"Matlaging og baking er både fysisk og psykisk terapi." – Mary Berry

Tagine, fylt paprika, quiche, grillet asparges, taboulé, brownies. Dersom det frister, er det kanskje fordi du ikke spiser disse rettene ofte nok. Studenter må mange ganger begrense seg til å lage enkle retter, og mange spiser ofte usunne takeaway-måltider.

Det er imidlertid fullt mulig å spise deilig mat selv om du er student. Med hjemmelaget mat har du virkelig mulighet til å utfolde deg i matveien, selv for rimelige summer.

Takeaway er ikke nødvendigvis studenters beste matalternativ. Som regel er det mye bedre å lage maten selv. Dersom du er lei av svette burgere, instant-nudler, pølser, supper og sandwicher, gir vi deg her noen grunner til å forbedre matlagingsferdighetene dine og begynne å lage nyttig og god mat.

Det er billigst å lage maten hjemme

Mange studenter fristes til å velge enkle måltider: ofte fordi de har mye å gjøre, noen ganger fordi de ikke har tro på sine egne matlagingsferdigheter. Av disse grunnene bestiller mange studenter ofte ferdigmat, til tross for at det er betraktelig dyrere.

Det er jo så mye enklere å spise et ferdiglaget måltid i sofaen foran tv-en enn å bruke en halvtime på å lage mat, tenker man fort. Det behøver imidlertid ikke å være verken vanskelig eller spesielt tidkrevende å lage mat: Det finnes utallige enkle og raske oppskrifter på god og enkel studentmat.

Man kan spare mye penger på å lage mat selv. Hundre kroner kan være mye for en student! Matlaging behøver dessuten ikke å være en slitsom plikt, det kan være både morsomt og spennende hvis man møter det med riktig innstilling.

Dessuten har hjemmelaget mat en tendens til å holde seg bedre og lenger enn kebaben fra i går kveld.

Hjemmelaget mat er sunnere enn hurtigmat

"Spisebordet er en møteplass, et samlingspunkt, en kilde til føde og næring, festligheter, trygghet og tilfredsstillelse. Et menneske som lager mat er et menneske som gir: Selv den enkleste mat er en gave." – Laurie Colwin

Det finnes uuttømmelige mengder av sunne retter som studenter fint kan lære seg, enten det som frister er spinat, gulrot, sjokoladekake eller gnocchi med en kremet hvit saus. De fleste takeawayretter er utformet kun med smaken i fokus – ikke næringsinnholdet.

En haug av tomater fotografert ovenfra
Med riktige grunningredienser kan du lage utallige retter. (Kilde: Unsplash)

Hurtigmat smaker riktignok ofte godt, er lettvint og fungerer effektivt som trøstemat. Dette er i stor grad på grunn av det høye innholdet av olje, smør og salt.

Junkfood kan faktisk være vanedannende, med smakssammensetninger som utløser dopamin. I det hele tatt er ferdigmat, levert rett på døra, både lettvint og spennende for mange studenter.

Problemet er at ingrediensene som brukes for å forbedre smaken på hurtigmat ofte er svært usunne. Det er negativt for helsen, og kan gjøre at man legger på seg.

Når man lager mat selv, derimot, står man helt fritt til å velge hvilke ingredienser man skal bruke, og man unngår dessuten mange av tilsetningsstoffene som finnes i ferdig tilberedte produkter. Ikke minst står man helt fritt til å lage det man selv liker best. Matlaging trenger ikke å resultere i daglige ostesmørbrød: Selv små variasjoner kan ha stor effekt, som å bytte ut gulosten og skinken med røkelaks og kremost eller knust avocado.

Man kan erstatte poteten med søtpotet og lage søtpotetstappe, man kan lage sin egen saus på kjøtt- eller grønnsakskraft, og man kan tilpasse etter sine spesifikke behov, om det måtte være at man spiser glutenfritt eller vegetarisk.

Lag mat du selv liker

En av de største fordelene med å lage maten sin selv, er at man kan lage akkurat det man selv har lyst på.

Liker du ikke squash?

Ikke noe problem! Det går helt fint å fjerne dem fra oppskriften.

Lyst på brokkoli i carbonaraen?

Kjør på!

Når man lager mat selv, er det ikke noe problem å fjerne eller legge til ingredienser som man ønsker. Det er spesielt nyttig for dem som ikke liker absolutt alle matvarer i verden eller som har begrensninger for hva de kan spise. Når hurtigmatmenyene ser bedrøvelig like ut, kan denne friheten være et friskt pust.

Så hvorfor ikke teste ut noen nye oppskrifter og gi nytt liv til noen gamle? På den måten kan maten du lager selv bli langt mer spennende enn de samme gamle mulighetene på takeawaymenyen.

Takeaway kan være nyttig, ingen tvil om det, men man har liten kontroll over innholdet i maten man får servert. Matlaging gir deg kontrollen tilbake.

Kanskje elsker du sterk mat og chili? Kanskje er favorittretten din svinestek? Kanskje foretrekker du alltid dessert fremfor middag? Det er du som styrer hva du lager. Det gjelder også hvilke kryddere du velger å bruke. Vi nordmenn er jo ofte oppvokst hovedsakelig på salt og pepper, og det finnes en mengde spennende kryddere å utforske.

