"La mat være medisinen din, og la medisin være maten." – Hippokrates

Som studenter er vi ofte fristet til å lage så raske og enkle retter som mulig – eller takeaway, hurtigmat, det billigste vi kan få tak i.

Omtrent en femtedel av et studentbudsjett går til mat. Når en så betydelig andel av budsjettet går dit, er det viktig å få så mye som mulig igjen for pengene du legger i mat.

I denne artikkelen kommer vi til å se på noen av måtene studenter kan lage mat selv – matlaging i store kvanta, nedfrysning av mat, bruk av sesongvarer, handling på markeder og matlaging med kjennskap til noen tradisjonelle oppskrifter.

Matlaging i store kvanta for å strekke studentbudsjettet

"Dersom flere av oss verdsatte mat og glede og sang over samlet gull, ville verden vært et lystigere sted." - J.R.R. Tolkien

Levekostnadene øker stadig, og studentlån er vanskelig å leve på, spesielt i storbyene. Hvordan sikrer du deg et godt, variert og sunt kosthold innenfor disse rammene?

Alt håp er ikke ute. Med de riktige teknikkene kan du lære deg å lage deilige og kostnadseffektive måltider.

Liker du å lage mat? Gjør du det jevnlig?

Du opplever kanskje at du bruker mye tid på å lage mat, men lite tid på å spise.

Ikke noe å være bekymret for! Det er bare å lage mer mat. Planlegg et måltid som om du lager mat til to eller tre personer. Det koster mer der og da, men du har også laget deg mat for flere dager fremover.

Som du vet, er det billigere å kjøpe mat i store kvanta! Det er derfor en strålende idé for studenter på et stramt budsjett.

Frys ned mat for å spare penger

Dette er en lur måte å få maten til å vare lenger og utgiftene til å gå ned. Det gjelder bare å planlegge litt i forveien.

Hånd med forlovelsesring kutter koriander med stor kniv.
Matlaging er gøy, og en god måte å spare utgifter. (Kilde: Unsplash)

Ved å fryse ned mat er det lettere å spise sunt og godt uten stadig å måtte stikke på butikken eller få mat levert på døra. Frosne grønnsaker holder på næringsstoffene, og en fryser er derfor essensielt tilbehør for studenter.

Selv små hybler har i de fleste tilfeller en liten fryser. Der kan du oppbevare maten du ikke har spist opp – fylt squash, spagetti bolognese, sjokoladekake.

Finn et kokkekurs i Stavanger hos Superprof.

Å fryse ned mat gjør at du kan spare penger – du har jo allerede laget maten ferdig, og behøver ikke å bestille takeaway eller gå på restaurant. På denne måten kan du nyte god mat uten at lommeboka må lide.

Matlaging med sesongvarer på studentbudsjett

Det blir stadig mer populært å spise grønnsaker og frukt som er i sesong, og på sitt mest smakfulle.

Gulrøtter i forskjellige farger ligger på rekke.
Sesongbasert matlaging medfører et mer begrenset utvalg, men det kan lede deg utenfor vante baner og gjøre at du oppdager nye spennende varer. (Kilde: Unsplash)

Men hvorfor er det bedre?

Det finnes mange gode grunner til å spise sesongbasert.

  • Produkter i sesong har mer smak
  • Produkter i sesong er rimeligere
  • Produkter i sesong er bedre for miljøet

Produkter i sesong er godt for studentens smaksløker, helse og budsjett. I januar må for eksempel tomaten reise langt for å komme til bordet ditt, mens man om sommeren og tidlig høst kan finne norskproduserte tomater i grønnsakshyllene.

Når du begrenser deg etter sesong, skaper det dessuten grunnlag for å oppdage nye oppskrifter og varer, og ikke minst lar det deg spise mat når den helst skal spises. I Norge er spesielt utvalget av rotgrønnsaker spennende om høsten og vinteren.

Gå på et marked når det nærmer seg stengetid

Det kan være utfordrende å både spare penger og lage mat med ferske grønnsaker. Et forslag er å gå på et marked mot stengetid. Noen selgere vil sannsynligvis være interessert i å bli kvitt varene de ikke fikk solgt.

Det er ikke noe å skamme seg over – tvert imot forebygger du med en slik handling matsvinn. Dette tipset gjelder selvsagt ikke bare for studenter, men kan tas nytte av av hvem som helst.

Billige oppskrifter for studenter

Matlaging på budsjett betyr ikke at du må spise mat av dårlig kvalitet. Det finnes en rekke fantastiske oppskrifter for billig mat.

Når du lærer å lage mat selv, kan du også justere maten med tanke på diettrestriksjoner. Hvis du vil ha vegetariske måltider eller retter uten gluten er det lett å ordne: Det er du som styrer hvilke ingredienser maten din består av.

Vegetaroppskrifter

Som student kan du lage enkle retter og fremdeles spise sunt og smakfullt. Avocadotoast er et godt eksempel: Det er både næringsrikt og forholdsvis rimelig.

