Alle norskelever er forskjellige, spesielt de som holder på å lære hvordan skrive norsk.  Alle og enhver kan skrive og det er flere som ønsker å bli flinkere til det.

Skriveelever kan vanligvis sorteres inn i to kategorier: de som ønsker å forbedre seg av profesjonelle/akademiske grunner (slik som å forbedre deres karriere innenfor skriving) og de som ønsker mer selvtillit i deres skriveferdigheter.

Kanskje du ønsker å publisere en bok, eller kanskje du jobber i markedsføring og ønsker å forsikre deg om at alt er skrevet grammatisk korrekt. Uansett hvilken grunn du har til å ønske å forbedre skrivingen, så kan et skrivekurs gi deg noen gode ferdigheter.

De beste Norsk (bokmål) som fremmedspråklærerne tilgjengelig
David
5
5 (12 Evaluering(er))
David
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (6 Evaluering(er))
Roman
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Irene
4,8
4,8 (11 Evaluering(er))
Irene
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bill
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Bill
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel wilhelm
5
5 (5 Evaluering(er))
Daniel wilhelm
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Yalda
Yalda
185kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Elisabeth
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
David
5
5 (12 Evaluering(er))
David
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (6 Evaluering(er))
Roman
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Irene
4,8
4,8 (11 Evaluering(er))
Irene
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bill
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Bill
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel wilhelm
5
5 (5 Evaluering(er))
Daniel wilhelm
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Yalda
Yalda
185kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Elisabeth
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hva kan du lære fra skriveundervisning?

Et skrivekurs kan hjelpe deg på flere måter uansett hvilket norsknivå du har.

For de som ønsker å jobbe som skribent, kan et skrivekurs lære dem hvordan ta i bruk kreative ferdigheter. Dette betyr å hjelpe med med å justere tone, skape bedre karakterbeskrivelser, miljøskildring og mye mer.

Skribent på datamaskin
Skriveundervisning kan forbedre skriveferdighetene dine. Kilde: Unsplash

Forfatter, spesielt de som er kjente for å jobbe innenfor andre forretningsområder, kan dra fordel av skriveundervisning som kan hjelpe dem forstå hva leserne ønsker å lese om. Enten de skriver om hverdagslivet eller få en historie ned på papiret, kan skriveundervisning forbedre båndet mellom forfatter og leser.

Les mer om hvordan daglige skriveøvelser kan forbedre dine språkferdigheter.

Et skrivekurs kan hjelpe nybegynnere med å lære hvordan skrive på norsk.  Man kan lære slik som vanlige skrivefeil, hvordan formulere setninger, bruke enkelt språk for å beskrive objekter eller subjekter, forskjellen mellom ordklasser, riktig bruk av og/å og korrekt tegnsetting.

Uansett nivå, kan et skrivekurs få fram det beste hos deg og du lærer viktige ting slik som: forbedre leseferdighetene dine, ta i bruk kreativitet og utvikle din egen skrivestil.

Å skrive handler like mye om innholdet som hvordan innholdet formidles. Dette er hvorfor det er så viktig å lære hvordan ta i bruk fantasien og hvordan uttrykke din kreativitet.  Elever på skrivekurs kan dra fordel av å oppfordringen til å ta i bruk kreativiteten.

Trykk her om du trenger hjelp til å skrive essay.

Hvor du kan begynne når du skal lære å skrive

Språk er generelt sett komplisert, og det kan virke enda mer kompliserte når det er morsmålet ditt.  Du kan være vant til å bruke språket på en viss måte og dette kan påvirke hvordan du skriver. Flere ord og termer har blitt brukt i mange år, så folk skriver heller slik de snakker framfor å tenke over hvordan de formulerer sine tanker. Å skrive og å snakke er to helt forskjellige ting.

Å skrive ned ord får deg til å tenke mer på ikke bare hva du sier, men også hvordan du sier det og kan derfor få deg til å tenke mer over hvordan du bruker språket.

Når du begynner å lære hvordan skrive, er det ingen skam i å lære grunnleggende regler som at setninger begynner med stor forbokstav og ender med et punktum. Det er også viktig å huske på at setninger vanligvis består av et subjekt, et verbal og et objekt.  Setninger bør heller aldri starte med konjunksjoner som «og» eller «men»  med mindre teksten er uformell.

Laptop med blank notatbok og penn
Når du skal forbedre skriveferdighetene, kan det være lurt å først se på grunnleggende regler. Kilde: Unsplash

Alle egennavn, navn på mennesker og steder, skal alltid begynne med stor forbokstav.