Man får mye igjen for å lage maten sin selv

Dette er noe man ofte overser: Matlaging krever øvelse, fingerferdighet, tålmodighet og arbeid. Det er ikke bare en nødvendighet, men en ferdighet man kan utvikle. Det gjør at prosessen med å lage mat kan være svært givende.

Kokk i oransje drakt slenger en elastisk deig over hodet
Jo mer øvelse man får, jo mer spennende kan matlagingen være. (Kilde: Unsplash)

Det er verdt å trekke en parallell til studiehverdagen: De beste resultatene kommer etter hardt arbeid.

Man kan følge kokebøker eller gamle familieoppskrifter, men man kan også komponere sine egne retter. Noen ganger lykkes man, andre ganger frister kanskje ikke retten til gjentagelse, men når eksperimentene lykkes, kan det være en fantastisk boost for selvtilliten.

Ingen er like dyktig som en profesjonell kokk på første forsøk, men øvelse gjør mester. På denne måten lager man spennende og sunne måltider til en billig penge, og man utvikler en ferdighet på kjøpet.

Jo mer mat man lager, desto flinkere blir man – så enkelt er det faktisk.

I startfasen kan det være genialt å investere i en god kokebok. Der vil man finne ideer man ikke selv ville kommet på, og ikke minst veiledes gjennom matlagingsprosessen. Med erfaring vil man lære å skille gode ingredienser fra dårlige og å gjøre så mye som mulig ut av rettene man lager. Slik kan hverdagsmiddagene bli festmåltider.

Matlaging med begrensninger

Det kan være flere grunner til at en student ikke har helt frie tøyler i matlagingen. Kanskje deler man et kollektivkjøkken med seks andre, kanskje (sannsynligvis!) har man begrensede midler, kanskje har man ikke så mange spesialiserte kjøkkenredskaper. Slike hindringer kan være nok til å gi opp matlagingsplanene.

Men hva med å se på begrensningene som motivasjon? Begrensninger genererer løsninger og muligheter man kanskje ikke vanligvis ville kommet frem til – de kan sette kreativiteten i gang.

Å lykkes med en deilig rett er dessuten enda mer tilfredsstillende når man har måttet passere noen hindringer for å nå målet.

Noen gang hørt om kake-i-kopp?

Det er, som navnet antyder, en kake som lages med en kopp og en mikrobølgeovn, og det tar ikke mer enn tre minutter før en rykende, velduftende kake er klar til å spises. Denne oppskriften er definitivt laget spesielt for studenter, og man trenger nesten ikke noe utstyr for å lage den.

Uansett om man har mye kjøkkenutstyr, må man som student kanskje dele kjøkken med resten av kollektivet eller foreldrene sine.

Hvis det er tilfellet, kan det være lurt å avtale et tidspunkt hvor man kan få være uforstyrret på kjøkkenet. På denne måten lager man seg tid og plass til å utforske nye oppskrifter og forbedre ferdighetene sine.

Dessuten kan matlaging være en hyggelig fellesaktivitet. Man trenger ikke å bestille takeaway bare fordi man deler kjøkken med andre. Matlaging handler tross alt om fellesskap, sjenerøsitet og samhold.

Mann og kvinne står med ryggen mot kamera ved en ovn i et kjøkken
Jo flere kokker, desto mer søl, sier man, men kjøkkenet kan også være et sentrum for gode fellesskap. (Kilde: Unsplash)

Matlaging som avslapning

Å lage sin egen mat kan ha mange gode følger. Mange opplever matlaging som avslappende og terapeutisk.

Matlaging er en hobby med mye rom for kreativitet. Man kan endre tradisjonelle oppskrifter, finne opp nye, oppdage nye ingredienser eller bare nyte å lage retter man allerede kjenner godt. Dessuten kan man utforske alle mulighetene moderne kjøkkenredskaper gir.

Mange tenker på matlaging som noe man bare må gjøre for å overleve, men det ligger mye glede i prosessen selv. Hvor spennende kan det ikke være å eksperimentere med nye smaker og ingredienser? Ikke minst kan det fungere som fantastisk avkobling etter en lang dag med studier.

Man behøver ikke fancy utstyr for å lage god mat, man kan heller se det motsatt: Matlaging er i seg selv en fantastisk ressurs, ikke bare for magen, men også for hodet.

For å oppsummere, er det ikke lurt å lene seg for tungt på hurtigmat og takeaway, uansett om man er en student med lite tid og plass. Matlaging kan være fantastisk for budsjettet, kreativiteten og smaksløkene.

Er du klar for å lage deilige retter?

Dersom du behøver hjelp med teknikken eller trenger et spark bak for å komme i gang, kan det være lurt å finne et matlagingskurs med en privatlærer. Om du enn vil lære deg å lage vegetarisk mat, taco med hjemmelaget salsa, indrefilet av svin, desserter, stek eller sunn snacks, finner du en privatlærer som gir deg hjelpen du trenger. Det er ikke vanskeligere enn det!

Du kan ta timer i enerom med en lærer, over nett eller i gruppe. Hver undervisningsform har sine fordeler og ulemper, og det er opp til deg å avgjøre hva slags undervisning som best passer deg, dine læremål og måten du lærer på.

Mange av Superprofs privatlærere tilbyr en gratis førstetime. Benytt deg gjerne av det!

Trenger du en lærer i Kokkekunst?

Likte du artikkelen?

5,00/5, 1 votes
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.