Du trenger bare å mose avocadoen på to brødskiver og krydre – det er det! Ingen steking eller koking behøves, og du kan modifisere den etter ønske med for eksempel spisskummen, koriander eller solsikkefrø.

Gazpacho er en annen god vegetarisk oppskrift som kan oppbevares i fryseren. Du trenger det følgende til fire personer (eller fire måltider):

  • 5 tomater
  • 4 agurker
  • 4 paprikaer
  • 1 løk
  • 4 hvitløksfedd
  • 1 sitron
  • Persille
  • Olivenolje
  • Salt
  • Pepper

Skrell løken og agurkene og fjern frøene fra paprikaene. Deretter er det bare å blande alle ingrediensene sammen. En håndmikser gjør konsistensen jevn og fyldig.

Dette er en herlig og sunn oppskrift: en vinner!

Tradisjonelle oppskrifter

Når du lager mat i en studenthybel eller et kollektiv, er du både begrenset av budsjettet ditt og av utstyret du har tilgang til. Derfor er det så fantastisk at engrytepasta finnes! Helt enkelt er det en tradisjonell pastarett tilberedt i én enkelt gryte.

Pasta i stekepanne med sopp, biff, tomat og basilikum i kremet saus.
Det er ikke akkurat det samme som å være på restaurant, men du kan lage deilige måltider på et stramt budsjett. (Kilde: Unsplash)

Si farvel til kjedelig pasta og hei til deilige retter. Engrytepasta er allsidig, og alle kan få det til.

For to porsjoner med vegetarpasta, for eksempel, koker du opp 200 g pasta i 7 dl vann. Deretter tilsetter du alle ingrediensene du har lyst på (cherrytomater, grønnsaker i sesong, baconbiter) og lar det kokende vannet gjøre jobben. Når det er tomt for vann, er du ferdig!

Dette er en billig og spennende rett enhver student klarer å lage.

Er du kjent med bakt egg?

Det er en tradisjonell rett som passer studentbudsjettet perfekt. For å lage bakt egg og skinke trenger du det følgende:

  • 1 egg
  • 1/2 skive påleggsskinke
  • 1 ss fløte
  • Estragon
  • 1 ts revet parmesan
  • Salt
  • Pepper
  • Olivenolje

Forvarm ovnen til 210 grader, finsnitt skinken og legg den i en oljet liten form (ramekin). Tilsett fløte og estragon og knekk et egg på toppen. Bland litt og strø parmesan oppå. Bak på et bakebrett som er halvfullt av vann.

Vannbadet gjør at egget bakes skånsomt og holder på alle smakene. Bak i 6-10 minutter. Retten kan spises med brød. Legg dessuten til noen grønnsaker i sesong for å lage et fullstendig måltid, nydelig og billig. Det er dessuten kjempeenkelt å lage. Bon appétit!

Som du sikkert skjønner, betyr ikke studentbudsjettet at du er dømt til å spise kjedelig. Du trenger bare de rette teknikkene og de riktige oppskriftene. Dersom du investerer i en god kokebok og får hjelp av en privatlærer, trenger du aldri mer å spise instant-nudler, toast eller ferdigretter.

Hos Superprof finner du lærere over hele landet – for ikke å snakke om verden – som tilbyr undervisning i en rekke emner og evner. Du kan velge mellom tre undervisningsformer: undervisning i person, online-undervisning og gruppeundervisning.

Undervisning i person er vanligvis den dyreste undervisningsformen. Dette er fordi du får en tilrettelagt tjeneste med opplæring som er tilpasset deg, din lærestil og dine mål. Selv om denne formen koster mest, er den også vanligvis den mest kostnadseffektive metoden fordi læreren utelukkende fokuserer på deg.

Nettbasert undervisning ligner undervisning i person, men den koster mindre enn sistnevnte fordi læreren ikke har reisetid og reiseutgifter, og dermed kan sette svært konkurransedyktige priser. I tillegg kan du få en online-lærer fra hvor som helst i verden. Det er praktisk for den som har en full timeplan – for ikke å nevne den som har et ønske om spesifikk kunnskap om for eksempel det franske eller mexicanske kjøkken!

Gruppeundervisning ligner skoleundervisning. Denne typen undervisning er vanligvis den billigste, fordi undervisningsutgiftene deles på flere studenter. Det medfører selvsagt mindre alenetid med læreren. Når det er sagt, kan gruppeundervisning være en ideell løsning dersom du og noen av vennene dine bestemmer dere for å gå sammen og lære dere hvordan dere best lager mat på et stramt budsjett.

Hver undervisningstype har fordeler og ulemper, og det er du som må avgjøre hva som fungerer for deg. En fordel er at mange av Superprofs lærere tilbyr en gratis første undervisningstime, noe som gjør at du får kjenne på kjemien mellom deg og den potensielle læreren. Samt for å forsikre at du møter en person som vil hjelpe deg med å nå målene dine på best mulig måte.

Så. Er du klar for å begynne matlagingen?

Trenger du en lærer i Kokkekunst?

Likte du artikkelen?

5,00/5, 1 votes
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.