunnere enn for eksempel pudding, creme brûlée og sjokoladefondant. Du trenger heller ikke så mange ingredienser, bare disse:

  • 80 g mandler
  • 30 g pistasjnøtter
  • 30 g revet kokos
  • 15 dadler uten kjerne
  • 2 ss matchapulver
  • 1 ss kokosolje
  • 150 g yoghurt
  • 20 bringebær

Med ingrediensene fremme er det ikke mer enn 10 minutter til tartelettene vil stå klare til å smakes på. Først knuser du mandlene og pistasjnøttene i små biter. Deretter blander du dadlene, matchapulveret, pistasjnøttene og mandlene, kokosoljen og kokosen og lager små skjell av massen.

Plasser skjellene i kjøleskapet i et par minutter før du tar dem ut av formene sine. Fyll dem med yoghurt og bringebær, og så er tartelettene klare til å serveres.

Vi håper noen av disse enkle, velbalanserte og lettlagde rettene frister. Med disse raske oppskriftene går du ikke glipp av mye verdifull lesetid, du får derimot energien du behøver for å arbeide videre.

Dersom du fremdeles føler at du behøver hjelp til matlagingen, kan det være en god idé å kontakte en av Superprofs privatlærere. Du kan velge mellom tre undervisningstyper: undervisning i enerom, gruppeundervisning og undervisning over nett.

Undervisning i enerom er det dyreste alternativet, men det kan også være det mest kostnadseffektive valget. Dette er fordi all undervisningen vil være tilrettelagt for deg.

Nettbasert undervisning er billigere fordi privatlæreren har færre utgifter på denne måten. De slipper for eksempel reisevei, og det vises i prisen som tilbys eleven.

Gruppeundervisning ligner i større grad på tradisjonelle matlagingskurs. Et godt tips for denne typen undervisning er å samle en gruppe venner og dele undervisningsutgiftene. På denne måten er det både rimelig og sosialt å bli en god kokk – en gang for alle.

Trenger du en lærer i Kokkekunst?

Likte du artikkelen?

5,00/5, 1 votes
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.