De som lærer bort skriveferdigheter vet at det er best å begynne med enklere oppgaver og sakte men sikkert bygge opp ferdigheter og selvtillit innenfor skriving.  De kommer definitivt til å be deg begynne med å skrive korte og enkle setninger, slik som: «Jeg har en hund», før de ber deg om å skrive mer kompliserte setningsstrukturer.

Setninger som inneholder komma, semikolon og kolon er noe helt annet. Det kan være lurt å vente med slike setninger til du har utviklet skriveferdighetene litt mer.

For å få en bedre forståelse av hvordan lage en god setning, må skribenter lære de mest grunnleggende skrivereglene og kunne se dem i bruk.  Dette betyr at de må lære forskjellen på et substantiv og et verb, og hva som skiller et adjektiv fra et adverb før de begynner å ta dem i bruk. Språkrådet har mange sider med regler og øvelser for de som ønsker å forbedre grammatikken i norsk, samt skriveferdighetene generelt. Her er for eksempel en side med øvelser for nynorsk.

Skrivestartere og rollespill er gode verktøy for nybegynnere. En privatlærer innen norsk begynner kanskje med å få elevene til å skrive enkle setninger basert på skrivestartere. Dette kan være slik som «Jeg heter ...» og «Jeg bor i ...». Finn oversikt over lærere i nærheten av deg ved enkle søk som "norskkurs Oslo".

Ved å be elever å late som om de er i en butikk, kan de lære å skrive enkle samtaler og utvikle grunnleggende norskkunnskaper.

Når en nybegynner er klar for å utvikle seg som skribent, kan de begynne å ta i bruk andre verktøy. De kan, for eksempel, bruker flere adjektiv, lage lengre setninger og skrive mer krevende innhold. De kan også begynne å skrive fra andres perspektiv.

Å være en god skribent handler ofte om selvtillit.

Om du er sikker på dine ferdigheter til å skrive en velformulert og feilfri tekst, så er det større sjanse for at du kan ta i bruk fantasien.

Skriving handler ikke bare om store ideer og vill fantasi. Man trenger forskjellige typer skriveferdigheter basert på yrke, slik som i journalistikk og markedsføring.  En skribent som er god til å formulere fakta og kan gjøre dette på en korrekt måte, kan være like flink til å skrive som noen som kan skrive tusen sider med spennende historier.

Les mer om hvordan teknologien har påvirker språket vårt.

Hvordan lære deg norsk skriftlig

Du kan finne flere nettkurs for å forbedre skriveferdighetene, men det finnes også flere ressurser som er helt gratis.  Skriving er veldig subjektivt, så en grad fra høyskole eller universitet sier ingenting om hva slags skribent du er.

Det er også umulig for noen å bedømme om du har blitt en god forfatter, for alle har en egen mening om hva en god forfatter er, sier forfatter Hanif Kureishi. Selv om du har flere kvalifikasjoner i form av grader eller kursbevis, kan du få skrivesperre eller bli demotivert like lett som andre skribenter.

Du kan bli med på et nettbasert skrivekurs, som kan vare fra ett par uker til ett par måneder, eller så kan du ta i bruk nettsider som tilbyr verktøy for å optimalisere tekst. Man har også nettsider og applikasjoner for å hjelpe innenfor markedsføring, slik som ved å gjøre om en setning til et slagord.

Slik verktøy kan hjelpe å forbedre skrivingen din mens du jobber, men de krever også at du legger merke til og rette opp i skrivefeil på egenhånd, uten at noen påpeker dette.

Hvordan lesing kan forbedre skriveferdighetene dine

Lesing og skriving går hånd i hånd. Det er ingen grunn til å skrive uten lesere og motsatt.  Deres nære forhold betyr at mange som leser ofte pleier å være flinke til å skrive, mens de som leser lite pleier å slite med skriveferdighetene.

Flere bøker i hylle
Å lese kan forbedre skriveferdighetene. Kilde: Unsplash

Bruk lesing til din fordel ved å lese så mye og variert som mulig. Dette kan utvide ordforrådet ditt, gjør deg kjent med flere stiler og du lærer hvordan en forfatter kan påvirke leseren. Det er det siste som kan virkelig hjelpe deg forbedre skriveferdighetene siden det gjør deg mer klar over hvordan leserne påvirkes av dine tekster.

Barn lærer å lese før de kan skrive, ikke fordi det er gøyere å lese, men fordi lesing lærer dem mer om hvordan man skriver. Siden de to går hånd i hånd, bør enhver skribent lese mange bøker.

Tykk her om du ønsker å lære mer om norsk språkhistorie.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

4,50 (2 vurdering(er))
Loading...

Hilde

Hilde har en bachelor i oversetting og interkulturell kommunikasjon, og er veldig interessert i språk og kultur.