Noen elever sliter veldig med å planlegge og skrive essay. Selv å skrive en oppgave på 1500 ord kan virke overveldende.

Det er en god idé å bli vant til å skrive essay før du skal skrive viktige oppgaver, slik som en bacheloroppgave. Selv om en bacheloroppgave vanligvis ligger på rundt 8 000 ord, er det ikke mye som skiller en slik oppgave fra et essay. Den er bare mer utdypende og inneholder flere detaljer.

Les om hvordan teknologien har påvirket språket vårt.

bok om essay
Det kan være skremmende å skrive essay om man ikke vet hvor man skal begynne. (Kilde: Unsplash)

Hvordan skrive et godt essay

Det viktigste for elever å vite når de skal begynne å skrive essay er at det er nesten umulig å planlegge det perfekte essayet.

Selv om hvert essay kan settes opp på lik måte, finnes det ikke et perfekt antall avsnitt eller poeng. Det er heller ingen liste med krav for alle typer essay. Dette er fordi ingen essay er like. Essay er en sjanger hvor ideer kan flyte fritt og skal reflektere personligheten og meningene til skribenten.

Om du prøver å følge en viss tanke om hva det perfekte essayet er, kan du ende opp med å begrense kreativiteten din. Det er mye bedre å la deg selv skrive fritt.

Det er også viktig å huske på at selv om engelske essay kan være mer personlig, har norske essay en mer saklig stil. Nettsider og artikler kommer med detaljer om hvordan man får de høyeste karakterene, skrive den perfekte cv-en og hvordan skrive et perfekt essay.

Om denne perfekt guiden finnes, hvorfor har alle en forskjellig mening om hva den inneholder? Om det perfekte essayet eksisterer, så er det fordi du har gjort det perfekt med måten du har skrevet om temaet og hvilke koblinger du har funnet for å komme fram til konklusjonen.

Om du spør en norsklærer om det mest perfekte essayet de noensinne har lest, kommer du ikke til å få et svar. Det hadde vært umulig for dem å svare for hver elev har unike erfaringer å skrive om og dette gjør at teksten deres skiller seg fra andres.

Følelsene som vises i essay er hva lærerne ønsker å lese om og hvem kan påstå at vi føler det samme når vi leser en bok eller et essay?

Å skrive essay kan være en krevende oppgave. Du kan begå mange feil om du ikke passer på, men frykt ikke! Rådene under kan hjelpe deg å unngå noen av de vanligste feilene.

  • Forstå spørsmålet som stilles. Understrek nøkkelord og viktige punkt. Skal du diskutere, sammenligne, definere eller evaluere? Svar spørsmålet som faktisk stilles, ikke det du ønsker å svare.
  • Gjør research. Lag detaljerte notater fra kildene dine (bøker, artikler, filmer). Pass på å skrive detaljer om hvor sitatene og ideene stammer fra. Vær forsiktig med kilder fra Internett. Wikipedia, som kan være en god ressurs, bør ikke siteres som kilde. Du kan heller bruke Wikipedia som et utgangspunkt.
  • Planlegg strukturen av essayet. Begynn med å få ned ideene med hjelp av et tankekart eller en liste.  Etter du har fått dem ned på papir, kan du prøve å organisere dem. Finn ut hva du ønsker i introduksjonen, hovedpoengene for hvert avsnitt og hvordan du skal knytte alt sammen.
  • Bruk en aktiv stemme hvor du kan. Den aktive stemmen er når setningens subjekt er også den som utfører handlingen. For eksempel: «Hitlers hær invaderte Polen» framfor «Polen var invadert av Hitlers hær». Den første setningen er mer direkte. Den passive stemmen kan høres litt vag ut.
  • Ikke kom med generaliseringer. Dette inkluderer setninger som «Mange tror at [x mening]».  Vær spesifikk! Om du ikke kan si hvem eller referere til hvor det er sagt, så kan det være lurt å omformulere det du skriver.
  • Vær forsiktig med å presentere andres ideer og meninger som dine egne. Dette er fort gjort, men teller fortsatt som plagiat. Om du skriver om en mening du har lest om et sted, skriv heller: «[Dr X] skrev om dette i hennes artikkel om [Y], så det er mulig at [Z]».

Viktigst av alt er å huske at ditt essay skal være din sjanse til å skrive hva du mener om et tema. Om du kan følge rådene over og ta med noe personlighet i essayet, kommer du til å ende opp med et godt resultat.

Trykk her for å finne en privatlærer i norsk.

Trykk her om du trenger hjelp til å rette opp i skrivefeil.

Hvordan planlegge et essay

Mange elever er klar over at et essay begynner med en introduksjon, etterfulgt av flere poeng som deles opp i avsnitt eller underoverskrifter og ender med en oppsummerende konklusjon.

Selv om noen elever er naturtalenter og kan skrive en essay uten å planlegge for mye, trenger de fleste elevene en plan eller kladd til å jobbe med. Enten du bruker et tankekart, flytskjema eller du bare skriver ned nøkkelpunkt i planleggingsfasen, bør du prøve å visualisere avsnittene på siden og hvordan alt blir satt sammen.

Skribent ved pult
Det har ikke noe å si hvordan du planlegger essayet, men det at du får ideene ned på papir.  (Kilde: Unsplash)

Det er på dette stadiet, når du leker rundt med ideer og teorier, at du kan bestemme rekkefølgen poengene kan sorteres inn i. Gode essay kobler ofte sammen avsnittene på en naturlig måte, så ha dette i bakhodet når du sorterer poengene.

Det er mens du planlegger essayet at du gjør mesteparten av researchen når du finner ut hva du skal skrive om. Du trenger kanskje å lese deler eller kapitler av lærebøkene dine på nytt, se over notater, se på ressurser fra sider som NDLA, eller lete på nettet etter kritikk og tips du kan ta med når du skal skrive essay selv.

Om du planlegger hva du skal skrive på forhånd, så har du et godt utgangspunkt for essayet. Alt du trenger å gjøre er å utdype dine tanker. Du spare mye tid på å finne kilder før du begynner å skrive.

Les om Norges språkhistorie.

Oppsettet av et essay

Om du prøver å skrive et essay i rekkefølgen du leser det, kommer du til å slite.  Selv om du planlegger hva du skal researche, trenger du fortsatt litt frie tøyler under selve skriveprosessen. Hvis ikke, kan essayet ende opp med å virke monotont og følelsesløst.

Hvordan strukturere et essay

Du bør begynne skrivingen med hoveddelen, som betyr å jobbe igjennom punktene i essayplanen og legge til detaljer, sitater og andre kilder som støtter dine punkt.  Om du får noen nye ideer under denne delen, følg instinktet ditt og se hvor analysen tar deg.

Så lenge du ikke blir så distrahert at du kommer bort fra selve temaet av oppgaven, kan du fortsatt følge planen selv med noen nye punkt. Du vet aldri om en av disse spontane endringene gjør at essayet ditt går fra godt til bedre! Du ender kanskje opp med ditt perfekte essay!

Det har ingenting å si hvor lang tid det tar for deg å skrive essayet. Skriver du raskt, så klarer du kanskje å skrive 1500 ord på bare ett par timer. Det er også mulig at å skrive ett par-tre timer hver kveld i ei uke om det er en bedre måte for deg.

Bare fordi andre bruker lenger eller kortere tid på essayene sine, betyr ikke dette at ditt arbeid er bedre eller dårligere.

Hvordan skrive introduksjonen

Et godt skrivetips for essay er å alltid skrive introduksjonen og konklusjonen til slutt, selv om det kanskje virker unaturlig. Introduksjonen til et essay forteller leseren hva du skal se på og gir dem et pekepunkt på hvordan essayet blir.

Introduksjonen bør være nokså vag siden du ikke har forklart noen av punktene dine enda og du vil ikke avsløre hva konklusjonen blir. Det viktigste er at introduksjonen leder til konklusjonen.

Kart over løype
Tenk på essayet ditt som en vei med mange stopp fra introduksjonen og helt fram til konklusjonen. (Kilde: Unsplash)

Hvordan avslutte et essay

Konklusjonen skal oppsummere hovedpoengene i hoveddelen, støttet av kilder du tidligere har nevnt. Det konkluderende avsnittet bør svare på spørsmålene som stilles i begynnelsen av essayet.  Det er her du må være smart og tydelig med hvilke kilder du har og hvorfor de har de samme meningene som du har.

Husk at introduksjonen og avslutningen er veldig tett knyttet og du bør derfor kunne lese dem sammen og se tydelig hvor den ene svarer på spørsmålene i den andre. En tydelig fortelling med fornuft og forklaring er nøkkelen!

Om konklusjonen ikke passer sammen med introduksjonen, bør du skrive om introduksjonen slik at du får en naturlig overgang fra begynnelse til slutt.

Les om hvordan daglige skriveøvelser kan forbedre dine språkferdigheter.

Flere tips til essayskriving

Lærere og sensorer er enig om at et godt essay består av flere ting. Noen ting de ser etter er: en god introduserende påstand, en interessant tolkning av temaet, en konklusjon som oppsummerer poengene tidligere nevnt i teksten og god grammatikk, vokabular og tegnsetting.

Ikke fullfør essayet ditt og legg det til side. Selv om du er glad for å endelig være ferdig, kan noen siste små endringer gjøre mye med teksten. Dette betyr å gå over og korrekturlese teksten flere ganger; først for å se etter skrivefeil og deretter en siste gang for å sjekke flyten. Du kan også be en venn eller familiemedlem om å lese igjennom og gi deg konstruktiv kritikk.

Du bør også være klar over tone og perspektiv i essayet. Om du først bruker førstepersonsperspektiv, eller «jeg-form», bør du være konsekvent og bruke det ut teksten.

Det kan være lurt å ha en synonymsordbok eller en vanlig ordbok tilgjengelig når du skriver essayet. Da kan du lettere bruke mer imponerende språk.

Om du har et begrenset vokabular, kan du bruke en synonymsordbok for å finne nye ord som passer din tone og skrivestil.

Om essayet ditt blir markert som et originalt verk eller det er en tekst for skolen eller universitetet, bør du bruke sitater, kilder og referanser for å unngå plagiat.

Her kan du finne flere artikler om hvordan du kan forbedre skriveferdighetene.

 

Trenger du en lærer i Norsk (bokmål) som fremmedspråk?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 2 stemme(r)
Loading...

Hilde

Hilde har en bachelor i oversetting og interkulturell kommunikasjon, og er veldig interessert i språk og kultur.